Hiba
Kispesti.hu
May 10
Közélet

Közélet (56)

csütörtök, 26 szeptember 2013 14:25

Több mint 780 millió forint Kőbányának és Kispestnek!

Written by

Dr. György István főpolgármester-helyettes, Kőbánya országgyűlési képviselője számolt be arról honlapján, hogy összesen 29 kerületi projektet támogat a főváros az általa korábban kiírt  TÉR KÖZ elnevezésű pályázaton.

A városrehabilitációs programok támogatására július végéig pályázhattak a kerületi önkormányzatok, amelyek 61 pályázatot nyújtottak be, összesen 16 milliárd 697 millió forint értékben. A kiírás szerint a főváros 5,1 milliárd használhat fel támogatásra. A főpolgármester és öt helyettese, köztük dr. György István 29 projekt támogatását javasolta a közgyűlésnek, amely azt 22 igen, 7 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett fogadott el. A támogatott projektek között van a kőbányai Újhegyi sétány átfogó megújítása, emellett a kispesti Kossuth tér rehabilitációja, valamint a Kispesti Jézus Szíve Templom környezetrendezése is. A kőbányai projekt valamivel több, mint 516 millió, míg a kispesti projektek összesen 265 millió forint támogatást kapnak a Fővárosi Önkormányzattól.

Forrás: Dr. György István honlapja

kedd, 26 február 2013 08:03

Élelmiszert kapnak a rászoruló családok

Written by

Csaknem 700 rászoruló kispesti család kap élelmiszeradományt az Európai Unió Élelmiszersegély Programja keretében az önkormányzat és a katolikus Karitász közös akciójában ezen a héten.
A tartós élelmiszert tartalmazó csomagokat az Üllői 250. alatti Kispesti Szolidaritási Központban vehetik át a családok.

A több mint 10 tonna tartós élelmiszert a Trans-Pack Logisztika Kft. szállította térítésmentesen Kispestre, szétosztását a Közpark Kft. koordinálja, a programot a Szociális Iroda felügyeli. Ma délelőtt Vinczek György és Ékes Gábor alpolgármesterek, valamint Tóthné Szabó Éva, a Szociális Bizottság elnöke és Bogó Józsefné, a bizottság tagja is megjelent az élelmiszerosztáson.
Vinczek Györgytől megtudtuk, az önkormányzat a Karitászon keresztül kapcsolódott be már harmadik alkalommal – kétszer 2010-ben – az uniós segélyprogramba, ezúttal összesen 10. 264 kg élelmiszert tudnak kiosztani 677 rászoruló kispesti családnak. Az aktív korúak ellátásában – rendszeres szociális segély, foglalkoztatást helyettesítő támogatás, közfoglalkoztatottak –, valamint az időskorúak járadékában részesülők, illetve a Kispesti Karitász által javasolt – a jogosultságot igazoló – családok kapnak csomagot ezen a héten. A 71 – minimum 5 fős – nagycsalád csomagjában egyenként 18 kg csőtészta, 4-4 kg instant tésztaétel és keksz, valamint 1,6 kg diókrém van, a 606 kiscsaládos csomag a felét tartalmazza ezeknek az élelmiszereknek.


szombat, 23 február 2013 11:34

Kispesten a székely zászló

Written by

Lázár Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselő székely zászló kitűzésére vonatkozó indítványát csütörtökön a képviselő- testület elfogadta.

Kivételt képezett az MSZP frakció, akik tartózkodtak a székely honfitársaink melletti kiállás elfogadására tett javaslatról. A jobbikos képviselő kitűzte a Polgármesteri Hivatal épületére a székely zászlót, ami legalább fél évig ott fog lobogni.

 

Forrás: MTI - alfahir.hu

Február 10-én megnyílt a XIX. kerületi Fő utca 20. alatt az F20 Kispesti Prevenciós Ifjúsági Klub, amely létrejöttét, a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház, valamint a Kispesti Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ szakmai együttműködésének köszönheti – közölte az önkormányzat honlapja. Ezentúl az új helyszínen várja a fiatalokat a korábban a Kós Károly téren működött ifjúsági klub és a drogprevenciót elősegítő Mondj nemet! Kreatív Műhely.

