Hiba
Kispesti.hu
May 10
hétfő, 25 február 2013 19:02

Wekerléről elűzték a hideget

Szombat délután sok kis, nagy és még nagyobb gyermek érkezett meg a Wekerlei Kultúrház és Családi Könyvtár Petúr utcai épületébe, hogy a több hónapja a kerületben is uralkodó hideg időt kiseperje innen, és helyére léphessen a várva várt tavasz.

A Kultúrház termeiben gyártódtak a zajkeltő eszközök, melyek hangjára nemcsak a szülők futottak ki a nagyvilágból, hanem erre a zajongásra a tél is nyúlcipőt húzott. A gyerek kezek szorgalmasan készítették a kis sípokat fából, de az alumíniumdobozból varázsolt és kaviccsal megtöltött zengő-eszköz is nagy zenebonát keltett.

Egy sokadik teremben kis kiszebábok alakultak a rongydarabokból és egy kis vattából. Az idő teltével emberi nagyságú társuk is szépen kezdett kigömbölyödni, mely bábra a délután folyamán nagy feladat várt. Tőle nem messze szép lassan tavaszt köszöntő dalok indultak útjára, miközben a jelenlévők gondjaikat is felírhatták egy cetlire.

Fél hat tájékán készen állt rövid útjára kicsi, s nagy, kiszebáb, zajkeltő eszköz. A naplementében nótázó és rigmusokat kántáló kiscsapat elindult a telet jelképező bábu után. A nótát néha-néha megszakította egy kereplő, vagy fából készült síp felharsanó hangja, így utasítva a telet a menetelő sokaság a távolodásra.

A tömeg a Kós téren tiszteletét tette a két Nagy egyéniség, Wekerle Sándor és Kós Károly szobra előtt, majd az Életfánál búcsúztatták hangos szóval a hideget.  A végállomás a közeli máglyarakás volt, ahol az egyre erősödő kántálás és zajongás mellett fellobbant a tűz, majd szép lassan a formás báb, a már ráaggatott panaszcédulákkal, is elért végső állomására: a tűz közepére. A tüzet körülvevő tömeg tapssal és ovációval fogadták a telet, majd nótával és tánccal vettek végső búcsút a téltől.

Majd, erre a napra egymástól.

Ők már várják a tavaszt.

 

 

csütörtök, 14 február 2013 19:08

Tanácsok megelőzés ellen.

 

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztálynak, a nyugdíjasoknak tartottak előadást a kerületben működő rendőrkapitányság munkatársai arról, hogyan is tudják kivédeni az idősek az ellenük irányuló bűncselekményeket. A Segítő Kéz Gondozási Központ wekerlei épületében 20-30 szépkorú kispestinek Plank Róbert, a kapitányság vezetője, helyettese Marticsek János, a Bűnmegelőzési osztály vezetője, valamint Magyari Péter, százados adott ötleteket, mi is kell ahhoz, hogy az idősek ne (se) legyenek áldozatok.

Elsőként Vinczek György, Kispest alpolgármestere kért szót, aki arról beszélt, hogy az ilyen, önkormányzat által is támogatott beszélgetések mindig aktuálisak. Kell beszélni Róluk, hiszen sajnos van miről és miért, hiszen a legtöbb bűncselekményt az idősek ellen követik el nem csak itt, Kispesten. És kell is tájékoztatni az időseket a veszélyekről, hogy hogyan tudják lecsökkenteni a kockázatot.

Plank Róbert arra is kitért, hogy mik lehetnek az okai a több nyugdíjas elleni támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy ebben a hiszékenység, a segítőkészség, a nagyobb kapcsolatteremtési kényszer is szerepet játszhatnak, és ezeket a tulajdonságokat használják ki a támadók, csalók, tolvajok. Majd arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsenek Nekik, hogy ők is tudjanak segíteni. És ha valami szokatlant, hétköznapjaikból eltérőt érzékelnek, vagy már meg is történt a baj, hívják a rendőrséget. Hiszen, amilyen gyorsan tudomást szereznek az esetről a kapitányság emberei, olyan gyorsan is tudnak rá reagálni, és így nagyobb az esélye az elkövető(k) elfogásának.

