Kispesti.hu
Apr 28
hétfő, 20 augusztus 2012 12:18

Kispesten is ünnepeltek.

A kerületben a megszokott módon ünnepelték az itt élők az államalapítás ünnepét, rótták le kegyeletüket Szent István szobra előtt a Kispesti Nyugdíjasház udvarán.

 

A megemlékezés a Templom téri Nagyboldogasszony Katolikus Templomban kezdődött, ahol ökumenikus istentisztelet keretében az új kenyeret is megszentelték az Új Kenyér ünnepén, majd a templom falán álló emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők. Akik utána átsétáltak a közeli Nyugdíjasház udvarára. Ahova az új kenyér is, Szent István szobra mellé került át.

 

Az ünneplők a Himnusz után Vinczek György, a kerület alpolgármesterének beszédét hallgathatták meg. Ő visszaemlékezett Szent István nagyságára, aki folytatta apja, Géza fejedelem elképzeléseit, és ezeket meg is valósította. Az alpolgármester úgy fogalmazott: kitartással és következetességgel létrehozta a keresztény Magyar Királyságot. - Törvényeket hozott, kialakította a vármegyerendszert, és az aranypénz mellett az ország első adóit is kivetette -sorolta az alpolgármester, aki szerint mégis legnagyobb tette az volt első királyunknak, hogy a belső és külső harcok ellenére, "életben" tartotta a magyarságot, ami "a hunoknak, az avaroknak nem sikerült, és ők, beolvadva más népekbe, örökre eltűntek a történelem homályába".

Vinczek György a következő 1000 év nagyjairól is beszélt szónoklatában, akiket úgy emlegetett, hogy, mikor az országnak, Magyarországnak "rosszul ment", ők kisegítették a bajból tetteikkel és nyugtató szavaikkal. - Szent László, Iv.Béla, Hunyadi János, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és Széchenyi István, valamint Deák Ferenc - mindannyian azért dolgoztak, hogy az ország továbbélhessen. A rendszerváltozás pedig arra is jó volt, hogy Hazánk, visszatérhessen Nyugat-Európához-fogalmazott az alpolgármester.

Végül egy dolgot kívánt a kispestieknek, az itt élőknek: hogy legyenek boldogok a hétköznapokban is. Majd Márai Sándor A hazáról és az államról szőtt gondolatait adta át a jelenlévőknek. - A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összesége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.

 

A beszéd után az ünnepi zenés-irodalmi műsorral folytatódott a megemlékezés, melyben a Honvéd Művészegyüttes 4 színésze, Fazakas Júlia, M.Simon Andrea, Győry András Botond és Bocskor Sulló Lóránt adott elő, a zenei betéteket pedig Molnár Zoltán, énekes-szólista szólaltatta meg gitárján.

 

Az ünneplés végén az önkormányzat nevében dr. J. Nagy Éva, jegyző asszony, Vinczek György, dr.Kovács Bence és Ékes Gábor, alpolgármesterek helyezte el koszorújukat Szent István kőszobrának talapzatánál. Kispest önkormányzati képviselőjének, dr. Tarnai Richárd nevében Lazányi Ferenc hajtott fejet királyunk emléke előtt. Őket a pártok, egyesületek, egyházak képviselői, és magánszemélyek követték az emlékezés virágaival és gondolataival.

Az Államalapítás és az Új kenyér ünneplése Kispesten (is) a Szózattal zárult.

 

 

 

vasárnap, 19 augusztus 2012 17:57

Honvéd: nem dőlt el

A Budapest Honvéd csapata hazai pályán ismét nem tudta megverni a Paks csapatát a ma délutáni, 4. fordulóban lejátszott összecsapáson.

 

A Honvéd egyik fontos emberét, kapusát, Kemenes Szabolcsot, a múlt héten "elkövetett" piros lapja, és az érte kapott 4 meccses eltiltása miatt, vesztette el, helyette az NB1-ben bemutatkozó Czuczi Márton kapott a kapuban lehetőséget.

