Kispesti.hu
Apr 28

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2. pedig halottak napja a keresztény világban.

 

Mindenszentek (latinul: festum omnium sanctorum) a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezéssé.

A 4. században mindenszentek ünnepét a pünkösd utáni első vasárnap ülték meg, és az ortodox keresztény egyház ma is ekkor tartja. A kezdetben az összes keresztény vértanúra, később "minden tökéletes igazra" emlékező ünnep a 8. században tevődött át november 1-jére, egy kelta ünnep időpontjára. Jámbor Lajos frank császár 835-ben IV. Gergely pápa engedélyével már hivatalosan is elismerte az új ünnepet, így ettől kezdve a mindenszentek az egész katolikus kereszténység ünnepe lett.

Általános szokás, hogy mindenszentek napján rendbe teszik és virággal díszítik a sírokat, amelyeken gyertyát gyújtanak a halottak üdvéért. A gyertya fénye az örök világosságot jelképezi, a katolikus egyház szertartása szerint a "temetők nagy keresztjénél" ma is elimádkozzák a Mindenszentek Litániáját, és megáldják az új síremlékeket. Magyarország egyes vidékein harangoztattak a család halottaiért, máshol ételt ajándékoztak a szegényeknek. Sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból, így a családi lakomán nekik is terítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy eligazodjanak a házban. Egyes falvakban ezen a napon választották meg a bírót, fogadták fel a cselédeket. Mindenszentek Magyarországon 2000 óta, ötven év után ismét munkaszüneti nap.

A mindenszenteket megelőző naphoz, október 31-edikéhez kapcsolódik halloween is, ennek elnevezése az angol All Hallows Eve kifejezésből származik, ami magyarul annyit tesz: mindenszentek éjszakája. A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja.

Ugyancsak október 31-én ünnepnapot tartanak több protestáns egyházban, annak emlékére, hogy a hagyomány szerint 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét - így ez a nevezetes nap a reformáció napja is egyben.

A november 2-i halottak napja jóval későbbi eredetű: Szent Odiló clunyi apát 998-ban vezette be emléknapul a Cluny apátság alá tartozó minden bencésházban. Hamarosan a bencés renden kívül is megülték, és a 14. század elejétől a katolikus egyház egésze átvette.

A halottakról, elhunyt szeretteinkről való megemlékezés, az értük való közbenjárás a purgatórium (tisztítóhely) katolikus hittételén alapul. Azoknak, akik Isten kegyelmében hunytak el, de törlesztendő bűn- és büntetésteher van még lelkükön, Isten színe előtt meg kell tisztulniuk. Lelkileg nagy vigasztalás a hátramaradottaknak, hogy tehetnek valamit elköltözött szeretteikért imával, vezekléssel, szentmisével. A halottak napi gyászmisék az örök életről és a feltámadásról szólnak.

E napon gyertyákat, mécseseket gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. A szokáshoz kapcsolódó némely népi hiedelem szerint ennek az a célja, hogy a világosban a "véletlenül kiszabadult lelkecskék" újra visszataláljanak a maguk sírjába, ne kísértsenek, ne nyugtalanítsák az élőket. Azért kell megszépíteni ilyenkor a sírokat, hogy a halottak szívesen maradjanak lakhelyükben, a bukovinai magyarok még ennivalót is vittek a temetőbe. Aki ezeken a napokon nem tud kimenni a temetőbe, az otthon gyújt gyertyát, néhol úgy tartották, hogy akié a családban a legelőször leég, az hal meg leghamarabb.  Forrás: ujhegy.hu

 

Fokozott gépjármű-világítás ellenőrzést tart az Országos Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészete november 15-e és december 15-e között. A közúti ellenőrzések során a világító és jelzőberendezések maradéktalan meglétét, működőképességét, beállítását vizsgálják a rendőrök a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőreivel együtt.

Ezt megelőzően október 15. és november 15. között egy ingyenes gépjárművilágítás-ellenőrzési szervizakciót szerveztek. Ha bárki elviszi autóját azon szervizek egyikébe, mely a „Látni és látszani" szervizakció részese, ingyenesen átvizsgálják a világító és jelzőberendezéseit, a kilátáshoz kapcsolódó gépjárműelemeket, alkatrészeket.

