Kispesti.hu
May 20

Hírek
„Nagymamára vágyom”, avagy egy kispesti kisfiú lélekrezdülései PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2016. január 25. hétfő, 07:47

Egy olvasói levelet továbbitok, melyben egy kisfiú nagyszülőt keres.

Aki tud segítsen. Íme a levél:

„Egy nagymamára vágyom”-ez a sóhaj egy négyéves kisfiúból

szakadt ki, amikor a játszótéren látta, hogy a többi gyerekkel milyen

önfeledten játszik a nagymamája, eközben az ő apukája meg

türelmetlenül csak arra várt, mikor gyújthat végre rá...

Az oviban hallotta a többi barátjától, hogy nekik 2-2 nagyszülőjük van 

és mindig mennek hozzájuk, sőt a szünidőt is náluk töltik a gyerekek.

A kisfiú nem értette, hogy másoknál ez miért így van, így hát

megkérdezte az anyukáját. Édesanyja azt válaszolta, hogy neki csak

egy nagymamája és egy nagypapája van, mert az édesapa szülei

már nem élnek. A kisfiú – ha nem is értette, de elfogadta a választ,

hát neki csak 1 jutott...

Teltek-múltak a hónapok, az anyukának –aki közben egyedül maradt

a kisfiúval- munkájából adódóan sokszor kellett volna segítség a

nagyszülők részéről, akik arra hivatkoztak, hogy a fiú még túl kicsi és

majd ha nagyobb lesz, akkor vigyáznak rá.

A kisfiú sokszor szomorú, mert nem érti, mi lehet az oka, hogy az ő

nagymamája mindig rohan valahová, vele meg csak nagyritkán

játszik egy órácskát. „Valami rosszat tettem a Mamának?”-kérdezte

anyukáját, aki megnyugtatta, hogy dehogy, ő nagyon aranyos és jó

kisfiú, csak a Mamának sok a dolga...

A kisfiú álmodott. Azt álmodta, hogy halat fog egy bácsival, akit a

nagypapájának szólít, s miközben nagyokat nevetnek, odajön egy

néni finom, gőzölgő fánkokkal a kezében, megsimogatja a kisfiú fejét,

ő erre rámosolyog és  azt mondja: „Köszönöm, drága Mamikám!”

A kisfiú felébred és nem érti, hova lett a kedves Nagyi és Papa, pedig

végre neki is voltak igazi nagyszülei.

Elmesélte az anyukájának, amit álmodott, aki megnyugtatta őt: „Ne

aggódj, megkeressük őket!”  Hiszen minden gyereknek jár az a

szeretet és azok az emlékek, melyet csak a nagyszüleitől kaphat meg.

A kisfiú várja a jelentkezését annak a házaspárnak, vagy egyedülálló

néninek, bácsinak, akiknek boldogságot és örömet jelentene,

kitöltené életét egy kisunoka.

Kérjük, e-mailben írjanak egy rövid bemutatkozást a következő címre:

Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Kép forrása: sciart.eu

 
Meseakadémia PDF Nyomtatás E-mail
Írta: fszek.hu   
2016. január 23. szombat, 12:04

Beszélgetés a mesékről és a meseterápiáról felnőtteknek (szülőknek, pedagógusoknak) Náfrádi Anikó meseterapeutával 2016. január 28-án, csütörtökön, 17 órától.

016. január 28-án, csütörtökön, 17 órától várunk minden kedves érdeklődőt, szülőket, pedagógusokat a Mit meséljek? Hogyan meséljek? című beszélgetésünkre Náfrádi Anikó meseterapeutával a mesékről és a meseterápiáról.

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kispesti Üllői úti könyvtára
1191 Budapest, Üllői út 255. Tel: +36 (1) 281-1163
http://www.fszek.hu/ulloi
http://www.facebook.com/fszekulloi

 
Magyar kultúra napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wikipedia.org   
2016. január 22. péntek, 12:28

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

Kölcsey Ferenc (1790–1838) Anton Einsle festményén

 

 
Újra teljes vonalán jár a 3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hirado.hu   
2016. január 22. péntek, 08:00

Újra a teljes vonalán közlekedik a 3-as metró - közölte a Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán csütörtök délután.


