Kispesti.hu
May 20
hétfő, 26 szeptember 2011 13:06

Szombaton veszi kezdetét a népszámlálás!

2011 októberében – tíz év után – újra tartanak népszámlálást Magyarországon.
Ezen a héten keddtől péntekig viszik ki a népszámlálás kérdőíveit a számlálóbiztosok a lakosok címére, a borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd. 
Az idén lesz először lehetőségük a magyarországi lakosoknak arra, hogy interneten szolgáltassanak adatot, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) arra számít, hogy az állampolgárok legalább 10 százaléka a válaszadás ezen egyszerűbb és kényelmesebb formáját választja az idei, október 1-31. között tartandó népszámláláson.
Október 1-jétől 16-ig lesz lehetőség az internetes adatközlésre, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. Az adatközlés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos.
Október 17-től a számlálóbiztosok azokhoz mennek el személyesen, akik nem töltötték ki az adatlapokat interneten. A papíralapú adatszolgáltatás kétféle lesz, egyrészt lehet majd kikérdezéses módon nyilatkozni, illetve lesz lehetőség az önkitöltésre is.

További részletes információért kattintson ide!

Forrás: nepszamlalas.hu

kedd, 06 szeptember 2011 19:58

Műemlék lett a Wekerletelep!

Pénteken lépett életbe a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) rendelete, amely újabb 173 épületet nyilvánított védetté az országban. Az egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló rendelete műemléki jelentőségű területté nyilvánította - többek között - a Wekerletelepet is! A kertvárosi jellegű munkásnegyedet 1908-ban kezdték el építeni Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezésére, ahol 1925-ig több mint ezer ház épült. A telep központjának számító teret Kós Károly tervezte, az RTL Klub Barátok közt című sorozata is ezen a helyszínen játszódik.

Forrás: Wekerle.hu

péntek, 26 augusztus 2011 14:10

A BKV nem veszi át a Kökit

Az Index.hu portálon olvasható cikk szerin továbbra sincs átvehető állapotban a kőbánya-kispesti buszvégállomás, mivel - a BKV szerint - alapvető hiányosságok tapasztalhatók. A BKK és a BKV számára ugyanis elsődleges szempont az utas- és közlekedésbiztonság. Ennek megfelelően az autóbusz-végállomás használatba vételének alapvető feltétele a kapcsolódó utak és gyalogosútvonalak korlátozásmentes használata, a gyalogos-átvezetések biztosítása, az építési forgalom korlátozása.

Az építő R-Co Zrt.-nek a BKV szerint biztosítania kellett volna augusztus 5-én a forgalomtechnikai buszpróba lehetőségét az új végállomás területén, de a beruházó az autóbusz-végállomás burkolatával, egyéb szerelési munkáival augusztus 24-re, a vállalt határidőre sem készült el teljes körűen.

Hiányos volt az út- és járdaburkolat, helyenként hiányzott a fugázás, míg máshol a többlet fugaanyag okozott jelentős porfelhőt. A peronokon állványok és felhalmozott építési anyagok találhatók, a végállomás utasforgalom lebonyolítására alkalmatlan. Mivel a teszt ideje alatt is folytak kivitelezési munkák, a próba nem lehetett teljes.

A végállomás üzembe helyezésének feltétele, hogy a végállomásra vezető három út mindegyike elkészüljön. A BKV tájékoztatása szerint viszont jelenleg csak a Lehel út felől bevezető út használható, sem a Vak Bottyán utca, sem a gyorsforgalmi út felé nem tudnak az autóbuszok elindulni, mert azok kivitelezése még el sem kezdődött. A Sibrik Miklós út-Vak Bottyán utca jelzőlámpás csomópont félkész állapotban működik, miközben az autóbuszok döntő többségének itt kell áthaladnia.

A közlés szerint a metró- és az autóbusz-végállomás közötti gyalogos-felüljáró közel áll az előírt készültséghez, de tiszta, korláttal elkerített gyalogosútvonalak nem vezetnek végig az építési területen, így a BKK és a BKV nem vállalja, hogy a kivitelezés alatt álló terület közepére utasokat szállítson.

A Budapesti Közlekedési Központ kedden közölte, hogy határozatlan időre meghosszabbítja a vágányzárat a 3-as metró vonalán a Határ út és Kőbánya-Kispest végállomás között, mert a teljes vonalon való közlekedéshez a forgalomtechnikai feltételek a bevásárlóközpont építője által előzetesen vállalt augusztus 24-i határidőre nem biztosítottak.

A beruházó azt vállalta, hogy augusztus 24-ig átépíti a metróvégállomást, és új buszvégállomást alakít ki. Mivel a munkákkal nem végeztek, a cég kötbért fog fizetni a BKV-nak a megkötött szerződés alapján.

