Kispesti.hu
May 20

Már ötödik éve, hogy a kerület születésnapjának megünneplését valami különlegessel teszi felejthetetlenné a rendező KMO. Volt már "ANNO" a húszas évek hangulatával, követte a "RETRO" a 60-as évek bájával, minden évben más és más. Idén a mottó: "színesen-szívesen".

Ilyenkor az egész nap a családokról, a kikapcsolódásról szól! A színes színpadi programokat már mindenki várja, itt lesz az Alma együttes, Fluor Tomi, Janicsák Veca és még sokan mások. Este Beatrice koncert és a világhírű Simet László légtornász lélegzetelállító műsora zárja a programot. A hab a tortán a gyönyörű tűzijáték lesz. Ezen kívül Babasátor, Óriásjátékok, Kvízkaland játszóház, "Zöld" Kreatív játékok, Minigolf várják ingyen a kicsiket és nagyokat. Sőt, az utca közepén - nem tévedés -, szörfözni is lehet majd.

A szervezők szívesen látnak mindenkit június 10-én 10 órától a kispesti Templom téren, ahol fantasztikus, különleges színpadi és egyéb programokra kerül sor.

Kattintson a plakátra a nagyobb méretért!

A részletes programok:
ALMA Együttes koncertje gyerekeknek
Cirkusz varázs
OBSITOS fúvószenekar  
Majorette bemutató
Fluor Tomi
Cozombolis trió
Musical slágereket énekel: Brasch Bence, Kerényi Miklós Máté és Kocsis Dénes
Tóth Gabi
Király Viktor
Everdance
Janicsák Veca
Bon-bon 
BEATRICE KONCERT
Simet László és a "Halálkerék"
Tűzijáték

További kiegészítő programok: Babasátor, Első napi ünnepi postai bélyegzés, Fotókiállítás a villamoson, Furfangos ügyességi játszóház, Gogo® játszó, KMO tábori toborzósátor, Kreatív zöld játszóház, Kvízkaland sátor, Mandala játszóház, Minigolf pálya, Óriásjátékok, Szörf, Tánclabda, TOTÓ, Trambulin, Kulturált vendéglátás

A műsorváltoztatás jogát a szervezők fenntartják! A rendezvény ingyenes!

Bővebb információ: www.kmo.hu
Helyszín: XIX., Ady E. út - Templom tér

A Budapestinfo.eu portál számolt be arról, hogy Kispest képviselő-testületének döntése értelmében a Reménység Két Tanítási Nyelvű Keresztény Általános Iskola épületének tulajdonjoga az iskolai alapítvány kuratóriuma által meghatározott egyházra száll át.

Gajda Péter polgármester a Petőfi utcai intézmény megmentését, működésének biztosítását hangsúlyozta, ugyanakkor azt is elmondta, hogy ezzel az évente folyósított mintegy ötvenmillió forint támogatást is megtakaríthatja az önkormányzat. Emellett kijelentette, az épületnek a jövőben is az oktatást kell szolgálnia, ezért csak olyan megállapodásba megy bele, amely garantálja ezt.

Forrás: Budapestinfo.eu

A kép forrása: www.remenysegiskola.hu

szerda, 16 május 2012 13:37

A BKK válasza Olvasónk levelére

Május elején számoltunk be arról, hogy egy Olvasónk levélben tájékoztatta szerkesztőségünket a KÖKI Terminálban található P+R parkolóval kapcsolatos negatív tapasztalatairól. Az ügy miatt levélben kereste meg a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), valamint a KÖKI Terminált. Levelére a KÖKI Terminál már válaszolt, amely korábbi cikkünkben olvasható el. Időközben megérkezett a BKK válasza is, amely Olvasónk levele után olvasható el.

