Kispesti.hu
Mar 29

Hírek
Baleset történt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2024. január 30. kedd, 21:00

Összeütközött két személyautó Budapest XIX. kerületében, a Nádasdy utca és a Fő utca kereszteződésénél. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a forgalmi akadályt képző járműveket. A baleset a tömegközlekedést is érinti, félpályán halad a forgalom.

Kép: illusztráció

 
Drágul a DIGI tévé- és internetszolgáltatása is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: media1.hu   
2024. január 30. kedd, 20:57

Megemeli vezetékes internet, telefon és televízió szolgáltatásainak árait májustól a 4iG csoporthoz tartozó DIGI Kft. Emelkedik a műholdas televíziószolgáltatás ára is. A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az emelés mértéke nem éri el a KSH szerinti inflációt.

Az áremelést bejelentő hétfő délutáni, a Media1-nek megküldött közleményében DIGI azt írja, hogy május 1-jétől 14,9 százalékkal emeli meg az árait, hivatkozva a KSH által mért 17,6 százalékos inflációra.

A DIGI nemcsak az előfizetési díjakat, hanem az ügyfelek által elérhető havidíj kedvezményeket is megemeli, melyek mértéke így május 1-től szintén 14,9 százalékkal növekszik.

Hangsúlyozzák, hogy a díjkorrekció az inflációtól 2,7 százalékponttal elmaradó mértékének és a késleltetett korrekciónak köszönhetően a DIGI árai változnak legkisebb mértékben 2024-ben a legnagyobb piaci szolgáltatók között.

Az áremelés az üzleti és a lakossági ügyfeleket is érinti, ugyanakkor a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 díjcsomagok tarifáit ez a most bejelentett áremelés nem érinti. (Korábban a mobiltarifák változásáról már tettek egy bejelentést.)

Az árváltozásban érintett előfizetőket a DIGI elektronikus úton és a számlalevél mellékletében február 1-jétől folyamatosan tájékoztatja. A szolgáltató egyébként továbbra is kedvezményeket nyújt az elektronikus számlázásra áttérő, valamint a hűségidőt vállaló ügyfelek számára, melyekről, a társaság honlapján elérhető Általános Szerződési Feltételeket tartalmazó dokumentumból, továbbá a www.digi.hu/kedvezmények oldalon kaphatnak részletes tájékoztatást.

 

 
Összeütközött két autó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2024. január 29. hétfő, 22:48

Összeütközött két gépkocsi Budapest XIX. kerületében, a Nádasdy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésénél. A főváros hivatásos tűzoltói a helyszínelést követően megszüntetik a forgalmi akadályt, amely a tömegközlekedést is érinti. A balesethez a társhatóságok is kiérkeztek.

Kép: illusztráció

 
A magyar kultúra napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2024. január 22. hétfő, 21:27

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek és nemzeti tudatunk erősítésének.
Ezen jeles nap alkalmából a január 22-ei héten naponta megajándékozzuk a verskedvelőket egy-egy gyönyörű magyar verssel, idézettel a könyvtár honlapján és Facebook oldalán.
„Csak az a nép tud tisztelni más népeket - azok szokásait, hagyományait - amely a sajátját is megbecsüli.” Illyés Gyula

Wekerlei Könyvtár
Cím: 1192 Budapest, Kós Károly tér 9.
Telefon: +36/1/282-9634
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ; Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: https://www.kmo.hu/; https://uj.konyvtar.kispest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/wekerleikonyvtar
A Wekerlei Könyvtár a KMO Művelődési Központ és Könyvtár tagintézménye.

Időpont: 2024. 01. 22-28. hétfő-vasárnap
Helyszín: online program - Wekerlei Könyvtár honlapja és Facebook oldala
Ajánlott korosztály: 6-99 éves korig

 

 
Ebösszeírás 2024 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2024. január 19. péntek, 21:18

Tisztelt kispesti Ebtartók! Tisztelt Kutyatulajdonosok!

Budapest Főváros XIX. Ker. Kispest Önkormányzata 2024. évben az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény előírásai alapján ismételten ebösszeírást tart.

Kérem a Kispest közigazgatási területén tartott négy hónaposnál idősebb ebek tulajdonosait/tartóit, hogy az "Ebösszeíró lapot" kitölteni és a lentiekben megjelölt lehetőségekkel élve a XIX. Kerület Kispesten tartott ebek adatairól nyilatkozni és a kitöltött adatlapot 2024. március 28-ig a Kispesti Polgármesteri Hivatalhoz eljuttatni szíveskedjenek.

Az ebösszeíró lap letölthető itt, illetve papíralapon személyesen igényelhető hivatalunk főportáján.

Az ebösszeíró lapot ebenként kell kitölteni az oltási könyv vagy kisállat-útlevél alapján.

