Kispesti.hu
May 20
Közélet

Közélet (56)

Napenergia melegíti majd a medencék vizét megújult Kispesti Uszodában. Az önkormányzat több mint 71 millió forint európai uniós támogatást kapott az energetikai korszerűsítésére – számolt be a kispest.hu-nak Gajda Péter polgármester.

A műszaki tartalom szerint nyolcvan napkollektort szerelnek fel a létesítmény tetejére, amelyek a medence vizét fogják fűteni. A számítások szerint ezzel csökken az uszoda energiafelhasználása és szén-dioxid kibocsátása, és a megújuló energiaforrás kevésbé terheli majd a környezetet. A munkálatok a kiviteli tervek elkészíttetése, majd a beruházó kiválasztása után kezdődnek majd meg.

Forrás: Kispest.hu, Budapestinfo.eu

A közigazgatási tárca által tervezett hét körzet helyett kerületi szinten szerveződhetnek a 2013. január 1-jén létrejövő járási hivatalok Budapesten, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az erről szóló módosító indítványt. A javaslatot a kormánypártok fővárosi polgármesterei mellett egyéni képviselőként Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter is aláírta, a Ház pedig elfogadta.

Az indítvány a járások kialakításáról szóló törvényben mindenhol, ahol szükséges, a fővárosi körzeti hivatal kifejezést kerületi hivatalra változtatja, és rögzíti, hogy a budapesti kormányhivatal kirendeltségeiként kerületi hivatalok működnek, illetékességi határuk pedig megegyezik a kerület közigazgatási területével.

Az indoklás szerint Budapesten az államigazgatás legalsó szintjének ma és hosszú távon is a kerület tekinthető a legalkalmasabbnak. A kerületek átlagos lakosságszáma nem indokolja, hogy a kerületeknél akár kisebb, akár nagyobb területi egységekben szervezze meg az állam a járásokhozhoz telepíteni tervezett államigazgatási hatásköröket.

A nagyobb területre szerveződő körzeti hivatalok tervét a fideszes előterjesztők azért vetették el, mert azok infrastruktúrája jelenleg nem létezik, kialakításuk pedig jelentős beruházásokat és plusz forrásokat igényelne, továbbá nem feltétlenül jelentene megtakarítást hosszú távon sem. Hozzáteszik azt is, hogy a kerületeknél nagyobb egységek növelnék az ügyintézésre fordított időt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eredetileg hét járási körzetre osztotta volna fel a fővárost, ezt azonban a kerületi polgármesterek ellenezték. Február végén Navracsics Tibor azt mondta, ha a fővárosi polgármesterek ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kerületben legyen járási hivatal, "meghajlik" az akaratuk előttük, ám igyekszik meggyőzni őket, hogy nem ez a legjobb megoldás.

A járások kialakításáról és az ezzel összefüggő törvénymódosítások elfogadásáról egy hét múlva dönthet a parlament.

Forrás: MTI

A Határ úti aluljáró és környékének problémáiról és azok megoldásáról egyeztetett Kispest polgármestere a szomszéd kerület önkormányzati és rendőri vezetőivel. A keddi találkozót Gajda Péter kezdeményezte: a városkép, a közlekedés, a közbiztonság és a környezetvédelem területén kell mindenképpen javítani ahhoz, hogy a közlekedési csomópont rendezett legyen.

A több kerület közös tulajdonában lévő a Határ úti aluljáróval és közlekedési csomóponttal kapcsolatos problémák – a hajléktalanok, a köztisztaság és a közbiztonság kérdése – annak ellenére Kispestet érintik elsősorban, hogy a terület nagyobb része nem a XIX. kerülethez tartozik. Jelenleg településképi, közlekedési, köztisztasági és közbiztonsági szempontból is áldatlan állapotok uralkodnak a Határ úton. A három kerületet (IX. X. XIX.) is érintő intermodális csomópontot Gajda Péter polgármester Kispest városkapujaként határozta meg a kerület településfejlesztési koncepciójában. Ezért kezdeményezte az egyeztetést a szomszédos kerületi vezetővel és rendőrkapitánnyal, valamint a BKV, a BKK és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) illetékeseivel.

