Kispesti.hu
May 20
péntek, 20 április 2012 15:57

Ezek Budapest legveszélyesebb kerületei

A Blikk online felületén számolt be arról, hogy mostantól bárki megnézheti, mennyire biztonságos helyen van az otthona. A Földhitel és Jelzálogbank (FHB) elkészítette Budapest betörési térképét, amelyről leolvasható, mely kerületekben a legveszélyesebb lakni.

Meglepő módon nem a legrosszabb hírű negyedekben legnagyobb a veszély. A térkép szerint a II. kerületben, Kispesten, Kőbányán és Soroksáron törnek be leggyakrabban a lakásokba A betörők kedvelt célpontja továbbá Budafok, Nagytétény, Pesterzsébet valamint a Belváros.

Legnagyobb biztonságban a zuglóiak, újpestiek és óbudaiak vannak. Vagyis nem feltétlenül az elit negyedek palotáit célozzák meg a bűnözők a nagyobb zsákmány reményében.

Az ingatlanok értékével és a lakosság életszínvonalával sincs egyértelmű összefüggésben a bűnözés. Hiszen a betörők paradicsomának számító a II. kerületben 380 ezer forint a lakások négyzetméterenkénti ára, a hasonló közbiztonsági helyzettel megáldott Kispesten és Soroksáron csak mintegy 200 ezer.

Kattintson a térképre a nagyobb méretért!

A rendőrség bűnügyi statisztikái és a kerületi lakók száma alapján készült el a betöréstérkép, amelyből látható, melyik kerületek biztonságosak és hol sok a betörés. Meglepő módon a II., X., XIX. és a XXIII. kerület a betörők nagy kedvence, de szívesen mennek Budafokra, Nagytéténybe, Pesterzsébetre is és persze nem hagyják ki a Belvárost sem a bűnözésből.

Forrás: Blikk.hu, FHB

Komplex számítástechnikai tanfolyam indul a KMO-ban. A képzések a KMO Művelődési Ház és a Budapesti Művelődési Központ közös szervezésében valósulnak meg.

Képzések helyszíne: KMO Művelődési Ház, 1191. Budapest, Teleki u. 50.
Web: www.kmo.hu

Komplex számítástechnikai tanfolyam - I. modul

Operációs rendszer- Microsoft Word- Excel- Internet alapok (Felnőttképzési nyilvántartási azonosító: 840020)
A képzés során a résztvevők alapszintű jártasságot szerezhetnek a következő témakörökben: 
1. Operációs rendszerek,
2. Szövegszerkesztés (Microsoft Word), 
3. Táblázatkezelés (Microsoft Excel) és internet alapok

Képzési idő: 30 óra (5 x 6 óra)
A képzés tervezett kezdési ideje: 2012. második negyedév
Részvételi díj: 28 000 Ft/ fő
A képzést 10 fős csoportokban szervezik.

Komplex számítástechnikai tanfolyam - II. modul

Windows operációs rendszerkarbantartás - Középhaladó Microsoft Word - Excel - Internet (Felnőttképzési nyilvántartási azonosító: 840020)
A kurzuson a résztvevők a szoftverek telepítéséről, törléséről, és a merevlemez karbantartásáról tájékozódhatnak.
A szövegszerkesztő program használatával kapcsolatos ismereteiket továbbfejleszthetik, a táblázatkezelés, képszerkesztés, bekezdésformázás műveletekkel.
Jártasságot szerezhetnek az Excel táblázatkezelő program során a bevitt adatokra alkalmazható alapvető függvényekkel és képletekkel történő műveletek elvégzésére.
A tanfolyamon szerzett tudás birtokában képesek lesznek az Interneten keresztül csatolt fájl küldésére, saját postafiók használatára és alapvető vírusvédelem alkalmazására (SPAM szűrő és víruskeresők).

Képzési idő: 20 óra (4 x 5 óra)
A képzés tervezett ideje: 2012. második negyedév
Részvételi díj: 23 000 Ft/ fő
A képzést 10 fős csoportokban szervezik.

