Kispesti.hu
May 20

Hírek
TAVASZI MAGBÖRZE A WEKERLEI KULTÚRHÁZBAN PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2016. február 12. péntek, 16:49

Felkészülés a kertészkedésre, vetőmag- és tapasztalat-cserebere!

2016. február 20-án délután ismét magok és palánták csereberéjére és vásárára hívja a kertbarátokat az Átalakuló Wekerle csoport és a Wekerlei Kultúrház.

Hozza el magjait, palántáit csereberélni! Ha több vetőmagja van, mint amit idén el tud használni; ha nincs vetőmagja, de kertészkedne; ha van egy-két elfeledett régi zöldségfajtája; ha csak érdekli a sokféleség, az ökologikus gazdálkodás. A börzén csak saját vetőmagokkal lehet részt venni, bolti, csávázott magok nem cserélhetők. Saját vetőmag hiányában, adomány ellenében lehet részt venni a csereberében!

Részletes program:

14.00-17.00 Magbörze, palántavásár és cserebere
16.30-17.15 A komposztálás gyorstalpalója
Vetítéses tájékoztató előadás. Előadó: Stiglic Norbert
15.00-16.00 Komposzt kincskereső játék kicsiknek

15.00-16.00 és 16.30-17.30 Festőnövény műhely 2 csoportban
Maximum csoportonként 10-12 fő jelentkezését várjuk. Részvételi díj: 1200 ft/fő
Előzetes jelentkezés szükséges a wkk.kispest.hu honlapon!

14.00-18.00 Büfé (Támogató: Panelpék)
17.30-19.00 Filmvetítés: Ez mindent megváltoztat c. dokumentumfilm a klímaváltozásról (2015, angolul beszélő, magyar felirattal) A film után beszélgetés.

Magbörze kísérő programjai:
Kisközösségek átalakulásban plakátkiállítás, amely 2016. február 20. és március 14. között tekinthető meg. A nyitó plakáton Gévai Csilla illusztrátor rajzai láthatóak.

A Magbörze az Átalakuló Wekerle csoport és a WKK közös szervezésében valósul meg.

További bővebb információ: atalakulowekerle.blogspot.hu

A részvétel díjtalan!

Időpont: 2016. február 20., szombat 14.00 – 19.30

Helyszín: Wekerlei Kultúrház és Könyvtár,

1192 Budapest, Petur u. 7.

Tel.: 282 9895, 358 0690

Honlap: wkk.kispest.hu, atalakulowekerle.blogspot.hu


 
El­tűn­tek a Pus­kás-cuc­cok Kis­pest­ről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ripost.hu   
2016. február 11. csütörtök, 16:24

Már-már boj­kottra szó­lí­tott fel a Hon­véd tu­laj­do­nosa a klub­le­genda ne­vé­vel áru­sí­tott ter­mé­kek vá­sár­lása ellen. Az első lé­pést meg­tette.

Újabb fordulójához érkezett a Puskás Ferenc halálát (sőt, már a megbetegedését is) követő, méltatlan háborúskodás. Egy bírósági döntés után Öcsi bácsi egyetlen magyarországi klubja, a Honvéd ajándékboltja tegnap a Facebook-oldalán tudatta a vásárlóival:

„A napokban kialakult és ismert helyzet miatt
a BUDAPEST HONVÉD AJÁNDÉKBOLT a mai naptól átmenetileg NEM ÁRUSÍT SEMMIFÉLE PUSKÁS emléktárgyat, ruházati terméket. Ezeket a termékeket a mai nappal töröltük webshopunk kínálatából is.

A kispestiek mindig is nehezményezték, hogy klublegendájuk nevének és képmásának felhasználási jogait a felesége (a tavaly elhunyt Erzsébet asszony) még Puskás súlyos betegsége, évekig tartó kórházi kezelése idején átadta. Puskás Ferencné 2013-ban így nyilatkozott erről a Borsban:

"...amikor Orbán Viktor 2006 nyarán meglátogatott, hogy elmondja, mi készül Felcsúton, örömmel biztosítottam a támogatásunkról."