A kitöltött adatlap(ok) benyújtására a következő kézbesítési módok állnak rendelkezésre:
- Személyesen leadva (a nyomtatott és kitöltött adatlapot). Munkaidőben a Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Polgármesteri Hivatal főportáján. (Nyitvatartási idő: H: 8.00-18.00, K-Cs: 8.00-16.30).
- Postai úton, cím: Budapest Főváros XIX. Kerület Kispesti Polgármesteri Hivatal (röviden: Kispesti Polgármesteri Hivatal) Zöldprogram Iroda 1195 Budapest, Városház tér 18.-20.
- Ügyfélkapun keresztül https://uj.kispest.hu/ugyintezes/e-ugyintezes az ASP-IGAZ-EA Ebösszeíró lap kitöltésével.
- E-papíron a kitöltött ebösszeíró lap feltöltésével.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy e-mailben benyújtott adatlapok fogadására nincsen lehetőségünk!

Az ebösszeírással kapcsolatos adatgyűjtésre/kezelésre az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. Törvény 42/B. § (2) és a Budapest Főváros XIX. Kerület Kispesti Polgármesteri Hivatal Adatkezelési tájékoztatójában foglaltak az irányadóak. (Ld.: Kispest honlapon belül: http://uj.kispest.hu/adatvedelem).

Az eb tulajdonosa és tartója az ebösszeíráskor köteles a törvényben előírt adatokat az önkormányzat rendelkezésére bocsátani.

Amennyiben az ebösszeírással kapcsolatban bármilyen kérdésük vagy észrevételük merülne fel, az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek: E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Tel: 06-1/3474500/528

Együttműködésüket köszönöm!

dr. Béja Julianna
jegyző

 

 
Jelentősen megdrágul a DIGI Mobil PDF Nyomtatás E-mail
Írta: media1.hu   
2024. január 19. péntek, 20:38

Esetenként 50 százalékot meghaladó áremelésre számíthatnak március 1-jétől a DIGI mobilszolgáltatásának előfizetői.

  • Márciustól a DIGIMobil Plusz a jelenlegi 1.830 Ft listaárról és 1.480 Ft kedvezményes árról 2990 Ft-ra nő
  • a DIGIMobil MAX a jelenlegi 1.830 Ft-os listaárról és 1.480 Ft-os kedvezményes árról 2.990 Ft/ hó összegre emelkedik.
  • A DIGI Mobil Junior a jelenlegi 1.250 Ft-os listaárról és 910 Ft-os kedvezményes árról 1.990 Ft / hó-ra módosul.

További változás, hogy az eddigi, egységesen 4 forintos percdíj valamennyi belföldi irányba 10 forint lesz.

Amióta a DIGI-t 2022 elején bekebelezte egy nemzetstratégiai jelentőségűvé minősített tranzakcióval a kormányközeli 4iG csoport, a vállalat több jelentős díjemelést is végrehajtott már.

A DIGI még tavaly elkezdte kivezetni a mobilszolgáltatását és bejelentették azt is, hogy eladják mobilhálózatukat. Az ügyfelek már jelenleg is a szintén 4iG által felvásárolt Vodafone hálózatát használják belföldi roaminggal. Emiatt a DIGI mobilos tarifáira új előfizetőket nem fogadnak, csak a meglévő ügyfelek vehetek igénybe.

 

 
Fenyőfák elszállítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2024. január 19. péntek, 20:36

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően az FKF. Zrt. gyűjti össze és szállítja el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, a becslések szerint ilyenkor mintegy 500-600.000 darab tűlevelű kerül ki az utcákra, ezt a mennyiséget kell kezelni, illetve a hasznosításukat megoldani. Tapasztalataik szerint Vízkeresztet, azaz január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában 1-1,5 hónapig tart.

A kijelölt gyűjtőpontokról fenyőfajáratok szállítják el a fákat, a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállítók gyűjtik össze őket, illetve szükség esetén külön járművek szedik össze a nagyméretű fákat. Ezt megelőzően, illetve ezt követően a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket. Amennyiben olyan méretű a fenyőfa, hogy azt hulladékszállító célgéppel nem tudják összeaprítani, másik szállítójármű viszi el a helyszínről.

A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé, vagy a kijelölt gyűjtőhelyek egyikére teheti ki a fákat. Az első esetben azonban figyelni kell arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak az így nyert hőenergiából környezetbarát fűtési hőt, és villamos áramot.

Gyűjtőhelyek:
1. Bem u. - Klapka u. sarok
2. Teleki u. - Katica u. sarok
3. Templom tér
4. Rákóczi u. - József Attila u. sarok
5. Hunyadi u. - József Attila u. sarok
6. Széchenyi u. - József Attila u. sarok
7. Petőfi u. - József Attila u. sarok
8. Kossuth L. u. - József Attila u. sarok
9. Jáhn Ferenc u. - József Attila u. sarok
10. Városház tér
11. Bem u. - Vécsey u. sarok
12. Móricz Zsigmond u. - Csokonai u. sarok
13. Vak Bottyán u. - Lehel u. sarok
14. Zalaegerszeg u. - Pincér u. sarok
15. Kisfaludy u. (kutyafuttató)

További információk:
https://www.fkf.hu/fenyofa-gyujtohelyek-xix-kerulet

 

 

 
Embert gázolt a metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2024. január 17. szerda, 21:17

Elütött egy embert az M3-as metró egyik szerelvénye Budapesten, az Ecseri út állomáson. A balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltókat riasztották. A rajok kiemelték a sínek közül, és átadták a mentőknek az elgázolt embert.

 

Kép: illusztráció

 

Figyelem!     Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

 

 

 

 


3. oldal / 444