Kispesti.hu
May 20
vasárnap, 29 január 2012 19:30

Posta költözött a KÖKI-re

Új helyen, a KÖKI Terminálban működik januártól a Magyar Posta korábbi Kossuth téri hivatala. A költözéssel megváltozott a nyitva tartás is: a bevásárlóközpontban üzemelő posta hétfőtől péntekig reggel 8 órától este 8-ig, szombaton pedig reggel 8 órától délután 2-ig fogadja az ügyfeleket.

Megnevezés: Posta (Budapest-Kispest 3 KÖKI Terminál posta)

Üzletprofil:
- levélküldemények felvétele
- pénzforgalmi szolgáltatások
- postafax
- biztosítások
- csomagfeladás
- Postabolt

Nyitva tartás: 
- Héfőtől - Péntekig: 8-20 óráig
- Szombaton 8-14 óráig

Elhelyezkedés: II.emelet 200.

szerda, 25 január 2012 20:32

Kőbánya, Kispest és az óceánjáró

Az olasz partoknál elsüllyedt Costa Concordia óceánjáró katasztrófájában Kispest és Kőbánya is érintett. Kiderült, hogy a baleset magyar áldozata, Fehér Sándor kispesti volt, akitől február 1-jén a kispesti temetőben vesznek végső búcsút. A 38 éves zenészt a közelmúltban elhunyt édesapja mellett helyezik örök nyugalomra.

A Stop.hu portálon megjelent cikk alapján feltételezhető, hogy kőbányaiak voltak azok a csalók, akik a tragédián akartak nyerészkedni. Az ügyben ugyanis a X. kerületi rendőrkapitányság indított nyomozást csalás kísérlete bűncselekményének elkövetése miatt ismeretlen tettes ellen, a BRFK gazdaságvédelmi főosztály szakirányító tevékenysége mellett. Jelenleg tanúkihallgatások zajlanak, illetve adatok beszerzése, értékelése, elemzése folyik.

A Daily Mail című brit lap internetes oldala számolt be arról, hogy a magyar rendőrség letartóztatott egy háromtagú csoportot, amely hasznot akart húzni a luxushajó tragédiájából. A rendőröket az eltűntnek mondott személyek képviseletével megbízott ügyvéd értesítette. Az óceánjáró balesetében eltűnt nő anyjaként tett bejelentést a Külügyminisztériumnál egy nő, holott az eltűnt édesanyja évekkel ezelőtt meghalt.

Forrás: Stop.hu, MTI, Kispesti.hu, Kőbánya.info

Costa Concordia, a kép forrása: Wikipédia

A közigazgatási minisztérium elkészítette és január elején tette közzé a járásrendszer koncepcióját, amely az országot 176, míg Budapestet 7 járásra, illetve körzetre osztaná. A tervezet szerint Kispest a XX., XXI. és XXIII. kerületekkel együtt kerülne a dél-pesti körzetbe. Mind a hét körzethez egyenként 220-240 ezer ember tartozik majd.

Az Index.hu portálon megjelent cikk szerint a hét fővárosi körzet hivatali ingatlanjairól már folynak a tárgyalások. A jelenlegi állás szerint a Nyugati térnél, az Őrs vezér vagy a Bosnyák térnél, a kőbányai Liget térnél, a Boráros térnél, a Móricz Zsigmond körtérnél, a belvárosban és a Széll Kálmán térnél lesz egy-egy hivatal. Ezek szerint Kispest nem merült fel mint a dél-pesti körzet központja.

Pesti Imre, a majdani hét körzetet összefogó fővárosi kormányhivatal vezetője az Index.hu-nak elmondta, hogy a körzeti hivatalok elhelyezésével nem lesz különösebb gond, mert folyamatosan szabadulnak fel önkormányzati ingatlanok. A kerületi önkormányzatoknak ugyanis a körzeti kormányhivatalok 2013 január 1-i megnyitásával folyamatosan egyre kevesebb feladatuk lesz. A tervek szerint átvennék az önkormányzatoktól a hatósági munkát az építésügytől a környezetvédelemig, így például az építési engedélytől kezdve a jogosítványért (minden hatósági dokumentumért) a kormányhivataloknál kell majd kopogtatni az állampolgárnak. Ez nem jelenti azt, hogy a kerületi okmányirodából be kell majd békávézni a lakóhelytől esetleg messzebb eső kormányhivatalba, egyrészt ugyanis a kerületi okmányirodák továbbra is működnek párhuzamosan, másrészt pedig a kormányhivatalok a terv szerint fokozatosan átveszik az okmányirodákat, ügyfélszolgálatokat a kerületektől.