A rendőrségi gépjármű-világítás ellenőrzésnél, ha az autós felmutatja a műszaki vizsgálatot bizonyító igazolólapot, könnyebben áteshet a fokozott időszakos közúti ellenőrzésen. Bővebb információt a kampány honlapján találtok.

Kispesten az alábbi szerviz végzi el a díjmentes vizsgálatot:

Citroen Hungária Kft - Citroen M5 Center


1194 Budapest XIX. kerület, André Citroen utca 1.
Tel.: +36 1 358 58 58
Email.: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Nyitva tartás: H-P: 7.30-17, SZ: 9-13

További információ: www.latnieslatszani.hu

kedd, 25 szeptember 2012 18:40

Mégsem lesz Atatürk tér

Nem Törökország híres államférfijáról, Kemal Atatürkről nevezik el Kispesten, a Fő utca és a Batthyánnyi utca kereszteződésében lévő teret - írja az index.hu.

 

Az önkormányzat zárt ülésen tárgyalta a dolgot, és a nemzetközi nyomásnak is köszönhetően, visszavonta Tarnai Richárd, a kerület országgyűlési képviselőjének május közepén meghozott és akkor megszavazott javaslatát.

A szombaton megtartandó átadási ünnepség miatt török küldöttség is érkezik a kerületbe. De már nem azért, hogy Kemal Atatürköt és a róla elnevezett teret ünnepeljék a kispestiekkel. Ugyanis ma úgy döntött a kerület vezetősége, hogy inkább Kispest török testvérkerületéről, Pendrik térre keresztelik át a zöld területet. Az államférfiról készült szobrot pedig a Bolyai Általános Iskola kapja meg, és ott állítják majd fel.

Az előzményekről ITT írtunk.

 


pv09052012 01

hétfő, 24 szeptember 2012 19:09

Honvéd: meggyúrt, szép gombócok

Két vesztes mérkőzés után a Budapest Honvéd csapata gólzáporos találkozót játszott a Kaposvárral, a szombati mérkőzésén a nemzeti ligában. A hazai kispestiek a mérkőzés végére kissé kiengedtek, de így is ők nevettek a végén.

Meg az elején is, ahol ugyan a somogyiak kezdeményezőbbek voltak, de végül a Honvéd átvette az irányítást. A kisebb helyzeteket a 20.percben már gólra is váltották. Iváncsics ugratta kia Diabyt, aki miután megszelídítette a labdát, középre adott, ahol Diarra egy furcsa mozdulattal „törte el” a játékszert, ami így a hálóban kötött ki. (1-0)

Fél óra játékot követően aztán beindult az újabb termelés. Először Baráth tekert Marshall Johnson fejére, aki a földre fejelve a labdát, gólt is fejelt, az elsőt a kispesti csapatban (2-0)

Három perccel később, a 33.percben jött a harmadik is. És ez nem számmisztika. Egy szögletet követően távolról még eltörték a labdát a fiúk, mely így lett jó. Diaby így tudta lefejelni Délczeg elé a labdát, aki estében lőtte le a földre, a játékszer így talált megint a hálóba utat. (3-0).

Aztán ismét egy egész percben, a 40.-ben a vendégek zárkóztak egy kicsit. Egy szöglet után a hazai védők bentről nézték a meccset a pályáról, így a berobbanó Zámbó Bence tisztán fejelhetett találatot érően. (3-1)

Ezt azonban a kispestiek nem hagyták annyiban, és gyorsan visszaállították a hármast közte. Előbb még Iváncsics lőtt egy kapufát, de aztán nem hibázott. Diarra először rosszul vette le a hosszú indítást, majd a labda nyomába eredt, el is vette védőjétől, majd a 16-os vonalánál középre adott, ahol Iváncsics üresen várta a bőrgolyóbist, és simán guríthatott a kapu közepébe (4-1)

A szünet után a Honvéd aztán nem hagyta alább, és ott folytatta, ahol az első félidő végetért. Leginkább átlövésekkel kísérleteztek Marco Rossi játékosai, 17-22 méterről próbálkoztak, sikertelenül. Egészen a 66.percig, amikor is egy Honvéd szögletet követően a vendég védők rosszul szabadítottak fel, hisz a labda Vécsei elé került, aki nem hezitált, és kapásból ellőtte. A labda pedig szépen csapódott a hálóba. Ismét (5-1)

Aztán a Bozsik Stadion fiai egy kicsit visszahúzták a féket, és nagyobb teret adtak az ellenfélnek. Ez pedig majdnem megbosszulta magát. Először egy elszórakozott helyzetet toroltak meg a kaposváriak, egy kontra végén Balázs lőtte meg a büntetőterület sarkáról a labdát, mely a honvédos Lovric lábán perdült fel, és védhetetlenül a háló sarkába hullott (5-2).