Olvasónk levele a BKK-nak: "Tisztelt BKK! Április 16-án reggel sikertelenül próbáltam autómmal behajtani a KÖKI Terminálban található P+R parkolóba, mert ráccsal volt lezárva a bejárat, majd gyalogosan a személybejáratot is lezárva találtam. A KÖKI Terminál alkalmazottai közül 5 embert (1 információs, 2 biztonsági őr, 2 parkolóőr) kérdeztem meg a lezárás okáról, azonban nem tudtak (vagy nem akartak) erről semmiféle felvilágosítást adni. Az számomra nyilvánvaló, hogy egy profitorientált bevásárlóközpont miért nem siet az ingyenesen parkolni vágyók segítségére, azonban furcsállom, hogy a BKK miért nem végez semmiféle tájékoztatást (legalább egy cetli lenne az ajtóra ragasztva) ez ügyben. Bízom benne, hogy a jogsértő állapot mihamarabb elhárul és a környezettudatos lakosok használatba vehetik a P+R parkolót! Tisztelettel kérem szíves tájékoztatásukat a fent taglalt ügyben."

A BKK válasza: "Köszönettel megkaptuk megkeresését, mellyel kapcsolatban az alábbiakban adjuk meg válaszunkat. Szíves tájékoztatásul közöljük, hogy a KÖKI terminál P+R parkolóját a beruházó a Fővárosi Önkormányzat számára építette. Amíg nem kerül az ingatlan tulajdoni joga a Fővároshoz, addig a BKK Zrt. sem üzemeltetheti, jelenleg ennek ügyintézése folyamatban van. Amíg ezen állapot áll fenn, addig a parkolót a beruházó kezeli.
Észrevételét ezúton is köszönjük, mellyel kapcsolatban közöljük, hogy a megfelelő információt szolgáltató tábláról hamarosan gondoskodni fogunk.
Javasoljuk a kültéri P+R parkolónk használatát (Kőbánya-Kispest P+R: 1191 Budapest, Lehel u.), mely kb. 100 méterre található az épülettől.
Kérjük fentiek szíves elfogadását. Állunk a jövőben is szíves rendelkezésére.

Tisztelettel: Budapesti Közlekedési Központ"

Olvasónk a válaszhoz a következőt fűzte: "Örömteli látni, hogy lassacskán azért megmozdulnak a dolgok és talán nemsokára igazi pozitív eredmény is lesz."

A közigazgatási tárca által tervezett hét körzet helyett kerületi szinten szerveződhetnek a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok Budapesten, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az erről szóló módosító indítványt. A javaslatot a kormánypártok fővárosi polgármesterei mellett egyéni képviselőként Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is aláírta, a Ház pedig elfogadta.

Az indítvány a járások kialakításáról szóló törvényben mindenhol, ahol szükséges, a fővárosi körzeti hivatal kifejezést kerületi hivatalra változtatja, és rögzíti, hogy a budapesti kormányhivatal kirendeltségeiként kerületi hivatalok működnek, illetékességi határuk pedig megegyezik a kerület közigazgatási területével.

Az indoklás szerint Budapesten az államigazgatás legalsó szintjének ma és hosszú távon is a kerület tekinthető a legalkalmasabbnak. A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhozhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.

A nagyobb területre szerveződő körzeti hivatalok tervét a fideszes előterjesztők azért vetették el, mert azok infrastruktúrája jelenleg nem létezik, kialakításuk pedig jelentős beruházásokat és plusz forrásokat igényelne, továbbá nem feltétlenül jelentene megtakarítást hosszú távon sem. Hozzáteszik azt is, hogy a kerületeknél nagyobb egységek növelnék az ügyintézésre fordított időt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eredetileg hét járási körzetre osztotta volna fel a fővárost, ezt azonban a kerületi polgármesterek ellenezték. Február végén Navracsics Tibor azt mondta, ha a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, "meghajlik" az akaratuk előttük, ám igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás.

A járások kialakításáról és az ezzel összefüggő törvénymódosítások elfogadásáról egy hét múlva dönthet a parlament.

Forrás: MTI

Azonnali bírságra számthatnak, akik éghető anyagot tárolva akadályozzák a társasházak kiürítési útvonalainak szabad használatát – mondta a Kossuth rádióban Juhász Attila tűzoltó alezredes. A múlt heti IV. kerületi paneltűz oltását és a mentést nagyban nehezítette a menekülőútvonalakon kigyulladt limlom.

