Kispesti.hu
May 20
szombat, 05 január 2013 12:13

Konszenzusos döntések a jellemzőek Kispesten

Written by  magyarhirlap.hu
Rate this item
(0 votes)

 

„Nem egy pártban ülünk, »Hazafias Népfront« sincs Kispesten, mégis azt tapasztalom, hogy jobb- és baloldalon egyaránt próbálunk tenni azért, hogy konszolidált körülmények között vezessük a várost” – mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Gajda Péter, a főváros XIX. kerületének MSZP-s polgármestere, aki a fideszes politikusok által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségéről (BÖSZ) is kifejtette véleményét.

– Fideszes többség az önkormányzati képviselő-testületben, MSZP-s politikus a polgármesteri székben – Kispesten ez a felállás, hasonlóan Szegedhez vagy bizonyos tekintetben Esztergomhoz. Innen, Budapest XIX. kerületéből azonban továbbra sem lehet hallani nagy ellentétekről. Ilyen jól titkolják?
– Úgy látom, kisebb súrlódásoktól eltekintve normális helyzet uralkodik nálunk. Persze nem egy pártban ülünk, „Hazafias Népfront” sincs Kispesten, mégis azt tapasztalom, hogy jobb- és baloldalon egyaránt próbálunk tenni azért, hogy konszolidált körülmények között vezessük a várost. Mindenesetre nehéz úgy dolgozni, hogy a parlamentben olyan jogszabályok születnek, amelyek fenekestül felforgatják az önkormányzati rendszert. Ami azért okoz feszültséget, mert én MSZP-sként nyilván másképpen élem meg mindezt, mint egy fideszes képviselő, aki érthető módon azonosulni tud a különböző jogszabályok módosításával. Gondolok itt például az oktatási intézmények államosítására vagy a járási rendszer bevezetésére. Ezekben a kérdésekben Kispesten sincsen egyetértés az MSZP és a Fidesz képviselői között, de abban például rendre meg tudunk állapodni, hogy európai uniós forrásokat hogyan használjunk fel kerületünk érdekében. Idén is volt két ilyen nyertes pályázatunk. Az egyik a kispesti uszoda felújítását szolgálta, erre majdnem nyolcvan millió forintot szántunk. A másik sikeres pályázat révén az egyik bölcsődét bővítettük több mint százötvenmillió forintból.

– Bő két éve kilenc fideszes, hét szocialista, egy LMP-s és egy jobbikos képviselő ült be a kispesti képviselő-testületbe. Ez gyakorlatilag patthelyzetet eredményezett. Változott a ciklus felére valami?
– Annyi változás történt, hogy az egyetlen LMP-s képviselőt pártja kizárta a soraiból, így független lett, viszont a szavazásokból az látszik, hogy a fideszesekhez hasonlóan voksol. Mindazonáltal a döntéseink egy jelentős részét tizennyolc egyhangú szavazattal szoktuk meghozni. Vannak természetesen vitáink, de ezeket megpróbáljuk letudni a testületi ülések előtti egyeztetési folyamatokban. Így a képviselő-testületet már valóban a konszenzusos döntések jellemzik.

– Ugyanakkor növekedik a polgármesterek hatásköre, ami a szocialista településvezetőknek is jól jöhet. Nem így látja?
– Január 1-jétől a legerősebb új jogosítvány az lesz, hogy a jegyzőt a polgármester nevezheti ki, illetve mentheti fel. Az eddigi jegyzőnk egyébként járási vezető lesz, tehát amúgy is meg kellene találnunk az utódját, akit én nevezhetek ki, remélhetőleg konszenzus nyomán.

– A Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) vezetői fideszes kerületi polgármesterek. A három szocialista és egy független kerületi vezető kezdeményezései valamiképpen meg tudnak jelenni a BÖSZ-ben?
– A szervezet első néhány tanácskozására elmentem, mert kíváncsi voltam, hogyan működik. Azt láttam, hogy a BÖSZ azért mégiscsak a fideszes polgármesterek játéktere. Mondom ezt úgy, hogy közülük többekkel normális viszonyban vagyok. Persze minden hivatalos anyagot megkapok a fideszes kollégáktól, de a BÖSZ elnökségét rendre úgy választják meg, hogy abba nem kerül be egy MSZP-s polgármester sem. Tehát minket, szocia-listákat a döntéshozatalból, illetve az előkészítő munkából kihagynak kormánypárti kollégáink.

– Az MSZP új programot ír, egyes elemei már meg is jelentek. A párt önkormányzati programja milyen jellegű lesz?
– A párt programalkotásában teljes mélységében magam nem vettem részt, de azt fontosnak tartanám leszögezni, hogy ha az MSZP 2014-ben vagy máskor kormányra kerül, akkor ne szeressen bele bizonyos posztokba. Mi, szocialisták a járási rendszert például azért kritizáljuk, mert nem tartjuk hatékonynak, sőt egyenesen feleslegesnek, így túl drágának gondoljuk. Remélem tehát, hogy a már meglévő járási hivatalok élére nem akarjuk majd elhelyezni a kádereinket. Ehelyett inkább az önkormányzatoknak vissza kellene adnunk számos feladatot. Minderről egyébként már többször beszéltem az MSZP fővárosi vezetőivel.Forrás: magyarhirlap.hu

Foto: Kövesdi Andrea

 

Read 534 times