Ahogy a puskas.com oldalon olvasható a jogokról:

„Leányával védjegyoltalom alá helyezte, és a családi licenckezelő cégbe (PUSKAS.COM Kft.) apportálta. (…) Megteremtve ezzel a lehetőséget számos, azóta is élő névhasználati szerződés megkötésére és a hivatalos ajándéktárgyak kereskedelmére.”


Így  Puskásról nem szeretett klubja, hanem Felcsút akadémiáját nevezhették el. Oda került a felbecsülhetetlen értékű teljes Puskás-hagyaték is, és azóta a nevét viseli nem csak a Puskás Intézet, a Pancho Aréna, de az NB I-ben - a Honvéd ellenfeleként - szereplő felcsúti focicsapat is.

Éppen ez vezetett a mostani konfliktushoz is. A kispesti szurkolók egy 2014 márciusi, idegenbeli bajnokin a „PUSKÁS, KISPEST, HUNGARY”-molinót feszítették ki a kerítésre, hangsúlyozandó, mely klubhoz, városrészhez kötődött ikonjuk egész életében. A rendezők azonban levetették a Puskás-feliratot (azt végül az éj leple alatt a felcsúti akadémia kerítésére aggatták ki a szurkolók).

Az eset  nagy hullámokat kavart a sajtóban is, miközben számos más pályán, rivális szurkolók jelezték a szolidaritásukat "Puskás, Kispest, Hungary"-molinókkal.

 

A Honvéd jogi útra terelte az ügyet, de a cikk titokzatos szerzője a bíróság szerint nem lépte át a véleménynyilvánítás határait. George F. Hemingway klubelnök ezután felháborodásában az nb1.hu-n vezetett blogjában a Puskás névhasználati jogait birtokló cégről jelezte:

„Megdöbbenésemre a kft legnagyobb üzletrészét, 47%-ot birtokló tulajdonosa nem más, mint egy bizonyos Szöllősi György. További sok sikert kívánok Szöllősi úrnak, és további szép napot azoknak a fogyasztóknak, akik különböző Puskás nevét viselő termékek fogyasztásával hozzájárulnak Szöllősi György bevételeihez."


Puskás a Bozsik-stadion lelátóján (Fotó: MTI fotó)

 

Hemingway gúnyos, ironikus hangvétellel a Puskás-termékek kvázi bojkottálására szólította föl mindazokat, akiknek csípi a szemét a Puskás-örökség kezelése.

Egy biztos: a szurkolók és az oda rendszeresen elzarándokoló turisták a Puskás Ferenc utcában, a Honvéd ajándékboltjában, kőhajításnyira Puskás Öcsi hajdani lakóhelyétől már nem vásárolhatnak a klub legendájának nevét viselő ajándéktárgyakat, ruhadarabokat. Másutt, város- és országszerte több helyen is megtehetik - ha a fentiek fényében akarják. Forrás:ripost.hu

 
Torlódás a Simonyi utcában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2016. február 11. csütörtök, 09:20

A XIX., Simonyi Zsigmond utcában a Móricz Zsigmond utcánál egy autónak kitört a kereke. A fél útpályát elfoglalja, emiatt a 68-as, a 93-as, a 93A, a 148-as és a151-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Simonyi Zsigmond utca és a Sós utca megállókat, míg a 182-es és a 184-es autóbusz a Bartók Béla utca megállót. Utasaink türelmét kérjük, írja a BKK.

Kép forrása: bkk

 
Időben jelzett a szén-monoxid-riasztó Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2016. február 10. szerda, 09:50

Bejelzett a szén-monoxid-riasztó egy családi házban Budapest XIX. kerületében, a Sólyom közben. A helyszínre riasztott kispesti hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a helyszínen, és megállapították, hogy kis mennyiségű szén-monoxid áramlott vissza a fürdőszobai tüzelőberendezésből. A lakók nem panaszkodnak rosszullétre, senki sem sérült meg az eset során, a tűzoltók viszont a helyszínre kérték a gázszolgáltató szakembereit.