A problémák négy területen jelentkeznek Kispest vezetése szerint: a városkép, a közlekedés, a közbiztonság, valamint a környezet és a köztisztaság állapotán kell mindenképpen javítani. A városkép tekintetében elsősorban az egységet kellene megteremteni. Jelenleg teljesen különbözőek a pavilonok, az előtetők és a ponyvák, a pavilonok karbantartása évek óta elmaradt, a térburkolatok és az utcabútorok elhasználódtak. A lámpák hiányosak, töröttek, reklámtáblák és cégtáblák összevisszasága zavarja az egységes képet, és teljesen hiányzik a zöld terület.

A közlekedés legsúlyosabb gondját az okozza, hogy sokan szabálytalanul parkolnak az Üllői út felől, a gyalogosok is rendszeresen szabálytalanul kelnek át a Mátyás király úton, amelynek burkolata elhasználódott. Szükség lenne a P+R kapacitás növelésére is a területen. A közbiztonság nem túl jó, előfordul italozás és drogozás is a közterületen, Sok az engedély nélküli árus, ezért nincs biztonságérzetük az erre járóknak. A zaj- és a légszennyezés magas, ráadásul piszkos a környék az állandó takarítás és karbantartás hiánya miatt. Ez állandó környezetvédelmi problémát jelent.

A problémák megoldása összetett feladat, ezért összefogást igényel. Kispest javasolta többek között a nagyobb létszámú rendőri, illetve közterület-felügyelői jelenlétet, valamint térfigyelő kamerarendszer kiépítését is a területen. A polgármester várja a többi kerület és a főváros által működtetett közlekedési vállalat elképzeléseit is az aluljáró és környékének rendezésére.

Gajda Péter emlékeztette a találkozó résztvevőit arra, hogy a főváros hosszú távú terveiben ugyan szerepelt a csomópont teljes átalakítása, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan erre a közeljövőben nem kerül sor. Hozzátette viszont, hogy a kerületek közösen sokat tehetnek az itt közlekedők, élők közérzetének és közbiztonságának javulásáért. Példaként említette a Kőbánya-Kispest csomópontot, ahol hasonlóan áldatlan állapotok uralkodtak korábban.

Gyulai István Kispest főépítésze vázolta azt a tervet, amelynek eredményeként tetszetős környékké válhatna a Határ út: pavilonok nélkül, a metró szintjére süllyesztett buszpályaudvarral, apró zöldterülettel már méltán viselhetné a főváros kapuja elnevezést. Jelen helyzetben azonban a főépítész sem lát esélyét arra, hogy hamarosan alapvető változások jönnek.

Az FKF képviseletében Bokor István ígéretet tett arra, hogy az újjászerveződő területi rendszer munkatársaival egy hónapon belül ellenőrzik a csomópontban árusítók területfoglalási szerződéseit. A IX. és a XIX. kerületek rendőrkapitányai az eddigihez hasonlóan folyamatosan egyeztetnek majd, és erősítik a rendőri jelenlétet.

Gajda Péter a kispest.hu-nak elmondta, azt ígérte a társszervek képviselőinek, hogy kellemetlen ügyfélként mindent megtesz annak érdekében, hogy Kispest kapujában ne egy borzalmas szeméttanyával, hanem jobb közbiztonságú, rendezettebb és tisztább területtel találkozzanak a kispestiek, a ferencvárosiak, a kőbányaiak és azok a fővárosiak, illetve külföldiek, akik erre utaznak.