A klub alternatívát nyújthat a fiataloknak a problémamegoldásra, kreatív elfoglaltságokat, például agyagozást, tűzzománcozást és kosárfonást kínál számukra. Az intézményt megpróbálják pályázati forrásokból működtetni, egy ilyen sikernek köszönhetően lesz ott kispesti családi kör is, szülőknek és gyerekeknek. Az F20 hétfőn és szerdán 15.00-18.00-ig várja a fiatalokat. Az ingyenes programokra a 282-9826/0106-os telefonszámon lehet jelentkezni.

kedd, 29 január 2013 12:33

Önkormányzati lakásokra lehet pályázni

Written by

Budapest, Főváros XIX., Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének Tulajdonosi Bizottsága költségelvű pályázatot hirdet 2013. január 21-től 2013. február 18-ig az önkormányzat tulajdonában álló üres bérlakásokra.

A bérleti díj meghatározása a Lakbérrendelet szabályai szerint történik
A bérleti szerződés maximum öt évre köthető meg és további 5 évente hosszabbítható meg a Tulajdonosi Bizottság javaslata alapján.

Pályázatot olyan 18 év feletti kerületi lakosok nyújthatnak be, akik legalább 2 éve életvitelszerűen, ténylegesen a XIX. kerületben élnek. (személyazonosító igazolvány szerint, lakó vagy tartózkodási hely megszakítás nélküli folyamatos bejelentése alapján.) Egy család csak 2 darab lakásra adhat be pályázatot

A pályázat benyújtásának határideje: 2013. február 18. 18.00 óra

További részletek ide kattintva az önkormányzat honlapján olvasható.

Képünk illusztráció.

péntek, 25 január 2013 16:07

Lépések a menza-ügyben

Written by

 

Tegnap délutánra hívta össze a kerület önkormányzata a közétkeztetéssel kapcsolatos "kerekasztalát", ahol a kispesti óvodákban, iskolákban, idősek otthonában a közétkeztetésért felelős Pensió 17 Kft munkatársai, valamit a szülői munkaközösségek képviselői mondhatták el véleményüket az idei tanév elején kialakult helyzetről. Akkor számos tanintézményből érkezett kritika az ételek minőségével -büdös virsli - és mennyiségével - borsó nélküli borsóleves - kapcsolatban a szülők részéről. A helyzet odáig fajult, hogy a szülők petíció aláírásába kezdtek a cég ellen, sőt a tavalyi közmeghallgatás is a probléma körül forgott,múlt hét Pénteken az érdekeltek pedig ún. flashmobot (szervezett "összecsődülést") szerveztek az egyik kerületi bevásárló központ elé, hogy felhívják a figyelmet, hogy mi is folyik Kispesten.

A tegnapi, közel két órás megbeszélésen ennek a kialakult státusznak a megoldásán fáradoztak a felek. Az első 10 percben sajtó nyilvános fórumon Gajda Péter, Kispest polgármestere vázolta fel a teendőket, illetve elmondta, hogy szeretnék, ha nem is megoldás, de egy megvalósítható kompromisszum alakulhatna ki a párbeszéd végén.

A 2 órás megbeszélés után a felek sikeresnek minősítették a megbeszélést. A megkérdezett Vinczek György, a kerület alpolgármestere, az egyik kerületi óvoda képviselője, Kertész Krisztián, a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért szervezet tagja, valamint a szolgáltató kereskedelmi igazgatója, ifj. Süllős Gyula is annak adott hangot, hogy az elmúlt féléves helyzethez hasonló a meghozott döntéseknek is köszönhetően nem fordulhat még egyszer elő, és hogy a kispesti gyermekek egészséges ételeket kapnak az óvodai, iskolai ebédlők asztalaira.

