Kispesti.hu
May 17

Közélet
Debrecenben lesz a magyar vakcinagyár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hang.hu   
2021. január 25. hétfő, 07:28

Kósa Lajos, volt debreceni polgármester a Facebookon jelentette be, hogy Debrecen fog otthont adni a magyar vakcinagyárnak.

Mint a képviselő írja, a városban minden adott: tudományos háttér, ipari tapasztalat és képzett munkaerő. Az operatív törzs és az EMMI már tavaly tavasszal együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetemmel.

Az a bejelentésből nem tudható, hogy pontosan milyen oltóanyagot gyártanának a gyárban: saját fejlesztésűt (erre kicsi az esély, hiszen már számos külföldi vakcina forgalomban van, így valószínűtlen, hogy lenne értelme sajátot kifejleszteni), vagy egy külföldit licenszelnének, és he igen, melyiket.

Kép: internet

 
Közművelődésért díjat kapott a Wekerlei Kultúrház leköszönő igazgatója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2021. január 23. szombat, 11:41

Kiemelkedő, Kispestért végzett közművelődési tevékenységéért Szabó Máriát, a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház (WKK) korábbi igazgatóját jutalmazta az önkormányzat a magyar kultúra napja alkalmából.

Az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Sport, Ifjúsági és Egészségügyi (KOSIE) bizottságának döntése alapján idén Szabó Mária, a WKK leköszönő igazgatója kapta az elismerést a magyar kultúra napja alkalomból azon a minden évben ilyenkor tartott ünnepségen, amelyen köszöntik a közművelődési intézmények dolgozóit. Szabó Mária 2009 óta áll annak az intézménynek az élén, amelynek korábban munkatársa is volt. Tevékenységéhez számtalan újítás, innovatív kulturális kezdeményezés is fűződik – mondta köszöntőjében Gajda Péter polgármester.

Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője arról beszélt az ünnepségen, hogy nem igazán vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy ilyen szűk körben ünnepeljük és köszöntsük a közművelődésben dolgozókat. Az is szokatlan, hogy mostanság a kultúráért szinte „meg kell küzdeni”, hiszen nincsenek koncertek, színházi előadások, zárva a mozi. Nehéz a közönségnek is, hiszen az online élmény, legyen technikailag bármilyen korszerű, mégsem helyettesítheti a személyes és élő találkozásokat. A kultúra tartást ad egy nemzetnek, kijelöli helyünket a világban, legyünk erre büszkét, és gondoljunk azokra, akik a művelődés kis szigetein, például egy-egy kisebb művelődési intézményben naponta elhozzák nekünk a kultúrát – hangsúlyozta Burány Sándor.

Szabó Mária köszönetet mondott közvetlen munkatársainak a sok-sok éves együttmunkálkodásért, az elért közös sikerekért, és ígéretet tett arra, hogy Kispest mindig az otthona marad, továbbra is figyelemmel kíséri korábbi munkatársai tevékenységét.

A Polgármesteri Hivatal Dísztermében tartott ünnepélyes elismerés-átadáson a polgármester és az országgyűlési képviselő mellett részt vett a három alpolgármester, Kertész Csaba, Varga Attila és Vinczek György is.

Kispest Önkormányzata 2011 óta adományoz díjat kiemelkedő közművelődési tevékenységért, egyben köszönetet mond a kerületi intézmények dolgozóinak a fontos és felelősségteljes munkáért, amellyel hozzájárultak Kispest kulturális életének gazdagításához. A nap megünneplésének ötlete Farsang Árpád zongoraművészhez köthető, aki 1985-ben vetette ezt fel. Tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást, és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

 
A Magyar Kultúra Online Hete a KMO-ban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2021. január 22. péntek, 21:26

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes  kulturális hagyományainknak, gyökereinknek.

Az emléknapon a magyarság szerte a világon megemlékezik a kulturális értékeikről. Kiállításokat és koncerteket szerveznek. Könyvbemutatókat, irodalmi esteket és színházi előadásokat tartanak. Így volt ez nálunk Kispesten is a korábbi években.

Ebben az esztendőben a pandémiás helyzet miatt rendhagyó módon ünnepeljük meg ezt a jeles napot.

Hat napon keresztül az online térben mutatjuk be az Önök számára a magyar kultúra sokszínű műfajának egy-egy kis szeletét. A különböző művészeti területek bemutatásán keresztül szeretnénk felhívni a figyelmet a magyar kultúra jelentőségére, szellemi értékeink megőrzésének fontosságára, a kultúra lelkünket is pozitívan befolyásoló jelentőségére. Várjuk szeretettel Önöket a képernyők elé a KMO kultúra hetének programjain!

 

Katt a képre.

 
Lezárult a Galvani híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2021. január 16. szombat, 21:36

Lezárult az új Duna-híd úthálózatának pesti nyomvonalára vonatkozó társadalmi egyeztetés és hatásvizsgálat - közölte Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója pénteken a Facebook-oldalán.