A korábbi gyakorlat, amikor udvarias figyelmeztető levélben értesítették a lakókat a szabálytalanul tárolt tárgyak miatt, nem vezetett eredményre. A tapasztalatok szerint nemcsak ruhásszekrényt, de festéket, sőt autógumit is elhelyeznek egyes lakástulajdonosok a kiürítési útvonalakon. Ezek a tárgyak nemcsak a mentés akadályozzák, de gyúlékonyak – hívta fel a figyelmet. Hosszú percekkel hátráltatják a tűzoltók munkáját a bezárt rácsok is, amelyeket a lakók a vagyonbiztonságuk miatt szerelnek fel, akár a folyosókra is.

Juhász Attila ezért azt tanácsolta, a tulajdonosok legfeljebb a lakásajtó előtt helyezzenek el rácsot, a tűzvédelmi berendezéseknek azonban minden esetben hozzáférhetőnek kell lenniük.

Forrás: Kossuth Rádió, Hirado.hu

A kiégett otthon - a képek forrása: Újpestváros.hu

csütörtök, 10 május 2012 09:22

Hangos, elveszett, ellopták, baj van...

13. kerületi Hírlap foglalta egy nagyon hasznos cikkben össze, hogy mit kell tenni csendháborítás, lopás, betörés, iratok elvesztése, vagy egyéb fontos ügyek esetében. Íme:

Mit tegyen, ha csendháborítást tapasztal?

A szabálysértésekről szóló kormányrendelet értelmében, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul  zajt okoz és ezzel mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha csak a szomszédban zajló buli hangerejével van baj, ne rögtön a rendőrséghez forduljon, hanem próbálja meg személyesen megoldani a problémát. Azt is érdemes tudni, hogy Budapesten kerületenként változó mettől meddig használhatjuk zajos háztartási gépeinket, berregtethetjük a fűnyírót, végezhetünk felújítási munkálatokat vagy éppen bulizhatunk, zenélhetünk és énekelhetünk. Általában külön önkormányzati rendelet szabja meg, hogy hánytól hányig milyen zajjal járó tevékenységet lehet végezni. Az azonnal hibaelhárítási tevékenység képez csak kivételt. Az önkormányzatok előírásain indokolt esetben még szigoríthatnak a társasházak házirendjei, de ellent nem mondhatnak neki. Egy társas ház házirendje megszabhatja, mettől meddig lehet porszívózni, mosógéppel mosni, fúrni, de azt is, hogy kiterjedhet arra is, hogy otthonunkban használhatunk-e klumpát.

Ha zajos programot szervez, ami zavaró lehet a szomszédok számára, akkor a legegyszerűbb megoldás, ha néhány nappal előtte értesíti - személyesen, hirdetményben vagy postaládába bedobva - az érintett lakótársakat és előre elnézést kér az esetleges zavarás miatt.

Ha az együttélési normákat megsértő lakótársakkal nem bírunk el szép szóval, akkor jöhet a feljelentés. Ahány szabálysértési eljárás indul, annyi büntetést kap, ha pedig a pénzbírság nem hajtható be, akkor közérdekű munkára vagy elzárásra számíthat. A 2010-évi módosítások eredményeképpen már minden 14. életévét meghaladott személlyel szemben is eljárhatnak és elzárhatják őt is.

Mit tegyen, ha igazolványt, vagy valamilyen értékes tárgyat talál?

Mindenkinek törvényi kötelessége a talált tárgyak visszaszolgáltatása, illetőleg a hatóságnak történő átadása. Azonosításra alkalmas tárgyak esetében, ahol ismert a tulajdonos (pl.: egy táska egy igazolvánnyal) nem szükséges a hatóságokhoz fordulni, adja át a tulajdonosnak. Ha a tulajdonos nem ismert, a tárgyakat a rendőrség ügyeletén kell leadni, ők intézkednek a jogosult felkutatásáról. Amennyiben ez nem jár sikerrel, úgy a megtaláló igényt tarthat a tárgyakra, azonban a tartási engedélyhez, egyéb előírásokhoz kötött tárgyak esetében annak hiánya kizáró ok lehet. Ha a talált tárgyat nyolc napon belül hatóságnak nem adják le, a tulajdonosnak nem adják át, úgy vélelmezni lehet az eltulajdonítási szándékot és jogtalan elsajátítás vétségének gyanúja miatt, a megtaláló személy ellen eljárás indul.