Kép forrása internet.

 
Elektromos hulladék begyűjtése háznál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. február 09. kedd, 16:24

Kispest Önkormányzata és az e-reuse Kft. meghirdeti a veszélyes hulladéknak minősülő elektromos és elektronikai hulladékok háznál való, ingyenes begyűjtését kerületünkben. Így azok számára is elérhetővé válik a szolgáltatás, akik a tavaszi gyűjtésről lemaradtak, vagy nem tudják a már használaton kívüli, feleslegessé vált, nagyobb méretű elektronikai berendezéseiket a kijelölt gyűjtőhelyekre leadni.

 

A leselejtezett elektronikai berendezésekért a begyűjtést végző cég házhoz megy, amennyiben ilyen jellegű igényüket legkésőbb 2016. március 9-ig előzetesen jelzik az e-reuse kft. alábbi elérhetőségein:
- a 260-5205-ös telefonszámon hétfőtől-csütörtökig 6.30-15.30 óra között, pénteken 6.30-tól 13.00 óráig, vagy
- az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen a nap 24 órájában.

A begyűjtésre 2016. március 23-án, szerdán 12-18 óra között kerül sor, a jelentkezők által megadott címeken.

A nagyobb méretű elektronikai berendezések (mosógép, hűtő, tűzhely, televízió, mikró, számítógép) mellett leadható minden olyan gép, készülék, amely árammal vagy akkumulátorral, illetve elemmel működött. A begyűjtés csak ép, és egész elektromos és elektronikai berendezésekre vonatkozik!
Kérjük, éljenek a lehetőséggel környezetünk megóvása érdekében!

Kispest Önkormányzata, Zöldprogram Iroda

 
A Honvéd lett a tél legjobb csapata PDF Nyomtatás E-mail
Írta: rangado.hu   
2016. február 08. hétfő, 16:22

A kispestiek hibátlanul tudták le edzőmeccseiket; eredményei alapján az Újpest lett a sereghajtó.

A Rangadó.hu folyamatosan beszámolt a téli felkészülési időszak alatt az élvonalbeli klubok felkészülési mérkőzéseiről. Több együttes Törökországban is edzőtáborozott, oda is elkísértük a csapatokat. A felkészülési időszak az elmúlt hétvégén lezárult az NB I-es klubok számára, kedden már a Magyar Kupa küzdelmeivel megkezdődik a tavasz, míg hétvégén indul az OTP Bank Liga sűrű tavaszi időszaka.

Az edzőmeccsek lezárultával sorra vettük a klubok eredményeit, és megnéztük, ezek alapján hogyan alakult a téli felkészülési időszak tabellája.

Az egyértelmű, hogy a Honvéd játszott a leghatékonyabban: a kispestiek nyolc meccsükből nyolcat nyertek meg, igaz ők végig idehaza készültek, javarészt alacsonyabb osztályú hazai együttesek ellen – míg például az edzőmeccs-eredmények alapján negyedik Videoton a spanyol, német és szlovén ellenfelek mellett a Debrecennel és a Fradival csapott össze, és ért el négy győzelmet és három döntetlent a két vereség mellett.

A Puskás Akadémia egyszer kapott ki, ötször nyert, ezzel a második legjobb lett a sorban, de csak jobb gólkülönbségével, illetve több győzelmével lépett a szintén „15 pontos” Paks, Videoton duó elé.