Kép: budapestujkorutja.hu


A bejegyzés szerint a nyomvonalváltozatok vizsgálatára és társadalmi egyeztetésére vonatkozó, a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa (FKT) határozatban előírt feladatát a BFK határidőre elvégezte, és ennek eredményeit 2020. december 15-én az érintett önkormányzatok számára bemutatták. A beérkezett véleményeket feldolgozták és most közzéteszik a részvételiségi kérdőív és az egyéb kerületi, szakmai vélemények eredményét a www.budapestujkorutja.hu oldalon.
Az FKT által meghatározott hat nyomvonalverzió közül két olyan változat van, amely a válaszok alapján mérlegelés tárgyát képezheti: az egyik változat, egy, a Kiserdő szélén vezetett alagút megépítését jelenti, a másik, pedig a Határ út mai nyomvonala alatt vezetett alagút - írta Vitézy Dá
vid.
Közölte: a válaszok alapján a Határ út alatt épülő, a Kiserdőt érdemben nem érintő alagút a leginkább preferált műszaki megoldás.
Mint kifejtette, a két változat közötti különbség abban áll, hogy míg a Kiserdő alatt vezetett alagút távolabb van a Határ úti házaktól, de érinti az erdő területét, addig a Határ út alatt vezetett alagút esetén az erdő gyakorlatilag érintetlen marad, viszont az út közelebb kerül a házakhoz.
Az előbbi verzió alváltozatának tekinthető a Wekerlei Társaskör Egyesület által felvetett, Illatos-árok mentén húzódó, a Kiserdőn keresztül vezetett nyomvonalterv is, amelyet a civil szervezet kérésére szintén megvizsgáltak - jegyezte meg Vitézy Dávid.
Mint írta, a BFK összefoglaló jelentése alapján Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, az FKT ügyvezető alelnöke kezdeményezte a tanács döntését, ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt a döntés az eredeti, december 31-ei határidőre nem született meg.
Vitézy Dávid rámutatott, amennyiben az úthálózat második szakaszáról nem születik időben döntés, olyan helyzet állhat elő, hogy a híd már megépült, átadták, az úthálózata viszont nincs teljesen kész. Ennek minden káros hatása ekkor az érintett lakóterületeken jelentkezne - írta.
A BFK szakmai álláspontja szerint a nyomvonalváltozatok közötti döntés meghozatalához minden szükséges információ rendelkezésre áll, ezért javasolják, hogy a FKT a kérdést soron következő ülésén vegye napirendre és hozzon döntést ebben az egész Budapest és agglomerációja fejlődésére kiható ügyben - olvasható a bejegyzésben.
Vitézy Dávid emlékeztetett, az FKT Karácsony Gergely főpolgármester és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vezetésével 2020 februárjában döntött arról: a belváros forgalomcsillapítása és a dél-pesti kerületek összekapcsolása, a külső kerületek közötti útvonalak rövidítése érdekében támogatja a Galvani híd megépítését, rajta 2x2 forgalmi sávval, széles kerékpárúttal és járdával, villamossal.
A Galvani híd és a közvetlenül hozzá kapcsolódó körút tervezése azóta is zajlik, még az idén lezárul az előkészítése. A híd és a kapcsolódó körút első szakaszának terveit 2020 őszén közzétették, részletes véleményezésre adtak lehetőséget. A híd műszaki kialakításának alapvető elemei igen magas, 84-90 százalékos támogatást kaptak a kérdőívet kitöltők körében, a beérkező szöveges javaslatokat pedig lehetőség szerint beépítik a tervezés további szakaszaiba.
A Galvani hídhoz kapcsolódó útszakaszok közül a Fehérvári út és a Gubacsi út közötti körútszakasz nyomvonaláról szóló döntés mind a főváros, mind az érintett kerületek, mind a kormány részéről megszületett, a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott építészek és mérnökök, a holland UNStudio és a brit BuroHappold terveinek elkészülte után a kivitelezés és a megvalósítás következik - olvasható Vitézy Dávid bejegyzésében.

 
Madéfalvi vérengzés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kozterkep.hu   
2021. január 07. csütörtök, 21:06

Mária Terézia idejében 1764. január 7-én a császári csapatok véres leszámolást rendeztek Székelyföldön, amiért a székelyek fellázadtak az erőszakos toborzások ellen. Hajnali 3 órakor Carato alezredes összesen 1350 katonával és két ágyúval indult a védtelen Madéfalva ellen. A katonaság minden oldalról behatolt a faluba, a menekülőket lelőtték vagy lekaszabolták, a vérfürdő után ráadásul a falut is kirabolták. A halottak száma 200-400 fő körül lehetett. A brutális támadás után több ezer ember, öt falu lakossága bemenekült Moldvába, a gyimesi és moldvai csángók sorait gyarapítva. Az általuk alapított öt bukovinai székely falu: Hadikfalva, Andrásfalva, Istensegíts, Fogadjisten, Józseffalva.
Az utókor méltó emlékhelyet állított a SICULICIDIUM (székelyek legyilkolása) emlékére. Tamás József által tervezett andezitoszlop 1899-ben készül el. A tetején álló turulmadár Köllő Miklós székely szobrászművész alkotása. 1905. október 8-án avatták fel. A magyarok által gyakran látogatott emlékhely márványtábláján az alábbi felirat olvasható:
SICVLICIDIVM
A határőrség erőszakos szervezésekor
Madéfalva határában
1764. jan. 7-én hajnalban
a császári katonaság által védtelenül lekaszabolt
Csík- és Háromszéki
200 vértanú emlékére,
kik az ősi szabadság védelméért vérzettek el.
Emelte a hálás utókor kegyelete
1899