Helyettese, Marticsek János a rendőrkapitány szavait fűzte tovább, és bűncselekmény esetén szintén az azonnali segélyhívásra kérte a jelenlévőket. – Sokszor az áldozat orvosa, szomszédja, ételkihordója hamarabb meg tudja, mi is történt az illetővel, mint a rendőrség. Sokszor napok, hetek, sőt hónapok is eltelnek a feljelentés előtt. És ez a mi munkánkat is megnehezíti – mondta az alezredes.

Beszámolójában külön példákkal érzékeltette,hogyan is dolgoznak a másik oldalon a tettesek. A magukat közüzemű, önkormányzati dolgozóknak való bemutatkozás mellett új módszer lehet a 10%-os rezsicsökkentésre való hivatkozás is. Erre is felhívta a figyelmet a szakember, hogy pénzt egyik szolgáltató se hoz, de nem is kér.  Azt is elmondta, hogy általában az ilyen elkövetők csoportokban dolgoznak, és az első nagyobb fordulópont, hogy beengedjük őket, idegeneket a lakásba. A másik ilyen fordulópont az, ha az ismeretlenek bármilyen ürüggyel egy másik helyiségbe küldik a lakót. És miközben Ő ott tartózkodik, átkutatják a lakást. - Egy másik esetben csak arra kérik az illetőt, hogy váltsa fel a pénzt, és ilyenkor tudatlanságból is előkerülnek a pénztárcák, dugi-tartalékok, melyeket aztán óvatlanul idegen szemek kereszttüzében tesz vissza helyére az áldozat, vagy hagy pont szem előtt- sorolja a trükkös megoldásokat a tettesek részéről Marticsek. Sokszor rafináltabb helyzetfelismerésről is tanúbizonyságot tesznek az elkövetők. Hiszen már egy postára kihelyezett névtábláról is megtudhatják, ki is lakik a kiszemelt házban. Hiszen egy ’özv’ név-elő arra utalhat számukra, hogy az illető ott-lakó egyedül él, de egy ápolatlan kert láttán egy nehezen mozgó, idős ember képe sejlik fel bennük, és ez az elkövetők számára csak alkohol lehet a tűzre. – Sajnos itt egyetlen egy kulcsszó létezik minden esetben: a bizalmatlanság. Bizalmatlanak kell lenniük bármilyen idegennel szemben, bármilyen okkal próbálja átlépni a lakás küszöbét- tette hozzá az alezredes.

Magyari Péter, a kapitányságon a trükkös-lopásokkal foglalkozó százados azzal egészítette ki felettese mondatait, hogy felhívta a figyelmet a valódi rendőrök felismerhetőségére, a ruhájukon szereplő névre és az alatta található azonosító számra. – Ezek mellett munkatársaink mindig felmutatják igazolványukat is jól láthatóan, melyen nem a POLICE felirat található, hanem szintén egy négy vagy öt számjegyű azonosító. Ez a hivatalos igazolvány, ha valaki rendőrség felirattal mutatja meg igazolványát, ott már gyanakodni lehet. Úgy szintén a szolgáltatók esetében. Mindegyik szolgáltató embere rendelkezik igazolvánnyal, és sok esetben értesítik arról a lakókat, hogy jönnek villanyórát nézni, kéményt seperni- mondta a százados, majd hozzátette, hogy ha már megtörtént a baj, és beengedtük ismeretlenül a tetteseket, ne engedjük, hogy az illető telefonáljon az állítólagos szolgáltatónak.

De ami a legfontosabb, és ennek a délelőttnek egy fontos momentuma is volt, amit Magyari Péter elmondott: figyeljünk oda egymásra. Hisz a legnagyobb bűncselekmény, ha idegenként tekintünk egymásra, és segítség helyett inkább a tettesnek drukkolunk az áldozat helyett.

