Kispesti.hu
May 20

Hírek
Hajléktalanokat segített önkéntesként a Jobbik politikusa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2015. december 09. szerda, 20:29

A Vöröskeresztnél vállalt egynapos önkéntes munkát Kató Alpár, a Jobbik kispesti választókerületi elnöke, az „Önkéntesség éve” keretében. A munka során megismerkedett a hajléktalan-ellátás főbb kérdéseivel.

A politikus terepre is kiment a Vöröskereszt szakemberével. Bejárták a KöKi-t, voltak a kispesti Sherwoodban, illetve a Határ úti aluljáróban is megnézték, hogy a hajléktalanok milyen körülmények között vannak, felajánlották nekik segítségüket. A szolgálat alatt például elvittek egy középkorú hajléktalan hölgyet a Gyáli úti fertőtlenítő állomásra is – olvasható a vele készült interjúban.

Ahogy Kató Alpár fogalmaz: a Vöröskereszt munkatársai nagyon le vannak terhelve, és szerény körülmények között kell életeket és lelkeket mentsenek nap mint nap. A legkézenfekvőbb segítség az adományozás, hiszen akár pénzzel, akár ruhával, akár élelmiszerrel segítjük a szervezetet, biztos lehet benne mindenki, hogy jó helyre kerül. A rendszeres önkéntes szolgálat szintén nagy segítség, de ahogy tapasztaltam, már egy jó szó is sokat számít ezeknek az embereknek. Forrás: ittlakunk.hu

A teljes interjút ide kattintva olvashatjátok el.

 
TITKOS KÉSZÜLŐDÉS A WKK-BAN PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2015. december 09. szerda, 17:54

December 19-én, szombaton az év utolsó közös összejövetelén, csodaváró titkos karácsonyi készülődésre várja a Wekerlei Kultúrház a gyerekeket és szüleiket.

Az ünnepváró délutánon, míg a kisebbek angyalkákat kereshetnek és készíthetnek, addig a nagyok ajándékcsomagolási ötleteket gyűjthetnek, és elkészíthetik karácsonyi üdvözlő- és ajándékkísérő kártyáikat.

A részvétel ingyenes!

A rendezvényt a Wekerlei Kulturális Közhasznú Alapítvány (WEKKA) támogatja.

Időpont: 2015. december 19., szombat 15:00 - 18:00

Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár

1192 Budapest, Petur u. 7. Tel.: 282 9895, 358 0690

wkk.kispest.hu


 
Kitüntették az év rendvédelmi dolgozóit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. december 09. szerda, 11:26

Mórocz József őrnagyot Az év rendőre, Juhász Tibor őrnagyot Az év tűzoltója, Bohnert Csabát Az év polgárőre címmel tüntette ki az önkormányzat. A közbiztonsági dolgozók mai városházi köszöntésén jelen volt Gajda Péter polgármester, a három alpolgármester, Vinczek György, Rátkay Andrea és Kertész Csaba, az önkormányzati képviselők közül Bogó Józsefné, Fekete László, Lackner Csaba, Varga Attila, Dódity Gabriella, Szathury Kolos, Lazányi Ferenc, Lázár Tamás, valamint Plánk Róbert rendőr ezredes, a kispesti rendőrkapitányság vezetője, Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tordai László tűzoltó őrnagy, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság vezetője, Horváth Zoltán, a Kispesti Készenléti Polgárőrség elnöke, Somodi Roland, a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület elnöke és Pella László nyugalmazott rendőr dandártábornok, a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány elnöke. Az ünnepségen Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő adott műsort.

Köszöntőjében Kispest polgármestere elmondta, hagyomány hogy év végén az önkormányzat köszönetet mond azoknak a rendvédelmi dolgozóknak, akik sokat tettek a kerület közbiztonságáért. Gajda Péter hangsúlyozta, közösen dolgoznak azért, hogy a kispestiek biztonságban érezzék magukat, ha az utcára lépnek. A fontosabb idei közbiztonsági fejlesztéseket említve – az önkormányzat műszaki eszközökkel támogatta a tűzoltóságot, a rendőrök autókat kaptak, bővül a térfigyelő rendszer – köszönte meg a polgármester, hogy a rendvédelmi szervek partnerek voltak a közös m unkában, hogy Kispest komfortosabb, biztonságosabb, kellemesebb városrésze legyen Budapestnek. Beszéde végén Gajda Péter azt mondta, bízik abban, hogy fejlesztésekkel, eszközvásárlásokkal az önkormányzat a jövőben is támogatni tudja ezt a felelősségteljes tevékenységet.