A délutánon 2 fontos elhatározás született a témában. Az egyiket a szolgáltató hozta magával, hisz a Pensió17 a nemrégiben országszerte, így a fővárosban is, elinduló Mintamenza program részese lesz, melynek értelmében az általa kiszállított ételeket szakemberek, dietetikusok és szakácsok, fogják majd ellenőrizni. Mellette az önkormányzat is felállít egy Bizottságot, melynek tagjai, az önkormányzat és a szolgáltató emberei mellett a szülők képviselői és az intézmények vezetői, fogják hétről hétre monitoringozni a gyerekek által megevett – vagy épp nem - leveseket, köreteket, főzelékeket.

És bár, ezzel egy a sajtónyilvánosságnak köszönhetően országos szintre kapaszkodott probléma oldódik meg a kerületben, reméljük ez nem a gyerekek rovására megy majd.

Mi, Nem eszünk ugyanis a medve bőrére.

IDE KATTINTVA RÉSZLETES JEGYZŐKÖNYVET IS TALÁLHATNAK A MEGBESZÉLÉSRŐL

Illetve alább olvashatják a Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának és a Pensio17 Kft közös közleményét az ügyben:

"FELLÉPÉS A KISPESTI KÖZÉTKEZTETÉS JAVÍTÁSÁÉRT

Az XIX. kerületi önkormányzat és a Pensio 17 Kft. a szülőkkel együtt keresi a megoldást

Új cselekvési tervet fogadott el Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft. a kerületi közétkeztetés javítása érdekében. A szülőkkel, intézményvezetőkkel közösen új Étkezési Bizottságot alakítanak, és az önkormányzat szigorítja saját konyháiban is a kiszolgálás ellenőrzését. A szolgáltató cég csatlakozik a Mintamenza programhoz és az önkormányzattal közösen vizsgálja a reform jellegű étkezés bevezetésének a lehetőségét.

A szülői munkaközösségek vezetőivel, civil szervezetekkel és intézményi vezetőkkel folytatott egyeztetést a kispesti közétkeztetés helyzetéről Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft szerdán este. A tárgyaláson kiderült, a szülői panaszok nyomán indított belső vizsgálatok eredményeként együtt kell tenni a közétkeztetés javításának érdekében. A szolgáltató és az önkormányzat a szülőkkel és az intézmények képviselőivel együttműködve ezért közös cselekvési tervet dolgozott ki.

Ennek értelmében Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata szigorítja a működtetésében lévő  tálalókonyhák kiszolgálási rendjét: új moslék-kezelési szabályzatot vezet be, továbbra is szigorúan ellenőrzi az egészségügyi ajánlások és az ételek tárolására, kiszolgálására, adagolására vonatkozó szabályok betartását. A Pensio 17 Kft saját költségén vállalta az önkormányzati működtetésű tálalókonyhák személyzetének szakmai továbbképzését.

A minőség ellenőrzése érdekében a felek Étkezési Bizottság létrehozását határozták el, amely egyrészt folyamatosan felülvizsgálja az intézményekben kínált menüsorokat, másrészt jogosult bármikor szúrópróbaszerűen helyszíni ellenőrzést is végezni a tálaló- és főzőkonyhákban. Az Étkezési Bizottság munkájában az önkormányzat által delegált ellenőrök, az intézmények vezetői, dietetikus szakértők és a szülői munkaközösségek vezetői mellett a szolgáltató is részt vesz. A felek megállapodtak abban is, hogy tovább folytatják azt a januárban megkezdett gyakorlatot, hogy az intézmények vezetői naponta véleményezik az ételek minőségét.

A Pensio Kft. vállalta, hogy még ebben az évben megkezdi az önkormányzati tulajdonú, jelenleg zárva tartó  főzőkonyhák felújítását. A társaság mintegy 200 millió  forint értékű fejlesztést hajt végre a létesítményekben.

A társaság a cselekvési terv értelmében csatlakozik a Mintamenza programhoz is, és a Kispest Önkormányzatával együtt megvizsgálja, hogy milyen, a fogyasztói igényekhez igazodó reform-jellegű menü bevezetésére van mód a kerületben, valamint ehhez milyen mértékű étkezési normaemelésre volna szükség."