 

 

szerda, 06 február 2013 21:04

Ösztöndíjjal tovább

Ma délután a KMO Nagytermében 189 fiatal vehette át a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat szerződését.

A kispesti Önkormányzat a kezdetek, vagyis 2000 óta vesz részt az állami programban, mellyel a szociálisan nehéz helyzetben élő, a kerületben élő hallgatók továbbtanulását segítik elő- ezt Gajda Péter, Kispest polgármestere mondta el kezdeti szavalatában. Majd úgy folytatta, eddig a 12 év alatt közel 70 milliót osztottak szét. A mostani alkalommal 6000 Forintot biztosít minden egyes nyertes pályázónak az önkormányzat 10 hónapon keresztül, melyhez az állami támogatás is hozzá jön. Szavait azzal fejezte be a kerület vezetője, hogy bár még a diplomával lehet a legjobban elhelyezkedni a munkaerőpiacon, de azzal is nagyon nehéz, sok sikert kívánt a jelenlévőknek tanulmányaikhoz.

 

Mihály András, az önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke a csapdahelyzetekről is beszélt szónoklatában. Figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a szerződés átvétele egyfajta kötelezettséget ró az illetőre a társadalom, a többi társa felé. Másrészt, ahogy személyes példájából kiindult, a tanulással sok mindent el akarnak érni, és el is lehet. De, ahogy a Bizottság elnöke fogalmazott „csillogást, Las Vegast,kaszinót, menő autókat” nem mindig. De Mihály András is csak annyit kívánt a jelenlévőknek, hogy érjék el céljaikat, amit kitűztek maguk elé.

A két szónok végül átadta a jelenlévőknek, a 189 nyertes pályázó jelenlévő egyharmadának az ösztöndíjpályázat szerződését.

Akiknek mi is ezúton sok sikert kívánunk tanulmányaikhoz!

 

 

péntek, 25 január 2013 16:07

Lépések a menza-ügyben

 

Tegnap délutánra hívta össze a kerület önkormányzata a közétkeztetéssel kapcsolatos "kerekasztalát", ahol a kispesti óvodákban, iskolákban, idősek otthonában a közétkeztetésért felelős Pensió 17 Kft munkatársai, valamit a szülői munkaközösségek képviselői mondhatták el véleményüket az idei tanév elején kialakult helyzetről. Akkor számos tanintézményből érkezett kritika az ételek minőségével -büdös virsli - és mennyiségével - borsó nélküli borsóleves - kapcsolatban a szülők részéről. A helyzet odáig fajult, hogy a szülők petíció aláírásába kezdtek a cég ellen, sőt a tavalyi közmeghallgatás is a probléma körül forgott,múlt hét Pénteken az érdekeltek pedig ún. flashmobot (szervezett "összecsődülést") szerveztek az egyik kerületi bevásárló központ elé, hogy felhívják a figyelmet, hogy mi is folyik Kispesten.

A tegnapi, közel két órás megbeszélésen ennek a kialakult státusznak a megoldásán fáradoztak a felek. Az első 10 percben sajtó nyilvános fórumon Gajda Péter, Kispest polgármestere vázolta fel a teendőket, illetve elmondta, hogy szeretnék, ha nem is megoldás, de egy megvalósítható kompromisszum alakulhatna ki a párbeszéd végén.

A 2 órás megbeszélés után a felek sikeresnek minősítették a megbeszélést. A megkérdezett Vinczek György, a kerület alpolgármestere, az egyik kerületi óvoda képviselője, Kertész Krisztián, a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért szervezet tagja, valamint a szolgáltató kereskedelmi igazgatója, ifj. Süllős Gyula is annak adott hangot, hogy az elmúlt féléves helyzethez hasonló a meghozott döntéseknek is köszönhetően nem fordulhat még egyszer elő, és hogy a kispesti gyermekek egészséges ételeket kapnak az óvodai, iskolai ebédlők asztalaira.

