Hiba
Kispesti.hu
May 20
péntek, 25 január 2013 16:07

Lépések a menza-ügyben

Written by 
Rate this item
(0 votes)

 

Tegnap délutánra hívta össze a kerület önkormányzata a közétkeztetéssel kapcsolatos "kerekasztalát", ahol a kispesti óvodákban, iskolákban, idősek otthonában a közétkeztetésért felelős Pensió 17 Kft munkatársai, valamit a szülői munkaközösségek képviselői mondhatták el véleményüket az idei tanév elején kialakult helyzetről. Akkor számos tanintézményből érkezett kritika az ételek minőségével -büdös virsli - és mennyiségével - borsó nélküli borsóleves - kapcsolatban a szülők részéről. A helyzet odáig fajult, hogy a szülők petíció aláírásába kezdtek a cég ellen, sőt a tavalyi közmeghallgatás is a probléma körül forgott,múlt hét Pénteken az érdekeltek pedig ún. flashmobot (szervezett "összecsődülést") szerveztek az egyik kerületi bevásárló központ elé, hogy felhívják a figyelmet, hogy mi is folyik Kispesten.

A tegnapi, közel két órás megbeszélésen ennek a kialakult státusznak a megoldásán fáradoztak a felek. Az első 10 percben sajtó nyilvános fórumon Gajda Péter, Kispest polgármestere vázolta fel a teendőket, illetve elmondta, hogy szeretnék, ha nem is megoldás, de egy megvalósítható kompromisszum alakulhatna ki a párbeszéd végén.

A 2 órás megbeszélés után a felek sikeresnek minősítették a megbeszélést. A megkérdezett Vinczek György, a kerület alpolgármestere, az egyik kerületi óvoda képviselője, Kertész Krisztián, a Kispesti Civilek a Közétkeztetésért szervezet tagja, valamint a szolgáltató kereskedelmi igazgatója, ifj. Süllős Gyula is annak adott hangot, hogy az elmúlt féléves helyzethez hasonló a meghozott döntéseknek is köszönhetően nem fordulhat még egyszer elő, és hogy a kispesti gyermekek egészséges ételeket kapnak az óvodai, iskolai ebédlők asztalaira.

A délutánon 2 fontos elhatározás született a témában. Az egyiket a szolgáltató hozta magával, hisz a Pensió17 a nemrégiben országszerte, így a fővárosban is, elinduló Mintamenza program részese lesz, melynek értelmében az általa kiszállított ételeket szakemberek, dietetikusok és szakácsok, fogják majd ellenőrizni. Mellette az önkormányzat is felállít egy Bizottságot, melynek tagjai, az önkormányzat és a szolgáltató emberei mellett a szülők képviselői és az intézmények vezetői, fogják hétről hétre monitoringozni a gyerekek által megevett – vagy épp nem - leveseket, köreteket, főzelékeket.

És bár, ezzel egy a sajtónyilvánosságnak köszönhetően országos szintre kapaszkodott probléma oldódik meg a kerületben, reméljük ez nem a gyerekek rovására megy majd.

Mi, Nem eszünk ugyanis a medve bőrére.

IDE KATTINTVA RÉSZLETES JEGYZŐKÖNYVET IS TALÁLHATNAK A MEGBESZÉLÉSRŐL

Illetve alább olvashatják a Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának és a Pensio17 Kft közös közleményét az ügyben:

"FELLÉPÉS A KISPESTI KÖZÉTKEZTETÉS JAVÍTÁSÁÉRT

Az XIX. kerületi önkormányzat és a Pensio 17 Kft. a szülőkkel együtt keresi a megoldást

Új cselekvési tervet fogadott el Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft. a kerületi közétkeztetés javítása érdekében. A szülőkkel, intézményvezetőkkel közösen új Étkezési Bizottságot alakítanak, és az önkormányzat szigorítja saját konyháiban is a kiszolgálás ellenőrzését. A szolgáltató cég csatlakozik a Mintamenza programhoz és az önkormányzattal közösen vizsgálja a reform jellegű étkezés bevezetésének a lehetőségét.

A szülői munkaközösségek vezetőivel, civil szervezetekkel és intézményi vezetőkkel folytatott egyeztetést a kispesti közétkeztetés helyzetéről Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata és a Pensio 17 Kft szerdán este. A tárgyaláson kiderült, a szülői panaszok nyomán indított belső vizsgálatok eredményeként együtt kell tenni a közétkeztetés javításának érdekében. A szolgáltató és az önkormányzat a szülőkkel és az intézmények képviselőivel együttműködve ezért közös cselekvési tervet dolgozott ki.

Ennek értelmében Budapest Főváros XIX: Kerület Kispest Önkormányzata szigorítja a működtetésében lévő  tálalókonyhák kiszolgálási rendjét: új moslék-kezelési szabályzatot vezet be, továbbra is szigorúan ellenőrzi az egészségügyi ajánlások és az ételek tárolására, kiszolgálására, adagolására vonatkozó szabályok betartását. A Pensio 17 Kft saját költségén vállalta az önkormányzati működtetésű tálalókonyhák személyzetének szakmai továbbképzését.

A minőség ellenőrzése érdekében a felek Étkezési Bizottság létrehozását határozták el, amely egyrészt folyamatosan felülvizsgálja az intézményekben kínált menüsorokat, másrészt jogosult bármikor szúrópróbaszerűen helyszíni ellenőrzést is végezni a tálaló- és főzőkonyhákban. Az Étkezési Bizottság munkájában az önkormányzat által delegált ellenőrök, az intézmények vezetői, dietetikus szakértők és a szülői munkaközösségek vezetői mellett a szolgáltató is részt vesz. A felek megállapodtak abban is, hogy tovább folytatják azt a januárban megkezdett gyakorlatot, hogy az intézmények vezetői naponta véleményezik az ételek minőségét.

A Pensio Kft. vállalta, hogy még ebben az évben megkezdi az önkormányzati tulajdonú, jelenleg zárva tartó  főzőkonyhák felújítását. A társaság mintegy 200 millió  forint értékű fejlesztést hajt végre a létesítményekben.

A társaság a cselekvési terv értelmében csatlakozik a Mintamenza programhoz is, és a Kispest Önkormányzatával együtt megvizsgálja, hogy milyen, a fogyasztói igényekhez igazodó reform-jellegű menü bevezetésére van mód a kerületben, valamint ehhez milyen mértékű étkezési normaemelésre volna szükség."

 


 

Read 868 times Last modified on szombat, 26 január 2013 00:01