Kispesti.hu
May 20

December 23-án nagy többséggel fogadta el az új választási törvényt az országgyűlés. Az új törvény értelmében a parlamenti képviselők létszáma 386-ról 199-re csökken: a 176 egyéni választókerület helyett a jövőben 106 lesz, az országos listáról 93 mandátumot osztanak ki, míg a területi listák megszűnnek. Az egyfordulós választáson az a jelölt szerez mandátumot, aki a legtöbb érvényesen leadott szavazatot szerzi, függetlenül a megjelentek számától.

Az új választási törvény átrajzolta az eddigi körzethatárokat is, mert a képviselők számának csökkenése miatt a jövőben kevesebb választókerületre lesz szükség. Az átalakítás érintette Kispest választókerületét, amely eddig önállóan alkotott egyetlen választókerületet.

Az új törvény értelmében Kispest megszűnik önálló választási körzet lenni. A kerület egyik része a Kőbánya központú 9. számú választókerülethez, míg a másik a Pesterzsébet központú 16. választókerülethez került. Az országgyűlésben így a jövőben nem lesz olyan képviselő, aki tisztán Kispestet képviselné.

A térképre kattintva tekintheti meg a két új kispesti választási körzet határait nagyobb méretben:

A 9. és 16. választási körzet - Budapest teljes méretben EZEN a linken tekinthető meg! A térkép forrása: Origo.hu

Társasjáték Fesztivál lesz a Köki Terminálban december 10. és 11-én, reggel 10:00-től este 20:00 óráig a komplexum 2. emeletén (1191 Bp., Vak Bottyán u. 75.).

A fesztivál a következő lehetőségekkel várja az érdeklődőket:
- társasjáték-játszóház (ki lehet próbálni az asztalokra kipakolt társasjátékokat),
- verseny (előzetes regisztráció után),
- vásár (a játékért kapott játékpénz ellenében társasjátékokat lehet vásárolni),
- tombola (játékpénzért sorsjegyet lehet venni, ahol társasjátékokat és egyebeket lehet nyerni).

A fesztivállal egy időben kerül megrendezésre immáron harmadik alkalommal a Mensa HungarIQa Társasjátékverseny. Erre az eseményre a társasjáték kiadók nevezik magyar nyelven megjelent játékaikat, amelyeket a résztvevő Mensa-tagok "tesztelnek", majd ennek alapján odaítélik "A Mensa társasjátékverseny győztese" címet.

A Kispesti.hu támogatja a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyik az egyiptomi buszbaleset áldozatainak hozzátartozói, illetve annak sérültjei számára. Olvasóink a 1752-es telefonszám felhívásával egyszeri 250 forintnyi pénzadományt juttathatnak el számukra az öt legnagyobb magyar segélyszervezeten keresztül. Kérjük, hívják a 1752-es Nemzeti Segélyvonalat!

A gyűjtés állása, a telefonhívások számának alakulása pillanatról pillanatra követhető a www.nsv.hu főoldali gyűjtőszámlálóján!

Csoda történt Kispest határában! Egész héten építési anyag- és törmelék-hegyek borították a KÖKI Terminál környezetét, minden fel volt túrva, nehéz szállítójárművel kerekei által szét volt trancsírozva. Elképzelhetetlennek tűnt, hogy az október 14-re meghirdetett nyitáson normális körülmények várják az érdeklődőket. Aztán csoda történt, hiszen az átadás napjára pázsit és zöldellő fák nőttek ki a földből, rendezett lett a környezet. Le a kalappal a "varázslók" előtt! Egyedül a pázsit természetellenesen elválólagos növése jelzi, hogy nem "csodával", hanem gyeptéglákkal és sebtében kiültetett facsemetékkel van dolgunk.

Kattintson a képre a nagyobb méretért!

szombat, 15 október 2011 00:04

Megnyitott a KÖKI Terminál

Megnyíltak az üzletek a KÖKI Terminálban, a 60 ezer négyzetméternyi bérbe adható kereskedelmi terület 85 százalékán már fogadják a vevőket, és a maradék területnek is lesz bérlője karácsonyig. A dél-pesti régió új közlekedési csomópontját is magába foglaló létesítmény mélyépítési munkái 2008-ban kezdődtek, a beruházás teljes költsége mintegy 40 milliárd forint volt. Ebben az az összegben benne van a 3-as metróvonal végállomásának összekapcsolása a Kőbánya-Kispest vasútállomással, illetve az új buszvégállomás kialakítása is. Az irodaterület nagysága 8 ezer négyzetméter. A mélygarázsban 1.900 autónak jut hely.

szerda, 12 október 2011 21:11

Kipufogógáz émelyít a Kökin

A Borsonline.hu portálon megjelent cikk arról számolt be, hogy büdös, émelyítő kipufogógázszag terjeng Kőbánya-Kispest frissen átadott autóbusz-végállomásán. A buszsofőrök is elismerik: télen ennél még rosszabb lesz a helyzet. A félig-meddig fedett „BKV-kikötőben” még tartanak a munkálatok, de ennek ellenére az utazóközönség már igénybe vette a lépcsőket és az átjárókat a metró- és buszvégállomások között. A mostani állapotok azonban nemcsak az utasoknak, de a buszsofőröknek sem igazán tetszenek.

