Kispesti.hu
Apr 24

Hírek
150 forintos szüliNAPIjeggyel ünnepli a BKK a 150 éves Budapestet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. november 16. csütörtök, 22:16

Budapest idén ünnepli 150. születésnapját. A Budapesti Közlekedési Központ különleges ajánlattal teszi emlékezetessé az ünneplést: november 17-én 150 forintos napijegyet kínál a BudapestGO alkalmazásban, mellyel egész nap korlátlanul lehet utazni a BKK járatain. A főváros november 17-től háromnapos rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket, számos helyszínen, rengeteg meglepetéssel és rendhagyó programmal.

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének évfordulóján, november 17-én és az azt követő napokon Budapest egy hatalmas születésnapra hívja a városlakókat, méghozzá a város új központjába, a Városháza udvarára. Elindult a születésnapnak dedikált weboldal is, ahol minden részlet megtalálható az eseményekről.

 

Egész napos utazás 150 forintért

A BKK is különleges ajánlattal ünnepli a 150 éves Budapestet: november 17-én 150 forintos szüliNAPIjegyet kínál, mellyel egész nap korlátlanul lehet utazni a BKK járatain. A jegy 2023. november 14-től vásárolható meg a kizárólag a BudapestGO-ban, illetve a többi, mobiljegyet árusító applikációban. A szüliNAPIjegy november 17-én 00:00-tól 23:59-ig használható fel, az elkezdett utazás a megadott időintervallumon túl is befejezhető.

A különleges jegy kitűnő alkalom arra is, hogy a fővárosiak kipróbálják a közösségi közlekedést és a folyamatosan megújuló BudapestGO alkalmazást. A BKK többfunkciós szolgáltatást nyújtó applikációját már több mint 3,5 millióan töltötték le elindulása óta, és már több mint egymillió ügyfél használja rendszeresen. Ezzel továbbra is az egyik legnépszerűbb magyar fejlesztésű alkalmazás a piacon. A BudapestGO-ban havi szinten 3-4 millió útvonalat terveznek, a jegyvásárlók száma pedig már meghaladja az 1 milliót. Az alkalmazás népszerűségét az is mutatja, hogy a BKK jegyértékesítésében már közel 30 százalék a digitális jegyekből származó bevétel aránya.

A BudapestGO szüliNAPIjegy Budapest közigazgatási határán belül az 1-99, 101-299, 900-999, M1, M2, M3, M4, H5, H6, H7, H8, H9, D14 vonalakon, a MÁV-START megahatározott vonatain és a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain érvényes.

A 150 forintos szüliNAPIjegyről minden fontos információ elérhető a BKK weboldalán, a bkk.hu/szulinapijegy oldalon.

 

Megnyit a Merlin, jön a Budapest Nagyregény és ismét lesz bulivillamos

November 17-én és az azt követő napokon Budapest egy hatalmas születésnapra hívja a városlakókat a Városháza udvarára. Itt láthatja először a nagyközönség az emlékév alkalmából elkészült Budapest Nagyregényt, amely 23 kortárs szerző közreműködésével, közösségi alkotásként mutatja be a várost különleges történeteken keresztül. A látogatók ekkor, plakátokon láthatják először a The Budapester illusztrációit is. A kiadványban a 150 éves születésnap alkalmából 151 magyar illusztrátor alkotott meg egy-egy évet és jelentős eseményt 1873-tól napjainkig Budapest történetéből. November közepén a Budapest Hősei is bemutatkozik: a projektben a Főváros cégeinek munkatársai saját maguk választották ki azt a kollégájukat, akit a legnagyobb hősnek tartanak, ők is plakátokon mesélnek majd a munkájukról.

Az ünnepléshez a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. is csatlakozik: a november 17-i ünnepre 150 forintért kínálja belépőit, a kedvezményes jegyek november 4-től elérhetők. A születésnap alkalmából ismét útjára indul a tavaly hatalmas népszerűségnek örvendő bulivillamos. A 49-es villamos vonalán a DJ-szettet hallgatva táncolhatunk és élvezhetjük Budapest szépségét. Aprogramokhoz érdemes letölteni az ÉnBudapestem applikációt, amelyben minden információ megtalálható az ünnepi hétvégéről. Egyes programokra kizárólag az applikációban lehet regisztrálni.

 
Ma van a magyar nyelv napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: karpatalja.ma   
2023. november 13. hétfő, 21:26

November 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját.

Az ünnepnapot 2011 óta méltatjuk ezen a napon annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el Magyarországon a magyar nyelvet mint az államigazgatás nyelvét.

Az ünnepnapot 2009-től tartották meg, akkor még április 23-ára datálta az Anyanyelvápolók Szövetsége annak emlékére, hogy 2008-ban ezen a napon nyílt meg a Magyar Nyelv Múzeuma. A múzeum Sátoraljaújhely területén található Széphalmon, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

A magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává.