Amit már az első percben nem tudott kihasználni, hisz a vendégek a 6. percben vezetést szereztek. Heffler tette be a labdát bal oldalról, melybe Kiss Tamás tette bele a fejét, és lőtt így gólt. Az egyenlítés aztán nem váratott magára, miután a 10.percben Diaby futott el az alapvonalig, majd ő is beadott, így ő Zsivanovics fejét találta meg, aki nem hibázott.

 

A hazai drukkerek aztán, úgy gondolták, meg lehet a következő győztes meccs. Jöttek is a gólok, bár nem sokat voltak veszélyben a kapuk, csak a másik oldalon. Bár még Ivancsics a felső lécet is eltalálta egy szabadrúgásból, a 36. percben a Paks vezetett újra támadást, és egyáltalán: vezetett újra a meccsen. Simon Attila helyezett el jól, de nem túl erősen egy lövést a debütáló kispesti kapus hálójának jobb sarkába.

És bár a Honvéd uralta a meccset, ezzel sajnos nem sokat értek, hiszen a vége előtt nem sokkal jött a paksi mesterhármas, vagyis a harmadik. Sipeki István a 45. percben zavartalanul közelíthetett a kispesti kapuhoz, és ha már engedték a hazaiak, akkor lőtt is. Újabb gólt, 22 méterről.

 

A második félidőben aztán a Honvéd négy perc ikszre hozta a meccset. A korábban beállt Vernes a 62. percben Lovric beadásábőlt fejelt közelről gólt, majd Vernes ismét kiszolgált, most Délczeget ugratta ki, aki nem hibázott 11 méterről.

A közel fél órában, ami még megmaradt, hogy a győztes gólt is bevigyék a kispesti fiúők, nem sikerült a 3 pontot elhozni. A Honvéd a 71.percben (is) el dönthette volna a mérkőzést, akkor Lovric fejesét a paksi kapus, Pokorni még ujjheggyel kiszedte, és így szögletre mentett.

 

Így egy mozgalmas, gól gazdag mérkőzésen ugyan élen maradt a Honvéd, de ma sem sikerült megverni a Paksot.

 

OTP Bank Liga, 2012/13-as kiírás, 4.forduló

Bp. Honvéd  - MVM Paks 3-3 (1-3)

Helyszín: Bozsik-stadion

Nézőszám: 2000

Játékvezető: Solymosi Péter

GÓLSZERZŐK

Zsivanovics (16.), Vernes (62.), Délczeg (65.), ill. Kiss T. (8.), Simon A. (36.), Sipeki (45.)

Bp. Honvéd

Czuczi – Lovric – Ignjatovics – Debreceni – Baráth - Ivancsics – Johnson – Vécsei (Vernes, 52.) – Zsivanovics (Tchami, 82.) - Diaby (Faggyas, 62.) - Délczeg

Pad: Szemerédi (k), Vernes, Hidi, Bjelkanovic, Tchami, Faggyas, Diarra

Vezetőedző: Marco Rossi

MVM Paks

Pokorni - Heffler T. – Éger – Sifter – Csehi (Eppel, 76.) - Kulcsár – Fiola -Heffler N. (Bartha, 66.) – Sipeki - Kiss T. (Tököli, 89.) - Simon A.

Pad: Csernyánszki (k), Báló, Mészáros, Eppel, Zsók, Bartha, Tököli

Megbízott Vezetőedző: Máté Csaba

LAPOK

Sárga: Délczeg (34.), Zsivanovics (74.), ill. Fiola (54.), Sipeki (61.)