– Zavaró a szag, de ez télen még rosszabb lesz, amikor majd minden sofőr itt túráztatja a buszokat – mondta egy neve elhallgatását kérő buszvezető, aki szerint nem csak a szellőzés hiánya okozza ezt. A koros, roncstelepre való buszoknak sem kellene itt lenniük, s sajnos ezekből a legtöbb BKV-végállomásra jut bőven.

Katalin mindennap jár a Kökin, sáljával védekezik a bűz ellen, fotó: Papp Mónika, forrás: borsonline.hu

– Naponta minimum kétszer megfordulok itt, és ha nincs egy kis szél, rögtön megreked a kipufogógáz. Sokszor inkább az arcomba húzom a kendőmet, hogy ne érezzem ezt a szagot – panaszkodik egy járókelő, Alapi Katalin. – Összességében remek dolognak tartom, hogy felújították a Kökit, de erre oda kellett volna figyelniük, ahogyan arra is, hogy egyértelműen táblázzák ki: honnan melyik busz indul, mert most eléggé kaotikus a helyzet – foglalja össze aggályait Katalin. A panaszos utazók átláthatóbb táblákat, nagyobb kijelzőket és rendes információnyújtást várnának el. Egyikük még meg is jegyzi: úgysincs munkája, szívesen dolgozna információs pultban.

A Borsonline megkereste a BKV Zrt.-t is, hogy megtudja: hivatalos panaszt kaptak-e, tesznek-e valamit a kipufogógáz ellen. Választ azonban még nem kaptak.

Forrás: Borsonline.hu

szerda, 05 október 2011 23:52

Járdán ütött el két embert egy autó

Az Index.hu portál cikke szerint a járdán ütött el két gyalogost egy autó Kispesten szerda este. A kocsi egy villamossal is karambolozott. Az autó eddig tisztázatlan körülmények között hajtott fel a járdára, ahol két gyalogost elgázolt, majd összeütközött a megállóban álló villamossal. Az elgázolt embereket a a Merényi kórházba szállították, állapotukról egyelőre nincsenek pontos információk.

 

csütörtök, 29 szeptember 2011 12:17

Átadták a Laurus irodaházat a Határ útnál

Az Ingatlanmenedzser.hu portál számolt be arról, hogy elkészült a Laurus irodaház Kispest és Kőbánya határán, a Határ útnál. Egyelőre csak egyharmadát adták ki, de a fejlesztő Immorent szerint vannak érdeklődők a többi területre is.


Az Erste Csoporthoz tartozó Immorent hivatalosan is megnyitotta a Határ úti metrómegállónál felépült Laurus irodaházat. A komplexumban három ezer négyzetmétert kötött le a BDO tanácsadó cég. A fejlesztő ügyvezetője azt emelte ki a nyitóünnepségen, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezet ellenére folytatni kívánják a fejlesztést és várhatóan újabb bérlőkkel tudnak megállapodni.

A Laurusé hosszú idő óta az első irodaátadás Budapesten. A fejlesztők ugyanis erőteljes lassításba kezdtek a kereslet visszaesése és a túlkínálat nehezebb kezelése miatt. Idén a K&H új székházán kívül már nem nagyon lehet újabb nagyobb irodaház átadására.

Forrás: Ingatlanmenedzser.hu, további információ: LaurusIrodaházak.hu

csütörtök, 29 szeptember 2011 12:04

Megújul a Sibrik Miklós úti felüljáró

Ellenszavazat nélkül, 25 igen szavazattal, öt tartózkodás mellett fogadta el a fővárosi közgyűlés a közúti közlekedésben fontos szerepet játszó, Kőbánya-Kispest vasútállomás fölötti átívelő Sibrik Miklós úti felüljáró felújítását. A felújítását az év végén kezdhetik el.

A Kőbányát Kispesttel összekötő felüljáróra ugyancsak ráfér a felújítás, kép forrása: 10ker.blog.hu

kedd, 27 szeptember 2011 11:25

Gazdátlan a Köki mozgólépcsője

Az Index.hu portálon megjelent cikk szerint összeveszett a MÁV és a BKV azon, hogy kié a mozgólépcső a Kőbánya-Kispest metró- és vasútállomáson, ezért nem működik. A BKV azt szeretné, ha a MÁV tartaná karban, a vasúttársaságnak esze ágában sincs átvenni ezt a feladatot, mert az eddig is a fővárosiaké volt. A tanácsi rendszerben központilag ruházták a BKV-ra a feladatot, bár a közlekedési vállalat akkor is tiltakozott ellene. A MÁV sajtóosztálya azt közölte, hogy a mozgólépcsőket, illetve az úgynevezett összekötő mozgólépcsőket is a BKV üzemelteti.

"A mozgólépcsőket jelenleg biztonsági okokból nem üzemeltetjük. Beindításukra akkor látunk lehetőséget, amennyiben a plázát építő beruházó, illetve a MÁV állandó felügyeletet biztosít a biztonságos utasforgalom lebonyolítására, valamint nyilatkozik az üzemeltetői felelősség átvállalásáról" – közölte a BKV sajtóosztálya.

A kép illusztráció, forrása: kozeg.blogspot.com

7. oldal / 10