 


 

Állandósultak a panaszok a kispesti iskolai, óvodai menza minőségével kapcsolatban, a közétkeztetési cég mégsem tett semmit a zöld húsok, penészes sonkák, büdös virslik ellen. Az oktatási ombudsman, Aáry-Tamás Lajos vizsgálatot indított.

Az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban. Aáry-Tamás Lajos közleménye szerint tudomására jutott, hogy a kispesti óvodák, iskolák étkeztetésével kapcsolatban tartós jelleggel komoly minőségi kifogások (így kifogásolható tápérték és mennyiség, rossz íz, penészes sonka, zöld színű nyers hús, büdös virsli) merültek fel.

Az érintett szülők és intézmények többször éltek panasszal, továbbá a szülők petíciót indítottak el az ügyben, mivel a közétkeztetést nyár óta biztosító cég - úgy tudja - semmibe veszi a silány minőséggel kapcsolatos észrevételeiket, hónapok óta csak ígéreteket kapnak, érdemi változás nem történt. A leírt eset az állampolgárok nagyobb csoportját érintő jogsérelmet okozhat, az oktatási jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indított az ügyben.

A kép illusztráció.

Az ombudsman a kerület polgármesterétől, a kispesti óvodák és iskolák vezetőitől és a szülői munkaközösségek vezetőitől részletes tájékoztatást kért arról, hogy szeptember óta merült-e fel az intézményben panasz, kifogás az étel minőségét illetően, milyen intézkedéseket tettek ezen jelzéseket követően, továbbá volt-e arra példa, hogy az étel minősége miatt megkeresték az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ). Az ombudsman megkeresi az ügyben az ÁNTSZ-t, a védőnőket, a kispesti gyermekorvosokat és a civil szervezeteket is.

Aáry-Tamás Lajos közölte, Magyarországon közel egymillió gyermeket érint a közétkeztetés. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) vizsgálataiból kitűnik, hogy a jelenlegi rendszer sok esetben nem veszi figyelembe az egészséges étkezés alapkövetelményeit - jegyezte meg. Hangsúlyozta, az egészséges óvodai, iskolai környezet jelentős tényező a gyermekek egészségmegőrzése szempontjából, ezért szükséges az egészséges táplálkozási ajánlásokban foglaltak gyakorlati érvényesítése. Forrás:origo.hu

 

Közétkeztetéssel kapcsolatos közmeghallgatást rendeznek január 16-án.

Az óvodai és iskolai közétkeztetéssel kapcsolatos problémákról szólt a decemberi önkormányzati közmeghallgatás is.


A közétkeztetéssel kapcsolatos problémák nem új keletűek. Gajda Péter polgármester már korábban értesült az óvodák és iskolák ételre vonatkozó minőségi és mennyiségi kifogásairól, panaszairól, ezért az intézményekben személyesen is tájékozódott a problémákról. Ennek eredményeként 2013. január 16-ra egyeztető megbeszélésre hívta a szülőket, az intézmények vezetőit és a szolgáltatót. Az érintetteknek küldött levelében Kispest polgármestere a probléma közös megoldását szorgalmazza. „A megbeszélés célja, hogy olyan közös ellenőrzési mechanizmust állítsunk fel, mely elvezet az ételek minőségével kapcsolatos panaszok megszűnéséhez, egy olyan pontosan meghatározott metódus keretében, melybe a szülői munkaközösségeket is maradéktalanul be tudjuk vonni. A cég vezetése erre a javaslatra nyitottnak mutatkozott.” – írja Gajda Péter, hozzátéve: „célom, hogy a felmerült gondokat megoldjuk, és gyermekeink egészséges, fogyasztható, mennyiségében és minőségében is kifogástalan ételt kapjanak.”