Piros:

 

 

 

hétfő, 13 augusztus 2012 18:07

Honvéd: szélső védő kapus

 

A Budapest Honvéd első, igazi rangadóját játszotta tegnap este, a Videoton otthonában, a nemzeti bajnokság idei kiírásának 3.körében

A fehérvári csapat egész végig többet birtokolta a labdát, és több helyzete is volt, de, ugye a labdarúgást gól(ok)ra játsszák, és az nyer, aki ebből többet tud rúgni. Ezt pedig vasárnap a Honvéd tette meg, már a 11.percben, amikor Délczeg passzolt Zivanovichoz, aki betört a 16-oson belülre, és a 11-es pont magasságában kilőtte a jobb alsó sarkát a kapunak.

Ez után még nagyobb sebességre váltott a Videoton, és csinálta meg helyzeteit Kemenes kapus portája előtt, de ezeket ki is hagyta. A kispesti védelem jól állt a lábán, kontráik pedig veszélyesek voltak.

A legnagyobb hazai helyzet és a meccs legfontosabb momentuma már a mérkőzés legvégén, a hosszabbításban alakult ki. Amikor is a korábban a Honvédban játszó, ma már "Vidis" Torghelle húzta el Kemenes kapus mellett a labdát, majd elesett. Végül a vendégek hálóőre megkapta a második sárgáját, a hazai csapat pedig egy büntetőt. A Honvéd addigra mindhárom cseréjét kihasználta, így egyik védőjük, az egész meccsen hatalmas teljesítményt produkáló Lovric vette fel a kapuskesztyűket, és állt a gólvonal elé. És ha már ott volt, ki is fogta Nikolic tizenegyesét.

Ezzel véget is ért a meccs, mellyel még mindig veretlenül 100%-os teljesítménnyel a Budapest Honvéd csapata vezeti a tabellát.

OTP-Bank Liga, 2012/13, 3.forduló

Videoton FC - Budapest Honvéd 0-1 (0-1)

Helyszín:Sóstói-stadion

Nézőszám: 3500

Játékvezető: Szabó Zs. (Lémon, Ring)

Gólszerző Zivanovic (11.perc)

Sárga lap:

Mitrovic (20.), Haraszti (38.), Caneira (42.), Kovács (62.), Renato Neto (69.), ill. Diaby (20.), Ignjatovic (29.), Lovric (76.), Faggyas (79.), Kemenes (81.), Baráth (94.)

Piros lap: Kemenes (91.)

Videoton FC


Bozovic - Brachi - Caneira - Szekeres (Nikolics N. 59.) - Hector - Haraszti (Gyurcsó 60.) - Mitrovic - Renato Neto - Walter Lee (Oliveira71.) - Kovács I.-Torghelle

Pad: Tujvel (k), Sándor Gy., Tóth B., Oliveira, Nikolics N., U. Nikolic, Gyurcsó

Vezetőedző: Paulo Sousa

Bp. Honvéd

Kemenes - Lovric - Ignjatovic - Debreceni - Baráth - Ivancsics (Faggyas 72.) - Marshal - Diarra (Vécsei 60.) - Diaby (Vernes 67.) - Délczeg - Zivanovic

Pad: Czuczi (k), Faggyas, Vécsei, Hidi, Fejes, Vernes, Bjelkanovic

Vezetőedző: Marco Rossi

 


 

hétfő, 06 augusztus 2012 17:15

Honvéd: 100

A Honvéd tegnap első hazai meccsét is megnyerte a Diósgyőr ellen a 2012/13-as bajnokság kiírásában,

így eddig 100%-osan vezeti a tabellát 2 meccset követően.

Az első negyed órában mezőnyjáték folyt, majd a 17.percben gyorsan meg is szerezte a kispesti csapat

a vezető találatot. Diaby, egy jobb oldali előretörés után adott be, ahol Délczeg szép mozdulattal,

kapásból lőtte ki a hálót. A 34. percben a semmiből  talált egy gólt a vendég csapat, a hazaiak elaludtak,

így Seydi vezethette rá egyedül Kemenesre a labdát egy gyors kontrát követően, ezt még hárítani tudta

a kispesti kapus. Szerencsétlenségére a kipattanó Lique elé keveredett, aki élt a lehetőséggel, és egyenlített.