Kép: bjg.hu

 

 
Csertői Aurél győzelemmel mutatkozott be PDF Nyomtatás E-mail
Írta: sportal.hu   
2023. november 13. hétfő, 20:45

Mint ismert, a Budapest Honvéd 1–0-ra nyert az Ajka ellen a labdarúgó NB II 15. fordulójának vasárnapi játéknapján. A Pinezits Mátét váltó Csertői Aurél tehát győzelemmel mutatkozott be a kispestiek kispadján, a lefújást követően pedig így értékelt:

 

„Nem futballoztak tiszta fejjel a játékosok, érezhetően volt bennük drukk, az elmúlt időszak sikertelensége rányomta a bélyegét a játékra, mindenképpen érdem, hogy ilyen állapotban tudunk nyerni egy nullára – idézte Csertői Aurélt a Honvéd a hivatalos oldalán. – Két-három látványos akciót is vezettünk, az egyikből gólt rúgtunk és az első félidőben igazából egy helyzete volt az Ajkának. A második félidőt kibrusztoltuk, lehoztuk győzelemmel a találkozót, de akkor már kevésbé volt értékelhető a játékunk, kapkodtunk, nem mertünk futballozni. Ezt gyorsan el is kell felejteni, azt gondolom, hogy ezen a napon a három pont volt a legfontosabb. A játékon próbálunk majd javítani, minőségben előbbre kell lépni, de így is tudtunk nyerni, remélem, később majd jó játékkal is fogunk. Láthatta mindenki, sok a sérültünk, az ő felépülésük és erősítés lesz. Azt kértem a csapattól, hogy türelmesebbek legyünk, mert pont az ilyen kapkodós játékból, labdavesztésből kaptunk gólokat, a széleken bontottak meg minket, ezt próbáltuk most jobban megoldani. Természetesen elemezzük ezt a meccset is, mert szeretnénk mindig egy kicsit előbbre lépni, hiszen tudom, hogy ennél sokkal többre képesek a játékosok, remélem, ez majd realizálódik.“

Csertői Aurél győzelemmel mutatkozott be a kispestiek kispadján (Fotó: honvedfc.hu)

 

 

 
Aláírt az új vezetőedző PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nb1.hu   
2023. november 09. csütörtök, 16:18

A mai napon jelentették be, hogy a Budapest Honvéd új vezetőedzője Pinezits Máté távozása után Csertői Aurél lesz.

„Tudom, hogy ez egy kemény feladat, de nincs nyafogás, most ez a szituációt kell megoldani – kezdte Csertői Aurél a Honvéd hivatalos oldalának nyilatkozva. – Elsőként remélem, hogy az évből hátralevő négy meccsből kihozzuk a maximumot, ami megelégedéssel tölt el minket, a klubot, a szurkolókat. Próbáljuk még egységesebbé tenni a csapatot, mindenáron az eredményességre kell helyezni a hangsúlyt, hogy legyen egy biztos kiindulópont a téli felkészülésre. A Honvéd egy tradicionális egyesület, egy komoly brand, jelentős közönséggel, így még nagyobbak a követelmények, mindenkinek meg kell érteni, hogy felelősséggel tartozunk a klub felé.“

Az elmúlt két meccsen megbízott edzőként szereplő Djordje Kamber és Takács László asszisztensedzőként segíti Csertői Aurél munkáját – írták a klub hivatalos közleményében.

 

Vezetőedzőként Csertői 2006-ban a Videotonnal lett Magyar Kupa-győztes, majd Sopronban, Szombathelyen, Kecskeméten, Győrött és Tatabányán is megfordul. A Pakson eltöltött öt év alatt a 2017/18-as szezon legjobb edzőjének választották. Legutóbb 2021-ben a Gyirmót FC-vel feljutott az NB I-be, de a tavalyi idény végén távozott a klubtól.

 

 
Elgázolt egy embert a vonat Kőbánya-Kispest állomáson PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2023. november 06. hétfő, 21:48

Meghalt az az ember, akit Kőbánya-Kispest állomáson ütött el a vonat péntek délután - közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

 

A Mávinform Facebook-oldalán korábban azt írta, hogy a budapesti Nyugati pályaudvarról Monor felé közlekedő vonat gázolt Kőbánya-Kispest állomáson.
A vasúttársaság tájékoztatása szerint a baleset miatt, a helyszínelés végéig, a ceglédi vonalon 20-40 perces késésekre, kimaradó járatokra kell számítani, valamint egyes, Monor és a Nyugati pályaudvar közötti vonatok nem közlekednek.

 
Gázolt a vonat Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. november 03. péntek, 23:06

Elgázolt egy embert egy személyvonat Kispesten. A vonaton mintegy százan utaztak. A fővárosi hivatásos tűzoltók segítenek az utasoknak biztonságosan leszállni a szerelvényről. A helyszínre mentesítő vonat fog érkezni.

Kép: illusztráció

 
Busz és személyautó karambolozott PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. november 02. csütörtök, 23:22

Busz és személyautó karambolozott Budapest XIX. kerületében, az Ady Endre úton. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították az úton veszteglő autót. Mentő is dolgozik a helyszínen, ahol a munkálatok idejére forgalomkorlátozásra lehet számítani.

Kép: illusztráció

 
Közlekedés a fővárosban mindenszentek napján és az őszi szünet idelyén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. október 31. kedd, 16:58

Október 30. (hétfő) és november 3. (péntek) közötti munkanapokon a BKK járatai az iskolaszünet idején érvényes menetrend szerint közlekednek, november 1-jén (szerdán) pedig az ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrendet kell figyelni. Mindenszentek napján és az azt megelőző időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a BKK idén is járatsűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít. Megváltozik az Új köztemető környékén a forgalmi rend: egyirányúsítják a Sírkert utat a Kozma utca irányába. A temetők megközelítésére érdemes a közösségi közlekedési járatokat választani, az utazás megtervezéséhez az ünnepi időszakban is célszerű a BudapestGO alkalmazást használni.

Temetői járat, illusztráció.

 

Menetrend október 28. és november 3. között

A BKK járatai október 28-án a szombati, 29-én a munkaszüneti napi, 30-án és 31-én a tanszüneti munkanapi, november 1-jén pedig az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekedek, de a temetőket érintő bizonyos vonalakon ezekben a napokban is sűrűbb közlekedést vagy nagyobb befogadóképességű járműveket biztosít a BKK.

 

Közlekedés a fővárosi temetők környékén

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

 


8. oldal / 445