Forrás: uj.kispest.hu, noplaza.hu

péntek, 23 március 2012 21:52

Megszépül Kispest a Föld Napja alkalmából

Written by

A Budapestinfo.eu portál számolt be arról, hogy a Föld Napjára időzítve teszi rendbe a Közpark Kft. a XIX. kerületi közterületeket, és addigra befejeződik a közösségi kertek kialakítása is. Csütörtökön Gajda Péter polgármester és a Közpark Kft. igazgatója, Hunya Richárd közösen jártak be néhány érintett részt.

A körülbelül egy hónapig tartó „kerületszépítés” során mintegy nyolcvan közmunkás dolgozik majd. Megtörténik a lombgyűjtés, a fák gallyazása, a bokrok metszése, az öntözőrendszerek átvizsgálása, és elkezdik az ősszel ültetett növényzet locsolását és gondozását is. Rendbe teszik a játszótereket, pótolják a homokot a homokozókban, felszerelik a hintákat, ellenőrzik a játszószereket. Emellett átalakítják a közösségi kerteket, illetve újakat létesítenek - a Vass iskola mellett, az Irányi utca és a Bem utca sarkán - amelyeket április 22-én, a Föld Napján adnak át.

Forrás: Budapestinfo.eu

 

A Budapestinfo.eu portál számolt be arról, hogy a kispesti önkormányzat pályázatot nyújt be az Arany Óvoda bővítésének és felújításának finanszírozására a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. Ezen az úton legfeljebb 200 millió forint támogatást nyerhetnek, a szükséges 10 milliós önrészt pedig már megszavazta a képviselő-testület.

Gajda Péter polgármester a kerület hivatalos oldalának elmondta, ez a lehetőség azért jött jókor, mert 2014-től az önkormányzatnak kötelező lesz óvodai elhelyezést biztosítania a három évnél idősebb kisgyerekeknek, amihez szükség lesz a férőhelyek bővítésére. Azért az Arany Óvodát választották, mert ott jelenleg 119 gyermek gondozását látják el, és az épület adottságai itt indokolják leginkább a fejlesztést. Ha a kerület sikerrel pályázik, az elnyert összegtől függően legalább egy, de legfeljebb három csoportszobával bővülhet az intézmény.

Forrás: Budapestinfo.eu

Arany Óvoda, a kép forrása: Kispest.hu

péntek, 09 március 2012 11:21

Takarékos az idei költségvetés

Written by

Elfogadták a képviselők a kerület idei költségvetését. A szerdai rendkívüli ülésen egyebek mellett ideiglenes mentőállomás biztosításáról és óvodafelújítási pályázat benyújtásáról is döntött a képviselő-testület.

A zárt ülést követően elsőként a 2012-es költségvetést fogadta el a testület. Gajda Péter polgármester (MSZP) a napirend tárgyalásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbi években mindig null- vagy pozitív szaldóval zárta az évet az önkormányzat, tavaly viszont a központi ás a fővárosi források elapadása és az elmaradó bevételek miatt 700 milliós hiány keletkezett. Ezt görgeti tovább a kerület, ezért az idei büdzsét több mint 500 millió forintos mínusszal tervezi az önkormányzat. Hangsúlyozta, hogy sikerült olyan kompromisszumos költségvetést készíteni, amely biztosítja a kerület stabilitását. Ez azért is fontos, mert a jövőben már hitelfelvétel nélkül kell tervezni a költségvetést. Elmondta, bízik benne, hogy ha ezt az évet túléli a kerület, a következő években jobb lesz a helyzet. Kránitz Krisztián, a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnöke (MSZP) olyan fejlesztéseket említett, amelyek, akkor indulhatnak, ha lesz bevétele a kerületnek. Ezek közé tartozik az uszoda felújítása és Polgármesteri Hivatal informatikai fejlesztése is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szociális ágazat ugyanolyan költségvetési lyukat eredményezhet, mint tavaly. Ékes Gábor alpolgármester (Fidesz-KDNP) megemlítette, hogy a 2010-ből áthúzódó kifizetések is terhelik a költségvetést, és hozzájárultak a hiányhoz. Fekete László képviselő (MSZP) is megjegyezte, hogy sokan állnak sorba majd segélyért. Vinczek György alpolgármester (MSZP) sajnálatának adott hangot amiatt, hogy a gyermekfelzárkóztatási programok szenvednek hiányt a szigorú költségvetés miatt.

