Kispesti.hu
May 10
csütörtök, 21 június 2012 15:57

Akadálymentesen a Városházán

Written by  szerk.
Rate this item
(0 votes)

Teljesen befejeződött a Városháza akadálymentesítési projektje. A záróeseményt ma délelőtt rendezték.

Gajda Péter polgármester úgy említette a Városháza uniós pályázati támogatással megvalósult akadálymentesítési programját, mint az elsőt, amelyet ebben a ciklusban nyert meg és bonyolított le az önkormányzat. A teljes, építészeti és infokommunikációs akadálymentesítést csaknem 14 millió forintból végeztette el az önkormányzat, ezzel továbbnyitott a lakosság felé: a kerületben élők egyenlő eséllyel, akadálymentesen tudják ügyeiket intézni a hivatalban.

Kerekes székkel vagy babakocsival egy kevésbé meredek feljárón is megközelíthető a Városháza. A látásukban korlátozott embereket vezető sáv segíti, hogy a főbejárathoz jussanak. A kapu kisebb nyomásra önműködően nyílik és zárul. A recepciós pultot úgy építették át, hogy egyik részén a kerekes székkel érkező ügyfél számára is elérhető legyen. A földszinten akadálymentes mosdót is kialakítottak.

Az ügyfeleket jól olvasható, jelzésekkel, ikonokkal ellátott speciális táblák tájékoztatják. Az ügyfélfogadó helyiségeket átépítették – az irodák neveit Braille-írásal is feltüntették –, szélesítették az ajtókereteket, külön egyablakos ügyfélfogadót is létrehoztak, ahol úgy helyezték el a székeket, asztalokat és az egyéb berendezési tárgyakat, hogy a kerekes székkel közlekedők is jól tudják használni. A látás- és hallássérült emberek számára speciális technikai eszközöket építettek be.

A pályázati pénzből a honlapot is akadálymentesítették. A megújult honlapon külön akadálymentes alkalmazást lehet bekapcsolni, amelyet a gyengén látók használhatnak, illetve megtalálható a hivatal, illetve az oda vezető út hangos térképe is mp3 hangfájlokban.

A polgármester beszélt két, aktuális EU-s pályázatról is. Az egyik a Csillagfény Bölcsőde felújítását és bővítését tartalmazza 150 millió forint támogatással, a másikaz uszoda korszerűsítéséről szól, erre 70 millió forintot nyert a kerület.

Forrás: Önkormányzati Sajtószolgálat

Read 527 times