4 perccel a rendes játék vége előtt pedig jött egy újabb. Balázs most előkészítő volt, a befejező pedig Haruna, aki védtelenül fejelte a labdát az eltiltásából visszatérő Kemenes kapujába. (5-3)

Így lett egy gólgazdag mérkőzés a 90 percből. Ahol a publikum szép gólokat látott. Nyolcat is, mely még gombócból is sok. A mákosabb fajtából.

 

OTP Bank Liga, 2012/13, 8.forduló.

Budapest Honvéd – Kaposvári Rákóczi 5:3 (4:1)

Gólok: Diarra (21.), Johnson Marshal (30.), Délczeg (33.), Ivancics (44.), Vécsei (66.), ill. Zámbó (40.), Balázs B. (76.), Haruna (86.)

Helyszín: Bozsik Stadion

Nézőszám: 2000

Játékvezető: Iványi (Medovarszki, Márkus)

Bp. Honvéd

Kemenes – Lovric – Debreceni – Ignjatovic – Baráth – Hidi - Diarra (Vécsei, 46.) - Johnson (Odia, 69.) – Ivancsics – Diaby - Délczeg (Vernes, 58.)

Pad: Szemerédi; Odia, Tandia, Vécsei, Zivanovic, Vernes, Faggyas

Vezetőedző: Marco Rossi

Kaposvár

Hajdúch - Okuka (Kovács O., 60.) – Bank – Zámbó - Pavlovic (Jánvári, 78.) – Pedro – Safaric – Balázs - Oláh - Vrucina (Diallo, 69.) - Haruna

Pad: Horváth L.; Bőle, Kovács O., Diallo, Thian, Vadas, Jánvári

Vezetőedző: Prukner László

Sárga lap: Lovric (61.), Diaby (91.), ill. Zámbó (27.), Pedro (91.)

Kiállítás: - 

csütörtök, 20 szeptember 2012 16:00

Teherautóval ütközött a villamos Kispesten

A balesetben, amely Kispesten az Üllői út és a Kosárfonó út kereszteződésében történt, a tehergépkocsi vezetője fejsérülést szenvedett.

Teherautóval ütközött az 50-es villamos csütörtök hajnalban Kispesten, a helyszínelés miatt a villamos forgalma szünetel - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletese az MTI-vel.


A balesetben, amely Kispesten az Üllői út és a Kosárfonó út kereszteződésében történt, a tehergépkocsi vezetője fejsérülést szenvedett - mondta az ügyeletes.


Újra jár az 50-es villamos Kispesten, amelyet azt követően állítottak le, hogy az Üllői út és a Kosárfonó út kereszteződésében baleset történt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-vel.

(mti)

A kép nem a helyszínen készült.

 

kedd, 11 szeptember 2012 18:43

Szüret a Kis-Pesti Kertben

Péntek délután a májusban átadott és megnyílt első kispesti közösségi kertben, a parcellák tulajdonosai az első termőszezon zárásaként egy kis összejövetelre várták az érdeklődőket.

A tavaszi nyitánykor még alig „élő” kert mára virágzó területté vált, amely a kerület egyik kis nyugodt szigetévé lett. A parcellák tulajdonosai egy kis édenné tették át a valaha elhagyott városrészt, a Vass Lajos Általános Iskola mögött. A legtöbb apró kert hatalmas nagy paradicsomoktól duzzadnak, de volt olyan kis parcella is, ahol csak színpompás virágok köszöntik a látogatót.

