Kispesti.hu
May 20
kedd, 01 január 2013 17:30

Megalakultak a kerületi hivatalok

Harminc évvel a járási rendszer megszüntetése után, január 1-jével - új szervezeti rendben és új célokkal - ismét létrejöttek a járási hivatalok. Vidéken 175 járási, a fővárosban pedig 23 kerületi hivatal alakult meg a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeként, hogy ellássák a megyeinél alacsonyabb szintű államigazgatási feladatokat.

A hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség.

A hivatalvezetők december 17-én tettek esküt Budapesten. A hivatalvezetők közül minden második (52 százalék) nő, csaknem kétharmaduk jogász, és átlagosan 12 év közigazgatási gyakorlatuk van. Több mint hatvanan eddig jegyzőként dolgoztak.

A járások kialakításáról 2011 szeptemberében döntött a kormány, a közigazgatás átfogó, a közjót szolgáló átalakításának, a "jó állam" kialakításának egyik fontos állomásaként - közölte korábban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. A cél az volt, hogy olyan modernkori járások jöjjenek létre, amelyek hozzájárulnak a mai közigazgatásnál alacsonyabb társadalmi költséggel, hatékonyabban és ügyfélközpontúan működő területi közigazgatás létrejöttéhez.

Forrás: MTI

A kép forrása: jaras.info.hu

vasárnap, 23 december 2012 23:09

Karácsonyi Szeretethimnusz

Áldott, Békés Ünnepeket kívánunk minden kedves Olvasónknak a Szeretethimnusz karácsonyi átiratával!

Karácsonyi Szeretethimnusz (Az 1Kor 13 karácsonyi változata)

Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszlettervező.
Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kilószámra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.
Ha a szegénykonyhában segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket zengek, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit nem használ nekem.
Ha a karácsonyfát csillogó angyalkákkal és horgolt hópelyhekkel díszítem fel, ezernyi ünnepen veszek részt, a templomi kórusban énekelek, de Jézus Krisztus nincs a szívemben, akkor nem értettem meg, miről is szól a karácsony.
A szeretet félbeszakítja a sütést, hogy a gyermekét megölelje.
A szeretet hagyja a lakásdíszítést, és megcsókolja a házastársát.
A szeretet barátságos az idő szűke ellenére is.
A szeretet nem irigyel másokat házukért, amiben jól kiválasztott karácsonyi porcelán és odaillő asztalterítő van.
A szeretet nem kiált rá a gyerekekre, hogy menjenek már az útból, hanem hálás érte, hogy vannak, és útban tudnak lenni.
A szeretet nem csak azoknak ad, akiktől kap is valamit, hanem örömmel ajándékozza meg épp azokat, akik ezt nem tudják viszonozni.
A szeretet mindent elvisel, mindent hisz, mindent remél, mindent eltűr.
A szeretet soha el nem múlik.
A videojátékok tönkremennek, a gyöngysorok elvesznek, a számítógépek elavulnak.
De a szeretet ajándéka megmarad.

Ismeretlen szerző

Oláh László Mátyás festményeiből "RÉGI KÖKI" címmel kiállítás nyílik a Lyukasóra Galériában (1091 Üllői út 57.). További információért kattintson a plakátra!

A Napi Gazdaság online felületén megjelent cikk szerint koncepcionális baki és a válság állhat a kőbánya-kispesti Köki Terminál fejlesztő tulajdonosának bukása mögött − vélik ingatlanpiaci szakértők. A magyar hátterű R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. felszámolása november 6-án kezdődött, a bevásárlóközpont jövője bizonytalan.

Nem szerencsések az alaprajzok, s a bérlői mix sem erősíti a Köki Terminál jövedelmezőségét, és a kezdetben elrontott folyamatokat nagyon nehéz visszafordítani − állítják egybehangzóan ingatlanpiaci elemzők a bevásárlóközpont mélyrepülését vizsgálva. Úgy vélik, funkcionálisan sem sikerült hatékony kereskedelmi központot alkotni. Például a beruházásnál megszegték azt az aranyszabályt, amely szerint egy bevásárlóközpont legértékesebb területe a földszint - itt ez a közlekedésé.

A Napi Gazdaság írásában kitér arra, hogy a nyitásért sok mindent felvállalt a plázát fejlesztő R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt., ám azon nem tudott változtatni, hogy a 2008−2011 között épülő negyvenmilliárdos projekt bérbeadási időszakára a válság végig rányomta a bélyegét. A fejlesztői kommunikáció szerint a mintegy 60 ezer négyzetméter alapterületű Köki végül 80 százalék feletti telítettséggel nyitott 2011 októberében. Legnagyobb bérlői az OBI és a Tesco. A bérleti díjakról akkoriban annyit közöltek, hogy nagyjából az Árkád színvonalához hasonló, közepes szint elérésére törekedtek. A bevásárlóroham elmaradásával később azonban az a hír járta, hogy egyes bérlők már csak forgalom utáni részesedést fizetnek.

