Hiba
Kispesti.hu
May 11
Kék hírek

Kék hírek (96)

Itt olvashatjuk a Kispesti kék híreket.

Kiakadt a Honvéd klubvezetése, miután a csapatot a hétközi, Győr elleni Magyar Kupa-negyeddöntő visszavágójára elkísérő szurkolók 428 ezer forintos kárt okoztak az ETO Park egyik mosdójában.

A X. kerületi Rendőrkapitányság lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint az ismeretlen elkövető 2012. december 30-án 23 óra 7 perc körüli időben egy, a Kőbánya-Kispest metróállomás területén a falon elhelyezett „Schauer WZN40” típusú fali órát leszakította, majd eltulajdonította.

A tolvajról egy biztonsági kamera az alábbi képeket rögzítette:

A X. Kerületi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri, jelenlegi tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a 263-72-00/50-115 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 08.00-16.00, p: 08.00-13.00), a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: Police.hu

vasárnap, 24 február 2013 13:54

Elfogták a kispesti útonállót

Written by

Elfogták a rendőrök azt a férfit, aki megtámadott és kirabolt egy járókelőt szerdán hajnalban Kispesten. A rablótámadás az Üllői út kerületi szakaszán történt. Egy 45 éves férfit támadott meg egy útonálló: késsel arra kényszerítette, hogy adja át neki pénzét. A nyomozók a személyleírás alapján azonosították, majd pénteken el is fogták a feltételezett tettest. A 31 éves gyanúsítottat XIX. kerületi tartózkodási helyén találták meg a rendőrök. A férfi elszámoltatásakor beismerő vallomást tett, a rendőrök őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Forrás: STOP/HavariaPress

A kép illusztráció

Elfogtak a rendőrök egy gépjárművezető-oktatót a fővárosban, miután 25 ezer forintot vett át egyik tanítványától azzal, hogy a pénzért elintézi neki a sikeres vizsgát.

Pénteken délelőtt, a pénz átvételét követően fogták el a kispesti nyomozók és a BRFK munkatársai az egyik budapesti autósiskola oktatóját. A 60 éves gépjárművezető-oktató 25 ezer forintot vett át egyik tanítványától. Azt ígérte, hogy a pénzzel megvesztegeti a vizsgabiztost, garantálva ezzel a sikeres vizsgát.

Az állampolgári bejelentésre indult akcióban elfogott oktatónál megtalálták az átvett pénzt, feljegyzett sorszámú bankjegyeket. A férfi kihallgatásán beismerő vallomást tett; ellene hivatalos személy vesztegetésének látszatával elkövetett, hivatali befolyással üzérkedés miatt indult büntetőeljárás.

Kép forrása: infoexpressz.net

 

kedd, 19 február 2013 16:37

Interneten buzdította

Written by

Egy férfi interneten keresztül buzdította az áldozatokat öngyilkosságra és adott tuti tippeket a 100%- os eredményhez.

Múlthéten szerdán egy páros öngyilkossági kísérlethez érkeztek ki a mentők.

Egy kispesti nő hívta ki a mentőt, miután mindketten rosszul lettek és megijedtek az öngyilkossági kísérletben. A helyszínen mindkét nőt ellátták.

A rendőröknek elmondták, hogy egy ismeretlen férfival leveleztek, aki tanácsokkal látta el őket e témában. A vége fele pedig egyre jobban sürgette őket a tettük végrehajtásában.

A hatóságoknak sikerült kideríteni a férfi személyazonosságát és már le is tartóztatták pecöli otthonában. A férfi ellen két rendbeli gyilkosság a vád, ugyanis a rendőrök szerint sokban köze lehet egy korábbi kettős öngyilkossághoz.

Ellenőrizték a netes kapcsolatait a felbujtónak és 6 olyan személyre bukkantak, akiket szintén “hasznos tanácsokkal” látott el.
Az Országos Rendőr-főkapitányság megindította a férfi ellen az eljárást és letartóztatásba helyezték.

csütörtök, 14 február 2013 19:08

Tanácsok megelőzés ellen.

Written by

 

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztálynak, a nyugdíjasoknak tartottak előadást a kerületben működő rendőrkapitányság munkatársai arról, hogyan is tudják kivédeni az idősek az ellenük irányuló bűncselekményeket. A Segítő Kéz Gondozási Központ wekerlei épületében 20-30 szépkorú kispestinek Plank Róbert, a kapitányság vezetője, helyettese Marticsek János, a Bűnmegelőzési osztály vezetője, valamint Magyari Péter, százados adott ötleteket, mi is kell ahhoz, hogy az idősek ne (se) legyenek áldozatok.