Komplex számítástechnikai tanfolyam - III. modul

PowerPoint - Microsoft Word-Excel haladó - Internet extra (Felnőttképzési nyilvántartási azonosító: 840020)
A kurzuson a résztvevők tájékozódhatnak a Microsoft PowerPoint prezentációkészítő szoftver felhasználási területeiről. Továbbá ismereteket szerezhetnek a bemutatók készítéséről, szerkesztéséről, és publikálásáról.
A szövegszerkesztő program magasabb szintű irodai alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket továbbfejleszthetik például a körlevél készítése témakörben.
Jártasságot szerezhetnek az Excel táblázatkezelő program során a bevitt adatokra alkalmazható bonyolultabb függvényekkel és képletekkel történő műveletek elvégzésére, figyelőablakok alkalmazására.
A tanfolyamon szerzett tudás birtokában képesek lesznek az Interneten keresztül az extra kommunikációs lehetőségek (skype; MSN) alkalmazására, web fotóalbum létrehozására, közösségi oldalak és blog készítésére.

Képzési idő: 20 óra (4 x 5 óra)
A képzés tervezett ideje: 2012. második negyedéve
Részvételi díj: 23 000 Ft/ fő
A képzést 10 fős csoportokban szervezik.

---------------------------------------

A képzés részvételi díja fizethető csekken, vagy átutalással (számlaszám: OTP Bank 11784009-15490610-00000000). Befizetés határideje a képzések indulási időpontját megelőző 5 munkanap.

A tanfolyam megfelelő számú jelentkező részvételével indul.

A képzéssel kapcsolatos bővebb információ Csóka Esztertől és Kranyik Ildikótól kérhető a 282-9752/0104 telefonszámon vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. és a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mailen, valamint Makk Katalin képzési munkatárstól (BMK) 371-2776 telefonszámon.

 

A KMO Művelődési Ház felnőttképzést folytató intézmény. Felnőttképzési nyilvántartási szám: 00783-2010
A Budapesti Művelődési Központ akkreditált felnőttképzést folytató intézmény. Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0294-04; intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1738

 

Kommunikációs képességek fejlesztése című tanfolyam részleteit ERRE a linkre kattintva tekinthetik meg.

Elindult az Otthontérkép elnevezésű szolgáltatás, amely az ingatlanok adásvételéhez szükséges összes releváns információt gyűjti össze, és teszi ingyenesen elérhetővé mindenki számára. Az érdeklődőnek csak ki kell választani, hogy mely kerületről és azon belül, mely városrészről szeretne több információt megtudni, melynek hatására elérhetővé válnak a városrész ingatlanpiaci adatai, térképek, illetve egy szöveges jellemzés a környékről.

Kattintson a képre a térkép megnyitásához!
Ingatlant általában hosszú távra veszünk, jelentősebb összegért, ezért a legtöbben alaposan megfontolják, hogy mire költenek. A döntésben azonban nem csak az ár játszik szerepet, hanem a környék egyéb jellemzői is, mint például az elérhető iskolák, közintézmények, parkok vagy játszóterek, a megközelíthetőség vagy épp a közbiztonság.
Ebben segít a nemzetközi példák mintájára az FHB szervezésében kedden induló otthonterkep.hu, ahol a valós árral együtt az egyéb jellemzőket is egyszerre lehet majd ingyen áttekinteni egy interaktív felületen. Az árakat az FHB-nak a NAV adataira alapozva működő Lakásárindexe szolgáltatja majd. Ez azért lényeges, mert így azokkal valós piaci árakkal lehet számolni, amely alapjai a megvalósult adásvételek árai.
A valódi árai mellett érdekesek lehetnek még a kínálati árak is, ezek időbeli alakulása, vagy épp az olyan, a lakásvásárláskor fontos információ, hogy a környéken átlagosan mennyivel kerül többe egy azonos típusú, de frissen felújított ház.
Az adatbázisban kerületi szinten, városrészenként lehet látni a kiegészítő urbanisztikai információkat, mint például a helyi jövedelmi szinteket, a zöld területeket és parkokat vagy akár a betörések arányát. Az oldal egyelőre csak budapesti ingatlanokkal foglalkozik majd, és negyedévente frissítik az adatokat. Hogy mikor lesz országos hatáskörű a szolgáltatás, azt még nem tudni, az FHB folyamatos fejlesztést ígér.
Az Otthontérképet nem csak a magánembereknek vagy a kisbefektetőknek szánják, hanem az oldal adataira az alapozva Eltinga-val közösen kutatásokat és elemzéseket kínálnak a profi ingatlanfejlesztőknek vagy nagyobb befektetőknek. Az FHB Lakásárindexe után ez az Otthontérkép is egyedülálló lesz a közép-európai régióban.
Forrás: FHB, Index.hu
csütörtök, 12 április 2012 08:32

Helen Doron május 3-án az Europarkban

Május 3-án az Europark bevásárlóközpont vendége lesz Helen Doron, akinek módszerével 40 országban több százezer gyermek tanul angolul. Magyarországon tízezren vannak azok, akik a fiatalkori játékos tanulás ezen módszerével sajátítják el az angol nyelvet. Az eseményen számos program várja az érdeklődőket.

