Kispesti.hu
May 19

Hírek
Díszkivilágítás a nagyfeszültségű oszlopon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 22. szerda, 17:38

Díszkivilágítást kapott a Sibrik felüljáró melletti nagyfeszültségű villanyoszlop.

 
Tilos a járdák sózása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 18. szombat, 15:05

Idén télen már tilos konyhasót (nátrium-kloridot) használni a parkok, terek és járdák fagy- és csúszásmentesítésére. A kormány a rendelkezésével a fákat és egyéb lágyszárú növényeket kívánja megvédeni. Az úttesteken ugyanakkor továbbra is lehet sózni, ami a gépjárművek szerkezetében kárt tehet, a só ugyanis nagymértékben hozzájárul az alvázak korrodálásához.
A hazai fejlesztésű „zöldsó” a jelen pillanatban rendelkezésre álló leghatékonyabb környezetbarát csúszásgátló és jégmentesítő anyag. Édesvízi mészkő granulátumból és kalcium-klorid 20 százalékos keverékéből áll, ami kisebb mértékben tartalmaz kloridiont, amely a fokozott korrózióért felelős.
A kalcium-klorid az egyik leghatékonyabb olvasztószer, hiszen tömény koncentrációban még -30 Celsius-fokon is kifejti hatását. Mivel feloldódás közben intenzíven hőt termel, ami akár elérheti a 60 Celsius-fokot, ezért egyrészt felolvasztja a jeget, másrészt a saját tömegénél sokszorta több nedvességet köt meg. A hagyományos nátrium-kloridhoz képest nem tartalmaz nátriumiont, ezért a növények nátrium – kálium egyensúlyát nem borítja fel.
Az édesvízi mészkő az 1-5 milliméter közötti szemcsenagysága miatt a csúszós járdafelületek csúszásmentesítésére kiválóan alkalmas. A hideg idő elmúltával elmorzsolódva lemosódik a csapadékvízzel együtt vagy egyszerűen összesöpörhető és egyáltalán nem ártalmas a fákra, valamint más növényekre.
Hatékonyságára az is bizonyítékul szolgál, hogy lényegesen kevesebbet kell kiszórni ebből az anyagból, mint a hagyományos sóból, így kevésbé káros a környezetre. A kalcium-klorid olvasztóképességének köszönhetően 5-ször kevesebb kloridion kerül a szabadba, mint a hagyományos sóból.
Azt se felejtsük el, hogy a „zöldsó” önmagában nem elég a csúszásmentesítéshez, mielőtt kiszórjuk, a frissen hullott hótól le kell takarítani a járdát a hólapáttal. A meglevő jeges rétegre azután bátran kiszórható a környezetkímélő csúszásgátló anyag.

 

 

 
Rendőrségi PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 12. vasárnap, 22:41

A Budapest Rendőr-főkapitányság XIX. Kerületi Rendőrkapitánysága 2010. december 9-én délelőtt őrizetbe vett egy 20 éves férfit, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a - magát villanyóra leolvasónak kiadva - megkísérelte eltulajdonítani egy Kispesten lakó sértett értékeit.

A férfit a kispesti rendőrök a helyszínen tetten érték és elfogták.

Az ügyben a további eljárást a Budapest Rendőr-főkapitányság XIX. Kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le.

 
Korizóna PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 11. szombat, 21:41
December 10-én, pénteken immár harmadik alkalommal nyitja meg kapuit az Europark Korizóna. A bevásárlóközpont főbejáratánál kialakított jégpályán idén is kedvező jegyárak mellett húzhatjuk magunkra a korit. Az eddigiekhez hasonlóan idén is lehetőség lesz korcsolyabérlésre, míg a jeges sportokkal még csak most ismerkedő gyerekek profi oktatók közreműködésével tanulhatják meg a korcsolyázás vagy a jégkorong alapjait. Ha pedig egy kis felfrissülésre vágyunk, a büfében egy forró ital mellett pihentethetjük a nagy csúszkálásban megfáradt lábainkat.
Minden hétköznap külön lehetőséget biztosítunk az iskolák számára, hogy - akár a tantervben szereplő testnevelés óra keretein belül - a pályát előzetes egyeztetés után kizárólagosan vegyék igénybe.
Az Europark Korizóna 2010. december 10. és 2011. január 16. között hétköznapokon 10-től 20 óráig, hétvégén 9-től 21 óráig várja a kori szerelmeseit.
Ünnepi nyitva tartás:
december 24-én: 9.00 - 14.00
december 25-26-án: 9.00 - 21.00
december 31-én: 9.00 - 21.00
január 1-jén: 12.00 - 21.00
Belépő : 400 Ft / 2 óra
Koribérlés: 400 Ft / 2 óra