Elsőként Vinczek György, Kispest alpolgármestere kért szót, aki arról beszélt, hogy az ilyen, önkormányzat által is támogatott beszélgetések mindig aktuálisak. Kell beszélni Róluk, hiszen sajnos van miről és miért, hiszen a legtöbb bűncselekményt az idősek ellen követik el nem csak itt, Kispesten. És kell is tájékoztatni az időseket a veszélyekről, hogy hogyan tudják lecsökkenteni a kockázatot.

Plank Róbert arra is kitért, hogy mik lehetnek az okai a több nyugdíjas elleni támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy ebben a hiszékenység, a segítőkészség, a nagyobb kapcsolatteremtési kényszer is szerepet játszhatnak, és ezeket a tulajdonságokat használják ki a támadók, csalók, tolvajok. Majd arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsenek Nekik, hogy ők is tudjanak segíteni. És ha valami szokatlant, hétköznapjaikból eltérőt érzékelnek, vagy már meg is történt a baj, hívják a rendőrséget. Hiszen, amilyen gyorsan tudomást szereznek az esetről a kapitányság emberei, olyan gyorsan is tudnak rá reagálni, és így nagyobb az esélye az elkövető(k) elfogásának.

Helyettese, Marticsek János a rendőrkapitány szavait fűzte tovább, és bűncselekmény esetén szintén az azonnali segélyhívásra kérte a jelenlévőket. – Sokszor az áldozat orvosa, szomszédja, ételkihordója hamarabb meg tudja, mi is történt az illetővel, mint a rendőrség. Sokszor napok, hetek, sőt hónapok is eltelnek a feljelentés előtt. És ez a mi munkánkat is megnehezíti – mondta az alezredes.

Beszámolójában külön példákkal érzékeltette,hogyan is dolgoznak a másik oldalon a tettesek. A magukat közüzemű, önkormányzati dolgozóknak való bemutatkozás mellett új módszer lehet a 10%-os rezsicsökkentésre való hivatkozás is. Erre is felhívta a figyelmet a szakember, hogy pénzt egyik szolgáltató se hoz, de nem is kér.  Azt is elmondta, hogy általában az ilyen elkövetők csoportokban dolgoznak, és az első nagyobb fordulópont, hogy beengedjük őket, idegeneket a lakásba. A másik ilyen fordulópont az, ha az ismeretlenek bármilyen ürüggyel egy másik helyiségbe küldik a lakót. És miközben Ő ott tartózkodik, átkutatják a lakást. - Egy másik esetben csak arra kérik az illetőt, hogy váltsa fel a pénzt, és ilyenkor tudatlanságból is előkerülnek a pénztárcák, dugi-tartalékok, melyeket aztán óvatlanul idegen szemek kereszttüzében tesz vissza helyére az áldozat, vagy hagy pont szem előtt- sorolja a trükkös megoldásokat a tettesek részéről Marticsek. Sokszor rafináltabb helyzetfelismerésről is tanúbizonyságot tesznek az elkövetők. Hiszen már egy postára kihelyezett névtábláról is megtudhatják, ki is lakik a kiszemelt házban. Hiszen egy ’özv’ név-elő arra utalhat számukra, hogy az illető ott-lakó egyedül él, de egy ápolatlan kert láttán egy nehezen mozgó, idős ember képe sejlik fel bennük, és ez az elkövetők számára csak alkohol lehet a tűzre. – Sajnos itt egyetlen egy kulcsszó létezik minden esetben: a bizalmatlanság. Bizalmatlanak kell lenniük bármilyen idegennel szemben, bármilyen okkal próbálja átlépni a lakás küszöbét- tette hozzá az alezredes.