Budapesti körzetek, a kép forrása: Index.hu

Forrás: Index.hu, Kőbánya.info, Kispesti.hu

szerda, 25 január 2012 14:02

A Bóbita óvoda programajánlója

A Rádió Kispest riportot készített a Bóbita Óvoda vezetőjével, aki elmondta, hogy színes programokkal várják a régi és új gyerekeket, a szülőket és az érdeklődőket.

A programajánlót tartalmazó hangfelvétel meghallgatásához kattintson ERRE a linkre vagy a képre!

Ha szeretne megismerkedni a Bóbita Óvodával, akkor látogassa meg az intézmény honlapját, amely EZEN a linken érhető el.

kedd, 24 január 2012 14:23

Logók

Bakó Judit a Facebook-os profilján tette közzé felhívását, amelyben szemtanúk jelentkezését várja egy kispesti kerékpáros gázolás ügyében. A hölgy a következőt írta:

"2012. január 15-én, vasárnap hajnal fél 6 tájában a XIX. kerületi Üllői út - Lehel utca sarkánál (a non-stop gyrososnál) elütötte egy ismeretlen autós a teljesen szabályosan közlekedő, mindennel felszerelt kerékpáros páromat, majd elhajtott a helyszínről. Mivel valamennyi időre elvesztette az eszméletét, sem a kocsi színét, sem a típusát, így természetesen a rendszámát sem tudta megjegyezni. A közelben található Gyros-büfé és valamilyen bár vendégei siettek a párom segítségére, de nem tudjuk, láttak-e valamit a balesetből. Ha valaki, vagy valakinek az ismerőse látott vagy tud valamit, kérlek jelezze azt a XIX. kerületi rendőrség felé, vagy akár felénk is! Kérlek Benneteket, osszátok meg minél többen, hogy elkaphassák ezt a szemetet! Szerencsére a páromnak komoly baja nem esett (megvédte a bukósisak), de a sérülései 8 napon túl gyógyulnak, de a sokkról és magáról a cserbenhagyásról ne beszéljünk inkább! Előre is köszönjük mindenki segítségét!"

A képen az összetört bicikli látható

hétfő, 23 január 2012 11:44

Nyitott Könyvespolc a KÖKI-ben

Január 20. óta "Nyitott Könyvespolc" várja az érdeklődőket a KÖKI Terminál második emeletén, ahol a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház (KMO) indította útjának az olvasás népszerűsítését célul tűző kezdeményezését. A különleges könyvtárba bárki behozhat és elvihet magának olvasnivalót, mindenféle regisztráció és formaságok nélkül. Az elolvasott könyvet meg lehet tartani, de ekkor illik cserébe hozni egy másikat helyette. A polcon a könyvállomány így állandóan cserélődik, de nagyjából mindig állandó mennyiségű olvasnivaló várja az érdeklődőket. A KÖKI Terminálban létrehozott Nyitott Könyvespolc érdekessége, hogy az a XXI. századi szabadidős kultúra tereiben kínálja a plázás alternatíváját.

A nyitott könyvespolc

A Nyitott Könyvespolc megnyitóján az ötletgazda, Forgon Miklós, a KMO munkatársa köszöntötte a megjelenteket, valamint mutatta be a kezdeményezést. Megtudhattuk, hogy a „becsületkönyvtár” ötlete Németországból származik, ahol 1990-ben állították fel az első szekrényeket. A kezdeményezés mára igen népszerűvé vált, ahol a polcok rendben tartását - mindenféle szervezés nélkül - önként végzik a járókelők.

Forgon Miklós és hallhatósága

Gajda Péter, Kispest polgármestere beszédében kifejtette, hogy véleménye szerint annak ellenére helye van a nyitott könyvespolcnak egy bevásárlóközpontban, hogy az nem kapcsolódik annak profiljához. A kultúrát oda kell vinni, ahol ez emberek gyakran megfordulnak. Csupán két fotel, egy polc és néhány könyv, és ez a kezdeményezés is bizonyítja, hogy érdemes egy európai ötleteket átvenni, hazai viszonyok közé helyezni.