Forrás: Index.hu

A kép illusztráció, forrása: belvaros.blogspot.com

csütörtök, 25 augusztus 2011 20:02

Tömegverekedés Kispesten

Tömegverekedés tört ki Kispesten csütörtök este; a rendőrök öt embert állítottak elő. A verekedés előzetes szóváltást követően pattant ki két, összesen tizenöt fős társaság között a Lehel és az Eötvös utca kereszteződésénél. A rendőrség öt ember ellen indított eljárást csoportos garázdaság elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A kép illusztráció, forrása: oroszvilag.hu

 

szerda, 24 augusztus 2011 07:56

Csúszik a KÖKI Terminál

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról adott tájékoztatást, hogy a kivitelezési munkák elhúzódása miatt bizonytalan ideig meghosszabbították a vágányzárat Budapesten a 3-as metró vonalán a Határ út és Kőbánya-Kispest végállomás között.

A BKK és a BKV szakemberei helyszíni terepszemlén állapították meg, hogy a teljes vonalon való közlekedéshez a forgalomtechnikai feltételek a bevásárlóközpont építője által előzetesen vállalt augusztus 24-i határidőre nem biztosítottak. Mivel a kivitelezési munkák jelenleg is tartanak, bizonytalan ideig a jelenleg is érvényes forgalmi rend marad életben a 3-as metró vonalán.

A beruházó R-CO Zrt. azt vállalta, hogy augusztus 24-ig átépíti a metróvégállomást és új buszvégállomást alakít ki. Mivel a munkákkal nem végeztek, a cég kötbért fog fizetni a BKV-nak a megkötött szerződés alapján.

szerda, 27 július 2011 12:53

Lesz igazi kalandpark is a KÖKI-n

A "Vakbottyan" nicknéven publikáló blogger a Köki.blog.hu elérhetőségű webnaplójában a KÖKI Terminál tetején épülő kalandparkról írt. A bejegyzése így kezdődik:

"Már annyiszor hasonlítottam kalandparkhoz a KÖKI-t, hogy ez most kétszeresen valóra vált. Egyrészt a mostani állapotok a legkényelmetlenebbek, gyakorlatilag tényleg úgy érezzük magunkat a gyalogosok számára meghagyott szűk ösvényeken surranva, mint valami kísérleti egér a labirintusban. Aki esetleg nem járt mostanában errefelé, annak kedvéért elmondom, hogy a Sibrik felüljáró mindkét oldalán építkezés folyik, a metró nem jár, a felüljáró maradékát keményen bontják, légkalapács, por és törmelék. Csak a vasútállomás lépcsői feletti tetőkről nyakunkba csorgó galambszaros esővíz nyújt némi otthonos vigaszt. A hajléktalanok is tanácstalanul bukkannak fel itt-ott, már nincs fiksz helyük, mint régebben, mostmár kétszeresen hajléktalanok lettek.

 

Az élet persze vicces gyerek: a KÖKI Terminálban tényleg lesz Kalandpark, igazi. Az épület tetején ugyanis a Challenge Forever bérel majd szép nagy területet, aki nem ismerné, ez egy kalandparkokat múködtető cég. Habár Budapesten (sőt a közelben, Lőrincen) vannak pályái, de azért mégis elmondhatjuk, hogy a KÖKI terminál lesz az első olyan üzletközpont Budapesten, ahol valódi szabadtéri kalandparkban juthatnak hozzá adrenalin adagjukhoz a felnőttek és gyerekek. Az árakra nagyon kíváncsi leszek, mert például a csillebérci pálya belépője drágább, mint a lőrincié. Hogy ez a pálya nagysága miatt van-e így, vagy pedig felmérték a fizetőképességet, nem tudom. De kíváncsi leszek, hová lövik be Kispestet.

Ha megnézzük amúgy a két budapesti pályáról készült fotókat, akkor lehet látni, hogy ott az erdő eleve adva volt, amire, amihez építeni lehetett az akadályokat (vagy miket). A KÖKI tetején viszont nincs erdő... Úgyhogy ez a pálya tényleg más lesz, mint a két másik, ahogy ígérik is a tervezők: a pláza tetején "egy egészen újfajta, egyedülálló pályarendszert építenek ki."

 

Az írás eredetiben EZEN a linekn olvasható el.

A blogger Facebook-oldala a képre vagy ERRE a kinkre kattintva nyílik meg!

 

Július 14-én a kistermelői- és őstermelői piacokért demonstrált a kispesti és a kőbányai LMP az épülő Köki Terminál bevásárló- és szabadidőközpont mellett. 

 

A párt kispesti szervezete nevében Flaskár Melinda elmondta, hogy ő mindig a kispesti piacon vásárol családjának, mert így támogatja a hazai őstermelőket. Attól fél, hogy a hamarosan megnyitó KÖKi Terminál és a Lidl ellehetlenítik majd a piacot. A demonstrációval akarja felhívni a figyelmet arra, hogy helyben termelt magyar élelmiszereket vásároljunk, mert így munkahelyeket őrizhetünk meg. 