Magyari Péter, a kapitányságon a trükkös-lopásokkal foglalkozó százados azzal egészítette ki felettese mondatait, hogy felhívta a figyelmet a valódi rendőrök felismerhetőségére, a ruhájukon szereplő névre és az alatta található azonosító számra. – Ezek mellett munkatársaink mindig felmutatják igazolványukat is jól láthatóan, melyen nem a POLICE felirat található, hanem szintén egy négy vagy öt számjegyű azonosító. Ez a hivatalos igazolvány, ha valaki rendőrség felirattal mutatja meg igazolványát, ott már gyanakodni lehet. Úgy szintén a szolgáltatók esetében. Mindegyik szolgáltató embere rendelkezik igazolvánnyal, és sok esetben értesítik arról a lakókat, hogy jönnek villanyórát nézni, kéményt seperni- mondta a százados, majd hozzátette, hogy ha már megtörtént a baj, és beengedtük ismeretlenül a tetteseket, ne engedjük, hogy az illető telefonáljon az állítólagos szolgáltatónak.

De ami a legfontosabb, és ennek a délelőttnek egy fontos momentuma is volt, amit Magyari Péter elmondott: figyeljünk oda egymásra. Hisz a legnagyobb bűncselekmény, ha idegenként tekintünk egymásra, és segítség helyett inkább a tettesnek drukkolunk az áldozat helyett.

 

 

Több bűnözői csoportnak is kifejezetten a kiszolgáltatott idős emberek a célpontjai. Sokan házalással próbálnak bejutni hozzájuk, de számos más módszert dolgoztak ki, hogy a sértettek bizalmába férkőzzenek.

Az elmúlt időszakban számos bűncselekményt követtek el idősek ellen Kispesten, ezért bűnmegelőzési előadást tartottak a kerületben, amelyben a legelterjedtebb bűnelkövetői módszereket ismertették, illetve azt, hogy miként lehet ezek ellen védekezni.

Az olyan semmit és senkit nem tisztelő bűnözők, akik a korosodó honfitársainkat támadják meg illetve fosztják ki, a korukból fakadó gyengeségeiket illetve adottságaikat használják ki. A legtöbb esetben segítséget ajánlanak fel ezeknek az embereknek, például közterületen azt, hogy viszik a bevásárlószatyrukat, akik azt általában örömmel elfogadják, hiszen számukra ez már fizikai nehézséget okozhat. Ezután a későbbi áldozatok bizalmába férkőznek, beszédbe elegyednek vele. Ez már számukra fél siker, hiszen a történet vége sok esetben az, hogy az idős néni vagy bácsi behívja az illetőt egy kávéra, süteményre. Ha pedig már bent van a lakásban, már nyert ügye van, könnyen kicsalja a sértett értékeit – mondta Marticsek János bűnügyi igazgató.

Hasonlóan gyakori eset, hogy a tömegközlekedési eszközökön a fel- és leszállásnál mutatkoznak segítőkésznek, és ajánlják fel, hogy fel- illetve leadják a táskájukat. Ekkor alkalmuk nyílik lenyúlni az esetlegesen a táska tetején lévő pénztárcát, vagy az ajtóbecsukódás előtti utolsó pillanatban elszaladnak a zsákmánnyal. De ilyenkor is "szokásuk", hogy beszélgetni kezdenek a gyanútlan áldozattal és egészen a lakásukig kísérik, ahol a sértett hiszékenységét kihasználva szintén bejuthatnak lakásába.

Bicskanyitogató: elhitetetik, betegek gyerekeknek gyűjtenek

Sokszor önkormányzati vagy rendőrségi dolgozónak, illetve valamely közműcég munkatársának adják ki magukat a tolvajok. Ilyen esetben nagyon fontos az elővigyázatosság. Célszerű venni az ajtóra egy akár párszáz forintba kerülő láncot, és csak résznyire nyitni az ajtót. Az illetőtől minden esetben igazolványt kell kérni, ellenőrizni, hogy egyezik-e a fénykép annak az arcával, aki be akar hozzánk jutni. Érdemes figyelni a viselkedését is annak, aki bebocsátást kér: ha csak hirtelen elrántja a szemünk előtt igazolványát, akkor már gyanakodhatunk. Nagyon kevesen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az igazolványon található telefonszámot felhívják, és leinformálják azt, valóban azzal a személlyel állnak-e szemben, akinek az mondja magát. Fontos tudni, hogy az önkormányzati illetve a különböző szolgáltató cégek dolgozói minden esetben előzetesen értesítik a lakókat, ha személyesen mennek ki valahova. Nyugodtan meg lehet kérni az illetőt arra is, hogy jöjjön vissza egy órával később, így időt nyerünk: rokont, ismerőst is megkérhetünk, nézzen utána, az elmondottak valóban megfelelnek-e a valóságnak. Így tehetünk akkor is, ha azzal keresnek meg bennünket, hogy alapítványnak gyűjtenek pénzt például rákos gyerekeknek (valós eset!), hiszen ez esetben nagyon nehéz eldönteni, tényleg jó célra gyűjtenek-e. Ha bűnözővel van dolgunk, szinte biztos, hogy nem fog visszatérni.

