Hiba
Kispesti.hu
May 20
csütörtök, 14 február 2013 19:08

Tanácsok megelőzés ellen.

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

Az egyik legveszélyeztetettebb korosztálynak, a nyugdíjasoknak tartottak előadást a kerületben működő rendőrkapitányság munkatársai arról, hogyan is tudják kivédeni az idősek az ellenük irányuló bűncselekményeket. A Segítő Kéz Gondozási Központ wekerlei épületében 20-30 szépkorú kispestinek Plank Róbert, a kapitányság vezetője, helyettese Marticsek János, a Bűnmegelőzési osztály vezetője, valamint Magyari Péter, százados adott ötleteket, mi is kell ahhoz, hogy az idősek ne (se) legyenek áldozatok.

Elsőként Vinczek György, Kispest alpolgármestere kért szót, aki arról beszélt, hogy az ilyen, önkormányzat által is támogatott beszélgetések mindig aktuálisak. Kell beszélni Róluk, hiszen sajnos van miről és miért, hiszen a legtöbb bűncselekményt az idősek ellen követik el nem csak itt, Kispesten. És kell is tájékoztatni az időseket a veszélyekről, hogy hogyan tudják lecsökkenteni a kockázatot.

Plank Róbert arra is kitért, hogy mik lehetnek az okai a több nyugdíjas elleni támadásnak. Úgy fogalmazott, hogy ebben a hiszékenység, a segítőkészség, a nagyobb kapcsolatteremtési kényszer is szerepet játszhatnak, és ezeket a tulajdonságokat használják ki a támadók, csalók, tolvajok. Majd arra kérte a jelenlévőket, hogy segítsenek Nekik, hogy ők is tudjanak segíteni. És ha valami szokatlant, hétköznapjaikból eltérőt érzékelnek, vagy már meg is történt a baj, hívják a rendőrséget. Hiszen, amilyen gyorsan tudomást szereznek az esetről a kapitányság emberei, olyan gyorsan is tudnak rá reagálni, és így nagyobb az esélye az elkövető(k) elfogásának.

Helyettese, Marticsek János a rendőrkapitány szavait fűzte tovább, és bűncselekmény esetén szintén az azonnali segélyhívásra kérte a jelenlévőket. – Sokszor az áldozat orvosa, szomszédja, ételkihordója hamarabb meg tudja, mi is történt az illetővel, mint a rendőrség. Sokszor napok, hetek, sőt hónapok is eltelnek a feljelentés előtt. És ez a mi munkánkat is megnehezíti – mondta az alezredes.

Beszámolójában külön példákkal érzékeltette,hogyan is dolgoznak a másik oldalon a tettesek. A magukat közüzemű, önkormányzati dolgozóknak való bemutatkozás mellett új módszer lehet a 10%-os rezsicsökkentésre való hivatkozás is. Erre is felhívta a figyelmet a szakember, hogy pénzt egyik szolgáltató se hoz, de nem is kér.  Azt is elmondta, hogy általában az ilyen elkövetők csoportokban dolgoznak, és az első nagyobb fordulópont, hogy beengedjük őket, idegeneket a lakásba. A másik ilyen fordulópont az, ha az ismeretlenek bármilyen ürüggyel egy másik helyiségbe küldik a lakót. És miközben Ő ott tartózkodik, átkutatják a lakást. - Egy másik esetben csak arra kérik az illetőt, hogy váltsa fel a pénzt, és ilyenkor tudatlanságból is előkerülnek a pénztárcák, dugi-tartalékok, melyeket aztán óvatlanul idegen szemek kereszttüzében tesz vissza helyére az áldozat, vagy hagy pont szem előtt- sorolja a trükkös megoldásokat a tettesek részéről Marticsek. Sokszor rafináltabb helyzetfelismerésről is tanúbizonyságot tesznek az elkövetők. Hiszen már egy postára kihelyezett névtábláról is megtudhatják, ki is lakik a kiszemelt házban. Hiszen egy ’özv’ név-elő arra utalhat számukra, hogy az illető ott-lakó egyedül él, de egy ápolatlan kert láttán egy nehezen mozgó, idős ember képe sejlik fel bennük, és ez az elkövetők számára csak alkohol lehet a tűzre. – Sajnos itt egyetlen egy kulcsszó létezik minden esetben: a bizalmatlanság. Bizalmatlanak kell lenniük bármilyen idegennel szemben, bármilyen okkal próbálja átlépni a lakás küszöbét- tette hozzá az alezredes.

Magyari Péter, a kapitányságon a trükkös-lopásokkal foglalkozó százados azzal egészítette ki felettese mondatait, hogy felhívta a figyelmet a valódi rendőrök felismerhetőségére, a ruhájukon szereplő névre és az alatta található azonosító számra. – Ezek mellett munkatársaink mindig felmutatják igazolványukat is jól láthatóan, melyen nem a POLICE felirat található, hanem szintén egy négy vagy öt számjegyű azonosító. Ez a hivatalos igazolvány, ha valaki rendőrség felirattal mutatja meg igazolványát, ott már gyanakodni lehet. Úgy szintén a szolgáltatók esetében. Mindegyik szolgáltató embere rendelkezik igazolvánnyal, és sok esetben értesítik arról a lakókat, hogy jönnek villanyórát nézni, kéményt seperni- mondta a százados, majd hozzátette, hogy ha már megtörtént a baj, és beengedtük ismeretlenül a tetteseket, ne engedjük, hogy az illető telefonáljon az állítólagos szolgáltatónak.

De ami a legfontosabb, és ennek a délelőttnek egy fontos momentuma is volt, amit Magyari Péter elmondott: figyeljünk oda egymásra. Hisz a legnagyobb bűncselekmény, ha idegenként tekintünk egymásra, és segítség helyett inkább a tettesnek drukkolunk az áldozat helyett.

 

 

Read 760 times Last modified on csütörtök, 14 február 2013 19:14