A délutánon 2 fontos elhatározás született a témában. Az egyiket a szolgáltató hozta magával, hisz a Pensió17 a nemrégiben országszerte, így a fővárosban is, elinduló Mintamenza program részese lesz, melynek értelmében az általa kiszállított ételeket szakemberek, dietetikusok és szakácsok, fogják majd ellenőrizni. Mellette az önkormányzat is felállít egy Bizottságot, melynek tagjai, az önkormányzat és a szolgáltató emberei mellett a szülők képviselői és az intézmények vezetői, fogják hétről hétre monitoringozni a gyerekek által megevett – vagy épp nem - leveseket, köreteket, főzelékeket.

És bár, ezzel egy a sajtónyilvánosságnak köszönhetően országos szintre kapaszkodott probléma oldódik meg a kerületben, reméljük ez nem a gyerekek rovására megy majd.

Mi, Nem eszünk ugyanis a medve bőrére.

IDE KATTINTVA RÉSZLETES JEGYZŐKÖNYVET IS TALÁLHATNAK A MEGBESZÉLÉSRŐL

Illetve alább olvashatják a Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának és a Pensio17 Kft közös közleményét az ügyben:

"FELLÉPÉS A KISPESTI KÖZÉTKEZTETÉS JAVÍTÁSÁÉRT

Az XIX. kerületi önkormányzat és a Pensio 17 Kft. a szülőkkel együtt keresi a megoldást

Új cselekvési tervet fogadott el Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft. a kerületi közétkeztetés javítása érdekében. A szülőkkel, intézményvezetőkkel közösen új Étkezési Bizottságot alakítanak, és az önkormányzat szigorítja saját konyháiban is a kiszolgálás ellenőrzését. A szolgáltató cég csatlakozik a Mintamenza programhoz és az önkormányzattal közösen vizsgálja a reform jellegű étkezés bevezetésének a lehetőségét.

A szülői munkaközösségek vezetőivel, civil szervezetekkel és intézményi vezetőkkel folytatott egyeztetést a kispesti közétkeztetés helyzetéről Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft szerdán este. A tárgyaláson kiderült, a szülői panaszok nyomán indított belső vizsgálatok eredményeként együtt kell tenni a közétkeztetés javításának érdekében. A szolgáltató és az önkormányzat a szülőkkel és az intézmények képviselőivel együttműködve ezért közös cselekvési tervet dolgozott ki.

Ennek értelmében Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata szigorítja a működtetésében lévő  tálalókonyhák kiszolgálási rendjét: új moslék-kezelési szabályzatot vezet be, továbbra is szigorúan ellenőrzi az egészségügyi ajánlások és az ételek tárolására, kiszolgálására, adagolására vonatkozó szabályok betartását. A Pensio 17 Kft saját költségén vállalta az önkormányzati működtetésű tálalókonyhák személyzetének szakmai továbbképzését.

A minőség ellenőrzése érdekében a felek Étkezési Bizottság létrehozását határozták el, amely egyrészt folyamatosan felülvizsgálja az intézményekben kínált menüsorokat, másrészt jogosult bármikor szúrópróbaszerűen helyszíni ellenőrzést is végezni a tálaló- és főzőkonyhákban. Az Étkezési Bizottság munkájában az önkormányzat által delegált ellenőrök, az intézmények vezetői, dietetikus szakértők és a szülői munkaközösségek vezetői mellett a szolgáltató is részt vesz. A felek megállapodtak abban is, hogy tovább folytatják azt a januárban megkezdett gyakorlatot, hogy az intézmények vezetői naponta véleményezik az ételek minőségét.

A Pensio Kft. vállalta, hogy még ebben az évben megkezdi az önkormányzati tulajdonú, jelenleg zárva tartó  főzőkonyhák felújítását. A társaság mintegy 200 millió  forint értékű fejlesztést hajt végre a létesítményekben.