Gajda Péter arról beszélt, hogy a közösségi kert kialakítása az önkormányzat előző ciklusában elindult Zöldprogramjának egyik nagyon fontos része. A kerület polgármestere kiemelte, hogy örvendetes dolog, hogy az első ilyen közösségi kert a kerületben jöhetett létre. Majd végül hozzátette, hogy a kerület most azon dolgozik, hogy más, üresen álló telken is hasonló projektbe kezdjen, hisz, az itt látottak alapján, és annak láttán, hogy működik a dolog, közel százan várnak arra, hogy közösségi kertészek lehessenek.

Tarnai Richárd egy családi emlékkel világított rá, hogy maga a kertészkedés több annál, mint amire sokan gondolnak. „Édesapám, aki kertészként dolgozott nyugdíjazásáig, most is művel egy kis kertet otthonában. A család többször is kérdezte tőle, hogy miért nem alakítunk ki egy kis játszóteret a kis rész helyett, de Édesapám mindig ellene volt. Mikor pedig terméseit, paradicsomait és paprikáit esszük, mindig visszakérdez, hogy ugye, hogy egy kis füves játszótér milyen finom zöldségeket adott volna. Azóta tudjuk a családban, ahogy Édesapámat nézzük, ahogy tesz-vesz a kis kertje körül, hogy a kertészkedés lelkileg is megnyugtató. Ahogy itt is, a mellett, hogy kialakult egy jó közösség, ami szintén lélekmelengető érzés, az itt elvégzett munka is, és látható eredményei is, az ember mellett a léleknek is szólnak – mondta Kispest országgyűlési képviselője.

Rosta Gábor, a közösségi kert egyik alapítója arról beszélt, hogy a kispesti kert nemcsak közösség lett, hanem az első példa is, melyre más kerületekbe, városokba is felfigyeltek. – Számos előadásra hívnak, és ezeken mindig beszélek az első, önkormányzati segítséggel létrejött kertről, mely Kispesten működik- mondta el a szakember. Majd más statisztikát is hozott elő beszédében. – Itt, ebben a kertben, a nyár alatt 412 kilo paradicsom termett. Mellette 40 kg paprikát, 65 kg uborkát, 20 kg retket, 57 kg padlizsánt, 35 kg cukkinit, 42 kg salátát, 16 kg zellert, 23 kg sárgarépát, 14 kg babot, 10 kg spenótot, és 8 kg borsót, valamint számos fűszernövényt szüreteltek le a parcellák tulajdonosai a közel fél év alatt, a kert megnyílása óta- sorolta Rosta Gábor. Beszélt arról is, hogy számos közös programot szerveztek a kertészekkel együtt. Kertgyűléseket tartottak, készítettek terményszárítót, két asztalt és négy padot, kerti partokat rendeztek, mindeközben rendben tartották a kertet és környékét.

Végül a kertészek is beszéltek tapasztalataikról. Volt, aki arról, hogy egy igazi közösséggé fejlődtek itt a paneldzsungel közepén, volt, aki azt hangsúlyozta, hogy mióta áll a kert, az emberek is közelednek feléjük. Megváltoztatják megszokott útjukat, hogy eljöhessenek a kert mellett, és megnézhessék, hogyan is szépül, vagy csak egyszerűen leülnek a kerítés melletti padokra. Mások pedig arról, jó ilyen közösségbe, ilyen csapathoz tartozni.

 

Az első kis-pesti közösségi kert első idényzárója egy kis fogadással zárult. A zsíros kenyér mellé az itt termelt zöldségek kerültek felszolgálásra.

Reméljük, nem először.

 


 

csütörtök, 06 szeptember 2012 22:16

Gázcső csere

Gázcső cserét folytatnak a Vas Gereben utcában. A József Attila u. és Ady Endre út közötti szakaszon egy irányban haladhat a forgalom. Figyelmesen közlekedjenek az arra járók.

Ingyenes tankönyvellátás

Támogatásra jogosult:

- tartósan beteg
- testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos,
- pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott (pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar)
- három vagy többgyermekes családban él,
- nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult,
- rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő tanuló.

Az igényjogosultságot az iskolai tankönyvrendelés elkészítése előtt, az iskola által meghatározott időben kell bejelenteni (általában március 31-ig). Ha a bejelentés későbbi időpontban történik – beleértve az iskolaváltást is – az iskola a tankönyvek kölcsönzésével, a napköziben, tanulószobán elhelyezett tankönyvek rendelkezésre bocsátásával köteles az igényt teljesíteni.