Mit tegyen, ha ellopták az iratait?

Ha elveszíti a személyes iratait, igazolványait, vagy azokat ellopják, haladéktalanul jelentse a történteket a rendőrségnek. Az iratokkal könnyen visszaélhetnek, ezért minél hamarabb, lehetőleg az eltűnés észlelését követően azonnal jelenteni kell az esetet a rendőrségnek. A bejelentést személyesen kell megtenni. A rendőrség jegyzőkönyvet vesz fel az eseményről, és igazolást ad ki, mely ideiglenesen helyettesíti a személyi igazolványt. A rendőrség az eltűnt dokumentumok adatbázisába is bejegyzi az eltűnt igazolványt. Ez amiatt fontos, hogy később ne lehessen vele visszaélni. Ha a személyi igazolvánnyal együtt más iratok is eltűnnek, az összes érintett intézményt haladéktalanul értesíteni kell. A bankkártyát a banknál, a mobiltelefont, illetve SIM kártyát a szolgáltatónál kell letiltatni. Ha az elveszett iratokat később megtalálják, azok már érvénytelenek maradnak. Mindenki, aki idegen okmányt talál, köteles leadni a rendőrségen.

Mit tegyen, ha az utcán sétálva meglopják?

Ilyen esetben sürgősen forduljon a rendőrséghez, ne próbálja egymaga elkapni a tolvajt, hiszen előfordulhat, hogy fegyver van nála. A hatóság kiérkezése után, részletes leírást kell adnia a bűncselekmény körülményeiről, illetve az elkövető személyéről, külleméről is. Melyik irányból jött, merre futott, milyen ruhát viselt, volt-e valami szokatlan rajta? A hatóságok munkájának könnyítése érdekében próbálja meg a lehető legpontosabban felidézni a történteket és azokat tényszerűen elmondani a rendőröknek, hogy mielőbb elkaphassák a tolvajt.

Mi történik bolti lopás (feltételezése) esetén?

2005. évi CXXXIII. törvény a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól kimondja: a személy- és vagyonőrnek joga van megkérni a vásárlót arra, hogy igazolja magát, megkérdezheti, milyen célból tartózkodik az üzlet területén, és ha ezt megtagadja, vagy nyilvánvalóan valótlanul nyilatkozik, kiparancsolhatja az üzletből. A vagyonvédelmet ellátó személyek mindazonáltal nem minősülnek hatóságnak, hatósági jogkörrel nem rendelkeznek: ha nem kívánjuk igazolni magunkat, nem is kötelezhetnek rá, legfeljebb egy rendőrt kérhetnek fel a személyazonosság megállapítására. A biztonsági őrnek joga van csomagjaink bemutatását kérni, ha alapos gyanúja van arra, hogy valamit eltulajdonítottunk az üzletből. Más a helyzet tettenérés esetén, ilyenkor a biztonsági őrnek joga van elfogni a tolvajt, a bűncselekményből származó dolgokat, az elkövetéshez használt eszközöket elvenni tőle. A tolvajt át kell adni az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak.

Mit tegyen, ha rendőri ellenőrzés során korrupcióra utaló magatartást észlel?

Amennyiben korrupcióra utaló magatartás észlel, akkor a rendőri intézkedés után kérdezze meg a rendőrtől nevét, beosztási helyét, ha egyenruhában van, jegyezze fel jelvényének számát. Ezeket az információkat a rendőr köteles megadni. Ezután haladéktalanul keresse fel a rendőrség panaszirodáját, vagy az intézkedő rendőr parancsnokát, a kapitányságvezetőt. Mondja el a történteket!

Mit tegyen, ha gyanús alakok tűnnek fel a környéken?