A beruházást fejlesztő és tulajdonló R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. ellen egy beszállító kezdeményezte a felszámolást − mindössze ennyit tudott meg a Napi Gazdaság Wortmann György felszámolóbiztostól. Az eljárás a papírok begyűjtésénél, a hitelezői igénybejelentésnél tart, így egyelőre nem tudni, mekkora tartozás adta meg a kegyelemdöfést a Kökinek. Az R-CO képviselőit nem sikerült elérnünk, az üzemeltetésért felelős műszaki vezető a saját nevén kívül azt sem volt hajlandó elárulni, hogy jelenleg ki az R-CO ügyvezetője, illetve melyik cég üzemelteti a bevásárlóközpontot. A Köki jövője szempontjából nem elhanyagolható kérdés, hogy szakmai körök szerint az építészetileg és koncepcionálisan is elrontott épület átalakítása csak nagyon nagy ráfordítással lenne megoldható, ráadásul egy olyan időszakban, 2012−2013 táján, amikor egy jó bérlői mix létrehozása is egyenlő a lehetetlennel.

Forrás: Napi Gazdaság

kedd, 20 november 2012 00:03

Elindult az Online Közösségi Vásár

Ami az egyiknek helyfoglaló lom, az másnak kincs lehet! Enyhítsük a válság hatását: csereberéljünk kerületen belül, vásároljuk meg egymástól pár száz forintért azokat a tárgyakat, amiket kidobni sajnálnánk, de másnak még hasznos lehet!

Adja fel hirdetését ingyen, keressen kutasson mások eladó holmijai között az Online Közösségi Vásár felületén. Kattintson a képekre az oldal megnyitásához:

A BKV Figyelő blogon jelent meg egy bejegyzés, amely arról számolt be, hogy húgyban, fekáliában, hányásban, koszban, mocsokban és szemétben úszik a közel egy éve átadott Kőbánya-Kispesti új autóbusz- és metró végállomás. Erre a problémára szeretné felhívni az illetékesek figyelmét a blog egy neve elhallgatását kérő olvasója, aki fotós beszámolót küldött a helyszínről.

A blog szerkesztői úgy tudják, hogy a képeken látható állapotok azért alakultak ki, mert a területnek egyelőre nincs gazdája és a takarítás rendszeresen elmarad. A blog csapata elkötelezett a probléma megoldása mellett, éppen ezért felkeresték a BKK vezérigazgatóját, az ÁNTSZ-t, illetve a KÖKI terminál üzemeltetőjét is.

A blogbejegyzés, az illetékesek írt levél EZEN a linken olvasható el teljes terjedelmében!

Forrás: BKV Figyelő

szerda, 25 július 2012 11:48

Végre elbontották a kispesti darut

Dr. György István főpolgármester-helyettes a honlapján számolt be arról, hogy ma végre elbontották azt a használaton kívüli, hatalmas darut, amely hosszú évek óta rontotta a városképet a kispesti Kossuth téren. A Főpolgármesteri Hivatalba is sokan telefonáltak, segítséget kérve, mert attól féltek, a gigászi építmény az erős szélben akár ki is dőlhet.

Dr. Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője még 2010-ben megígérte, mindent elkövet azért, hogy a kerület központját csúfító monstrumot elbontsák. Nehéz volt a helyzet, a daru alatti terület ugyanis nincs az önkormányzat tulajdonában, ezért sokáig csak felszólítani tudták a tulajdonost a bontásra, illetve bírságot tudtak csak kiszabni rá. Nemrég végül az építéshatóság azonban elrendelte a daru elbontását, amelynek költségét az építtetőn fogják behajtani. Dr. Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője elégedett, hiszen - mint mondta - a használaton kívüli daru hosszú kálváriája a Fidesz-KDNP-s többségű városvezetés idején végre véget ért, és eltűnt Kispest szégyenfoltja. Dr. György István főpolgármester-helyettes pedig úgy nyilatkozott: örül, hogy jó hírt lehet közölni azokkal a kispestiekkel, akik telefonon és levélben is többször panaszkodtak irodáján a kerület szívében éktelenkedő, használaton kívüli daru miatt.

Emlékezetes, hogy 2010-ben a kispesti Fidesz megkoszorúzta a darut mint az ismeretlen darukezelő emlékművét, hogy ezzel is felhívja a városvezetés figyelmét: el kellene bontani a Kispest szívében éktelenkedő felépítményt.

A film megtekinthető EZEN a linken.

Forrás: Dr. György István főpolgármester-helyettes honlapja

szerda, 04 július 2012 12:17

Elfogták a kispesti pedofilt

Akár több gyereket is csapdába csalhatott az a kispesti pedofil, akin kedden ütöttek rajta a rendőrök. R. István májusban úgy döntött, új áldozatot szemel ki magának. Pontosan tudta, mit kell tennie, ezért regisztrált egy internetes oldalra, ahol hamar megtalálta vágyai tárgyát, egy 13 éves budapesti fiút. Néhány levélváltás után a ferde hajlamú férfi találkára hívta a kamaszt.