A közbiztonsági díjakat a polgármester, valamint Lackner Csaba, a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság elnöke és Lázár Tamás közbiztonsági tanácsnok adta át.

Az év rendőre címet Mórocz József őrnagy vehette át példaértékű hozzáállással, rendkívüli elhivatottsággal végzett munkájáért, a kapitányság eredményességét és a beosztott állomány fejlődését szolgáló lelkiismeretes tevékenységéért.

Az év tűzoltója címet Juhász Tibor őrnagy kapta kiemelkedő szakmai, fizikai és pszichikai felkészültséggel végzett 25 esztendei munkájáért, a lakosság biztonságát szolgáló különleges szerkezelő tevékenységéért.

Az év polgárőre Bohnert Csaba lett a közbiztonsági szervezetek munkáját támogató kiváló munkájáért, a kispestiek nyugalmát szolgáló önzetlen tevékenységéért (balesete miatt nem lehetett jelen, ezért elismerését a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület elnöke, Somodi Roland vette át).

Kispest közbiztonságáért végzett odaadó munkájáért elismerő oklevelet és jutalmat kaptak a kispesti rendőrkapitányság kiemelkedő munkát végzett munkatársai – Fejes Gábor hadnagy, Zsoldos Katalin kormánytisztviselő, Czövek Andrásné közalkalmazott, Farkas Béla törzszászlós, Koleszár András törzsőrmester, Berecz Roland törzsőrmester, Horváth Józsefné alezredes, Kemény Olga alezredes és Dohy Mihályné közalkalmazott –, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság kiváló munkát végzett munkatársai – Kóczán Tamás főtörzszászlós, Nagy Gábor törzszászlós, Horváth Zsolt főtörzsőrmester, Valek Levente törzsőrmester és Takács György zászlós –, valamint Bocsik Szabolcs polgárőr a lakosság biztonságát szolgáló, a rendőrség és az önkormányzat tevékenységét támogató önzetlen polgárőri munkája elismeréseként (távollétében a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Horváth Zoltán vette át az elismerést).

A Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének javaslatát támogatva a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány külön elismerésben részesítette a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség törzsállományának kiemelkedő munkát végző munkatársait. Dél-Pest lakóit szolgáló kiemelkedő tevékenységének elismeréséül oklevelet vehetett át a polgármestertől és Pella László nyugalmazott rendőr dandártábornoktól, az alapítvány elnökétől Tóth József tűzoltó ezredes, iparbiztonsági felügyelő, Bényei Darázs Eszter tűzoltó százados, kiemelt főelőadó, Bertók Szabolcs tűzoltó főhadnagy, kiemelt főelőadó és Janics Vilmosné a katasztrófavédelem ügykezelője.

Az ünnepség zárásaként Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok köszönte meg valamennyi szervezet nevében az elismeréseket.

 
Nem jár a metró Kispest és a Nagyvárad tér között PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mno.hu   
2015. december 08. kedd, 21:10
Pótlóbuszok járnak az M3-as metró helyett Kőbánya-Kispest és Nagyvárad tér között baleset miatt – írja a Budapesti Közlekedési Központ.

Az MNO tudósítója szerint a népligeti állomáshoz nagy erőkkel vonult ki a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, és a mentők is.

Portálunkat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté arról tájékoztatta, hogy a metró elgázolt egy 35 év körüli férfit, aki a helyszínen életét vesztette.

 
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2015. december 08. kedd, 07:15
A téli időjárási viszonyok között az egyik legnagyobb kihívást a fővárosi közúti és közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása jelenti. A közlekedési balesetek megelőzése, felszámolása, a forgalom folyamatosságának biztosítása az erre rendelt szervezetek szoros együttműködését igényli. Igazgatóságunk Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával, továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.


