Kispesti.hu
May 20

Hírek
Átadták az ország 235. kormányablakát Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: orientpress.hu   
2016. január 16. szombat, 10:02

Hivatalosan is átadták pénteken az okmányiroda helyén, a Városház tér 18-20. szám alatt működő kormányablakot a XIX. kerületben. A kispesti a 235. olyan új integrált ügyfélszolgálat, ahol az okmányügyek mellett családtámogatási és állampolgársági ügyeiket is egy helyen intézhetnek a polgárok. Az elmúlt évben a 19. kerületi okmányiroda - amely 19 ablakkal működik - 50 ezres ügyfélforgalmat bonyolított le.

 


Az e-közigazgatási ügyintézés akkor jó, ha gyorsan és olcsón valósul meg, ugyanakkor hatékonyan működik - hangsúlyozta Ignácz István. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) elnöke szerint az elkövetkező időszakban az elektronikus ügyintézés fokozatosan valósul meg. Hozzátette, európai uniós viszonylatban Magyarország jelenleg közepes szinten áll.

György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja úgy fogalmazott: 2010 óta a modern kori közigazgatás legnagyobb volumenű átalakítása zajlik. A kezdetekben 146, később 423, jelenleg pedig 528 ügytípus intézhető el a kormányablakokban - emlékeztetett. A számadatokról szólva elmondta, a közigazgatási reform 2011-es elindulása óta 1 millió 100 ezer állampolgár összesen 1 millió 200 ezer ügyet intézett el, a miniszterelnökség szándéka pedig a kormányablakokban végezhető ügykörök további bővítése. György István végezetül köszönetét fejezte ki Gajda Péternek, Kispest polgármesterének az együttműködésért.

A vidéki beruházások nagy része már befejeződött, 2016 májusáig pedig a fővárosi beruházások megvalósulásával összesen 270 kormányablak várja majd az állampolgárokat országszerte. Forrás: orientpress.hu

 
Vállalkozói napok Kispesten! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2016. január 15. péntek, 11:05

Üzleti találkozó és vállalkozók jótékonysági bálja lesz a KMO Művelődési Házban. A kispesti vállalkozói napokat február 12-én pénteken és február 13-án szombaton rendezik meg együttműködésben Kispest Önkormányzatával és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával. Mindkét eseményre várják a kispesti és a szomszédos kerületekben tevékenykedő vállalkozókat, illetve az intézményekben dolgozókat. A kapcsolatok ápolása és ismeretszerzés mellett jut majd idő a szórakozásra, illetve lehetőség adódik jótékonykodásra is.

A KMO az I. Kispesti Üzleti Találkozót nyolcvan fővel és az I. Vállalkozók Jótékonysági Bálját százhúsz fő részvételével 2015 februárjában szervezte meg először, ugyancsak a kispesti önkormányzat, valamint a BKIK közreműködésével. A vállalkozók mindkét eseményről megelégedéssel távoztak. A kereskedelmi és iparkamara az utóbbi időszak egyik legsikeresebb budapesti rendezvényeként jellemezte a programot, így nem volt kérdéses a folytatás.

Az idén kétnaposra tervezik a szervezők a vállalkozók találkozási lehetőségét a KMO-ban. A február 12-én péntek délelőttre tervezett szakmai nap alkalmat ad egy konferenciára, ahol egyrészt ismertetőt hallhatunk a helyi önkormányzat városfejlesztési terveiről, másrészt új ismeretekkel gazdagodhatunk a ma oly sokat emlegetett és divatos marketing témával kapcsolatban.

Ebben az évben sem maradhat el természetesen a jótékonysági bál, melyet február 13-án szombaton este rendeznek meg. Ennek keretében, támogatói jegyek vásárlásával egy 13 éves fogyatékos kispesti kislány gondozására gyűjtenek a bálozók. Az ünnepi svédasztalos vacsora mellé a zenét ezúttal a Kispesten alakult Coctail Zenekar szolgáltatja, a műsorban pedig fellép a kispesti Art's-Ok Táncstúdió, valamint Gájer Bálint jazz-énekes, aki egy 45 perces kis koncerttel színesíti az estet, de – ahogy tavaly is -, sor kerül a támogatói jegyek ajándéksorsolására és tombolára is. A díjak között szép ajándékokra lelhetünk, például többek mellett lesz gyémántmedál egyik elsőként ajándékot felajánlott szponzorunk (Diamonds International Corporation Magyarország Kft.) jóvoltából.