Középen Flakár Melinda, jobb oldalon Suba Éva

Az LMP X. kerületi csoportját Suba Éva kéviselte, aki az Kőbánya-Újhegyi lakótelepen lakik családjával. Elmondta, hogy ők is a kispesti piacon vásárolnak, mert ez van a legközelebb otthonukhoz. A szupermarketek szaporodása helyett a helyi piacok létrehozását támogatja, valamint a helyben termelt jó minőségű árukat preferálja. Meglátása szerint a több tízezres Újhegyi lakótelepen sajnos nincs ős-kistermelői piac, pedig nagyon hasznos lenne. A boltok a városrészben üresen állnak, mert tönkrementek a nagy plázák miatt, ahol nem jó minőségű árukat vásárolhatunk.

Lapos Péter, az LMP kőbányai sajtófelelőse szerint a környezeti és közösségi értékeket jobban segíti a helyi kisboltok és piacok működése, a pázáknál ugyanis nincs meg a bizalom és a személyes kapcsolat. Az LMP a fenntarthatóság útját szeretné járni, amely szemléletmódot bevitte a törvényhozásba is. Az LMP e tárgyban tett javaslatát már tárgysorozatba vették, remélhetőleg ősszel veszi napirendre az országgyűlés. A plázastop meghirdetése mellett ki kell kidolgozni a törvényhozásnak azokat a szályokat, amelyekkel megakadálozható a helyi piacok megszűnése és az őstermelők tönkremenetele, valamint gátat lehet szabni a külföldről érkező gyengébb minőségi áruknak. Meglátása szerint nem lenne szabad beengedni az Európai Unióba azokat a termékeket, amelyeket az Unión belül is meg lehet termelni. Különösen nem a gyenge minőségűeket és a kétes eredetűeket.

A kép jobb oldalán Lapos Péter

A Kőbánya-Kispesti metrómegállónál épülő KÖKI Terminálban ősszel fog megnyitni a Tesco áruház, amely a következő pozíciókra keres munkatársakat:
- Baromfi eladó 
- Csemege és sajt pult eladó
- Hús eladó
- Műszaki eladó
Komissiózó
Létesítmény technikus
Melegkonyhai eladó (grill, pizza,wok)
Pékáru eladó
Pék dagasztó
Pék kemencés
Pék táblás

hétfő, 18 július 2011 11:03

Megafitness épül a KÖKI-n

Szeptemberben nyitja meg kapuit a KÖKI Megafitness a Köki Terminálban. Az 1500 nm-es új sportközpont célja, hogy kiemelkedően magas színvonalon, de elérhető áron kínálhasson szolgáltatásainkat Kispest és Kőbánya, valamint a környező kerületek lakossága körében. Szeretnének hozzájárulni a térségben élők, dolgozók egészségesebb életmódjához, tudatosabb életvitelének kialakításához. A Megafitness KÖKI misszió része, hogy szélesebb populáció számára tegye elérhetővé a mozgás preventív szerepét, a wellness életmóddal - testi, lelki jólét - kapcsolatos időtöltést és ezzel elősegítse az egészségtudatos életmód-fejlesztést. További információ: KÖKI Megafitness Facebook oldala 

 

Megközelítőleg 1500 új munkahely létesül majd a Kőbánya-Kispest metróvégállomáson ősszel megnyíló KöKi Terminál bevásárló- és üzletközpontban. A munkát keresőket július 13-án 10-17 óra között várták a Kispesti Művelődési Házban a különböző állásokat kínáló munkahelyek - így például a Libri, Calzedonia/Intimissi/Tezenis, Euronics, H&M, Humanic, KFC, Office Shoes, Rossmann, Studio Moderna, TESCO és Vögele stb. - képviselői.

A rendezvény szervezői nem számítottak arra, hogy több ezren látogatnak majd el az állásbörzére. A nagy érdeklődés miatt fél órával a meghirdetett időpont előtt megnyitották a kapukat, reggel 11-re pedig már el is fogytak az előre nyomtatott regisztrációs jegyek. A hatalmas tömeg egész nap hosszú tömött sorban várta, hogy bejuthasson a rendezvényre. A rendezők hűtött vizet kínáltak a sorban állóknak.

Az épületen belül a jelentkezők 15 cég standjánál tehették fel kérdéseiket és adhatták le életrajzukat a munkaügyi képviselőknél. Mindenhol többszörös volt a túljelentkezés, a Libri 25, és a KACKAC játszóház tíz meghirdetett állására egyaránt háromszázan jelentkeztek. A KACKAC Játszóház a következő módon kommentálta Facebook-oldalán a rendezvényt: "Letudtuk a KÖKI állásbörzét! Arra a következtetésre jutottunk, hogy záros határidőn belül nyitnunk kellene még legalább 5 KACKAC játszóházat, mert annyi ígéretes álláskeresővel találkoztunk!"

Akiknek nem sikerült eljönniük az állásbörzére, annak portálunkon a jövőben is folyamatos tájékoztatást nyújtunk az aktuális álláslehetőségekkel kapcsolatban.

8. oldal / 10