Hiba
Kispesti.hu
Apr 27
Aktuális

Aktuális (38)

hétfő, 25 február 2013 19:02

Wekerléről elűzték a hideget

Written by

Szombat délután sok kis, nagy és még nagyobb gyermek érkezett meg a Wekerlei Kultúrház és Családi Könyvtár Petúr utcai épületébe, hogy a több hónapja a kerületben is uralkodó hideg időt kiseperje innen, és helyére léphessen a várva várt tavasz.

A Kultúrház termeiben gyártódtak a zajkeltő eszközök, melyek hangjára nemcsak a szülők futottak ki a nagyvilágból, hanem erre a zajongásra a tél is nyúlcipőt húzott. A gyerek kezek szorgalmasan készítették a kis sípokat fából, de az alumíniumdobozból varázsolt és kaviccsal megtöltött zengő-eszköz is nagy zenebonát keltett.

Egy sokadik teremben kis kiszebábok alakultak a rongydarabokból és egy kis vattából. Az idő teltével emberi nagyságú társuk is szépen kezdett kigömbölyödni, mely bábra a délután folyamán nagy feladat várt. Tőle nem messze szép lassan tavaszt köszöntő dalok indultak útjára, miközben a jelenlévők gondjaikat is felírhatták egy cetlire.

Fél hat tájékán készen állt rövid útjára kicsi, s nagy, kiszebáb, zajkeltő eszköz. A naplementében nótázó és rigmusokat kántáló kiscsapat elindult a telet jelképező bábu után. A nótát néha-néha megszakította egy kereplő, vagy fából készült síp felharsanó hangja, így utasítva a telet a menetelő sokaság a távolodásra.

A tömeg a Kós téren tiszteletét tette a két Nagy egyéniség, Wekerle Sándor és Kós Károly szobra előtt, majd az Életfánál búcsúztatták hangos szóval a hideget.  A végállomás a közeli máglyarakás volt, ahol az egyre erősödő kántálás és zajongás mellett fellobbant a tűz, majd szép lassan a formás báb, a már ráaggatott panaszcédulákkal, is elért végső állomására: a tűz közepére. A tüzet körülvevő tömeg tapssal és ovációval fogadták a telet, majd nótával és tánccal vettek végső búcsút a téltől.

Majd, erre a napra egymástól.

Ők már várják a tavaszt.

 

 

szerda, 06 február 2013 21:04

Ösztöndíjjal tovább

Written by

Ma délután a KMO Nagytermében 189 fiatal vehette át a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat szerződését.

A kispesti Önkormányzat a kezdetek, vagyis 2000 óta vesz részt az állami programban, mellyel a szociálisan nehéz helyzetben élő, a kerületben élő hallgatók továbbtanulását segítik elő- ezt Gajda Péter, Kispest polgármestere mondta el kezdeti szavalatában. Majd úgy folytatta, eddig a 12 év alatt közel 70 milliót osztottak szét. A mostani alkalommal 6000 Forintot biztosít minden egyes nyertes pályázónak az önkormányzat 10 hónapon keresztül, melyhez az állami támogatás is hozzá jön. Szavait azzal fejezte be a kerület vezetője, hogy bár még a diplomával lehet a legjobban elhelyezkedni a munkaerőpiacon, de azzal is nagyon nehéz, sok sikert kívánt a jelenlévőknek tanulmányaikhoz.

 

Mihály András, az önkormányzat Oktatási Bizottságának elnöke a csapdahelyzetekről is beszélt szónoklatában. Figyelmeztette a hallgatóságot, hogy a szerződés átvétele egyfajta kötelezettséget ró az illetőre a társadalom, a többi társa felé. Másrészt, ahogy személyes példájából kiindult, a tanulással sok mindent el akarnak érni, és el is lehet. De, ahogy a Bizottság elnöke fogalmazott „csillogást, Las Vegast,kaszinót, menő autókat” nem mindig. De Mihály András is csak annyit kívánt a jelenlévőknek, hogy érjék el céljaikat, amit kitűztek maguk elé.

A két szónok végül átadta a jelenlévőknek, a 189 nyertes pályázó jelenlévő egyharmadának az ösztöndíjpályázat szerződését.

Akiknek mi is ezúton sok sikert kívánunk tanulmányaikhoz!

 

 

A havazás miatt, illetve a Budapesten és környékén jelentősen lelassult forgalomra tekintettel Tarlós István főpolgármester engedélye alapján a Budapesti Közlekedési Központ a mai napra, január 14-én hétfőn 24 óráig ingyenes tömegközlekedést biztosít a BKK teljes vonalhálózatán, azaz Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és hév-vonalakon.