Rábólintott a testület az Országos Mentőszolgálat Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezetének kérelmére: a Kossuth utcai mentőállomás felújításának idejére a Hunyadi utcába költözhetnek a kispesti mentők.

Az önkormányzat idén 100 ezer forinttal támogatja a XVIII. kerületi Helytörténeti Gyűjteményt: az intézmény a Hoffher-Dutra Emléktársasággal együtt szervezi a Gépmajálist.

Pályázatot nyújt be az önkormányzat az Arany Óvoda felújítására. Az elnyerhető legfeljebb 200 millió forintos támogatáshoz a testület megszavazta a szükséges 10 milliós önrészt.

Közösségi kert működéséhez szükséges közterület használatba adásáról köt megállapodást az önkormányzat a Városi Kertek Közhasznú Egyesülettel. A kert a Bem utca és az Irányi utca kereszteződésénél található zöldterületen épülhet meg. Ezzel összefüggésben módosult a közterületek használatáról szóló rendelet is: a jövőben nem kell közterület-használati díjat fizetni, ha a közterületet közösségi kert, önellátó mezőgazdasági terület céljára veszi igénybe egy közösség.

Kép forrása: internet

Két nőt kellett kórházba szállítani kedden Kispestről szén-monoxid-mérgezés miatt - tájékoztatták a mentők és a tűzoltók illetékesei az MTI-t. Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: a 40 és a 70 év körüli nő egy kispesti, Kossuth Lajos utcai házban lett rosszul, már mindketten eszméletlen állapotban voltak, amikor rájuk találtak. A sérülteket a mentők a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára szállították - közölte a szóvivő.

Forrás: MTI

A kép illusztráció, forrása: asklubo.com

 

vasárnap, 19 február 2012 15:12

Kispesten tört ki az LMP új belviszálya

Written by

A Lehet Más a Politika belviszálya is téma volt csütörtökön, a kispesti önkormányzati ülésnek.  A napirendi pontok tárgyalása előtt Gajda Péter polgármester arról tájékoztatta a testületet, hogy az LMP 10-18-19. kerületi szervezetének közgyűlése határozatban kérte

Gerháth Csaba önkormányzati képviselőt, hogy az LMP listáján szerzett képviselői mandátumáról mondjon le.

A kérést a képviselő és a területi alapszervezet között kialakult nézetkülönbségekkel, a bizalmi viszony megromlásával indokolták. A döntést a párt országos választmánya határozatban támogatta.

A képviselő a kérésnek nem tett eleget, a párt viszont nem tekinti őt képviselőjének és Gerháth Csaba nyilatkozatai, cselekedetei nem tekinthetők az LMP politikai álláspontjának. Rácz Gábor az LMP dél-pesti szervezetének elnöke a képviselő-testületnek a döntést részletesebben azzal indokolta, hogy Gerháth Csaba az utóbbi hónapokban egyéni képviselői indítványait nem egyeztette pártjával, és azok nem az LMP elképzeléseit, véleményét tartalmazták, képviselték.

Gerháth Csaba az ülésen azt mondta, hogy ő továbbra is a párt képviselőjének tekinti magát.

A testület aljegyzővé választotta dr. Béja Juliannát, valamint az Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság tagjává az MSZP-s dr. Bognár Andrást, és az LMP-s Németi Sándort.

