Kispesti.hu
May 13
kedd, 11 szeptember 2012 18:43

Szüret a Kis-Pesti Kertben

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Péntek délután a májusban átadott és megnyílt első kispesti közösségi kertben, a parcellák tulajdonosai az első termőszezon zárásaként egy kis összejövetelre várták az érdeklődőket.

A tavaszi nyitánykor még alig „élő” kert mára virágzó területté vált, amely a kerület egyik kis nyugodt szigetévé lett. A parcellák tulajdonosai egy kis édenné tették át a valaha elhagyott városrészt, a Vass Lajos Általános Iskola mögött. A legtöbb apró kert hatalmas nagy paradicsomoktól duzzadnak, de volt olyan kis parcella is, ahol csak színpompás virágok köszöntik a látogatót.

Gajda Péter arról beszélt, hogy a közösségi kert kialakítása az önkormányzat előző ciklusában elindult Zöldprogramjának egyik nagyon fontos része. A kerület polgármestere kiemelte, hogy örvendetes dolog, hogy az első ilyen közösségi kert a kerületben jöhetett létre. Majd végül hozzátette, hogy a kerület most azon dolgozik, hogy más, üresen álló telken is hasonló projektbe kezdjen, hisz, az itt látottak alapján, és annak láttán, hogy működik a dolog, közel százan várnak arra, hogy közösségi kertészek lehessenek.

Tarnai Richárd egy családi emlékkel világított rá, hogy maga a kertészkedés több annál, mint amire sokan gondolnak. „Édesapám, aki kertészként dolgozott nyugdíjazásáig, most is művel egy kis kertet otthonában. A család többször is kérdezte tőle, hogy miért nem alakítunk ki egy kis játszóteret a kis rész helyett, de Édesapám mindig ellene volt. Mikor pedig terméseit, paradicsomait és paprikáit esszük, mindig visszakérdez, hogy ugye, hogy egy kis füves játszótér milyen finom zöldségeket adott volna. Azóta tudjuk a családban, ahogy Édesapámat nézzük, ahogy tesz-vesz a kis kertje körül, hogy a kertészkedés lelkileg is megnyugtató. Ahogy itt is, a mellett, hogy kialakult egy jó közösség, ami szintén lélekmelengető érzés, az itt elvégzett munka is, és látható eredményei is, az ember mellett a léleknek is szólnak – mondta Kispest országgyűlési képviselője.

Rosta Gábor, a közösségi kert egyik alapítója arról beszélt, hogy a kispesti kert nemcsak közösség lett, hanem az első példa is, melyre más kerületekbe, városokba is felfigyeltek. – Számos előadásra hívnak, és ezeken mindig beszélek az első, önkormányzati segítséggel létrejött kertről, mely Kispesten működik- mondta el a szakember. Majd más statisztikát is hozott elő beszédében. – Itt, ebben a kertben, a nyár alatt 412 kilo paradicsom termett. Mellette 40 kg paprikát, 65 kg uborkát, 20 kg retket, 57 kg padlizsánt, 35 kg cukkinit, 42 kg salátát, 16 kg zellert, 23 kg sárgarépát, 14 kg babot, 10 kg spenótot, és 8 kg borsót, valamint számos fűszernövényt szüreteltek le a parcellák tulajdonosai a közel fél év alatt, a kert megnyílása óta- sorolta Rosta Gábor. Beszélt arról is, hogy számos közös programot szerveztek a kertészekkel együtt. Kertgyűléseket tartottak, készítettek terményszárítót, két asztalt és négy padot, kerti partokat rendeztek, mindeközben rendben tartották a kertet és környékét.

Végül a kertészek is beszéltek tapasztalataikról. Volt, aki arról, hogy egy igazi közösséggé fejlődtek itt a paneldzsungel közepén, volt, aki azt hangsúlyozta, hogy mióta áll a kert, az emberek is közelednek feléjük. Megváltoztatják megszokott útjukat, hogy eljöhessenek a kert mellett, és megnézhessék, hogyan is szépül, vagy csak egyszerűen leülnek a kerítés melletti padokra. Mások pedig arról, jó ilyen közösségbe, ilyen csapathoz tartozni.

 

Az első kis-pesti közösségi kert első idényzárója egy kis fogadással zárult. A zsíros kenyér mellé az itt termelt zöldségek kerültek felszolgálásra.

Reméljük, nem először.

 


 

Read 595 times