A bűnmegelőzés roppant fontos feladata a rendőrségnek. Azok az információk, amelyek az elkövetni szándékozott bűncselekmény megelőzéséhez, megakadályozásához járulnak hozzá, talán még fontosabbak, mint azok, amelyek a már megtörtént esetekre vonatkoznak. Ha gyanús mozgást, tevékenységet észlel környezetében, bátran jelentse be. A rendőrségnek kötelessége leellenőrizni minden bejelentést. Lehet, hogy valaki Önnek köszönheti majd, hogy nem vált áldozattá.

Mit tegyen, ha elszállították, vagy ellopták a gépkocsiját?

Amennyiben gépkocsija eltűnését észlelte, azonnal hívja fel a rendőrséget, akik felvilágosítást tudnak adni arról, hogy azt eltulajdonították, vagy esetleg elszállíttatták-e. Ha az utóbbi eset áll fent, akkor érdemes a kocsit mielőbb kiváltani, mert annak a tárolási költsége naponta emelkedik. Ha gépkocsiját eltulajdonították, akkor személyesen látogasson el a rendőrség ügyeletére, ahová feltétlenül vigye magával a gépkocsi iratait, amennyiben azok megvannak. Fontos, hogy a gépkocsi adatait a lehető legpontosabban közölje, külsejét részletesen írja le (sérülés, különleges festés, egyedi felszerelés, stb.). A lopás tényét bizonyítani kell, ezért minden esetben azonnal fel kell hívni a rendőrséget a 112-es vagy a 107-es telefonszámon. A helyszínelést követően megindul a körözés, azonban a nyomozás befejezéséig a biztosító nem fizet. Egy törvénymódosítás alapján, amennyiben van CASCO-ja, úgy a biztosítónak kötelezettsége a kárt megtérítenie, még akkor is, ha a forgalmival együtt lopták el a kocsit.

Mit tegyen, ha felismer az utcán, vagy a házában egy körözött bűnözőt, gépkocsit?

Haladéktalanul jelentse be a 107-es, vagy 112-es telefonszámon, vagy bármely rendőrnél, ha éppen meglát egyet. Mondja el miről ismerhető fel, hol, merre található, ki van a társaságában, mivel közlekedik és minden fontos információt, mely segítheti az intézkedő rendőrt. A körözött személy elfogását egyedül ne kísérelje meg! Ha körözött gépkocsit talál, értesítse a rendőrséget, nevezze meg a pontos feltalálási helyet és lehetőség szerint várja meg a rendőröket.

Mit tegyen, ha ismeretlen alakok csengetnek az ajtón?

Ne engedje be őket, ajtón keresztül kérdezze meg, hogy mit szeretnének, mi a céljuk. Kémlelőnyílás és biztonsági lánc felszerelése ajánlatos. Hivatalos személyeknek igazolniuk kell magukat fényképes igazolvánnyal. Amennyiben az illető nem akarja igazolni magát, biztos, hogy csalóval van dolga. Ilyenkor is érdemes értesíteni a rendőrséget. Ha az adott idegen bajban van, rosszul van, segítséget kér és ezekre tekintettel úgy dönt, hogy beengedi, semmiképp se hagyja egyedül a helyiségben. Ha többen vannak, csak azt engedjük be, aki rosszul van. A beengedés előtt kérjen egy kis türelmet, ezalatt zárja el, tegye biztos helyre értékeit.

Mit tegyen, ha hazamegy, és azt tapasztalja, hogy betörtek a lakásába?

Lehetőleg ne menjen be a lakásba, mivel a hátramaradt bizonyítékokat, nyomokat a betörő ellen megsemmisítheti. Azonnal értesítse a területileg illetékes rendőrkapitányságot és várja meg a kiérkező szemlebizottságot. Gondolja át, kit lehet majd felkérni hatósági tanúnak a szemléhez (szomszédot, ismerőst stb.). A helyszíni szemle során működjön együtt a rendőrökkel. Mérje fel, mi tűnt el a lakásból és azok hozzávetőleg milyen értéket képviselnek. Mekkora rongálási kár keletkezett? Helyesen teszi, ha "házi leltárt" készít értéktárgyairól, műszaki cikkeiről, igazolványairól. Jegyezze fel ezek adatokat (gyári szám, sorozatszám, típus, külső leírás stb.) és tegye biztos helyre. Az értékesebb, egyedi azonosításra alkalmas tárgyakról, műkincsekről, ékszerekről fényképfelvételeket is célszerű készíteni. Mindezek segítik a nyomozást, megkönnyítik az ellopott értékek körözését, megtalálását.