A február 12-i pénteki, belépő nélküli, tehát díjmentes üzleti találkozóra regisztrálni, valamint a február 13-i szombati bálra belépőt, illetve támogatói jegyet vásárolni a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban lehet.

(KMO)

Budapest, 2016. január 15.


 
Kiraboltak egy látássérült férfit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2016. január 14. csütörtök, 16:49

Az elkövetők a megszerzett lakáskulccsal próbáltak meg bejutni a sértett lakásába.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitánysága eljárást indított rablás bűntett és lopás vétség kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt P. László 30 éves budapesti lakos és egy 29 éves pusztadobosi férfi ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a két férfi 2015. szeptember 1-jén 21 óra 45 perc körüli időben egy Budapest II., Pasaréti úti buszmegállóban megpróbálta lerántani a sértett válláról, annak táskáját. A látássérült férfi, hogy ezt megakadályozza ráfogott a táskájára, emiatt dulakodás alakult ki a három férfi között. A sértettet a földre rántották, majd a megszerzett táskával, benne a sértett pénztárcájával, személyes irataival, lakáskulcsával és mobiltelefonjával együtt elmenekültek a helyszínről.

Az elkövetők 45 perc elteltével megjelentek a sértett XIV. kerületi lakásánál és a korábban eltulajdonított kulccsal megpróbáltak bejutni a lakásba. A két férfinak sikerült kinyitnia az ajtó biztonsági rácsát, de az ajtót már nem tudták, mert a sértett fia megzavarta őket. P. László és társa elmenekült a helyszínről.

A rendőrök a két férfit 2016. január 11-én Kispesten elfogták, előállították, majd gyanúsítottként hallgatták ki őket.

Velük szemben - őrizetbe vételük mellett - a további eljárást a Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitánysága folytatja le, egyben előterjesztést tettek előzetes letartóztatásuk indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2016. január 13-án elrendelt.

 
Véleményezhető a fák védelméről szóló rendelet módosítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. január 14. csütörtök, 16:42

A képviselő-testület soron következő ülésén a fák védelméről szóló 20/2014. (VI.24.) önkormányzati rendeletének módosító javaslatait megtárgyalja és dönteni készül a rendelet módosításáról.

A rendelettervezettel kapcsolatos véleményeket, javaslatokat 2016. január 15-én, pénteken 12 óráig lehet elküldeni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, vagy a Budapest Főváros XIX. kerület, Kispesti Polgármesteri Hivatal, 1195 Budapest, Városház tér 18-20. postacímre.

Eredeti cikk ide kattintva olvasható.


 
Az Ady Endre út egyik lakóházához hívták a tűzoltókat. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2016. január 13. szerda, 22:09

Kispesten, az Ady Endre úton kigyulladt egy lakóház második emeletének egyik lakása, a tűzoltók egy embert a lakásból kikísértek, a mentők kivizsgálásra kórházba szállították. A gáztűzhely környezetét érintette a tűz, a tüzet a tűzoltók eloltották, a gázszolgáltatót értesítették. Az utómunkálatok még tartanak.

 
Kispest felszabadulására emlékeztek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. január 13. szerda, 22:07

Hetvenegy éve, 1945. január 9-én fejeződtek be a 2. világháború harcai Kispesten. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a Városház téri emlékműnél szombaton.

 

 

 

Az ünnepséget szervező Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) kispesti szervezete részéről Szonderik Gyula titkár és Losó Györgyné, a Romák felzárkóztatásáért Egyesület vezetője a helyezett el koszorút a csaknem 3,5 méter magas, bronzból készült emlékmű talapzatán. A békét szimbolizáló nőalakot, Tar István szobrászművész alkotását, 1960-ban állították fel a Városház téren.

A fasiszták elleni Kispest környéki harcokban elesett 38 szovjet katonára emlékezünk, 1945. január 9-e egy nagyon szomorú időszakát zárta le Kispest történtének – fogalmazott Szonderik Gyula, aki személyes emlékeit idézte fel az 1944-es első bombázás szörnyűségeiről, a kispesti zsidók elhurcolásáról, a nyilasterrorról, a Gránit gyár udvarán felállított német ütegről, a bunkerről, a harcok végéről és január 9-én az első szovjet katonák megjelenéséről.