Jól felkészültek: családi titkokat húznak ki az áldozatokból

A rendőrségi munkatársa maga is úgy vélte: elég szomorú, de az idős embereknek bizalmatlannak kell lenni bárkivel, aki beszédbe elegyedik velük, vagy hozzájuk becsöngetve próbálnak különböző fondorlatos megoldásokkal bejutni lakásukba. Sokszor kórházakban, orvosi rendelőkben kezdik az ismerkedést, kihasználva, hogy sok koros úr vagy hölgy egyedül él, így szívesen beszélget másokkal. Alapvető szabály, hogy ez esetben nem szabad információkat kiadni magukról: elmondani, hogy a gyereke nem foglalkozik vele, alig jön hozzá, tart-e otthon pénzt és abból mennyit és a többi. Ezek a bűnözők pszichológiai szempontból sajnos nagyon felkészültek és könnyen csalnak ki információkat a gyanútlan egyénekből.

Kidolgozott módszerek

Ha már valaki kinyitja az ajtót, a bűnözők könnyen bejutnak a lakásba: általában ketten érkeznek, ellentmondást nem tűrően betuszkolják az áldozatot, majd különféle indokokat találnak ki, hogy eltereljék a figyelmét: például, hogy megkérik, nézze meg, csöpög-e a csap, kapcsolja le- és fel a lámpát. Addig a másik személy bemegy a szobába, mondván, hogy ellenőrzi a konnektorokat, gázkonvektort és felkutatja a lakást. Egy extrém esetben az elektromos művek dolgozójának adták ki magukat a bűnelkövetők, ahol az idős házaspárral szinte mindent meg tudtak tenni: kérték, hogy kapcsolják fel a villanyt, nézzék meg, pörög-e a villanyóra, majd megkérték őket, hogy vegyék le az ékszereiket, nehogy meggyulladjanak az elektromos kisülés miatt. Mondani sem kell, hogy az ékszerek eltűntek.

Sok esetben házalással jutnak be a sértettekhez a bűnelkövetők: a kertes házakba fát, szenet, lakótelepekre lábast, egészségügyi eszközöket visznek eladni csaliként, rendkívül olcsón. Mostani sláger téma a rezsicsökkentés: azzal az indokkal csöngetnek be idős emberekhez, hogy pénzt hoztak nekik, mert olcsóbb lett a számla. Ilyenkor az a trükk, hogy megkérik őket, váltsák fel a húszezrest. Ekkor a hiszékenyebbek előveszik a rejtekhelyről összegyűjtögetett pénzüket, amely akár több százezer forintra rúghat. Ezzel előnyhöz jutnak a bűnözők: már nem kell átkutatniuk a lakást, elég ha elterelik az áldozat figyelmét, és már el is tulajdoníthatják vagyonukat. De szoktak azzal is hitegetni, hogy nyugdíj- vagy szociális kiegészítést kapnak. Ennek sem szabad bedőlni, az ilyen összegeket postai úton szokás eljuttatni.

Halálra rémítik az időseket

Ezeknek a bűnözőknek semmi sem szent. Korábban előfordult olyan eset is, hogy azzal a pofátlan módszerrel hívták fel a későbbi áldozatot: baleset érte gyermeküket vagy unokájukat, és a műtéthez kellene nagyobb összeg. A halálra rémített idős emberek gyanútlanul adták át a pénzt annak, aki becsöngetett érte, majd csak utána jutott eszükbe, hogy felhívják a rokonukat, akinek természetesen semmi baja nem volt. Nyáron gyakoriak a nyakláncletépések is: a melegebb időben, amikor lengébben öltözünk, érdemes az értékesebb darabokat otthon hagyni.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy minél hamarabb tudomást szerezzen róla a rendőrség. Ha egy-két órán belül szól a sértett, a személyleírás alapján még nagy eséllyel – a járőrök segítségével - megtalálhatják az elkövetőket a környező utcákban. Ha észrevette a sértett, hogy ellopták valamely értékét, legjobb, ha utána már nem nyúl semmihez, mert különböző nyomok alapján is könnyebben eljutnak a bűnözőkhöz.