 

Helen Doron program május 3-án

Europark első emelet
16.00-19.00
- lufi és szórólap osztogatás
- kézműves foglalkozások (hűtő mágnes festés, üvegmatricázás, gyurmázás, viaszfonal megmunkálás, társasjátékozás, a piciknek játszószőnyegen játék)
- angol nyelvű könyvek, újságok, CD-k, DVD-k árusítása
16.00-18.30 földszinten
- Helen Doron dedikálja korábban megjelent könyveit a színpadon, a műsorok szünetében
- közös fotók készítése Helennel

Europark földszint, nagyszínpad
15.15-16.00 Helen Doron beszélget a sajtó képviselőivel és az Europark vezetőivel, és Gajda Péter Kispest polgármesterével
16.00-16.15 Gyerekek fellépése a színpadon angolul
16.15-16.30 TOMBOLA SORSOLÁS
16.30-17.00 Helen beszélgetése Tóth Frank 256-szoros válogatott vízilabdázóval, akinek mind a 4 lánya a Helen Doron módszerrel tanulja az angolt. Itt több Szülő is becsatlakozik a beszélgetésbe.
17.00-17.15 Gyerekek fellépése a színpadon angolul
17.15-17.30 TOMBOLA SORSOLÁS
17.30-18.00 HELEN DORON rajzpályázat győzteseinek Helen átadja a nyereményeket
18.00-18.15 Gyerekek fellépése a színpadon angolul
18.15-18.30 TOMBOLA SORSOLÁS
18.30- dedikálás, elköszönés a rendezvény látogatóitól

A hagyományokhoz híven ismét megrendezik a kerület általános iskolásainak tehetségkutató versenyét a következő kategóriákban:
- vers-, próza és mesemondás
- színpadi játék
- ének (egyéni és csoportos)
- néptánc (egyéni és csoportos)
- tánc (egyéni és csoportos)
- hangszeres zene (egyéni és csoportos)
- egyéb (fitness, paródia, bűvészet, stb.)

Jelentkezési határidő: 2012. április 20.  Jelentkezési lap kérhető a KMO Művelődési Házban, vagy ERRŐL a linkről is letölthető .doc formátumban. A kitöltött jelentkezési lapokat e-mail formájában is elküldhetik a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre.

Elődöntők: 2012. május 5-6. szombat-vasárnap 10 óra
Döntő: 2012. május 12. szombat 10 óra

Forrás: KMO.hu

A KMO a sportfotók kedvelőit várja szeretettel április 13-án Lajos Kristóf "Puskás Ferenc emlékére 85" című kiállításának megnyitóján.

Időpont: 2012. április 13. péntek 18 óra

A kiállítást megnyitja:
Szöllősi György - Puskás Akadémia, kommunikációs igazgató
Sándor Szilvia előadóművész - ének

A kiállítás megtekinthető 2012. május 31-ig

 

szombat, 24 március 2012 10:50

Átok ül a Honvédon a KTE ellen

A Samsungsport.hu portál számolt be arról, hogy a Honvéd egyelőre még nyeretlen a Kecskemét ellen a labdarúgó NB I-ben: a lilák feljutása óta egyszer sem tudott győzni a fővárosi alakulat. Péntek este sem sikerült megtörni a rossz sorozatot.

A tabella negyedik helyén álló kispestiek nem is kezdtek jól: az első két helyzet a Kecskemété volt, előbb Lencse lőtt az oldalhálóba, majd Alempijevics lövését hárította Sánta, igaz, a túloldalon Hadzic nagyon közel került a gólszerzéshez, ám a kapufát találta el. A 25. percben a vendégek is eltalálták a lécet, Pekár beadása egy védőn megpattanva került végül, a felső léc érintésével, a gólvonalon túlra. A vendégek jó játéka a 42. percben érett góllá: Litsingi passzolt Lencséhez, aki egy szép labdaátvételt követően hat méterről a kapuba lőtt.