Mit tegyen, ha eltűnik valaki a családból?

Nem szabad kétségbe esni, hanem telefonon, vagy személyesen ellenőrizze ismeretségi körét, kérdezze meg barátait, kollégáit, a szóba jöhető rokonokat, nem találkoztak-e, vagy nem beszéltek-e vele. Ha ez nem vezet eredményre, nézze meg, mit vitt magával (ruhákat, igazolványokat, útlevelet) hagyott-e hátra valamilyen üzenetet, levelet. Ha ismeretségi körében nem találja, akkor egy - lehetőleg minél frissebb - fényképpel menjen be a rendőrkapitányság ügyeletére és tegyen bejelentést. Adja meg az összes olyan információt a rendőrségnek, amely segítheti a körözési munkát. A rendőrségen a következő kérdésekre mindenképpen válaszolnia kell: pontos adatai, személyleírása, utolsó ismert ruházata, különös ismertetőjegyei, szokásos tartózkodási helyei, barátai, életvitele, szokásai, illetőleg - ha megállapítható - ki, mikor, milyen körülmények között találkozott vele utoljára.

Mit tegyen, ha állatkínzást lát?

Állatkínzásnak minősül, ha valaki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, hogy annak maradandó károsodását, vagy halálát okozza, elhagyja az állatot, veszélyes ebet tenyészt, hoz be, vagy visz ki az országból, elidegeníti, vagy jogtalanul megszerzi, állatviadal céljából gerinces állatot tart, képez ki, vagy fogadásokat köt a viadalokban résztvevő állatokra. Ha ezeket tapasztalja, akkor kérheti az állatvédő szervezetek segítségét a feljelentéshez, vagy akár névtelenül is megteheti a bejelentését a kapitányságon, vagy a rendőrség honlapján. Amennyiben azt tapasztalja, hogy a gazda nem megfelelően tartja az állatot, nem biztosít megfelelő mozgásteret, menedéket szélsőséges időjárás esetén, megfelelő élelmet, vagy orvosi ellátást neki, akkor szemtanúja volt az állatvédelmi törvény megszegésének. Ezekben az esetekben értesítse a kerületi jegyzőt, vagy az illetékes állat-egészségügyi állomást.

Mi a teendő, ha kóbor kutyával találkozik?

Mindenekelőtt érdemes felmérni a kutyát, hogy veszélyt jelent-e az Ön testi épségére. Ha fél a kutyától, forduljon vissza, vagy kerülje ki, amennyiben lehetséges menjen át az utca másik oldalára. Ha az állat a közelebb jön higgadtnak kell maradni, nem szabad hadonászni, sikítozni. Hagyni kell, hogy körbeszimatoljon, jobb esetben ezután a kutya tovább szokott állni. De amennyiben roppant barátságos a kutya, próbálja meg befogni és elvinni egy menhelyre. Ha haza tudja vinni, akkor irány az állatorvos! Nézesse meg, hogy van-e chip a kutyában, lehet, hogy hamarabb meglesz a gazdija, mint gondolná, mert benne van az adatbázisban. Ha a kutyája elveszett, akkor érdemes annak képét kiplakátozni, illetve eljuttatni azt a környék összes állatorvosi rendelőjébe, hogy mielőbb megtalálják az elkóborolt ebet.

