Kispesti.hu
May 10
Aktuális

Aktuális (38)

szerda, 06 október 2010 21:30

Főtáv ügyfélszolgálat

Written by

Főtáv ügyfélszolgálat

Ügyfélszolgálat

Nyitva tartás Ellátott területek

XIX. Kossuth tér 4-5.

Kispesti Skála Áruház

II. emelet

fax: 348-2041

 

térkép

H - K - Sz-P:
9.00-16.00 óráig
Pénztár:
9.00-16.00 óráig

Csütörtök:
9.00-18.45 óráig
Pénztár:
9.00-18.30 óráig

A FŐTÁV Zrt. ügyfélszolgálatai egykapus rendszer szerint

működnek. Lakóhelytől függetlenül, ügyfeleinknek bármely

kirendeltségünkön lehetőségük van ügyintézésre.

 

péntek, 03 szeptember 2010 21:15

Mágnes Szinház

Written by
Mágnes Szinház hivatalos oldala.
vasárnap, 04 július 2010 22:22

Kispesti Nemzeti Futókör közleménye

Written by

Kedves Barátaim! Egyik testvérünk ősszel a nagy-maratont szeretné lefutni, és ehhez segítségünket kéri. Wáczek Frigyes 10 évvel ezelőtt futotta le a nagy-maraton távját, és most ősszel szeretné a jubileumot úgy megünnepelni, hogy ismét nekigyürkőzik. Az ehhez való felkészüléshez pedig a segítségünket kéri. Kérek ezért mindenkit, aki szeret futni, vagy segíteni akar Fricinek, az jelentkezzen a Kispesti Nemzeti Futókörbe. Segítsük jelenlétünkkel és biztatásunkkal Fricit!!! Aki hetente akár csak egy napon ismerősökkel, leendő barátokkal a közös mozgást választja a csendes nyári estéken, az jelentkezzen telefonon, vagy e-mail-ban a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. vagy a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. Telefonon a 06-70-392-05-16 telefonszámon érdeklődhettek. A felkészítő edzések este a megbeszélt időpontba kezdődnek (némi rugalmassággal) a Kertvárosi részek utcáin. A futókhoz gyerekek és mozgásra vágyók biciklivel is csatlakozhatnak.

Várunk mindenkit szerettel!

Dobó József "Szakál"

szombat, 19 június 2010 23:26

Alapító nyilatkozat

Written by

Mai változó világunkban az egyik legnagyobb érték az információ. Sok vállalkozás gondolhatja úgy, hogy az egyre nehezebb körülmények között végzett

munkában magukra maradtak. Nekik szeretne ez az oldal partner lenni és a nyilvánosságot biztosítani. Az embereknek pedig információkat szolgáltatni.

Kispestet érintő és az életünket befolyásoló hírek információk és írások megjelenítése a feladatunk.

A kapu nyitva áll mindenki előtt. Akár ön is alakíthatja az oldal megjelenését.

Csak küldje be híreit, információit hogy még jobban szolgálhassuk az embereket.

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kívánom, hogy mindenki megelégedésére szolgáljon a kispesti.hu oldal. Ez a célom, ezért dolgozom.

Üdvözlettel: Fehér Tibor.

Az oldal MTI hírfelhasználó

 

csütörtök, 03 június 2010 23:25

Kispesti retro

Written by

Kispesti Templom téren kerül megrendezésre a Kispesti retró partiplusz

június 12. és 13-án. A rendezvény plakátja megtekinthető itt.

 

 

 

péntek, 21 május 2010 22:50

közösség

Written by

Ezt az oldalt azért hoztam létre, hogy legyen egy olyan közösségi oldal, ahol minden Kispestet érintő hír megjelenhessen.

Mindemellett a Kispesti vállalkozások is elmondhassák magukról a változásokat, újdonságokat.

Legyél Te is a segítőnk, hírszolgáltató, küldjél be cikket vagy egyszerűen olvasd oldalainkat.

Alkossunk igazi közösséget.

péntek, 21 május 2010 22:44

KMO

Written by
Kispesti Munkás Otthon hivatalos weboldalát itt nyithatja meg.
péntek, 21 május 2010 21:39

Kispest története

Written by


Kispest történelme


131 éves városrész Dél-Pest szívében. A 9.38 négyzetkilométer területtel rendelkező , közel 70 ezer lelket számláló Kispest , Budapest XIX. kerülete. A főváros DK-i részén fekszik. ÉNY-on a IX., É-on a X., DK-en a XVIII., DNY-on a XX. kerület határolja. Városrészei: Wekerle-telep, Kispest Lakótelep, Kispest Kertváros, Felső-Kispest, Hagyományos Kispest.

A mai Kispest és környéke a 18. sz. közepétől a 19. sz. közepéig a gödöllői Grassalkovich-uradalom Szentlőrinci majorsági központjához tartozott. Az új birtokos, dr. Sina Simon bankár 1864-ben eladta a Szentlőrinc-pusztai uradalmat egy brüsszeli belga banknak, akik hamarosan továbbadták azt. Többen vettek földet, köztük Lónyay Menyhért, Cséry Lajos, Herrich Károly és Eggert József, Rózsa Lajos. A település magva az 1869-ben 811 házhelyre parcellázott terület, amely a mai Rákóczi u., Üllői út, Jahn Ferenc u. és Ady Endre út közé esik /Herrich Károly tervezte meg "sakktábla" formára./ Itt építették földszintes családi házaikat az első betelepülők. Az ekkor Colonie Klein Pesth-nek nevezett település - elvált Vecséstől - és 1871. június 11-én bírót választott Stowasser Ferenc személyében és Kispest néven ideiglenes szervezettel kisközség lett.