Az intézkedésről minden jegyellenőr, metróellenőr, közterület-felügyelő kiértesítését megkezdtük, és kollégáinkat utastájékoztatási feladatokra irányítjuk át. Kérjük az autósokat, hogy aki teheti, a közösségi közlekedést vegye igénybe. Kötöttpályás fővonalaink, a metrók és hévek megbízhatóan közlekednek, a villamosjáratok is néhány kivétellel járnak. A hegyvidéki buszjáratokon jelentős a fennakadás, többek között számos baleset és keresztbefordult autó miatt. Az intézkedés célja, hogy ezáltal is biztosítsuk mindenki számára az egyszerű hozzáférést a közösségi közlekedéshez, ne a jegyvásárlás legyen akadálya az autók letételének. Az intézkedés rendkívüli, kizárólag a mai napra és éjfélig szól. Ezúton is kérjük és köszönjük minden utasunk megértését a havazás miatt bekövetkezett forgalmi zavarok miatt, kollégáink azon dolgoznak, hogy a forgalom mihamarabb helyreálljon, az FKF pedig végzi az utak síkosságmentesítését.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala, Budapesti Közlekedési Központ

Forrás: BKK.hu

vasárnap, 06 január 2013 21:31

Telefonszámok

Written by

Közérdekű telefonszámok:

Mentők: 104

Tűzoltók: 105

Rendőrség: 107

Segélyhívó: 112

 

XIX.Kerületi Rendőrkapitányság

1192 Ady Endre út 29.

Tel: 292-9250

 

Kispesti Egészségügyi Intézet

1195 Ady Endre út 122-124.

Központi tel: 347-5900,

347-5947. 347-5927

Fax: 282-8992

 

Felnőtt 24 órás orvosi ügyelet

1195 Budapest Petőfi u 49.

Tel: 282-9692

 

 

kedd, 01 január 2013 14:18

Játszóterek

Written by

Kispesti játszóterek listája:

1194, Háromszék u. 40-44.

1195, Ötvenhatosok tere 5-18.

1191, Toldi u.-Széchenyi u. között

1194, Karton u.-Pozsony u. között

1192. Kapisztrán u. 15-19.

1191, Toldi u. -Kazinczy u. között

1191, Templom tér

1195, Jókai u. és Zrinyi u. között

1191, Rákóczi u. 24.

1193, Klapka u. 6-8.

1191, József Attila u. 50-56.

1191, Lehel u. -Eötvös u. között

1192, Pannónia u. 18.

1193, Csokonai u.18.

1193, Deák Ferenc u. -Vécsey u. között

1196, Hunyadi tér

1195, Petőfi u.1. - Batthyány u. között

1191, Dobó Katica u. 19.

1191, Kosárfonó u. 26-28.

1194, Győrffy István tér

1195, Kossuth Lajos u. 16.

Forrás: Hinta Lista

Fotó: nol.hu

 

 

vasárnap, 18 november 2012 13:02

Vízben az Ady

Written by

Óriási víz állt a József Attila utcában, miután eltört egy 300 milliméter átmérőjű vízvezeték. A Fővárosi Vízművek már hajnalra helyreállította vízellátást, a teljes javítás késő délutánra készül el.

Nem okoz vízhiányt a XIX. kerületi csőtörés javítása, miután szombaton az éjszakai órákban érkezett bejelentés a Fővárosi Vízművekhez arról, hogy a XIX. kerületi József Attila utca és Dobó Katica utca kereszteződésében csősérülés történt.

Az éjszakai átmeneti vízhiányt követően már a hajnali óráktól a környék minden lakóházában zavartalan a vízellátás. A sérült vezeték feltárása még az éjszakai órákban megkezdődött. A javítás és a munkagödör visszatemetése várhatóan vasárnap a késő délutáni órákra készül el.

Szombat éjjel egy 1980-as évek elején fektetett, 300 milliméter átmérőjű PVC vezeték tört el, ami fontos szerepet játszik a lakótelep vízellátásában.

A környező, jellemzően tízemeletes házak kifogástalan vízszolgáltatása érdekében az itt húzódó vízcsövek nagy nyomással továbbítják a vizet, ezért a sérülést követően nagy mennyiségű víz zúdult az utcákra. A Fővárosi Vízművek szakemberei a lehető legrövidebb idő alatt elzárták a vizet az érintet vezetékszakaszon, amit a kiömlő víz és iszap nehezített.