A Kispesti Civilek a Közétkeztetésért képviseletében Kertész Krisztián felolvasta a szervezet nyílt levelét, amelyet a polgármesterhez is eljuttattak. Ebben javasolják, hogy az egyeztetésre már korábban, január elején kerüljön sor, és mivel „a problémák kerület szerte jelentkeznek, de tapasztalataink szerint nem egy időben érintik a különböző intézményeket...valamennyi érintett intézményvezető és a szülői munkaközösség vezetői mellett a témában aktív szülői civil csoportok, illetve az ebéd házhoz szállításban érintett idősek képviselői is vegyenek részt.”

Gajda Péter elmondta, azért gondolta a január 16-i időpontot, mert addig részletesen ki tudják dolgozni a mindenki számára elfogadható javaslatokat, a szűkebb körű megbeszélés pedig eredményesebb lehet. Hangsúlyozta, közös a cél, hogy megfelelő minőségű, egészséges ételt kapjanak a gyerekek.

 

Kispesti civilek petíciót írtak a közétkeztetés minőségének javítása érdekében. A petíciót bárki aláírhatja aki egyetért célokkal.

Ide kattintva olvasható. A petíció nyomtatható verziója ide kattintva olvasható. Forrás:kispest.hu, peticiok.com

Kép forrása: mainap.hu

Tisztelt Lakosok! 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Wekerletelepre (Bp., XIX. ker. Ady Endre út-Határ út-Nagykőrösi út-Bercsényi és Rákóczi utca közötti telkek farmezsgyéje által határolt terület) vonatkozó Speciális Szabályozási Terv rendeletének módosítása elfogadás előtt áll. A közigazgatási, az érintett települési önkormányzati és az érdek-képviseleti szervek véleményei beérkeztek és a véleményezési eljárás valamennyi érdekeltjével egyeztető tárgyalást folytattunk le. 
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 9. § (6) bekezdése szerint kérjük, hogy a jóváhagyandó rendelet-tervezettel kapcsolatos észrevételeiket jelezni szíveskedjenek. 
A felhívás mellékleteként meg tudják tekinteni a Speciális Szabályozási Terv rendelettervezetét (http://uj.kispest.hu/images/fajlok/felhivas_kozlemeny/2012/wekerle_sszt_121220.pdf) és az egyeztető tárgyalás jegyzőkönyvét (http://uj.kispest.hu/images/fajlok/felhivas_kozlemeny/2012/wekerle_sszt_egyeztetes_jkv.pdf).
Észrevételeiket 2013. január 25-ig az alábbi elérhetőségek valamelyikén tudják jelezni: 
Telefonszám: 3474-533, 3474-934
E-mail:   Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , vagy  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Postacím: 1195 Budapest, Városház tér 18-20. 

Kispest Polgármesteri Hivatal főépítésze


Forrás: hirlap.eu

szombat, 05 január 2013 12:13

Konszenzusos döntések a jellemzőek Kispesten

Written by

 

„Nem egy pártban ülünk, »Hazafias Népfront« sincs Kispesten, mégis azt tapasztalom, hogy jobb- és baloldalon egyaránt próbálunk tenni azért, hogy konszolidált körülmények között vezessük a várost” – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Gajda Péter, a főváros XIX. kerületének MSZP-s polgármestere, aki a fideszes politikusok által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségéről (BÖSZ) is kifejtette véleményét.