A társaság a cselekvési terv értelmében csatlakozik a Mintamenza programhoz is, és a Kispest Önkormányzatával együtt megvizsgálja, hogy milyen, a fogyasztói igényekhez igazodó reform-jellegű menü bevezetésére van mód a kerületben, valamint ehhez milyen mértékű étkezési normaemelésre volna szükség."

 


 

péntek, 14 december 2012 19:32

Világhíres orvos, aki visszatért Kispestre

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti tagkönyvtárában tegnap délután dr. Iffy László, szülészprofesszor hozta el bemutatni könyvét, mely egyszerűen csak a "Magyar orvos a nagyvilágban" címet kapta.

A kerületben nevelkedett, ma már 87 éves író-orvost és kötetét jó barátja, dr. Papp Zoltán, szülész, valamint a könyvet kiadó társaság, a Semmelweis Kiadó vezetője, és egyben szintén orvos, Tánczos László méltatta. Mindketten kiemelték az író tudását, a nyugati világban elért sikereit. Papp Zoltán úgy fogalmazott, az idegen világokban is a professzor Úr mindig is magyar maradt, és ezt a magyarságát követte külföldi munkássága során is. Semmelweis Ignác amerikai misszionárusának tartotta magát, és ott is hű maradt nagy elődje, Semmelweis Ignác doktrinájához, az asepsis, a kórházi, műtői steril környezet filozófiájához.

A szerző, Papp Zoltán szavaihoz csak annyit fűzött, hogy nem a bölcsességnek köszönhetően jutott el idáig az életben, hanem pont a saját "esetlensége" miatt. Majd a kispesti évekről is beszélt. Elmondta, hogy először 3 évesen került Kispestre, majd 6 évesen hosszabb időt töltött el a kerületben. Itt is kezdte el a gimnáziumot, ahol 60 osztálytársával együtt talán a legnagyobb összeesküvést vitték véghez. - A tanáraink az egyik legrosszabb osztálynak tituláltak minket, pedig nem voltunk azok. Számos esetben megkeserítették azt, hogy a legjobb tudásunk szerint tanulhassunk. Aztán a 6. osztály végén nagy titokban 41-en úgy döntöttünk, hogy máshol fejezzük be a gimnáziumot, és érettségizünk le. Ha ezt az igazgató megtudta volna, akkor egyből akadályokat gördített volna elénk, hogy ezt megtegyük. Így a nyári szünet alatt véghez vittük a legnagyobb összeesküvést, melyben 19, ott maradt pajtásunk is társ maradt. Az új iskolában jelessel érettségiztem, ami talán a kispesti gimnáziumban nem sikerülhetett volna, ahol engem az egyik legnagyobb  bomlasztónak tartottak - fogalmazott az idős professzor. Ez is belekerült a könyvbe, mint ahogy Bajor Nagy Ernővel, a 2010-ben elhunyt, Pulitzer emlék-díjas újságíróval kötött barátsága, de az is, hogy az akkoriban már ismert és elismert Puskás Öcsi bácsival edzett, a kézilabdapályán, ahova a Száguldó Őrnagy is szívesen lejárt.

Beszélt - és a könyvében is megemlíti - az 56-os emigrációt, azt, hogy Bécsben milyen becsben fogadták és tartották őket, valamint arról is, hogy az amerikai New Yersey-i kórház Szülészeti vezetőjeként, 86 évesen eljött nyugdíjba (az USA-ban nincs nyugdíj-korhatár).

Élettörténete elmesélése közben válaszolgatott a közönség kérdéseire. így véleményt nyilvánított többek között az otthonszülésről, valamint a császármetszésekről is. Előbbiről negatív véleményt fogalmazott meg, azt mondta, hogy mint minden másnak, ennek is van negatív és pozitív oldala. De a kórházaknak kell egy családias, otthonos környezetet kialakítani a kismamák számára, hogy meg se forduljon a fejükbe az otthonszülés.

