Kispesti.hu
Apr 28

Hírek
TALÁLKOZÁSOK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2015. október 30. péntek, 08:09

TALÁLKOZÁSOK: KIS ESTI BESZÉLGETÉS A WKK-BAN A MESÉKRŐL ÉS A   MESÉK JÓTÉKONY HATÁSÁRÓL

A Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) jóvoltából új,

felnőtteknek szóló, ingyenesen látogatható klub indult a Wekerlei

Kultúrházban, melyen minden hónap első péntek délutánján egy-egy érdekes

téma köré szerveződik a beszélgetés.

Az októberi nyitó alkalom után – ahol Molnár Szabolcs mentalista bűvész volt a

vendég, és a varázslatról volt szó –, november elején a mese és a mesék jótékony

hatása lesz a téma. A délután meghívott vendége: Tatai Veronika színművész,

mesemondó. Moderátor: Pamuk Andrea.

A „Találkozások” programsorozat kiváló alkalom arra, hogy az egyre korábban

szürkülő péntek délutánokat egy csésze tea mellett kiszínezzük izgalmas

beszélgetésekkel egy kellemes társaságban.

Teáról és kekszről a WEKKA gondoskodik, a kérdéseket az érdeklődők hozzák.

A részvétel ingyenes!

Időpont: 2015. 11. 06., péntek 17.45 – 19.00

Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

1192 Budapest, Petur u. 7. Tel.: 282 9895, 358 0690

wkk.kispest.hu

 
Befejezték a Sibrik Miklós úti felüljáró újjáépítését PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2015. október 30. péntek, 07:55

Véget ért Budapesten a Sibrik Miklós úti felüljáró 2014 áprilisa óta tartó felújítása, ezért péntektől visszaáll a korábbi forgalmi rend - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A képen a híd bontási munkái láthatók.


Azt írták: az autósok újra kétszer két sávon haladhatnak a felüljárón. A járdát három és fél méteresre szélesítették, és vegyes használatú gyalogos-kerékpáros utat hoztak rajta létre, ezáltal összekapcsolták a Sibrik Miklós úti bicikliutat, valamint a Vak Bottyán utcai kerékpársávokat.
Az érintett tömegközlekedési járatok megállói szintén visszakerülnek eredeti, felújítás előtti helyükre, és ezzel párhuzamosan megszüntetik a Bartók Béla utcai ideiglenes buszsávot.
A hídépítés folyamán a csatlakozó utak burkolatait, a járdákat és a buszmegállókat is megújították.
A BKK szerint az 1977 és 1979 között épült felüljáró rekonstrukciójára annak leromlott állapota miatt volt szükség, ugyanis majdnem huszonöt évig nem végeztek rajta nagyobb javítási munkákat. A most lezárult felújítás eredményeként a felüljáró korszerűbb és biztonságosabb lett - írták.
Hozzátették: kisebb tereprendezési munkákra még számítani lehet a környéken, ezek azonban már nem járnak érdemi forgalomkorlátozással.
A Sibrik Miklós úti felüljáró a X. és a XIX. kerületet köti össze Budapesten; Kő
bánya-Kispestnél a vasúti vágányok, a reptéri gyorsforgalmi út és a 3-as metró felett ível át.

 
Őrizetben a dohánybolti rabló PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2015. október 29. csütörtök, 21:01

A férfi az eladót bántalmazva a bevételt követelte.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitánysága nyomozást folytat felfegyverkezve elkövetett rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt V. Lajos 37 éves budapesti lakos ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2015. október 23-án 22 óra 35 perc körüli időben vásárlási szándékkal bement egy Budapest XIX., Kossuth téren található nemzeti dohányboltba. Miután V. Lajos a pénzét nem találta, vásárlási szándékától elállt és az üzlethelyiséget elhagyta. Kis idő elteltével a férfi visszament a boltba és az eladót bántalmazva a bevételt követelte. V. Lajos a támadást követően az üzletből pénz nélkül távozott. A rendőrök az elkövetőt 2015. október 27-én 16 óra 15 perckor egy Budapest X., Jászberényi úton elfogták, majd előállították a BRFK XIX. kerületi Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki.

Vele szemben - őrizetbe vétele mellett - a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le, egyben előterjesztést tettek előzetes letartóztatásának indítványozására. Az esetről korábbi cikkünk ide kattintva olvasható.

 
Forgalmi változások PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2015. október 29. csütörtök, 06:20

Rendkívüli járatok, sűrűbb tömegközlekedés a mindenszentek és a halottak napján.

A mindenszentek és a halottak napja miatt a BKK idén is rendkívüli, sűrűbben és nagyobb kapacitással közlekedő járatokkal segíti a temetők gyorsabb, kényelmesebb megközelítését. A hozzátartozóik, ismerőseik nyughelyét meglátogatóknak a rendkívül nagy gépkocsiforgalom miatt az egyéni közlekedés helyett célszerű a megszokotthoz képest sűrűbben közlekedő rendes és rendkívüli tömegközlekedési járatokat, azok közül is az Új köztemető és a Farkasréti temető felé a kötöttpályás villamosjáratokat használni a sírkertek megközelítésére.