Az első félidőben próbálkozott a Honvéd az újabb vezetésért, de a játékrész lefújásakor maradt az egál.

A második félidőben is inkább a csata folyt tovább a középmezőnyben, aztán a Honvéd is szerzett egy

gólt a semmiből. A kispesti találat egy vendég szögletből indult, amely rosszul sikerült, így fordulhatott

egy kontrával a Honvéd, Diaby ment rá a vendégek kapusára, elsőre nem -hárított a hálóőr-, de második

nekifutásra sikerült a labdát a gólvona mögé tessékelni.

Az utolsó percekben még azért Kemenes bravúrt mutatott be, amikor hárított egy közeli fejest,

és Neki is köszönhetően maradt a győzelem, mellyel a Honvéd két forduló után vezeti a tabellát. 100%-osan.

 

Budapest Honvéd - Diósgyőr 2-1 (1-1)

OTP Bank Liga, 2.forduló, 2012/13

 

 

 

GÓLSZERZŐK
ÖSSZEÁLLÍTÁSOK
LAPOK

 

hétfő, 30 július 2012 17:02

Honvéd: első a győzelem

 

Megnyerte nyitó meccsét vasárnap, a pénteken rajtoló nemzeti bajnokságban a Budapest Honvéd csapata. Az első forduló utolsó meccsén a Siófokot győzték le idegenben 1-0-ra.

A meccsre talán azért fogunk jobban emlékezni,mert a vihar kettészakította. Az első félidőben ugyanis alig volt valami feljegyezni való, bár a kispesti fiúk aktívabbaknak mutatkoztak, de gólok nélkül.

A második félidőben hamar jöttek a cserék a Honvédnál, ez egy kisebb vérátömlesztést hozott a csapat játékába. A helyzetek kialakítása a 79.percben gólt ért, egy szögletet követően a nyáron igazolt szerb belső védő Alekszandar Ignjatovics fejelt a kapuba.

A gól után 88.percben a bíró a meccsre is lesújtó vihar miatt lefújta a mérkőzést, ami 10 perc után folytatódhatott. Nagyobb helyzetek nem voltak már, így a Honvéd sikeresen vette az első akadályokat az új kiírásban.

 

Kép: hatharom.hu

 


 

péntek, 27 július 2012 18:25

Honvéd: búcsú Európától

Nem sikerült a Budapest Honvédnak a bravúr.

Az elmúlt héten elszenvedett 1-0-s vereség után, az Európa Liga selejtezőkörének visszavágóján az Anzsi Mahacskala csapata látogatott Kispestre, a Bozsik Stadionba. Ahol a meccs előtt hatalmas vihar támadt, és csak a tűzoltóknak köszönhető, hogy a pályán nem vízilabdát játszottak a felek egymással.

A kispesti fiúk nem voltak másodhegedűsök a mérkőzésen, és bár bátran szervezték játékukat, négy talán elkerülhető, de szép gólt kaptak. Az első félidőben korán jött a vendégek első találata, de a Honvéd mindent megtett, hogy megfordítsa a meccset. A második félidő elején aztán jött a második, majd 2 perccel később egy buta szabálytalanság miatt emberhátrányba is kerültek a fiúk, és ez már felőrölte a frissességüket, harciasságukat. Olyannyira, hogy a Mahalacska simábban, 5-0-s összesítéssel jutott tovább az Európa Liga következő körébe.

A Honvéd pedig nem állhat meg, hisz ma elindul a 2012/13-as idény a magyar focivilágban is. A csapat az első fordulóban Siófokra látogat, vasárnap. Ami érdekes lehet, hogy augusztus végétől három fontosabb mérkőzés is vár a csapatra. Rangadó a Fradi ellen (2012.08.25, idegenben), majd az ismét az élvonalba futballozó MTK ellen (2012.09.01, hazai), majd egy héttel később a címvédő Debrecenhez látogatnak a fiúk (2012.09.15)

Bár, ma már minden mérkőzés, rangadónak számít, ha egy csapat az elsőségre hajt. Reméljük a Honvéd ismét ott lesz az élmezőnyben.