 

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapításának célja annak igazolása, hogy a gyermek szociális helyzete alapján jogosult:

- a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének,
- a pénzbeli, 2012. november hónapjától természetbeni támogatásnak (augusztus, november hónapban)
- az ingyenes tankönyvnek az igénybevételére.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítását a szülő vagy más törvényes képviselő, illetve a nagykorú személy a lakóhelye szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél kérheti. A jegyző a támogatásra való jogosultságot 1 év időtartamra állapítja meg. A rendszeres kedvezményre való jogosultság kezdő időpontja a kérelem benyújtásának napja.

A jegyző annak a gyermeknek állapítja meg a jogosultságát,

- akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 140%-át (2012-ben 39.900,- Ft) ha
- a gyermeket egyedülálló szülő, illetve más törvényes képviselő gondozza, vagy
- a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy
- a nagykorúvá vált gyermek esetén, ha megfelel az egyéb feltételeknek vagy
- a fentiekbe nem tartozó esetekben annak a gyermeknek, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegétnek 130%-át (2012-ben 37.050,- Ft) feltéve,
hogy a vagyoni helyzet vizsgálata során az egy főre jutó vagyon értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket.

További információ és a kedvezmény igényléséhez szükséges nyomtatvány letöltéséhez kattintson IDE!

 

Étkezési térítési díjkedvezmény

Gyermekétkeztetés esetén

- a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő bölcsődés, óvodás, az 1-8. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő,
- fogyatékos gyermekek számára nappali ellátást nyújtó, a szociális törvény hatálya alá tartozó intézményben elhelyezett, gyermek az intézményi térítési díj 100%-ra
- a fentiek alá nem tartozó, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, tanuló után az intézményi térítési díj 50%-ra
- három- vagy többgyermekes családoknál gyermekenként az intézményi térítési díj 50%-ra.

A normatív kedvezményt a tanuló után a nappali rendszerű oktatásban való részvétele befejezéséig jár.

A gyermek lakóhelye szerint illetékes önkormányzat, illetve - ha a gyermek közoktatási intézményben részesül étkezésben - a nevelési-oktatási intézmény vezetője - a fenntartó által megállapított szabályok keretei között - a gyermek egyéni rászorultsága alapján további gyermekenkénti kedvezményt állapíthat meg.

Ha a szülő (törvényes képviselő) eltérően nem rendelkezik, a fenntartó az óvodában és az iskolában a gyermekek és a tanulók számára az óvodai nevelési napokon, illetve az iskolai tanítási napokon biztosítja a déli meleg főétkezést és két további étkezést. Iskolai étkeztetésben részesülhet az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető.

 

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás

A települési önkormányzat képviselő-testülete a gyermeket a rendeletében meghatározott mértékű rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került.

Elsősorban azokat a gyermekeket, illetve családokat részesítik alkalmanként rendkívüli támogatásban, akiknek az ellátásáról más módon nem lehet gondoskodni, illetve az alkalmanként jelentkező többletkiadások - különösen a válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásának, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, betegség vagy iskoláztatás - miatt anyagi segítségre szorulnak.

Ha a kiegészítő gyerekvédelmi támogatás juttatása természetben történik, az történhet, a tanév elején az iskolaszerek beszerzésében, biztosításában illetve ruhaneműk (pólók, tréningruhák, cipők) formájában, továbbá az év folyamán ugyanezekben illetve a téli tüzelő biztosításával is.

További információ és a kedvezmény igényléséhez szükséges nyomtatvány letöltéséhez kattintson IDE!

 

Pénzbeli támogatás

Annak a gyermeknek, fiatal felnőttnek, akinek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága

- 2012. augusztus 1-jén fennáll, augusztus hónapban 5.800,- Ft pénzbeli támogatást, továbbá ha a jogosultság
- 2012. novemberében fennáll, november hónapban
természetbeni támogatást nyújt fogyasztásra készétel, ruházat, valamint tanszer vásárlására felhasználható Erzsébet-utalvány formájában.