A téli időjárás akkor kezelhető eredményesen, ha a fővárosi lakossága is minden tőle telhetőt megtesz a balesetek elkerülése érdekében. Ezért az alábbiakat kérjük a budapesti lakosoktól, a fővárosban közlekedőktől:
Csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.

Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a várható időjárási és útviszonyokról, előrejelzésekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) honlapján. A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az FKI (www.fovaros.katasztrofavedelem.hu) és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (www.katasztrofavedelem.hu) honlapján, valamint a megyei honlapokon.

Továbbiakban a katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat adja azoknak, akik hosszabb útra indulnak:

Az aktuális időjárási körülményekre tekintettel mindenképpen érdemes megfontolni az utazást.

Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!

Közvetlenül az indulás előtt tájékozódni kell nem csak az indulás helyén, hanem a célállomás körzetében az aktuális időjárási helyzetről.

Lehetőleg csak teli tankolt autóval induljon útnak.

Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.


Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.

Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.

Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.

Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni.

Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.

Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.



Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 
Most nem tűz miatt nem közlekedett a metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2015. december 06. vasárnap, 22:16

Az M3-as metró ismét a teljes vonalon közlekedik. Köszönjük a türelmet! Olvasható a BKK Facebook oldalán.

A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között nem jártak a metrók. A BKV sajtóosztályán megtudtuk, hogy „illetéktelen személy indult el az alagútba″, és emiatt kellett áramtalanítani. A rendőrök elfogták és kihozták az utast az alagútból.

 
Mikulás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wikipedia.org   
2015. december 06. vasárnap, 22:02

A Mikulás szó cseh származású, maga az ajándékozás szokása pedig osztrák hatásra terjedt el a magyar családoknál. A Mikuláshoz köthető magyar néphagyomány azonban a globalizáció hatására megváltozott: addig amíg a két világháború között a Mikulás alakja a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig a mai fogyasztói társadalmakban egyre inkább elterjed az a nézet, hogy Mikulás, illetve országonként más-más alak, aki a mi jóságos Mikulásunk megfelelője, a Lappföldön él, szánját rénszarvasok húzzák, a segítők pedig általában elmaradnak mellőle. Az eredeti cikk a képre kattintva olvasható.

 

 
Egy félidő alatt döntött a Honvéd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: rangado.hu   
2015. december 05. szombat, 20:03

A kispestiek 3-0-ra nyertek a Puskás Akadémia vendégeként az élvonal 18. fordulójában.

Az élvonal 18. fordulójában az éppen nem kiesőhelyen álló Puskás Akadémia látta vendégül a Bp. Honvédot.

A második percben a hétközi fordulóban is igen aktív Youla került helyzetbe a hazai kapu előtt, de félfordulatból nem találta el jól a labdát, így felszabadítottak a védők. Az első tíz perc végéhez közeledve Gazdag is célba vette a felcsúti kaput, ezúttal azonban egy hazai játékosban akadt el a labda – derül ki a kispesti klubhonlap tudósításából.

A 15. percben ismét Youla próbálkozott – Pogacsics könnyedén védte a kísérletet. A játékvezetőnek volt dolga az első húsz percben: négy sárga lapot is kiosztott. A vendégek kapusa először a 22. percben lett jobban megdolgoztatva: Pekár passzából Grgic szerezhetett volna gólt, de Kemenes bravúrral hárított. Ami az egyik oldalon nem jött be, az sikerült a másodikon: a 27. percben Prosser Dániel kapott remek labdát, egyedül vitte a kapusra, és nem is hibázott (0-1).

A 36. percben Souleymane Youla duplázta meg a Honvéd-előnyt: egy szabadrúgás után Prosser távoli lövése a kapu előtt tömörülő játékosok közül épp a légióst találta meg, aki tíz méterről a kapuba helyezett (0-2). Magabiztos előnnyel mehetett szünetre a fővárosi együttes. Forrás: rangado.hu

 


259. oldal / 446