 

Sűrített járatok a temetői közlekedés gyorsabbá tétele érdekében

Idén november 1-jén (vasárnap), a mindenszentek, és november 2-án (hétfőn), a halottak napján, valamint az ezt megelőző napokon – a korábbi évek tapasztalatai alapján – rendkívüli forgalom várható a fővárosi temetők környékén. A sírkertekhez közlekedő közösségi közlekedési járatok október 28-a (szerda) és november 1-je (vasárnap) között a szokásosnál sűrűbben indulnak, emellett rendkívüli járatok is közlekednek a fővárosban a temetők gyorsabb és kényelmesebb elérése érdekében. A 38B, 158B és 218B jelzésű rendkívüli buszjáratokon elsőajtós felszállási rend lesz érvényben, azaz a buszon a járművezetők ellenőrzik a felszállás előtt, hogy az utas rendelkezik-e érvényes jeggyel vagy bérlettel. Utasaink igény esetén – 450 forintért – a járművezetőnél is vásárolhatnak vonaljegyet.

November 1-jén (vasárnap) a nappali járatok a munkaszüneti napi, illetve ünnepnapi menetrend szerint közlekednek.

 
Falevél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2015. október 29. csütörtök, 06:07

Kihelyezésre kerültek a falevélgyűjtő ketrecek a közterületeken. Ide a lakosság a közterületeken keletkezett zöld hulladékot helyezheti.

Részletek a képre kattintva olvashatók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Soha nem látott melegrekord jön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: faktor.hu   
2015. október 28. szerda, 09:58

Soha nem volt még olyan meleg szeptemberben, mint idén - és ez már a hetedik rekordot döntő hónap 2015-ben. Így már gyakorlatilag biztos, hogy 2015 lesz a legmelegebb év, amióta erről adatok vannak. A világ átlaghőmérséklete 15,9 Celsius fok volt az első őszi hónapban.


1880 óta mérik a hőmérsékletet


A szeptemberi átlaghőmérséklet, amit a szárazföldön és az óceánok felszínén mértek, 0,9 Celsius fokkal magasabb volt, mint a XX. századi átlag. Ez 0,19 fokkal nagyobb, mint az eddigi csúcs, ami 2014. szeptemberben volt. Erről az Amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont készített jelentést. Ha csak a szárazföldi hőmérsékletet nézzük, az 1,16 fokkal volt magasabb, mint az elmúlt évszázad átlaga.

Összement a sarkvidéki jégtakaró

A Nemzeti Hó- és Jégadatbázis tanulmánya szerint a jégtakaró 28,9 százalékkal volt kisebb, mint az elmúlt harminc év átlaga. De az is igaz, hogy volt már ennél sokkal kisebb is a sarki jégsapka.

Változékony időjárás

Akik ősszel indultak Spanyolországba nyaralni, meg is fázhattak. Ott és Alaszkában hidegebb volt, mint lenni szokott. A világ más tájain, viszont sokkal melegebb. Norvégiában például 2,2 fokkal, de ez volt a jellemző az amerikai kontinensen is. Ausztráliában 1900-óta a harmadik legszárazabb szeptember volt a 2015-ös. Ezzel szemben Kína északi részén vagy Japánban a szokásos eső kétszerese esett le egy hónap alatt.

Egész évben

Mindent összevetve, az év első kilenc hónapjában 0,85 Celsius fokkal volt magasabb a hőmérséklet, mint a XX. századi átlag. Csak a január és az április lógott ki a sorból. A meteorológusok azt mondják, hogy a globális felmelegedés és az El Niño együtt okozzák a meleget. A szakemberek már nem várnak olyan nagy hideget idén, ami megakadályozná a rekorddöntést.

 
Mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2015. október 28. szerda, 02:44

Általános szokás, hogy Mindenszentek napján és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik tűzesetek száma.

 

November elsején Mindenszentekkor és az azt követő Halottak napján, valamint az itthon is egyre elterjedő halloweeni szokásként az emberek gyertyákat, mécseseket, vagy töklámpásokat gyújtanak. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy ezeket könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a szabadtéren a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek.

 

Fontos, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel rendelkező kegyeleti mécses.

 

A Halloweent jelmezben ünneplők körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen ezek a jelmezek gyakran jól éghető, könnyen meggyulladó anyagból készülnek. A töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes. Kihelyezésükhöz fontos a megfelelő hely megválasztása, illetve olyan mécses használata, ami szeles időben is biztonságosan égethető.

 
ÁSVÁNY- ÉS ÉKSZERBÖRZE PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2015. október 28. szerda, 02:38

Szeretettel várnak a szervezők mindenkit, akit érdekel az ásványok és az ebből készült szebbnél-szebb ékszerek világa. Láthatóak lesznek még ezoterikus, gyógyító kövek, csigák és kőzetek a világ minden tájáról.

 


262. oldal / 445