16 óra után pár perccel a BKK azt közölte a Facebook-oldalán, hogy baleset történt a 3-as metrón, és emiatt pótlóbuszok járnak Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, egy Kőbánya-Kispest felé tartó szerelvény a Népliget állomáson ütött el egy 20-30 év körüli férfit, aki túlélte a balesetet.

 
Gázolás miatt nem jár a 3-as metró egy szakaszon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: inforadio.hu   
2016. január 21. csütörtök, 17:20

Gázolás miatt nem jár a 3-as metró csütörtök délután Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.


A kieső szakaszon pótlóbusz közlekedik.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta, egy Kőbánya-Kispest felé tartó szerelvény a Népliget állomáson ütött el egy 20-30 év körüli férfit, aki túlélte a balesetet, jelenleg a mentők ápolják a helyszínen.

 
Közlekedési apokalipszis készül Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: portfolio.hu   
2016. január 21. csütörtök, 08:32

A BKK tegnap tett közzé egy táblázatot, melyben a 2016-os évre tervezett forgalomkorlátozásokat mutatja be. A táblázat szerint az év 14. hetétől (április 4-10.) legalább szeptember elejéig tart majd a 3-as metró felújításának első komolyabb üteme. A tervek szerint a metró egész nap nem közlekedne Újpest-Központ és a Lehel tér, valamint Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között, sőt este 8 óra után az egész vonalat buszokkal pótolnák.


Budapest legrosszabb állapotban lévő metróvonalának felújítása körül továbbra is rengeteg a tisztázatlan kérdés, így az áprilisi kezdést egyáltalán nem vennénk biztosra. Előbb-utóbb azonban tényleg elkezdődnek a munkálatok, egy ilyen mértékű lezárást pedig az egész város meg fog érkezni. Új buszsávokat kell majd kijelölni, az utastömeg elszállításához pedig rengeteg buszra lesz szükség.

Két nappal ezelőtt az omnibusz.blog.hu arról számolt be, hogy az metrópótlására kiírt BKV tendert a lengyel Solaris nyerte el, így ők szállíthatják a 75+75 darab csuklós buszt. Kíváncsian várjuk az újabb részleteket.

 
A tavalyi volt az eddig mért legmelegebb év PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2016. január 21. csütörtök, 08:28

2015 volt a legmelegebb év a Földön az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta – közölte szerdán az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA).

A föld- és tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet 14,79 Celsius-fok volt, 0,9 Celsius-fokkal magasabb a 20. századi átlagnál. Az 1880–2015 közötti időszakban ez volt a legmagasabb globális átlaghőmérséklet, amely 0,16 Celsius-fokkal meghaladta az előző évi rekordot. A 21. században ez volt a negyedik év, amikor a globális átlaghőmérséklet rekordot döntött a Földön. Az elmúlt 136 évben a tavalyi volt a legmelegebb december. Tavaly rekord meleget mértek egyebek között Közép-Amerikában, Dél-Amerika északi felén, Észak-, Dél- és Kelet-Európa egyes részein, Nyugat-Ázsiában, Kelet-Közép-Szibéria nagy területein, Afrika keleti és déli régióiban, a Csendes-óceán északkeleti és egyenlítői térségében, az Észak-Atlanti-óceán nyugati területein, az Indiai-óceán nagy részén és a Jeges-tenger egyes részein.