 

Iskolakezdési támogatás

2012-ben a munkáltató a tanévkezdést megelőző és azt követő 60 napon belül adhat iskolakezdési támogatást a munkavállalóinak, amennyiben az éves munkavállalói cafetéria keret terhére ezt a munkavállaló igényelte. A támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető, az általános és középiskolás gyermekek esetében, Jelenleg kétféle módon lehet kiadni: vagy utalvány formájában, vagy pedig elszámolhatók a dolgozó nevére szóló, ilyen tartalmú számlák is.

Az „Iskolakezdési támogatás” utalvány a minimálbér 30 %-áig, 27.900,- forint értékben adható 30,94 %-os adó megfizetése mellett, gyermekenként évente egy alkalommal mindkét szülőnek. Így egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók akár 55.800,- forinttal is támogathatják.

Az utalvány országszerte közel 14.000 üzletben használható fel. ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány elfogadóhelyeink közé hipermarketek, szupermarketek, könyvesboltok, papír-írószer üzletek, valamint ruházati üzletek, sportboltok tartoznak.

 

Beiskolázási támogatás

A tanévkezdés megkönnyítésére évente egy alkalommal az önkormányzat beiskolázási segélyt nyújthat a gyermekeiket nevelő családoknak. A „Kérelem a Beiskolázási segély megállapításához” nyomtatvány benyújtásakor az ügyintézés megkönnyítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa, lakcímnyilvántartó kártyája szükséges!

Az igényléshez kell csatolni a kérelmező és a vele közös háztartásban élők havi rendszeres jövedelem igazolását, a vállalkozásból származó jövedelemnél kérelem benyújtása előtti tizenkét hónap alatti jövedelem egy havi átlagának igazolását, családi pótlékra, gyermekelhelyezésre, gyermektartásdíjra, tanulói,- hallgatói jogviszonyra, ösztöníjra vonatkozó igazolásokat. Csatolni kell a nyugdíj, GYES, GYED, GYET, családi pótlék, árvaellátás, álláskeresési ellátás utolsó havi szelvényét, vállalkozók esetén az APEH által kiadott jövedelemigazolást csatolni lehet.

Családban élő kérelmező esetében a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozókra is vonatkozik a jövedelem bevallása.

A beiskolázási segélyre a kérelem minden naptári év július 1. napjától szeptember 30. napjáig nyújthatók be.

Beiskolázási segélyt kaphatnak azok a családfenntartók akiknek a gyermeke az általános iskolában, nappali rendszerű középiskolában, szakiskolában tanuló 23 évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkezik, illetve az a fiatal felnőtt, aki a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató 25 évesnél fiatalabb és önálló keresettel nem rendelkezik.

 

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatás

Kiegészítő gyermekvédelmi támogatásra az a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermek gyámjául kirendelt hozzátartozó jogosult aki

- gyermek tartására köteles és
- nyugdíjellátásban, egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesül.

A támogatást a gyám lakóhelye szerinti illetékes települési önkormányzatnál kell igényelni.

A támogatás havi összege gyermekenként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 22%-a.

További információ és a kedvezmény igényléséhez szükséges nyomtatvány letöltéséhez kattintson IDE!

Forrás: kormany.hu, palyazatfigyelo.info

 

vasárnap, 02 szeptember 2012 19:16

Művészek Wekerléről – Wekerlén

Tegnap délelőttől, egészen este nyolc óráig, a Wekerlei Kultúrház Petúr utcai épületében az egy négyzetméterre eső művészek száma a többszörösére nőtt. A telepen élő számos művész  a WekerleFesztnek köszönhetően megmutatták magukat egymásnak és a közönségnek, az itt élőknek.

Az egész napos program megnyitóján Szabó Mária, a kulturális intézmény vezetője azzal köszöntötte a megjelenteket, hogy ez a programjuk a tavalyi évben még félnapos volt, de jövőre úgy tervezik, hogy már két naposra bővül az esemény. Hozzátette: az idén 45 Wekerlén élő és munkálkodó művész fogadta el a meghívást, ki így, ki úgy. KI alkotásaival volt ott a helyszínen, ki személyesen is, akár úgy, hogy megmutatta művészetét.