 
BŰNMEGELŐZÉSI TÁJÉKOZTATÓ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2016. január 13. szerda, 09:31

Aggódik, mert a szomszédban többször történt lopás? Ismeretlenek elvitték a biciklijét? Egyszerű, olcsó, de hatékony eszközöket keres a betörések, lopások ellen? A Kispesti Rendőrkapitányság ingyenes bűnmegelőzési és vagyonvédelmi előadásra hívja a wekerlei lakosokat, időseket és fiatalokat egyaránt, ahol a Wekerletelepen történt bűncselekmények megelőzésének lehetőségeire hívják fel a figyelmet. Az előadást követően személyes kérdések, javaslatok megbeszélésére is lehetőség nyílik.
Előadó: Marticsek János rendőr alezredes, a Budapest XIX. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője
A részvétel díjtalan!


Cím: 1192 Budapest, Petur u. 7.

2016. január 30. szombat, 15.0016.30

 
Baranta és a magyar sportmozgalom PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2016. január 11. hétfő, 17:42

Az év utolsó napjaiban találkozott Kulcsár Krisztián a  Nemzetközi Vívószövetség (FIE) technikai igazgatója, többszörös párbajtőr világbajnok, olimpikon, és Dobó József Baranta Kapitány, a Kispesti Koppány Vezér Baranta vezetője. A találkozáson szóba került a magyar sportmozgalom és utánpótlás nevelés és ezen belül a Baranta mint hagyományos Magyar Harcművészet.

 

Kulcsár Krisztián örömét fejezte ki, hogy Magyarországon is megjelentek a nemzeti karaktert hordozó harcművészetek, így a lovasíjjásszat, szabja-vívás, vagy éppen a Baranta, bizonyítva, hogy a nagy katonai múlttal és fegyveres tudással rendelkező népeknek Európában is kialakulhatnak a nemzeti jellegű saját harcművészeteik. Ennek jó példája lehet az orosz Sambo, az Olasz Scherma, vagy a magyar Baranta is. Így a  harcművészetek iránt érdeklődőknek nem csak a távol-keleti irányzatok biztosíthatnak lehetőséget a  testedzésre.

Dobó József a Barantáról elmondta, hogy bár viszonylag új irányzatnak tűnik, hiszen hivatalos formában csak 20 éve létezik, maga a mozgásanyag évszázadok tapasztalatára épül. Már az 1930-as években is voltak próbálkozások, hasonló, a magyar harci tudásra épülő rendszer kialakítására, de a Baranta lett végül az az irányzat, ami képes egységes oktatási rendben mint harcművészetet kezelni a hagyományokon alapuló népi-vitézi-katonai kultúrát. Így rendszerének ugyanúgy része a pásztor-betyár világ botos ostoros mozgásvilága, mint a középkor íjászkodó-páncélos pallosos világa, vagy az újkor regimentális katonai hagyományai. Ennek ellenére, vagy pont ezért viszont nem hagyományőrzésről, hanem a modern felfogás szerinti harcművészetről és életmódról van szó, ahol a Baranta művelői nem csak a baranta 25 ! alapfegyverének kezelését, hanem a hozzá tartozó életmódot (népzene,néptánc,népmesék,népi iparművészet) is megismerik.

Kulcsár Krisztián kérdésére, hogy mégis mi az ami megkülönböztetheti a Barantát más harcművészetektől, megismerkedhetett a Baranta oktatásfilozófiájának alapjával, az un. Hétpálcás rendszerrel, ami biztosítja a markáns különbséget. Ugyanis a Barantának bár része a versenyzés, és a küzdősporti jelleg is megjelenik benne, hisz versenyeket is szervez, és tagjai rokon szervezetek versenyein is jó eredményeket érnek el, (így volt barantás aki párbajtőr versenyen is indult,) mégis oktatási végcéljának az együttműködés és irányítás, tehát a taktikai és stratégiai készségek elsajátítását, megismertetését tartja. Így legfontosabb egysége nem az egyén, hanem a csapat, nem az én, hanem a pár, az arkadas. Így a barantában nem csak a gyerekek, hanem bármely harcművész, bármilyen életkorú felnőtt is megtalálhatja a fejlődés lehetőségét, hiszen a széles palettájú fegyver arzenál használatának elsajátítása mellet, mindenki lehetőséget kap önmaga legyőzésére is, hogy a szerves társadalmi modell megismerésével része, és vezetője is legyen egyszerre a hagyományos életmódnak.

A megbeszélés végén Kulcsár Krisztián a  Nemzetközi Vívószövetség (FIE) technikai igazgatója az elhangzottak alapján, dicsérőleg felajánlotta segítségét Dobó József Baranta Kapitánynak, hogy mind a harcművészetet, és ezen belül a kardforgatást, mind a Barantát mint életmód és harcművészetet támogassa.

 


255. oldal / 446