Utóbbiról pedig azt mondta, hogy meglátása szerint 15% körülire kellene csökkenteni a császármetszések számát, és csak akkor beavatkozni müvileg a szülésbe, ha már súlyosra fordul a helyzet. Papp Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ma Magyarországon számos statisztika kering ebben a témában, van olyan kórház, ahol a nők fele kéri a beavatkozás ilyen formáját. Ezzel kapcsolatban pedig elmondta, hogy a vajúdó kismamák érzülete, kívánsága és a kisbaba sikeres megszületése az elsődleges, még akkor is, ha ráhatással és ész érvekkel se tudják az anyukákat megszólítani.

 

A délután végén a könyvtár dolgozói egy ajándékot is átnyújtottak a professzor Úrnak, a díjkiosztóról megérkezett hegedűművész, Csonka Gábor személyében, aki a z író tiszteletére két darabbal is érkezett. A kiadó vezetője, Tánczos László is ajándékkal válaszolt, így a jelenlévő vendégek mindegyike ingyen kapott a hivatalosan csak a mai napon bemutatott könyvből, melyet a szerző a helyszínen dedikált is.

Az év vége felé a Polgármesteri Hivatal Dísztermében hagyományos módon ismét kiosztották az Év Rendőre, Tűzoltója és Polgárőre díjakat, valamint 14 személy pedig elismerő oklevélben és pénzjutalomban részesültek, akik szintén azért tesznek már évek óta, hogy egy nyugodt városrészben élhessünk.

Gajda Péter, Kispest polgármestere a 2012-es évet viszonylag nyugodt évnek titulálta, nagyobb tűzeset, katasztrófa és bűncselekmény nélkül zárjuk az esztendőt-mondta. Hozzátette, az önkormányzat dolgozói mellett a közbiztonságban dolgozók is azon fáradoztak, hogy a kispestiek a legnagyobb biztonságban érezhessék magukat a közigazgatási, tűzoltói és rendőrségi átszervezések után is. A kerület vezetője a jövő bizonytalansága ellenére is arra kérte a jelenlévőket és társaikat, hogy 2013-ban is úgy végezzék feladataikat, ahogy mindeddig. Záró szavaiban pedig megköszönte minden, ilyen területen és Kispestért dolgozónak, lelkiismeretes munkáját

A szónoklat után a polgármester, dr. J. Nagy Éva, jegyző asszonnyal kiegészülve adta át a nap három legfontosabb díját.

Az Év Rendőre

Tropa Dávid Dezső rendőr főtörzsőrmester,

Az Év Tűzoltója

Takács György tűzoltó zászlós,

míg az Év Polgárőre

Novák Bálint, a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja lett.

 

Mellettük elismerő oklevélben és pénzjutalomban részesült nyolc rendőr, négy tűzoltó és két polgárőr is.

A kispesti rendőrség kötelékében dolgozók közül

Majorné Kökényesi Gabriella rendőr főtörzsőrmesternek,

Molnár Zita rendőr őrmesternek,

Siraki Beáta rendőr főtörzsőrmesternek,

Hunkár Erzsébet rendőr főtörzszászlósnak,

Dobák Szilvia rendőr törzszászlósnak,

Buncsák Mátyásné rendőrségi közalkalmazottnak

Sörös Szilárd rendőr törzszászlósnak,

és Szabó Csaba rendőr őrmesternek járt a taps és az elismerés.

A lánglovagok közül

Fülöp Sándorné tűzoltó századosnak,

Bertók Szabolcs tűzoltó hadnagynak,

Sándor Barna tűzoltó zászlósnak,

valamint Varga Zsolt József tűzoltó törzsőrmesternek adtak át hasonló díjakat.

A polgárőröket

Lantos Raffael, a Kispesti Polgárőr Egyesület tagja

és Molnár Krisztián, a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagja képviselte a díjazottak között

Az ünnepi díjátadáson a zenét és a még ünnepibb hangulatot Csonka Gábor, hegedűművész képviselte, aki a díjátadások között és után megelevenítette Brahms Első magyar táncát, valamint Francesco Sartori világhírű és sokszor feldolgozott művét, a Time say Goodbye-t is.