 
Késik az Ady Endre út felújítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 11. szombat, 21:38

A kispestiek legnagyobb bánatára mégsem újítja fel idén a Fővárosi Önkormányzat az Ady Endre utat. A kispest.hu értesülései szerint a munka elmaradását az okozza, hogy eredménytelen lett a leromlott állapotú út felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. A szakemberek bíznak abban, hogy jövőre végre megvalósul a XIX. kerület egyik főútjának számító út korszerűsítése.

Az Ady Endre út rekonstrukcióját hosszú évekig az akadályozta, hogy az útszakasz részben fővárosi, részben kerületi tulajdonban volt. A főváros és a kerület tárgyalásainak eredményeképpen 2009-ben az addigra igencsak rossz állapotba került út teljes egészében a főváros tulajdonába került, így a felújítás elől elhárult az akadály. Idén az út korszerűsítése már szerepelt a fővárosi Podmaniczky Program útfelújításai között, ám a munka mégsem kezdődött el: az Ady Endre út felújítására kiírt és lefolytatott közbeszerzési eljárás ugyanis eredménytelenül zárult szeptemberben.
A XIX. kerületi önkormányzat nevében Gajda Péter polgármester levélben kérte Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros mielőbb indítsa el a felújításra vonatkozó újabb közbeszerzési eljárást. György István, Budapest főpolgármester-helyettese viszontválaszában azt hangsúlyozta, hogy a munka 2011-es elvégzése érdekében a főváros törekszik az új eljárás mielőbbi megindítására. Jövőre tehát újra van remény arra, hogy teljes szélességében megújuljon a rossz állapotú Ady Endre út a Baross utca és az utat a Bozsik Stadionnál keresztező vasút közötti szakaszon.
Az útfelújítás már csak azért is esedékes, mert az útszakaszt érintő közművek korszerűsítése ez évben megtörtént. A többi mellett a Fővárosi Csatornázási Művek is elvégezte a szükséges csatorna-átépítéseket. A beruházás során több mint egy kilométer hosszúságban, két nyomvonalon korszerűsítették a csatornákat, valamint a bekötővezetékeket, részben béleléses, részben nyílt árkos technológiával.Fővárosi.

 
Karácsonyi Kézműves Vásár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 08. szerda, 22:15

A WTE Karácsonyi Kézműves Vásárt rendez december 11-én szombaton délután 14 óra és 19 óra között a Munkás Szent József Közösségi Házban.

A vásárral szeretnénk segíteni a wekerleieknek a karácsonyi ajándékaik beszerzésében, egyben lehetőséget kínálunk elsősorban a Wekerlén élő és alkotó, kézműves termékeket készítő hölgyeknek és uraknak, hogy bemutatkozzanak a közösség számára.

Helyszin:
a Kós Károly téri katolikus templom kertjében lévő Munkás Szent József Közösségi Ház (Pannónia út 16.)
 
Rablás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 07. kedd, 23:25
Ismeretlen tettesek 2010. december 5-én az Irányi Dániel utcában egy késsel megfenyegettek egy kisfiút, majd mobiltelefonját eltulajdonították. A nyomozati cselekmények során megállapítást nyert, hogy a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható két 14 éves, egy 15 éves és egy 16 éves fiú, akiket a kispesti rendőrök körülbelül fél órával a bűncselekmény elkövetése után az Üllői úton elfogtak.
 
Új kutyafuttató PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2010. december 03. péntek, 13:42
Új kutyafuttató épült Kispesten. A Bocskai utca és a Szigligeti utca közötti mintegy 600 négyzetméteres körbekerített területen szemetest és kutyapiszok-gyűjtőt, játékokat és a gazdáknak padokat helyeztek el. A tervek szerint a későbbiekben speciális ivókutat is felszerelnek, amelyből a kutyák is ihatnak majd. Fővárosi.
 


442. oldal / 446