Telefonszámok
- Mentők: 104
- Rendőrség: 107
- Tűzoltóság: 105
- Általános: 112
- Ebrendészet: 06 1 280-6832
- Alpha-Zoo Budapest Állategészségügyi és Pet Centrum: 06 1 348-3000
- Kátyúvonal: 06 80 404-404
- Csatornázási művek, hibabejelentés: 06 1 455-4200
- Elektromos művek, hibabejelentés: 06 1 238-3838
- Gázművek, gázömlések bejelentése: 06 1 477-1111
- Köztisztasági panaszok: 06 1 210-0573
- Távfűtő művek, hibabejelentés: 06 80 200-102
- Vízművek, észrevételek: 06 40 247-247

Forrás: 13. kerületi Hírlap


Idén is megünnepelik KISPEST születésnapját! Városünnep lesz a Templom téren június 10-én a Kmo Művelődési Ház szervezésében.

Programok 11 órától:
- ALMA együttes koncert gyerekeknek
- Cirkusz varázs
- OBSITOS fúvószenekar 
- Majorette bemutató
- Fluor Tomi
- Cosombolis trió
- Musical-ek: Brasch Bence, Kerényi Miklós Máté és Kocsis Dénes
- Tóth Gabi
- Király Viktor
- Táncosok
- Janicsák Veca
- Bon-bon 
- Beatrice koncert
- Simet Lászó és a "Halálkerék"
- Tűzijáték

Továbbá kiegészítő programok: Kvízsátor, óriásjátékok, minigolf pálya, óriásgolyók a medencében, babasátor, kreatív zöld játszóház, furfangos ügyességi játszóház, szabadtéri játékok, mandala játszóház, KMO tábori toborzósátor, pontok a térképen.

További részletekért kattintson a plakátra!

A Nőinetcafe portál számolt be arról, hogy kosaras emelővel mentettek a tűzoltók egy idős embert Kispesten, a Klapka utcai lakóház 6. emeletéről.

Nem mindennapi látvány fogadta a XIX.kerületi panelház lakóit, amikor is egy emelőkosaras tűzoltó autó állt meg az egyik ház előtt, majd a tűzoltók egy emelőkosár segítségével mentek fel a hatodik emeltig. A tűzoltók az emelőkosár segítségével egy hordágyat juttattak fel a beteghez, és az ablakon át próbálták meg lehozni, a várakozó mentőautóhoz.

A hosszas előkészületek után végül a tűzoltók segítségére nem volt szükség, mert az idős embert egy tolószékben sikerült levinni a mentőautóig.

A kép forrása: Nőinetcafe

További képekért nézze meg a Nőinetcafe cikkét EZEN a linken!

csütörtök, 03 május 2012 09:03

Kezdődik az érettségi

Nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal pénteken megkezdődnek a 2012. évi írásbeli vizsgák. Idén összesen több mint 137 ezer diák ad számot tudásáról emelt és középszinten, a mostani érettségi szezonban 181 tárgyból lesz középszintű és 65 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.

Május 4. és június 29. között a középiskolákban és 20 kormányhivatal szervezésében 1.210 vizsgahelyszínen 137.580 diák érettségizik. A vizsgázók száma 3 420-szal kevesebb az elmúlt évinél, ez tükrözi az adott generáció összlétszámának csökkenését. Az érettségizők közül mintegy 87.850 diák a "végzős" középiskolás, ők ezúttal tesznek "rendes" érettségit, és idén tavasszal szerezhetnek érettségi bizonyítványt. A vizsgákat 3.616 érettségi vizsgabizottság közreműködésével tartják majd. Az érettségi vizsga 2005 óta - a művészet és a művészetközvetítés képzési terület kivételével - kiváltja az egyetemi, főiskolai felvételi vizsgákat is.

A 471 ezer vizsgából mintegy 37 ezer vizsga emelt szintű, 434 ezer pedig középszintű vizsga. Az emelt szintű vizsgák száma tavalyhoz képest 22 százalékkal, több mint 6 ezer vizsgával nőtt. Ez a növekedés a felsőoktatásba való bekerülésért folyó verseny felerősödését tükrözi. Immár második éve emelt szintű vizsga csak azokból a vizsgatárgyakból tehető, amelyek a felsőoktatási felvételi eljárás során érettségi pontot adó tárgyként vehetők figyelembe. Ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előrehozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. A vizsgafajták közül természetesen a legtöbb az úgynevezett "rendes" érettségi vizsga: számuk 404.542, ez az összes vizsga 86 százaléka.