Az ünnepség után álló fogadáson köszöntötte a díjazottakat többek közt Plánk Róbert, a kerület rendőrkapitánya és Handbauer Péter, tűzoltó alezredes, a kispesti Tűzőrség vezetője is.

Mi is ezúton gratulálunk a díjazottaknak!

 


 


hétfő, 26 november 2012 19:58

Ünnepi fények a kerületben

Ma, késő délután felkapcsolták az ünnepi fényeket a kerület négy legfontosabb közterén.

A Templom téri szürkületben Gajda Péter, Kispest polgármestere még arról beszélt, hogy ez az időszak, a várakozás, az advent időszaka az az idő, amikor félrerakjuk az évben felsorakozott gondjainkat-bajainkat, és a szeretteinkkel várunk, várjuk a karácsony örömét, lelkületét. Kispest első embere arról is beszélt, hogy a mai ünneplés a kispestiekkel már hagyományosnak mondható, hisz a lampionos felvonulást és adventi kivilágítást már 2006 óta tartja meg a kerület. Hozzátette: legújabb akcióként a mai nappal az adventi vásár mellett, a Centrum Áruházzal szemben megnyílik a jégpálya is, melyet január 15-ig a délelőttök folyamán a kispesti gyerekek ingyen használhatnak, míg délutánonként egy jelképes összegért (300 Ft) bárki korcsolyázhat rajta. Szavai befejeztével a polgármester gyermeki segítséggel és haddal megnyomta a gombot, mellyel ünnepi fénybe öltözött a tér. Rajta kívül még a Kossuth tér, a Kós Károly tér és a Városháza szépült meg így

Hegedűs László, pápai káplán, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa az advent erejéről beszélt köszöntő beszédében. Arról szólt, hogy az advent a várakozás időszaka. De nemcsak az ajándékozás, hanem leginkább Jézus Krisztus születése utáni vágyakozás, várakozás időszaka, amikor ünnepibb lesz a szeretet is.

Mindkét szónok utolsó szavaiban minden Kispestinek áldott és békés Ünnepeket és Várakozást kívánt.

Majd a világító lampionok és a zenekar vezetésével a tömeg elindult a Kossuth tér irányába, ahol teával és forralt borral várták a kicsiket és a nagyokat. Aki nem szerette volna ezt a rövidke távolságot gyalog megtenni, azok lovas szekéren is követhették a fény útját az adventi vásár és a jégpálya helyszínére.

Ahol a BEA Jégsuli fiataljai kis jégtáncos revüvel és műsorral kedveskedtek az átérőknek. Utánuk már bárki rámehetett a jégre, hogy megmutassa: talán a jég hátán is megélnek. Akár. Január 15-ig, itt Kispesten.

 

 

vasárnap, 25 november 2012 19:20

Ál-megállók fából

Tegnap délelőtt a 42-es villamos Corvin körúti megállóját újította fel a főváros. A teljes megújulás és szegélyezés közben a villamosra várók egy fél méterrel arrébb egy raklapokból és palalemezekből álló megállóban várták Sorukat és Sorsukat.

Az építmény életveszélyesnek nézett ki. Pont úgy, ahogy a villamos útvonala.  A főváros próbálja tömködni a lyukakat, melyek így is egyre nagyobb szájjal tátonganak a zökötölő villamos sínjei között, a sínek deformáltságáról nem is beszélve. Van olyan rész, ahol a sín egy darabja a levegőben lóg. A szó szerint.

Inkább ezen kéne valahogy változtatni, még mielőtt az életveszély tényleg életbe lép....

 

 

vasárnap, 25 november 2012 18:22

Őseink nyomában Kispesten

Tegnap délelőtt megnyílt a kerület határában lévő és egyetlen íjászpálya a Bujdosó Székely Étterem udvarában. A pályát a 4 éve alakult Koppány Vezér Baranta Egyesület alakította ki, és az ünnepélyes megnyitó után egy íjászversenyre is hívták az érdeklődőket.