Tarnai Richárd arról beszélt megnyitó szavaiban, hogy az embereknek vannak kötelezettségei. – Szeptember elseje van, amikor az ember inkább az iskolakezdésre gondol, vagy épp a munkájára.  De vannak olyan dolgok, amikor szabadabbnak érezheti magát. Amikor egy kicsit feljebb repülhet a feladataitól , egy kicsit feszegetheti a határokat. Ilyen, az amikor művészetekkel veszi körbe magát. Elolvas egy jó regényt, meghallgat egy szép melódiát, vagy akár ismerőseivel arról vitázik, hogy Neki miért is tetszik jobban egy kép, mint a másik. Ez az össz-találkozó is erről szól, hogy miközben megismerkedünk  a művészekkel, egy kicsit át is adjuk magunkat azoknak a dolgoknak, amit ők alkottak-  fogalmazott a kerület országgyűlési képviselője.

A szavak után újabb szavak érkeztek, Rubold Ödön színművész Petőfi Sándor Szinész-dal című versét szavalta el, majd a Fuvallat duó fuvolázott.

Aztán elkezdődhetett a program igazi része. Wekerlei művészek lepték el az intézmény termeit, és mutatkoztak be, mutatták meg, mit is tudnak. A délelőtt folyamán a földszinti teremben bárki bekapcsolódhatott a programokban, és nemezelhetett Czeglédi Júliával, különféle textilállatokat készíthetett, és akár ki is batikolhatta őket Udvari Hajnalkával, de a tűzzománcozás mibenléte is sokakat vonzott Hernádi Paula vezetésével. Más művészek beszélgetésre, vagy épp csendes bemutatókra invitálták az érdeklődőket. Juhos Kiss János a novellák mai erejéről is beszélt, Varga Gézát a reklámról és egyéb „vizuális környezetszennyezésről” is kérdezhették. De a legnagyobb érdeklődés Aranyosi Péternek szólt, aki persze humorosan, és nem komolyan véve megint önmagát beszélt az ő művészetéről: a dumálásról, a stand up-ról. Egy másik szobában mások pedig Mészáros Gábor képeit, fotóit tekinthették meg, diákon, zenei aláfestéssel.

A zenét pedig most a dobok és a csellók is képviselték, Geröly Tamás előbbit, utóbbi hangjait pedig Gelencsér Gábor és barátai mutatták be.

Mindeközben térben máshol Juhász Magda mesélt és verselt, saját költeményeiből, hol csak prózában, hol zenével és egy gitárral, Udvary Károly kiséretében. Gervai Mária az előtérben pedig folyamatosan dolgozott a csipkeverő sarokban.

A délutánra már az eső is elállt, így az udvar is felszabadult. Kaposi Gergely kórusvezető már kinn vezényelte a Wekerlei Szent József Kórus tagjait, előtte pedig angyali hangon szólaltak meg az Angyali Kórus fiataljai. Ez alatt már turnusokba osztva elkezdődhetett az üvegékszer-készítés is, Soltész Melinda profi segítségével. Ikonfestőkké is válhatott a nap folyamán bárki, őket Csekei-Tóth Eszter vezette be a rejtelmekbe. Majd Pál Csabánál kollázs technikával lehetett készíteni képeslapokat, míg máshol, mások a filmezés és az építészet művészetébe vezették be a betérőket. Előbbiben Somogyvári Rudolf jeleskedett, utóbbiban”habarcsgondolatokkal” Molnár László vezette az interaktív díszkurzust.

A filmrendező aztán gondolatokat fűzött össze, akár a szombati napról, és amolyan időkapszula formájában, a kamerába elmondhatta, művész és műkedvelő egyaránt, hogy mit is üzen a 2020-as WekerleFesztre?

A nap végére maradt még egy kis Performance is, ahol Gaál József, Geröly Tamás és Rubold Ödön hangokat és formákat alkottak. Ecsettel, dobbal, és emberi orgánummal.

Az egész napos programot pedig egy hangulatos öröm-és együttzenélés zárta, élen a MAG Jazz Guartet.

És előtte Juhász Magda is befejezte a mesélést, most a gyerekeknek, kinn az udvaron és a csipkeverés is véget ért a Kultúrház előterében.