Kispest 1871. június 11-étől önálló kisközség lett.

Az Üllői úton az első házat még 1870-ben Czúr Jánosné egy 48-as honvédtiszt felesége építette. Első beköltözők között volt Kasza lakatosmester, 48-as honvéd, aki a szabadságharcban való részvételéért börtönbüntetést szenvedett. 1873-ban a szomszédos Törökfalva, majd a Vecséstől különvált Pestszenlőrinc csatlakozott Kispesthez. 1874-ben nagyközség lett.

Kispest népessége ekkor kb. 1800 főre tehető. A község akkori vezetői bekerítik a házakat, járdaépítésbe fognak, fásítanak, az utcákat világítással látják el. A fővárosi építkezések fellendülésével téglagyár épült itt, s a szállításhoz keskeny vágányú vasút. Az első iskola az 1800-as évek végén a Batthyány utcában épült. Az egyházi élet Ribényi Antal lelkipásztor megjelenésével kezd fellendülni. Ő az, aki házról-házra jár, hogy gyűjtsön keresztre, harangra, majd pedig a templom építésére rakosgatja össze a hívők filléreit. 1885-ben Kispest és Szentlőrinc határvonalán indul el a lajosmizsei vonat. 1892-ben Madarassy főjegyző kieszközli, hogy a Soroksár-Haraszti-Taksonyi Takarékpénztár fiókot állítson Kispesten. 1891-ben Baross Gábor kereskedelmi miniszter megengedte a kispestieknek, hogy a fővárossal is telefon összeköttetést létesítsenek. Ekkor már hatezren lakják a területet./


1886-ban alakították meg a kispesti iparosok, kereskedők a Kispesti Általános Ipartestületet, 100 taggal. Az ipartestületnek 1937-ben 1225 tagja volt már.

Az 1896-ban tartott képviselőtestületi gyűlés elsőrendű tárgyát a község megszületésének 25 éves jubileuma képezte. Ebben az évben már interurbán telefonhálózat is működik és 100 évvel ezelőtt egy összeírás alkalmával a következő adatokat tudhatjuk meg: Kispesten és Szentlőrincen 2361 család, azaz 9110 fő él, iskolaköteles gyermek ebből 1367 , óvodás 810 volt. A negyedszázados évfordulót 1896. augusztus 2-án ünnepelték. 1900-ban megindult a "villanyos", villanyvilágítást egy évvel később kapott a község.

1908-09-ben szakadt el Pestszenlőrinc Kispesttől. 1908-ban dr. Wekerle Sándor az akkori kormány nevében megállapodott a kispesti Sárkány örökösökkel, hogy birtokukban lévő földművelésre alkalmatlan területet az állam javára megveszi. 1908. évi XXIX. tc. szerint megkezdődhetett a kispesti munkás-és tisztviselőtelep építése, melyet rövid időn belül dr. Wekerle Sándor miniszterelnökről és pénzügyminiszterről Wekerle-telepnek nevezett el a nép.

1911-ben Kispest közigazgatási járási székhely lett. Kispestnek 1920-ban már megközelítőleg 52 ezer lakosa volt. A Kispesten élő kisiparos, vagy gyári munkások száma: közel 10 ezer fő.

1922. júliusában Agorasztó Tivadar alispán elnöklésével megalakult a város első képviselőtestülete. Kispest tehát 1922-ben város lett. /Az 1920-30-as évek kulturális életéből kiemelkedik a munkásotthon (KMO Művelődési Ház) átadása /1923./, ahol többek között József Attila, Szabó Ferenc rendszeresen tartott előadásokat. A városi könyvtár könyvtárosa Tersánszky Józsi Jenő volt ekkor. Kispestre nagyon sok író, költő, művész látogatott el, vagy telepedett le akkor (és ma is). Az 1921-ben alakult Kispest-pestszenlőrinci Képzőművészek Nagy Balogh János Egyesülete évenként rendezett kiállítást. Ekkor már a város legtekintélyesebb sportegyesülete a Kispesti Atlétikai Club /KAC/ volt. A lakáshelyzet javítására, korszerűsítésére 1949-1964. között épült az "Élmunkás" lakótelep.

1950. január 1-jén csatolták Kispestet Budapesthez.

A hetvenes évek elején a kerület új központja az Üllői út két oldalán alakult ki. A metró harmadik vonalának kiépítése után a belváros és a terület között gyors és közvetlen kapcsolat jött létre. A főváros általános rendezési terve ezért, és a település erre alkalmas jellege miatt is itt jelölte ki a dél-pesti városközpont helyét. /Az Üllői út mellett összesen 125 hektár területen szanálásra került 4076 lakás bontása után a hagyományos kertvárosi környezethez igencsak nem illő 12100 lakás épült fel, ötszintes és 11 emeletes házgyári építményekben Az 1990 utáni fejlesztési programnak köszönhetően az aszfaltozott utak és a csatornázottság aránya csaknem 100% és kiemelkedőnek mondható a telefon és a kábel TV ellátottság.

Forrás: www.kispest.hu

szombat, 15 május 2010 09:21

Elérhetőség

Written by

Küldjön e-mailt:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Szívesen vesszük észrevételét, ötletét és javaslatait.

 

 

szombat, 15 május 2010 09:11

Címoldal

Written by


Felrakjuk az i-re a pontot.
Köszöntjük olvasóinkat az oldalunkon.
Oldalunk felújítása után a kispesti
emberek közösségi oldala készül el.
Kérjük látogasson vissza később oldalunkra.

3. oldal / 3