Kép forrása:facebook.com

Forrás: MTI ÖS - nagyváros.hu

A közigazgatási minisztérium elkészítette és január elején tette közzé a járásrendszer koncepcióját, amely az országot 176, míg Budapestet 7 járásra, illetve körzetre osztaná. A tervezet szerint Kispest a XX., XXI. és XXIII. kerületekkel együtt kerülne a dél-pesti körzetbe. Mind a hét körzethez egyenként 220-240 ezer ember tartozik majd.

Az Index.hu portálon megjelent cikk szerint a hét fővárosi körzet hivatali ingatlanjairól már folynak a tárgyalások. A jelenlegi állás szerint a Nyugati térnél, az Őrs vezér vagy a Bosnyák térnél, a kőbányai Liget térnél, a Boráros térnél, a Móricz Zsigmond körtérnél, a belvárosban és a Széll Kálmán térnél lesz egy-egy hivatal. Ezek szerint Kispest nem merült fel mint a dél-pesti körzet központja.

Pesti Imre, a majdani hét körzetet összefogó fővárosi kormányhivatal vezetője az Index.hu-nak elmondta, hogy a körzeti hivatalok elhelyezésével nem lesz különösebb gond, mert folyamatosan szabadulnak fel önkormányzati ingatlanok. A kerületi önkormányzatoknak ugyanis a körzeti kormányhivatalok 2013 január 1-i megnyitásával folyamatosan egyre kevesebb feladatuk lesz. A tervek szerint átvennék az önkormányzatoktól a hatósági munkát az építésügytől a környezetvédelemig, így például az építési engedélytől kezdve a jogosítványért (minden hatósági dokumentumért) a kormányhivataloknál kell majd kopogtatni az állampolgárnak. Ez nem jelenti azt, hogy a kerületi okmányirodából be kell majd békávézni a lakóhelytől esetleg messzebb eső kormányhivatalba, egyrészt ugyanis a kerületi okmányirodák továbbra is működnek párhuzamosan, másrészt pedig a kormányhivatalok a terv szerint fokozatosan átveszik az okmányirodákat, ügyfélszolgálatokat a kerületektől.

Budapesti körzetek, a kép forrása: Index.hu

Forrás: Index.hu, Kőbánya.info, Kispesti.hu

szerda, 11 január 2012 00:37

Kispest a dél-pesti járásba került

Written by

Elkészítette a járásrendszer koncepcióját a közigazgatási minisztérium, amely az országot 176, míg Budapestet 7 járásra osztaná. A járásokra vonatkozó történeti áttekintés és nemzetközi kitekintő szövege ERRŐL a linkről tölthető le. A kormány weboldalán közzétett tervezetet január 20-ig társadalmi vitára bocsátották, a véleményeket az Államtitkárság a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen várja.

A tervezet szerint országszerte 176 járást alakítanak ki, Budapest a jövőben hét járásra tagozódna. Az észak-budai az I., II., III. kerületeket fogná össze, a dél-budai a XI., XII., XXII. kerületeket. Pesten öt járás lenne, a nyugat-pesti (V., XIII., IV. kerületek), a belső pesti (VI., VII., VIII., IX. kerületek), az észak-pesti (XIV., XV., XVI. kerületek), a kelet-pesti (X., XVII., XVIII. kerületek) és a dél-pesti (XIX., XX., XXI., XXIII. kerületek) járások.

A tervezet szerint a járások kialakításának a célja, hogy alacsonyabb társadalmi költséggel működhessen a közigazgatás rendszere. A kormány koncepciója szerint a járások gyors és könnyű hozzáférést biztosítanának az államigazgatási szolgáltatásokhoz. A járási kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok alárendeltségében dolgoznának 2013. január 1-től. A járási hivatalok vennék át a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási ügyek, illetve a megyei kormányhivatalok kistérségi kirendeltségeihez tartozó ügyek kezelését. Az államigazgatási feladatokat ellátása mellett cél továbbá a járási identitás és közösségépítés is.

Magyarország járásai 1983 végén, forrás: Wikipédia

3. oldal / 4