Kép: MTI/Mihádák Zoltán

csütörtök, 01 november 2012 09:05

Felújítás az uszodában

Written by

Kedves Vendégeink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy uszodánk ablakainak cseréje és a

medencetéri világítás felújítása az Önkormányzat

jóvoltából 2012. november 05-én megkezdődik.

A MUNKÁLATOKBÓL ADÓDÓ IDŐSZAKOS VÁLTOZÁSOK MIATT

TÜRELMÜKET ÉS MEGÉRTÉSÜKET KÉRJÜK!

Terveink szerint november folyamán az ablakcsere munkálatai

folynak majd az uszoda teljes nyitva tartása mellett.

A nézőtéri lelátót részlegesen lezárjuk, ez fogja kissé

hátrányosan érinteni a vendégeket, valamint az, hogy a

medencetér levegőjének hőmérséklete a munkálatok miatt

hűvösebb lesz, bár fóliázással megpróbálják a kivitelezők

csökkenteni a hőveszteséget. Az általunk nyújtott

szolgáltatások: szauna, vízfelület, vízhőmérséklet

(mindkét medencében) változatlanul igénybe vehetők lesznek.

Az úszásoktatási tevékenységet novemberben zavartalanul

folytatni tudjuk. A jelenlegi elképzelések szerint

december 03-tól a nagymedence vizét az elektromos munkák

miatt le kell engedni, így a nagyközönség előtt

2012. december 03-tól december 20-ig az uszoda zárva lesz.

Az még jelenleg nyitott kérdés, hogy ez idő alatt a

tanmedencében oktatás folyhat-e. Amint erről pontos információnk

lesz, értesíteni fogjuk Önöket.

Bízunk benne, hogy a december 21-re tervezett nyitást

követően szebb, komfortosabb, takarékosabb uszodával

állhatunk az Önök rendelkezésére. Forrás: kispestiuszoda.hu

szombat, 29 szeptember 2012 19:43

Színjáték kispesti módra

Written by

 

Még is csak lett Atatürk Parkja és szobra Kispestnek.

Az egyhetes huzavona és a kedden zárt ajtók mögött hozott és megmásított döntés után a mai ünnepi avatást követően mindenki számára kiderült, hogy a Fő utca és Batthyányi utca közötti parkot még is csak Kemal Atatürkről, Törökország egységesítőjéről nevezte el a kerület vezetősége.

A „színjáték” mögött információnk szerint az áll, hogy Gajda Péter, a kerület polgármestere, miután pénteken találkozott a testvérvárosi küldöttekkel, élt jogával, és felfüggesztette a kedden hozott döntést, mellyel Pendikre változtatnák át az eddigi anonim tér nevét. Így, az országos örmény kisebbség tiltakozása ellenére maradt az eredeti ötlet és név. A felfüggesztett névről pedig majd a következő ülésen dönt a testület.

A kialakult helyzet a mai ünnepi park és szoboravatáson is jól érződött. Rendőrök és polgárőrök sokasága vigyázta a rendet, a szobor előtti zöld felületre, és az ünneplő török és kispesti vezetőkhöz senki nem mehetett közelebb, ha nem volt valamilyen azonosítója.

Az esemény elején kisebb ellentüntetők, az örmény kisebbség pártján álló kispesti görögök érkeztek, tagjaik fekete gyászruhában. Kezükben Görögország, és fekete gyászlobogókkal. Illetve ketten egy hatalmas örmény zászlóval kezükben fejezték ki nem tetszésüket. Kisebb összezördülések – az egyik tüntető az őket vigyázó polgárőröket „jelentette fel” a kispesti rendőrkapitánynál -, valamint bekiabálások mellett békésen zajlott az elvileg ünneplés. (Az örmények történelmük egyik legnegatívabb figurájának tartják a török államférfit, Atatürköt, a szerk.)

Amely a két fél himnuszával, Törökország és Magyarország első dalával kezdődött. Majd az Orchidea Kéttannyelvű Iskola diákjainak köszöntő-soraival, egy verssel, egy nótával és egy tánccal folytatódott.

Dr.Tarnai Richárd, Kispest országgyűlési képviselője, a park névadója, ötletgazdája szavaiban először az Internacionálé 2 sorát idézte fel. – „És Nemzetközivé lesz Holnap a világ”. Ezt a szocializmusban belénk, magyarokba próbálták beleverni. Nem sikerült, hisz már nincs szocializmus, most a gazdasági-pénzügyi világhelyzetben próbáltak minket errefelé irányítani. És itt is kudarcot vallottak. Én nem a nemzetköziségben, hanem a sokszínűségben, a szivárvány színeiben hiszek - mondta a képviselő, utalva a napokban kialakult helyzetre is. Szavaiban kifejtette, hogy ez az emberi, nemzeti sokszínűséget el kell fogadnia mindenkinek hisz Isten, Allah így teremtett meg Minket.  Beszéde végén pedig a Koránból és a Bibliából is idézett egy szakaszt, melyek a barátság igaz mivoltára hívták fel a figyelmet.