A második félidő elején ismét Lencse villant, ezúttal Szavics passzát követően: kissé éles szögből, 10 méterről tekert a kapuba. A hazai csapat nem nagyon tudott mit kezdeni a helyzettel: támadott ugyan a Honvéd, de helyzetek közelébe sem jutott, míg a vendégek kontrái folyamatosan életveszélyesek voltak. Nem is tudott mit kezdeni velük a fővárosi alakulat: a 63. percben Szavics remek egyéni akció végén belőtte a Kecskemét harmadik gólját is, ezzel végképp eldöntve a három pont sorsát.

A hátralévő félórát már akár le sem kellett volna játszani. A hajrá kezdetén előbb Faggyas szépített, majd egy perccel később Lencse egy közeli fejessel megszerezte harmadik gólját is. A végeredményt illetően ez már lényegében nem számított: a Kecskemét valósággal kitömte a Honvédot idegenben, és továbbra is a piros-feketék "mumusa".

NB I, 21. forduló
Honvéd-Kecskemét 1-4
Gól: Faggyas 82., ill. Lencse 42., 48., 84., Szavics 63.

Forrás: Samsungsport.hu

péntek, 23 március 2012 21:52

Megszépül Kispest a Föld Napja alkalmából

A Budapestinfo.eu portál számolt be arról, hogy a Föld Napjára időzítve teszi rendbe a Közpark Kft. a XIX. kerületi közterületeket, és addigra befejeződik a közösségi kertek kialakítása is. Csütörtökön Gajda Péter polgármester és a Közpark Kft. igazgatója, Hunya Richárd közösen jártak be néhány érintett részt.

A körülbelül egy hónapig tartó „kerületszépítés” során mintegy nyolcvan közmunkás dolgozik majd. Megtörténik a lombgyűjtés, a fák gallyazása, a bokrok metszése, az öntözőrendszerek átvizsgálása, és elkezdik az ősszel ültetett növényzet locsolását és gondozását is. Rendbe teszik a játszótereket, pótolják a homokot a homokozókban, felszerelik a hintákat, ellenőrzik a játszószereket. Emellett átalakítják a közösségi kerteket, illetve újakat létesítenek - a Vass iskola mellett, az Irányi utca és a Bem utca sarkán - amelyeket április 22-én, a Föld Napján adnak át.

Forrás: Budapestinfo.eu

 

péntek, 23 március 2012 10:09

Milyen volt Kispest a 19. században?

Bizonyára mindenkit érdekel, hogy milyen lehetett lakóhelye a régmúlt időkben. A Levéltár portálján található, Google maps-al szinkornizált katonai térkép segítségével most bárki tehet egy virtuális sétát a Magyar Királyság egész területén. Az érdekes történelmi dokumentum a 19. század elején, részben a napóleoni háborúk ösztönzésére készült. I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el azt az országfelmérést, amely eredményeként megszületett az 1:28.800 méretarányú részletes térkép.

Keresse meg Ön is lakóhelyét! Vesse össze, hogy mi minden változott az elmúlt évszázadban! Kattintson a képre!

 

hétfő, 19 március 2012 14:16

Mindössze 23 órás lesz a hétvége!

Privatbankar.hu portál számolt be arról, hogy vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, ekkor Magyarországon, az európai gyakorlatnak megfelelően, hajnali 2 órakor 3 órára igazítják az órák mutatóit. A munkanap-átrendezés elviszi a szombatot, így 23 óránk marad pihenésre. Vasárnap visszaáll az időeltolódás is.

A nyári időszámítás október utolsó vasárnapján zárul majd. A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energiát lehet megtakarítani. Azóta több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

A március 16-i, pénteki munkaszüneti naphoz kapcsolódó átrendezés következményeként március 24-én szombaton is munkanap lesz: ez azt jelenti, hogy a mostani hétvége a szokásos 48 óra helyett mindössze 23 óráig fog tartani. Más kérdés persze, hogy a szombati munkanap mennyire lesz hatékony a hét többi munkanapjához képest...

A hétvégi óraátállítással "utolérjük" Amerikát: az Egyesült Államokban ugyanis már korábban meglépték az átállítást, így két héten keresztül egy órával előbbre tolódnak a hivatalos közlések az európai időhöz képest, és a Wall Street-i tőzsde is a szokásos 15:30 helyett magyar idő szerint a héten még 14:30-kor nyit.

Forrás: Privatbankar.hu

 

A kép illusztráció, forrása: oraatallitas.infobomba.hu

4. oldal / 10