Évről évre egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előrehozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok 39.828 ilyen vizsgát tesznek le idén tavasszal (ez a vizsgák 8,5 százaléka).

A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 12,5 ezer ismétlő vagy kiegészítő érettségit tesznek le (ez a vizsgák 2,6 százaléka). Az emelt szintű vizsgák számának jelentős növekedéséhez hozzájárult a több mint 10.200 szintemelő vizsga is, ez 2.600-zal több a tavalyinál, ami 34 százalékos növekedést jelent. A vizsgaszervezés a 2005 őszén bevezetett, és azóta eredményesen működő szakmai és biztonsági eljárásrend szerint zökkenőmentes volt. Változás a korábbiakhoz képest, hogy az Oktatási Hivatal megszűnt regionális igazgatóságainak feladatait a vizsgák szervezésében immár megyénként, a megyei, illetve fővárosi kormányhivatalok látják el.

Forrás: MTI

péntek, 27 április 2012 18:04

Havazik a nyárfa - prüszkölnek az emberek

Többen kérték szerkesztőségünket arra, hogy próbáljunk "csinálni valamit" a nyárfák ellen, mivel lehulló szöszmöszeikkel elárasztják a kerületet, és rengeteg embernek okoznak allergiás rohamokat. Vannak, akik egyenesen a fák kivágását követelik az önkormányzattól. Utánanéztünk a dolognak, és megtaláltuk a kispesti önkormányzat témában készült közleményét.

Fővárosi nyárfa "hómező"

A kispesti Zöldprogram Iroda nyárfák védelmében készült írása szerint az áprilisi - májusi időszakban mindig sok panasz érkezik a „nyárfa - vatta” okozta kellemetlenségek miatt. Sokan jelzik a „vattával” kapcsolatban allergiás - asztmatikus megbetegedésüket. Sokszor azt is kérik a környéken élők, hogy az Önkormányzat adott körzetekben vágassa ki a nyárfákat.

A Zöldprogram Iroda ezzel kapcsolatban kijelenti, hogy a nyárfa vattája több más kellemetlenség mellett nem okoz, nem okozhat allergiás tüneteket! Mint az közismert, az allergiás tüneteket egyes növények virágpora vagyis pollenje válthatja ki. Ezzel szemben a nyárfa „vattája” nem más, mint különböző nyárfa változatok egyes egyedeinek a termése repítő szőrökkel, vagyis a „vattával” ellátott magvai. Az, hogy sokan azt hiszik, hogy a nyárfa vattája, vagyis termése allergiás tüneteket válthat ki, azzal van összefüggésben, hogy a fák termésének érése, azaz a szórása a pázsitfűfélék virágzásával szokott egybe esni. Egyes fűfélék, például az angol perje, csomós ebír, stb. pollenje viszont valóban igen gyakran válthat ki allergiás tüneteket. Pont ezért ebben az időszakban sokan, nem véletlenül szénanáthának is nevezik az allergiás jellegű betegségeket.

A nyárfákkal kapcsolatos állásfoglalásában mind az Országos Környezet-egészségügyi Intézet, mind az Országos Aerobiológiai Hálózat kifejezetten arra hívja fel az érintettek, így az önkormányzatok, intézmények, telektulajdonosok figyelmét, hogy önmagában a fa termése miatt ne vágjanak ki, vagy vissza nyárfákat! Az egészségügyi és a kertészeti szempontok ebben az esetben teljesen egybe esnek a nyárfák környezet-, illetve mikroklíma javító szerepe miatt!

Természetesen ez a termés is sok problémát okozhat - mint ahogy sok más díszfa termése, levélzete is - az esztétikum a köztisztaság vagy a lakások szellőztetése szempontjából. A termés szórás maximum egy hónapos időszakában gyakoribb takarítással bőven lehet ellensúlyozni a kellemetlenségeket, szemben azzal, amit egy kifejlett nagy lombozatú nyárfa javít közvetlen környezetén például az oxigéntermelő képességével.

Forrás: Kispesti Zöldprogram Iroda, Kispesti Önkormányzat, Magazinlapok

3. oldal / 10