Salih Kenan Şahin, Pendik polgármestere kiemelte, hogy Atatürk, amellett, hogy létrehozta az önálló és egységes Törökországot, a világbékéért is sokat dolgozott. Beszédében megköszönte azoknak a segítségét, akik lehetővé tették, hogy ma Atatürköt ünnepelhessék, itt Kispesten is. Reményét fejezte ki, hogy az elmúlt évszázadok elegek lesznek arra, hogy a szomszédos népek a közeljövőben is segítői lesznek a török szomszédnak, így utalva az örmények felháborodására. Majd úgy folytatta, ez az emlékpark egy újabb híd Kispest és Pendik barátságában, és amely barátság már nagyon régen fenn áll, hisz, ahogy a testvérváros vezetője fogalmazott, a magyar és török nép egy tőről fakad. Szavait Atatürk híres mondásával zárta le: „Béke otthon, béke a Világban.

A két polgármester végül leleplezte a park névadójáról készült mellszobrot, melyet a testvérváros ajándékozott Kispestnek. Végül a két vezető egy-egy török mogyorófát ültetett el, melyet a következő évben lehet majd örökbe fogadni a kispesti családok gyermekei számára.

Az esemény végül békében fejeződött információnk szerint a biztonságot délután négy óráig őrizték a területen.

Azt az óta se tudjuk, miért. Talán féltek, hogy a kerületi polgármester meggondolja magát….

kedd, 25 szeptember 2012 18:40

Mégsem lesz Atatürk tér

Written by

Nem Törökország híres államférfijáról, Kemal Atatürkről nevezik el Kispesten, a Fő utca és a Batthyánnyi utca kereszteződésében lévő teret - írja az index.hu.

 

Az önkormányzat zárt ülésen tárgyalta a dolgot, és a nemzetközi nyomásnak is köszönhetően, visszavonta Tarnai Richárd, a kerület országgyűlési képviselőjének május közepén meghozott és akkor megszavazott javaslatát.

A szombaton megtartandó átadási ünnepség miatt török küldöttség is érkezik a kerületbe. De már nem azért, hogy Kemal Atatürköt és a róla elnevezett teret ünnepeljék a kispestiekkel. Ugyanis ma úgy döntött a kerület vezetősége, hogy inkább Kispest török testvérkerületéről, Pendrik térre keresztelik át a zöld területet. Az államférfiról készült szobrot pedig a Bolyai Általános Iskola kapja meg, és ott állítják majd fel.

Az előzményekről ITT írtunk.

 


pv09052012 01

kedd, 11 szeptember 2012 18:52

Elektromos hulladékgyűjtés a kerületben

Written by

Kispest Önkormányzata és a Fe-Group Invest Zrt. közösen újra meghirdeti a lakosság számára a veszélyes hulladéknak minősülő elektromos és elektronikai hulladékok ingyenes begyűjtését.

Az akció során 2012. szeptember 15-én, szombaton 8-15 óra között négy kerületi gyűjtőhelyen adhatják le a Fe-Group Invest Zrt. munkatársainak a működésképtelen, vagy leselejtezett elektromos és elektronikai hulladékaikat:

1. a Vass Lajos Általános Iskola mögötti, Bem J. utca felőli parkoló,
2. a Jókai utca - Zrínyi utca közötti parkoló (Üllői út mentén),
3. Wekerletelep: a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium előtti terület,
4. a Temesvár utca - Lajosmizsei vasútvonal kereszteződésénél lévő a szelektív hulladékgyűjtő melletti terület.


Amennyiben az Önök háztartásában kidobásra szánt elektronikai hulladék mennyisége meghaladja az 500 kg-ot, elszállítási igényét jelezheti személyesen a Fe-Group Invest Zrt. munkatársainál, vagy a 347-4657-es telefonszámon, a Zöldprogram Irodán. Ebben az esetben az elszállításra a begyűjtési napot követő héten, hétköznap kerülhet sor.

Leadható minden olyan gép, készülék, amely árammal, vagy akkumulátorral, vagy elemmel működött.

A szervezők arra kérnek minden kispestit, hogy éljenek a lehetőséggel, ha tudnak, és adják le rossz készülékeiket, így óvva meg környezetüket is. 

1. oldal / 3