Három együttes zárt két-két győzelemmel: az MTK sikerből, döntetlenből és vereségből is kettő-kettőt gyűjtött, míg a csabaiaknak egy döntetlenjük volt emellett. Újpesten a két sikert négy vereség követi. Forrás: rangado.hu

Az NB I-es csapatok felkészülési eredményei
H Csapat M Gy D V Rg Kg Gk Pont
1. Bp. Honvéd 8 8 0 0 27 8 19 24
2. Puskás Akadémia FC 6 5 0 1 19 4 15 15
3. Paksi FC 8 5 0 3 11 8 3 15
4. Videoton FC 9 4 3 2 13 8 5 15
5. Ferencvárosi TC 6 4 1 1 28 7 21 13
6. Vasas FC 7 4 0 3 14 6 8 12
7. Diósgyőri VTK 7 4 0 3 13 13 0 12
8. Debreceni VSC-TEVA 7 3 1 3 11 12 -1 10
9. Szombathelyi Swietelsky-Haladás 5 3 0 2 12 7 5 9
10. MTK 6 2 2 2 7 6 1 8
11. Békéscsaba 1912 Előre 7 2 1 4 6 9 -3 7
12. Újpest FC 6 2 0 4 8 10 -2 6
 
Négyet lőtt a Honvéd a Sopronnak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: rangado.hu   
2016. február 06. szombat, 21:32

A másodosztályú Sopront fogadta edzőmeccsen a Bp. Honvéd az utolsó felkészülési mérkőzésén.

A Honvéd Jelena révén szerzett vezetést az első játékrész közepén, majd Youla öt perccel később megduplázta az előnyt (2-0). Nem sokkal a szünet előtt szépített a Sopron, így csak egygólos előnnyel mehetett szünetre a kispesti házigazda.

A második félidőben Kamber révén ismét kettő volt a különbség: a Honvéd játékosa egy szöglet után volt eredményes. A hajrához közeledve Ikenne-King is betalált: egy kiugratás után a kapus fölött emelte át a labdát (4-1) – derül ki a kispesti honlap tudósításából.

 
Folyamatban van az M3-as metróvonal felújítási kérelmének elbírálása az NFM-ben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2016. február 06. szombat, 08:29

Az M3-as metróvonal felújítására vonatkozó támogatási kérelmet a BKV Zrt. benyújtotta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) részére, a kérelem elbírálása folyamatban van - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában hétfőn.


Tóth Bertalan (MSZP) képviselő azzal a kérdéssel fordult Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, hogy a fővárosi agglomerációs járatok nehézségei után az M3-as metró felújításának finanszírozása is veszélybe került-e.
Az államtitkár válaszában emlékeztetett arra, hogy a szerelvények felújítására - amely nem uniós támogatással történik - már szerződést kötött a BKV Zrt. és a Metrowagonmash Nyrt., a szerelvények felújításához a kormány állami kezességvállalást nyújt a főváros 60 milliárd forint összegű forrásbevonásához.
Az uniós támogatásban részesülő infrastrukturális fejlesztés 125 milliárd forintos támogatási összeggel szerepel egy múlt évi kormányhatározat mellékletében. A leírás szerint a budapesti M3-as metróvonal Kő
bánya-Kispest és Újpest központ állomások közötti vonalán felújítják a vágányfelépítményt, az alagútszerkezetet, az áramellátást, a mozgólépcsőket, a távközlési és felügyeleti rendszereket és az állomásokat, valamint a Kőér utcai járműtelepet, az állomások egy részét pedig akadálymentesítik.
Az államtitkár felidézte, hogy az infrastruktúra felújításával kapcsolatban 2015-ben KÖZOP forrásból részletes megvalósíthatósági tanulmány készült. A projekt keretében 10 állomáson felvonókat, valamint egyes állomásokon funkcionálisan új, a fix lépcső mellé mozgólépcsőt telepítenek. Így 13 állomáson lesz felvonó.
Az államtitkár kiemelte, hogy a lehető legmagasabb szintű akadálymentesítés érdekében a BKV Zrt.-vel megvizsgáltatják a nem teljes körűen akadálymentesíteni tervezett állomásoknál felszíni akadálymentes pótló buszjárat elindításának lehetőségét. Ezen túl a Belügyminisztérium felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem jelenleg egy olyan megoldás kidolgozását végzi, amely a mozgáskorlátozottak, kerekes székkel utazók biztonságos közlekedését segíti a mozgólépcsőkön.

 


252. oldal / 446