Ahhoz olyan bátran kell játszani, mint a Mahalacska ellen. És akkor meglehet a siker.

Európa Liga, 2. selejtezőkör, visszavágó:

Budapest Honvéd - Anzsi Mahacskala (orosz) 0-4 (0-1)
Bozsik-stadion, 6500 néző
v.: Luca Banti (olasz)
Honvéd: Kemenes - Lovric, Ignjatovics, Debreceni, Vidovic - Hidi (Faggyas, 58.), Johnson - Vernes, Ivancsics (Diarra, 70.), Tchami - Délczeg (Diaby, 46.)
Anzsi: A. Gabulov - Logasov, Samba (G. Gabulov, 66.), Joao Carlos, Tagirbekov - Ahmedov, Jucilei - Satov, Traoré (Szmolov, 73.), Buszufa (Zsirkov, 54.) - Eto'o
gól: Eto'o (7., 81.), Traoré (53.), Satov (68,)
sárga lap: Lovric (55.), illetve Tagirbekov (8.), Joao Carlos (13.)
piros lap: Vernes (55.)
továbbjutott: az Anzsi 5-0-s összesítéssel.

 

Kép: MTI

 


szerda, 25 július 2012 14:21

Nosztalgia villamosjárat

Nosztalgia villamosjárat közlekedik augusztus 5-én a Határ út- Hoffher Albert utca- Határ út útvonalon.

Bővebb információ ide kattintva olvasható.

Képünk illusztráció.

Forrás: villamosok.hu

 

 

hétfő, 23 július 2012 18:09

Nyaral a Hivatal

 

A mai naptól, vagyis július 23-tól kezdve egészen augusztus 26-ig a kispesti Polgármesteri Hivatalban közigazgatási szünet lesz.

 

A több mint egy hónapos nyári szünet alatt a Hivatalban ügyeletet tartanak. Péntek kivételével, amikor csak az Ügyfélszolgálat és az Okmányiroda tart nyitva, utóbbi is csak az elkészült iratok kiadásával foglalkozik majd, ezzel a céllal lehet Őket felkeresni.

Az Önkormányzat két kulturális intézménye is bezár ez idő alatt, rövidített időszakra.  A Kispesti Munkásotthon augusztus 12-ig nem fogad látogatókat, míg a Wekerlei Kultúrház egy héttel előbb, augusztus 6-án újra kitárja kapuit. A Kultúrház alá tartózó Családi Könyvtár a Kós Károly téren augusztus 13-án nyit ki a könyvek szerelmesei előtt.

 

 

szerda, 18 július 2012 22:03

Karambol

Szerda este két autó karambolozott a Szabó Ervin utca és Vak Bottyán utca kereszteződésében. Szerencsére senki sem sérült meg, de az autókban jelentős kár keletkezett. Autómentők szállították al a sérült járműveket.

szerda, 18 július 2012 18:39

Félszázan adták vérüket a jó ügyért

Közel félszáz ember adta ma délután vérét a Kispesti Tudásházban a Kispesti Véradók Egyesületének Véradó Napján.

 

A civilek mellett polgárőrök, önkormányzati képviselők és a Hivatal dolgozói érkeztek az Egyesület felhívására, hogy segítsenek 3 beteg társuknak az egyenként 4,5 dl vérrel, amelyet levettek Tőlük ma délután kettő és hat óra között.

 

A nyári szabadságolások idején a résztvevők száma nem ostromoltai az egeket, de azért elismerő mosolyokat okozott minden szervezőben.

Minden véradó a fájdalommentes "megpróbáltatások" után egy kis ajándékkal távozhatott, köszönetképpen

 

A szervezőktől megtudtuk, hogy a legközelebbi Véradást novemberre tervezik, de előtte szeptember elején az összes véradójukat várják még egy közös kirándulásra is.

 

3. oldal / 24