A földfelszíni globális átlaghőmérséklet tavaly 1,33 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Ez volt a legmagasabb érték az 1880-2015 közötti időszakban, 0,25 Celsius-fokkal túlszárnyalva a 2007-es rekordot. A tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet tavaly 0,74 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot. Ez ugyancsak a legmagasabb érték volt az érintett időszakban, 0,11 Celsius-fokkal meghaladva a 2014-es rekordot. Az északi félteke hótakarójának átlagos éves kiterjedése 9,5 millió négyzetmérföld (24,6 millió négyzetkilométer) volt 2015-ben. A mérések 1968-as megkezdése óta ez a 11., 2008 óta a legkisebb kiterjedés volt. Az év első felében a normális szint alatti, az év fennmaradó részében az átlagosnál magasabb volt a kiterjedés.

Rekordok dőltek meg

Az északi sarki átlagos éves tengeri jégkiterjedés 4,25 millió négyzetmérföld volt, ami a hatodik legalacsonyabb érték a mérések 37 évvel ezelőtti megkezdése óta. Az antarktiszi tengeri jégkiterjedés 4,92 millió négyzetmérfölddel a harmadik legnagyobb volt, 2013 és 2014 után. Tavaly decemberben a föld- és tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet 1,11 Celsius-fokkal volt magasabb a 20. századi átlagnál. Ez volt a legmagasabb decemberi érték az 1880–2015 közötti időszakban, 0,29 Celsius-fokkal túlszárnyalva az előző évi rekordot. A földfelszíni globális átlaghőmérséklet decemberben 1,89 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot. Ez volt a legmagasabb decemberi érték az érintett periódusban, 0,48 Celsius-fokkal túlszárnyalva a 2006-os rekordot. A tengerfelszíni globális átlaghőmérséklet 0,83 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot tavaly decemberben, ugyancsak rekordértéket produkálva az 1880–2015 közötti időszak decembereire vonatkozóan, és 0,2 Celsius-fokkal meghaladva a 2009-es rekordot.

Az északi sarki átlagos tengeri jégkiterjedés 300 ezer négyzetmérföld volt, ami 6 százalékkal marad el az 1981–2010 közötti átlagtól. Ez volt a negyedik legkisebb decemberi kiterjedés a mérések 1979-es megkezdése óta. Az antarktiszi tengeri jégkiterjedés 100 ezer négyzetmérföld volt decemberben, ami 0,9 százalékkal marad el az 1981–2010 között átlagtól. Az északi félteke hótakarójának decemberi átlagos kiterjedése 190 ezer négyzetmérföld volt, elmaradva az 1981–2010 között átlagtól. Az elmúlt 50 évben ez volt a 19. legkisebb kiterjedés.

 
Tartósan beteg, fogyatékkal élő kispestiek igényfelmérése kezdődik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. január 21. csütörtök, 08:22

Családban élő, tartósan beteg és fogyatékos felnőttek, valamint fogyatékkal élő vagy tartósan beteg gyermeküket nevelő szülők igényeit méri fel a január végén induló és február végéig tartó kérdőíves kutatással az Integrált Szülői Klub.

Az igényfelmérést az önkormányzat támogatásával, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum szakmai együttműködésével végzi a fogyatékos gyermekek hozzátartozóinak önsegítő civilszervezeteként működő klub. Az igényfelmérés célja, megtudni, hogy az érintetteknek a jelenlegi ellátások mellett milyen, az életüket megkönnyítő szolgáltatásokra lenne szükségük.

A szociális ágazatot felügyelő alpolgármester lapunknak elmondta, az igényfelmérés lehetőségét Bódis Alexandra szociálpedagógus vetette fel,aki fogyatékkal élő gyermekét nevelő szülőként maga is érintett. Vinczek György hangsúlyozta, az önkormányzat szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a családok egyénre szabott, igényeiknek megfelelő ellátásokban részesülhessenek, ezért is partner a kezdeményezésben.Hozzátette, a felmérés eredményének ismeretében születhet döntés a folytatásról, arról, mennyire teljesíthetők azok az igények, amelyeket megfogalmaznak a válaszadók.Az alpolgármester szerint azért is fontos a kezdeményezés, mert a civilek, intézmények és az önkormányzat együttműködésével tovább erősödhet a kerületi szociális védőháló.

 


254. oldal / 446