– A fiút három alkalommal csalta fel a férfi kispesti lakására. Minden alkalommal intim kapcsolatot létesítettek, amiről számtalan pornográf felvétel is készült – tudta meg a Blikk Csillag Melinda őrnagytól, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől.

A férfi elfogásakor a rendőrök egyúttal házkutatást is tartottak a lakásban, ahonnan töméntelen mennyiségű videokazetta és adathordozók kerültek elő.

A lap úgy tudja, R. István több, kizárólag vele azonos nemű fiatalt győzött meg arról, hogy látogassa meg lakásán, az azonban egyelőre rejtély, hányan létesítettek vele szexuális kapcsolatot. A szakértők vizsgálják a videók tartalmát, melyek segítségével ezekre a kérdésekre is pontos választ kaphatnak.

Elképzelhető, hogy a pedofil férfi számára nem csupán az jelentett örömet, hogy gyerekekkel bújhatott ágyba, hanem az erről készített felvételek megnézése, esetleg az ezekkel való dicsekvés is olyanok között, akik hasonló módon próbálják kielégíteni beteges vágyaikat.

– A tények ismeretében szinte biztos, hogy valamilyen jutalom fejében határozott úgy a fiú, hogy beadja a derekát. Mivel nem nemi erőszakról volt szó, egyértelmű, hogy dönthetett a sorsa felől. Egy komolyabb összeggel sok mindenre rá lehet venni egy gyereket – mondta Bilkei Pál pszichológus.

A szakember hozzátette, mivel a fiú nem egy erőszakos nemi közösülés áldozata lett, nem valószínű, hogy olyan lelki traumák érték, amelyek egy életre nyomot hagytak benne.

– A kamasz ráébredhetett, hogy ilyen módon is lehet pénzt szerezni. Ilyen értelemben ez egyértelműen rossz tapasztalat – tette még hozzá Bilkei.

Forrás: hirek.msn.mainap.hu, Blikk.hu, Police.hu

szombat, 23 június 2012 07:27

Előléptették a hős tűzoltót

Zászlóssá léptették elő azt a tűzoltót, aki péntek reggel egy kispesti családi ház kigyulladását szolgálaton kívül észlelve azonnal megkezdte a mentést. Viselkedését a ház kertjében tartott sajtótájékoztatón Varga Ferenc, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) vezetője példaként állította a teljes állomány elé.

Ez az eset jól példázza, hogy tűzoltónak lenni nemcsak szakma, hanem hivatás, és nem köthető munkaidőhöz – hangsúlyozta Varga Ferenc. Példaként állította Kiss Attila helytállását az FKI teljes állománya elé, és bejelentette: elismerésül zászlóssá lépteti elő az addigi főtörzsőrmestert.

A kép forrása: Lánglovagok.hu

Kiss Attila elmondta: tizenegy éve tűzoltó, de ez volt az első alkalom, hogy egyedül intézkedett egy tűzesetnél. Azzal kapcsolatban, hogy mindenfajta védőfelszerelés nélkül ment be az égő házba, úgy fogalmazott: „Bemész, teszed, amit kell, utána ráérsz gondolkodni. Ez a dolgunk, ezért élünk.”

A tűzben teljesen leégett a családi ház tetőszerkezete, az emelet lakhatatlanná vált. Czár Ferencné, a tulajdonos édesanyja, aki a ház kigyulladásakor lánya sürgetésére elhagyta az épületet, elmondta: a házat a család építette, és tudomásuk szerint volt rajta villámhárító.

A kép forrása: Lánglovagok.hu

Az asszony elmondta azt is, hogy az önkormányzattól segítséget kaptak, Gajda Péter kerületi polgármester fél órán belül faanyagot, fóliát és munkásokat küldött. A romok eltakarítása a sajtótájékoztató alatt is tartott.

Forrás: MTI, Mno.hu, Lánglovagok.hu

Napenergia melegíti majd a medencék vizét megújult Kispesti Uszodában. Az önkormányzat több mint 71 millió forint európai uniós támogatást kapott az energetikai korszerűsítésére – számolt be a kispest.hu-nak Gajda Péter polgármester.

A műszaki tartalom szerint nyolcvan napkollektort szerelnek fel a létesítmény tetejére, amelyek a medence vizét fogják fűteni. A számítások szerint ezzel csökken az uszoda energiafelhasználása és szén-dioxid kibocsátása, és a megújuló energiaforrás kevésbé terheli majd a környezetet. A munkálatok a kiviteli tervek elkészíttetése, majd a beruházó kiválasztása után kezdődnek majd meg.

Forrás: Kispest.hu, Budapestinfo.eu

2. oldal / 10