Kispesti.hu
May 12
hétfő, 20 augusztus 2012 12:18

Kispesten is ünnepeltek.

Written by 
Rate this item
(0 votes)

A kerületben a megszokott módon ünnepelték az itt élők az államalapítás ünnepét, rótták le kegyeletüket Szent István szobra előtt a Kispesti Nyugdíjasház udvarán.

 

A megemlékezés a Templom téri Nagyboldogasszony Katolikus Templomban kezdődött, ahol ökumenikus istentisztelet keretében az új kenyeret is megszentelték az Új Kenyér ünnepén, majd a templom falán álló emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők. Akik utána átsétáltak a közeli Nyugdíjasház udvarára. Ahova az új kenyér is, Szent István szobra mellé került át.

 

Az ünneplők a Himnusz után Vinczek György, a kerület alpolgármesterének beszédét hallgathatták meg. Ő visszaemlékezett Szent István nagyságára, aki folytatta apja, Géza fejedelem elképzeléseit, és ezeket meg is valósította. Az alpolgármester úgy fogalmazott: kitartással és következetességgel létrehozta a keresztény Magyar Királyságot. - Törvényeket hozott, kialakította a vármegyerendszert, és az aranypénz mellett az ország első adóit is kivetette -sorolta az alpolgármester, aki szerint mégis legnagyobb tette az volt első királyunknak, hogy a belső és külső harcok ellenére, "életben" tartotta a magyarságot, ami "a hunoknak, az avaroknak nem sikerült, és ők, beolvadva más népekbe, örökre eltűntek a történelem homályába".

Vinczek György a következő 1000 év nagyjairól is beszélt szónoklatában, akiket úgy emlegetett, hogy, mikor az országnak, Magyarországnak "rosszul ment", ők kisegítették a bajból tetteikkel és nyugtató szavaikkal. - Szent László, Iv.Béla, Hunyadi János, II. Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és Széchenyi István, valamint Deák Ferenc - mindannyian azért dolgoztak, hogy az ország továbbélhessen. A rendszerváltozás pedig arra is jó volt, hogy Hazánk, visszatérhessen Nyugat-Európához-fogalmazott az alpolgármester.

Végül egy dolgot kívánt a kispestieknek, az itt élőknek: hogy legyenek boldogok a hétköznapokban is. Majd Márai Sándor A hazáról és az államról szőtt gondolatait adta át a jelenlévőknek. - A haza nemcsak föld és hegy, halott hősök, anyanyelv, őseink csontjai a temetőkben, kenyér és táj, nem. A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban; ő szült, ő temet el, őt éled és fejezed ki, mind a nyomorult, nagyszerű, lángoló és unalmas pillanatokban, melyek összesége életed alkotja. S életed a haza életének egy pillanata is.

 

A beszéd után az ünnepi zenés-irodalmi műsorral folytatódott a megemlékezés, melyben a Honvéd Művészegyüttes 4 színésze, Fazakas Júlia, M.Simon Andrea, Győry András Botond és Bocskor Sulló Lóránt adott elő, a zenei betéteket pedig Molnár Zoltán, énekes-szólista szólaltatta meg gitárján.

 

Az ünneplés végén az önkormányzat nevében dr. J. Nagy Éva, jegyző asszony, Vinczek György, dr.Kovács Bence és Ékes Gábor, alpolgármesterek helyezte el koszorújukat Szent István kőszobrának talapzatánál. Kispest önkormányzati képviselőjének, dr. Tarnai Richárd nevében Lazányi Ferenc hajtott fejet királyunk emléke előtt. Őket a pártok, egyesületek, egyházak képviselői, és magánszemélyek követték az emlékezés virágaival és gondolataival.

Az Államalapítás és az Új kenyér ünneplése Kispesten (is) a Szózattal zárult.

 

 

 

Read 622 times