Ahogy az idei WekerleFeszt is, ahol a művészek megmutathatták: ők így és itt, Wekerlén dolgoznak és élnek.

vasárnap, 02 szeptember 2012 19:14

Honvéd: letaszítva

A Honvéd a múlt heti, Fradi elleni rangadó után újabb nagy meccset vívott, most a frissen feljutott MTK-t fogadta a kispesti csapat a Bozsik Stadionban, a bajnokság 6.fordulójában.

Két veretlen csapat feszült egymásnak péntek késő délután, a Honvéd négy győzelemmel és egyetlen döntetlennel vezette a tabellát a meccs előtt, míg a vendégek 3 sikeres fellépése mellé becsúszott 2 egál eredmény is, és így a 3. helyen tanyáztak.

Az első perceket a Honvéd kezdte erőszakosabban, a helyzetekből azonban nem sikerült góllal ünnepelni. Az MTK félóra elteltével szabadult ki a nyomásból, két helyzete is volt. Az egyiket aztán be is lőtte, a hazaiakkal szemben. A találatban a kispesti védelem is elég rendesen benne volt, a rosszul helyezkedés miatt Kanta kaphatta tisztán a labdát a 16-os belső szélénél a 41.percben, a csatár nem is teketóriázott, és laposan a jobb sarokba lőtt. A fiatal kispesti kapus Czuczi mozdulni nem tudott a labdára, de ez nem az ő hibája volt.

A második félidő elején aztán egy újabb forró leves zúdult a Honvéd nyakába. A bíró ugyanis szabálytalannak minősítette Debreceni megmozdulását. A gond csak az volt, hogy mindez a 16-oson belül történt, a védő így sárgalapot kapott, míg csapata ellen 11-est ítélt a spori. A labda mögé az első gól szerzője Kanta állt, és higgadtan ismét a jobb oldalt választotta.

A Honvéd ezután is próbálkozott, egy kicsit fáradtabban ugyan, de ment előre. A Paks elleni bravúrt, hogy 2 gólos hátrányból feljöjjön, nem sikerült megismételnie a csapatnak. A végén aztán megint a védelem megint nem állt a lábán magabiztosan. Ignjatovic vesztette el majdnem a labdát a 16-oson belül a 85.percben, végül hazaadott, a kispesti kapuson egy aprócskát át is csusszant a labda, és hogy ne legyen még megalázóbb a helyzet – vagyis gól -, így Czuczi meg fogta a labdát. Ez azonban szabálytalan volt, így 6 méterről a hazai kaputól közvetett szabadrúgás jöhetett. A Honvéd összes mezőny játékosa kapusnak állt, és betömörült a gólvonalra. Végül az egyik „tettes”, Czuci vetődött bele a vendégek lövésébe.

A 89.percben aztán jött a szépítés. Egy távoli löketet csak kipaskolni tudott a vendégek kapusa, amely pont Diaby elé került, és ő már nem hibázott, és a helyzetekből gólt fabrikált a rendes játékrész utolsó percében.

A döntetlen kicsikarására már se energiája, se nagyon ideje nem volt a csapatnak, így a Honvéd hat forduló után letaszítatott az élről. Helyére a győztes csapat lépett.

Bp.Honvéd – MTK 1-2 (0-1)

OTP Bank Liga, 2012/13, 6. forduló

Helyszín: Bozsik-stadion

Nézőszám: 2000

Játékvezető: Radványi (dr. Varga, Viszokai)

Bp. Honvéd

Czuczi – Lovric – Ignjatovic  - Debreceni – Baráth – Zivanovic (Vécsei, 78.) – Johnson – Ivancsics – Vernes (Faggyas, 60.) – Délczeg – Tchami (Diaby, a szünetben)

Pad: Szemerédi; Vécsei, Hidi, Diaby, Faggyas, Diarra, Bjelkanovic

Vezetőedző: Marco Rossi

MTK

Hegedüs - Nagy T. – Kelemen - Vukmir – Hidvégi – Zsidai – Vadnai - Könyves (Vass, 80.) – Kanta (Nikházi, 90.) - Csiki- Hrepka  (Tischler, 73.)

Pad: Groppioni; Tischler, Ladányi, Nikházi, Vass P., Balajti, Poór

Vezetőedző: Garami József

LAPOK

Sárga lap: Johnson (27.), Debreceni (55.), Lovric (82.) ill. Nagy T. (35.)

Kiállítás: -

2. oldal / 24