– Fideszes többség az önkormányzati képviselő-testületben, MSZP-s politikus a polgármesteri székben – Kispesten ez a felállás, hasonlóan Szegedhez vagy bizonyos tekintetben Esztergomhoz. Innen, Budapest XIX. kerületéből azonban továbbra sem lehet hallani nagy ellentétekről. Ilyen jól titkolják?
– Úgy látom, kisebb súrlódásoktól eltekintve normális helyzet uralkodik nálunk. Persze nem egy pártban ülünk, „Hazafias Népfront” sincs Kispesten, mégis azt tapasztalom, hogy jobb- és baloldalon egyaránt próbálunk tenni azért, hogy konszolidált körülmények között vezessük a várost. Mindenesetre nehéz úgy dolgozni, hogy a parlamentben olyan jogszabályok születnek, amelyek fenekestül felforgatják az önkormányzati rendszert. Ami azért okoz feszültséget, mert én MSZP-sként nyilván másképpen élem meg mindezt, mint egy fideszes képviselő, aki érthető módon azonosulni tud a különböző jogszabályok módosításával. Gondolok itt például az oktatási intézmények államosítására vagy a járási rendszer bevezetésére. Ezekben a kérdésekben Kispesten sincsen egyetértés az MSZP és a Fidesz képviselői között, de abban például rendre meg tudunk állapodni, hogy európai uniós forrásokat hogyan használjunk fel kerületünk érdekében. Idén is volt két ilyen nyertes pályázatunk. Az egyik a kispesti uszoda felújítását szolgálta, erre majdnem nyolcvan millió forintot szántunk. A másik sikeres pályázat révén az egyik bölcsődét bővítettük több mint százötvenmillió forintból.

– Bő két éve kilenc fideszes, hét szocialista, egy LMP-s és egy jobbikos képviselő ült be a kispesti képviselő-testületbe. Ez gyakorlatilag patthelyzetet eredményezett. Változott a ciklus felére valami?
– Annyi változás történt, hogy az egyetlen LMP-s képviselőt pártja kizárta a soraiból, így független lett, viszont a szavazásokból az látszik, hogy a fideszesekhez hasonlóan voksol. Mindazonáltal a döntéseink egy jelentős részét tizennyolc egyhangú szavazattal szoktuk meghozni. Vannak természetesen vitáink, de ezeket megpróbáljuk letudni a testületi ülések előtti egyeztetési folyamatokban. Így a képviselő-testületet már valóban a konszenzusos döntések jellemzik.

– Ugyanakkor növekedik a polgármesterek hatásköre, ami a szocialista településvezetőknek is jól jöhet. Nem így látja?
– Január 1-jétől a legerősebb új jogosítvány az lesz, hogy a jegyzőt a polgármester nevezheti ki, illetve mentheti fel. Az eddigi jegyzőnk egyébként járási vezető lesz, tehát amúgy is meg kellene találnunk az utódját, akit én nevezhetek ki, remélhetőleg konszenzus nyomán.

– A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) vezetői fideszes kerületi polgármesterek. A három szocialista és egy független kerületi vezető kezdeményezései valamiképpen meg tudnak jelenni a BÖSZ-ben?
– A szervezet első néhány tanácskozására elmentem, mert kíváncsi voltam, hogyan működik. Azt láttam, hogy a BÖSZ azért mégiscsak a fideszes polgármesterek játéktere. Mondom ezt úgy, hogy közülük többekkel normális viszonyban vagyok. Persze minden hivatalos anyagot megkapok a fideszes kollégáktól, de a BÖSZ elnökségét rendre úgy választják meg, hogy abba nem kerül be egy MSZP-s polgármester sem. Tehát minket, szocia-listákat a döntéshozatalból, illetve az előkészítő munkából kihagynak kormánypárti kollégáink.

– Az MSZP új programot ír, egyes elemei már meg is jelentek. A párt önkormányzati programja milyen jellegű lesz?
– A párt programalkotásában teljes mélységében magam nem vettem részt, de azt fontosnak tartanám leszögezni, hogy ha az MSZP 2014-ben vagy máskor kormányra kerül, akkor ne szeressen bele bizonyos posztokba. Mi, szocialisták a járási rendszert például azért kritizáljuk, mert nem tartjuk hatékonynak, sőt egyenesen feleslegesnek, így túl drágának gondoljuk. Remélem tehát, hogy a már meglévő járási hivatalok élére nem akarjuk majd elhelyezni a kádereinket. Ehelyett inkább az önkormányzatoknak vissza kellene adnunk számos feladatot. Minderről egyébként már többször beszéltem az MSZP fővárosi vezetőivel.Forrás: magyarhirlap.hu

Foto: Kövesdi Andrea

 

1. oldal / 4