Az eseményen elmondták azt is, nem célszerű a névtáblára az olyan árulkodó információkat kiírni, hogy valaki özvegy vagy doktor. Előbbiről ugyanis arra lehet következtetni, hogy az illető egyedül él, míg az utóbbiból a jómódra következtethetnek. Ha pedig valaki kertes házban él, és gondozatlan, gazos a kertje, azt gondolhatják, hogy az idős ember elesett, már nem képes elvégezni a munkát – ezért jó, ha ebben segítenek a rokonok, esetleg szomszédok.

Nem sokáig tudják lekapcsolni a bűnözői csoportokat

Kispesten több bűnelkövetői csoport is az idősekre „szakosodott”, hullámzó, hogy milyen gyakran követnek el ilyen bűncselekményeket – közölte az alfahir.hu kérdésére Marticsek János. Mint mondta, ez általában attól függ, hogy az adott csoporthoz tartozó bűnözők éppen szabadlábon vannak-e. Általában ezek az emberek 7-8 hónapos börtönbüntetést kapnak, majd miután leülik azt, ismét megjelennek, és hasonló módszerekkel szereznek pénzt. Kispesten – és a környéken: a XIX., X., XX. kerületekben - például egy Heves megyéből érkezett társulat él ilyen módszerekkel és jelent veszélyt a korosabb emberekre. Mint a bűnügyi igazgató elmondta, a bűncselekmények gyakorisága attól függ, hogy éppen ki tudják-e vonni a forgalomból az adott csoportok valamelyikét. Forrás:alfahir.hu Teljes cikk ide kattintva olvasható.

csütörtök, 07 február 2013 17:47

Gyógyszertárból loptak

Written by

A képen látható két srác január 16-án a déli órákban egy Ady Endre úti gyógyszertárból lopott el különböző termékeket.

Az egyik elkövető 170-185 centiméter magas, normál testalkatú férfi. Arca kerek formájú, orra hegyes. A bűncselekmény elkövetésekor fekete színű kötött sapkát, világos árnyalatú kapucnis pulóvert, fehér színű pólót, fekete színű kabátot, világos árnyalatú koptatott farmernadrágot, valamint homokszínű cipőt viselt.

Társa 150-165 centiméter magas, vékony testalkatú férfi. Haja rövid, sötét árnyalatú, fülei elállóak. A bűncselekmény elkövetésekor fekete színű kabátot, világos árnyalatú farmernadrágot, sötét árnyalatú cipőt viselt.

Ha tudtok róluk valamint hívjátok a 06-1-292-9250 telefonszám 206-os mellékét, illetve névtelenségetek megőrzése mellett tegyetek bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 „Telefontanú” zöld számán (h-cs: 08.0-16.00, p: 08.00-13.00), a 107 vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Forrás: ittlakunk.hu

kedd, 05 február 2013 22:31

Karambol

Written by

Két személygépjármű karambolozott ma este a Vak Bottyán utca felüljáró melletti szakaszán. A helyszínelés alatt a forgalom lelassul és csak késő estére állt helyre a közlekedés.

A téli időszakban korán sötétedik ezért óvatosan közlekedjünk. Nagyobb figyelemmel elkerülhetjük a hasonló eseteket.

vasárnap, 18 november 2012 21:34

Vadászat lopott autókra

Written by

A fővárosban elsőként állít csatasorba rendszámfelismerő kamerát Kispest; az eszköz a Határ úti csomópontnál figyeli a hatóságok által keresett gépjárműveket.

Péntektől működik a Határ úti közlekedési csomópontnál az autóvadászok által már sikerrel alkalmazott rendszámfelismerő kamera. A számítógéppel összekötött rendszert a rendőrség üzemelteti: rendszám alapján jelzi, körözött-e, vagy sem az autó. A rendőrség azonnal intézkedni tud, ha hamisított vagy lejárt rendszámú, lopott, illetve egyéb okokból – átírási kötelezettség elmulasztása, kötelező biztosítás hiánya, lejárt forgalmi engedély – a forgalomból kivont járműre akadnak.
Kispest a fővárosban elsőként alkalmazza területén a rendszámfelismerő kamerát; az önkormányzat a közbiztonság további javulását várja az egyelőre próbaüzemben működő rendszertől – mondta el Gajda Péter polgármester. Megtudtuk, ha beválik az eszköz, a rendőrségi kiértékelést követően állandósíthatja az önkormányzat Kispesten.


1. oldal / 7