Ékes Gábor, Kispest alpolgármestere az Országgyűlés elnökének szavait idézte a megnyitón. Kövér László egy szerdai rendezvényen a Szent Koronát éltette. Akkor úgy fogalmazott, a Szent Korona a mindenkori magyar állam élő jelképe. Ezt emelte ki az alpolgármester is, aki szerint az államalapítás előtt is fontos események zajlottak a magyarság életében. A honfoglaláskor, és az előtte való kalandozások idején fontos elem volt a visszacsapó íj, mellyel és a "ma már a kontinens történészei által is elismert híres Istent-kérő mondattal együtt, mellyel a magyarok nyílaitól való megmentésért fohászkodtak más népek", ez is magyarok erejét és kitartását jellemezte. "Ami ma is jellemzi Hazánkat"-fogalmazott a képviselő. Hozzátette: a magyarság nem akarja felejteni múltját, azt, hogy honnan indult. Ennek jele, most ez az íjászpálya is, melynek magyar színű avatószalagját Ékes Gábor,Dobó József, a Baranta Egyesület vezetője, valamint az Étterem vezetője Vitéz Bacsó András vágta el, és adott át a nagyközönségnek.

 

A hivatalos megnyitó után a szervezők a Csillagösvény nevezetű versenyt tartották meg, melyen kisgyerekek- és nagyobbak próbálhatták ki azokat a fegyvereket, amelyekkel őseink túl élték a korai középkort, és melyekkel meghódították a hont, melyet Mi Magyarországnak hívunk.

 

Az íjászpálya látogatása és kipróbálása a mai naptól lehetséges, és mindez ingyenes.

 

péntek, 23 november 2012 17:29

Államtitkár Kispesten

A kormány országjáró körútjának következő etapja Kispestre vezetett, szerda este. Ezúttal Simon L. László, a kultúráért felelős államtitkár egy rövid sajtótájékoztatón vázolta fel a kormány első fél idei eredményét a Wekerletelepi Munkás Szent József Plébánia Közösségi Házában. Az eseményen jelen volt dr. Tarnai Richárd és Földesi Gyula országgyűlési képviselők is.

Az államtitkár elmondta, hogy a "turné" a párt és a kormány szimpatizánsainak, polgári köröseinek, tagjainak lett életre hívva. Elmondta, hogy az eddigi ilyen összejöveteleken nagyon sok tanácsot és kritikát megfogalmaztak a résztvevők, sokszor olyanokat is, melyeket átgondolnak, megfontolnak.

Az elmúlt két évről azt Simon L. László úgy fogalmazott, hogy "reális képet akarnak festeni róla", ezért is van ez programsorozat, illetve kérte a polgárokat, hogy legyenek türelmesek a kormánnyal szemben, hisz " két év alatt nem lehet csodát tenni".

Kérdésünkre, hogy milyen közművelődési, kulturális változások várhatóak állami szinten, illetve akár kerületi, kispesti szinten a jövő évtől, az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt években nem volt átlátható finanszírozása a kultúrának kisebb-nagyobb szinten is. Volt az önkormányzatoknak lehetőség szétosztani ún. "kultúra normatívákat", de ez csak egy lehetőség volt, melyekről az önkormányzat sem tudta igazán, mire is költheti el. A 2013-as évtől ez megváltozik. Január 1-től a főváros 677 millió forintot kap a könyvtári és közművelődési feladatok ellátásra, ebből a pénzből a kerületek vezetősége a lakosságszám alapján fog kapni. Országszerte 17,6 milliárd forint jut majd a kultúrára, a Hivatal pedig még nagyobb erőt mozgat meg, hogy a vidéki kultúra és közművelődési kincseit az ország ne veszítse el.

A rövid, mindösszesen negyedórás tájékoztató után az államtitkár már a szimpatizánsoknak mondta el ugyanezt, már a sajtó kizárása mellett.

 

Fotó: Bazsó Zoltán

1. oldal / 2