Gajda Péter, Kispest polgármestere

Réz András író-olvasó köszöntőjében elmondta, hogy „össze-vissza” könyveket hozott és helyezett el a polcon. A hozott könyvek között van félbehagyott olvasmány, régmúlt időkből megőrzött kedvenc, mint ahogy saját kiadású mű, illetve saját fordítás is. Az író kifejtette, hogy idealistának tartja magát, hiszen hisz a könyvek erejében és bízik abban, hogy az átadott nyitott könyvespolc megteremti majd az olvasók közösségét.

Réz András beszél a hallgatóság előtt

A kezdeményezés indulását az Apáczai Kiadó, a Garbo Kiadó, a Jaffa Kiadó, a Kossuth Kiadó, a KÖKI Terminál, a K.u.K. Kiadó, a KvízKaland Klub, a L’Harmatta Kiadó, a Libri, a Noran Libro Kiadó, a Társalgó Galéria, a Tessloff Babilon Kiadó, a Ventus Libro Kiadó támogatta. A Kispesti Művelődési Otthon olvasást népszerűsítő kezdeményezéséhez remélhetően egyre többen csatlakoznak majd.

A bal oldali képen Réz András kipakolja hozott könyveit, a jobb oldalin az érdeklődők veszik birtokukba a közösségi teret

Forrás: OlvassBele.hu, Kőbánya.info, KMO

A Hungeri1 nicknevű személy a saját Youtube csatornáján osztott meg egy videót, amely a budapesti tömegközlekedés egy munkanapját ábrázolja.

Közlekedési hálózat

A videón minden pötty egy-egy jármű menetrend szerinti pozícióját jelöli. A kék pöttyök buszt, a sárgák villamost, a pirosak trolit, a fehérek éjszakai járatot takarnak, míg a vastagabb narancs, piros és kék a metróvonalakat, a vastagabb zöld pedig a HÉV szerelvényeket.

Forrás: Hungeri1

szerda, 11 január 2012 00:37

Kispest a dél-pesti járásba került

Elkészítette a járásrendszer koncepcióját a közigazgatási minisztérium, amely az országot 176, míg Budapestet 7 járásra osztaná. A járásokra vonatkozó történeti áttekintés és nemzetközi kitekintő szövege ERRŐL a linkről tölthető le. A kormány weboldalán közzétett tervezetet január 20-ig társadalmi vitára bocsátották, a véleményeket az Államtitkárság a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen várja.

A tervezet szerint országszerte 176 járást alakítanak ki, Budapest a jövőben hét járásra tagozódna. Az észak-budai az I., II., III. kerületeket fogná össze, a dél-budai a XI., XII., XXII. kerületeket. Pesten öt járás lenne, a nyugat-pesti (V., XIII., IV. kerületek), a belső pesti (VI., VII., VIII., IX. kerületek), az észak-pesti (XIV., XV., XVI. kerületek), a kelet-pesti (X., XVII., XVIII. kerületek) és a dél-pesti (XIX., XX., XXI., XXIII. kerületek) járások.

A tervezet szerint a járások kialakításának a célja, hogy alacsonyabb társadalmi költséggel működhessen a közigazgatás rendszere. A kormány koncepciója szerint a járások gyors és könnyű hozzáférést biztosítanának az államigazgatási szolgáltatásokhoz. A járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok alárendeltségében dolgoznának 2013. január 1-től. A járási hivatalok vennék át a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek, illetve a megyei kormányhivatalok kistérségi kirendeltségeihez tartozó ügyek kezelését. Az államigazgatási feladatokat ellátása mellett cél továbbá a járási identitás és közösségépítés is.

Magyarország járásai 1983 végén, forrás: Wikipédia

kedd, 10 január 2012 23:42

Riport Gajda Péter polgármesterrel

A Rádió K elkészítette évi első beszélgetését Gajda Péter polgármesterrel, aki a tavalyi évről, illetve az idei tervekről mesélt. A riportot Nosz Jani készítette.

A felvétel meghallgatásához kattintson ERRE a linkre vagy a képre!

6. oldal / 10