Székely nép! Itt hullott őseidnek vére
Kiket zsarnok önkény bosszus karja ére.
Midőn alkotmányos szabadságod védték,
Szörnyűkép oltá ki sok ártatlan éltét.
De bár elvesztek ők ádáz fegyver alatt,
Emlékök nem vész el, örökre fennmarad.
Mert hű kegyeletben megtartod őseid,
Így él ma emlékök időtlen ideig!

Számmisztika: A SICULICIDIUM szó római számként értelmezhető betűit (az 'S'-t elhagyva, az 'U'-t 'V'-nek számítva) ha összeadjuk, az 1764-es számot kapjuk.

 

 
Megvan a brexit! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: napi.hu   
2020. december 25. péntek, 22:15

Hosszú késlekedés után megszületett Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti elválási megállapodás. A felek a maguk módján örülnek a végeredménynek. Boris Johnson brit miniszterelnök országa visszanyert szabadságáról beszélt, Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig az unió erejét igyekezett igazolni.

Hosszú késlekedés után megszületett Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti elválási megállapodás. A felek a függő tételekben is kiegyeztek, ha nem is volt könnyű. Boris Johnson miniszterelnök szerint országa visszanyerte a szabadságát, és egyenlő fél lett az EU-val való együttműködésben.

Vannak fennmaradó részletek, de több mint négy év után megszületett egy megállapodás, aminek értelmében Nagy-Britannia nem lesz 2021-ben tagja az Európai Uniónak.

Végre megállapodtunk, hosszú és kanyargó út volt. Mindkét oldalra nézve igazságos végkifejletet hoztak a tárgyalások

- mondta Ursula von der Leyen az eredmény bejelentésekor.

Az EU óriás!

Az Európai Bizottság vezetője kérdésre azt is előrevetítette, hogy a történelminek minősített, egyenlő terepet létrehozó kereskedelmi megállapodásban az is tényező, hogy az EU erős pozícióból tárgyalt, és hogy képes, és nagyon is hajlandó élni ezekkel az erőkkel, amennyiben a britek megsértenék azt a megállapodást, amit a felek 2020. karácsonyára már sokszor szinte komikus körülmények között kidolgoztak.

A felek már többször felvetették, hogy közel a megállapodás, legutóbb épp szerda este, ami áttolódott csütörtök reggelre, majd csütörtök délutánra

A kiszivárgott hírek szerint a kétezer oldalra becsült okmány megmaradt halászati vitapontja ráadásul egy statisztikai hiba miatt történt, miután valaki elavult adatokat írt a dokumentumba.

Boris Johnson nagyon örül

Nem lesz baj ha Britanniában máshogy csinálunk dolgokat, céljaink végül is azonosak

Johnson beszélt attól, hogy mekkora előnyei vannak a független jogrendnek, amelyeket határokon belül kezelhetnek.

Elsődleges piaca marad Nagy-Britannia Európának

Johnson többször hangsúlyozta, hogy a kereskedelemben változatlanul megmarad a pozitív együttműködés, a britek persze nyernek abból, hogy kiszállnak a EU idealizmusából született korlátokból.

Ezzel a britek Johnson szerint még több üzletet is bonyolíthatnak európai kereskedelmi partnerekkel, mint eddig.

A parlamenti ellenzék is megszavazza a megállapodást. Keir Starmer, a baloldal vezetője szerint ez áll az országa érdekében, miközben a felelősséget a jobboldali kormányzásnál hagyta.

 
Leváltották Gajda Pétert PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarnemzet.hu   
2020. december 25. péntek, 22:11

Leváltotta Gajda Pétert a fővárosi összeférhetetlenségi és vagyonnyilatkozat-ellenőrző bizottság éléről Karácsony Gergely – tudta meg a Hír TV. A kispesti MSZP-s polgármestert tavasszal nevezte ki a főpolgármester a korrupcióellenes bizottság elnökévé annak ellenére, hogy több baloldali politikus is kifogásolta ezt.

Ughy Attila, kormánypárti fővárosi képviselő a Hír TV híradójának azt mondta, hogy tegnap éjjel küldött egy e-mailt Karácsony Gergely, amelyben több, a veszélyhelyzet miatti egyszemélyi döntést közölt. Gajda Péter leváltása mellett cégvezetőket is lecserélt. A levélben az áll, hogy Gajda önként mondott le.

 

 
Két rendőr az életmentésért elismerésben és jutalomban részesült. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2020. december 13. vasárnap, 19:55

A két XIX. kerületi rendőr egy 87 éves férfit hozott ki egy kilencedik emeleti lakásból, ahol méteres lángok csaptak fel.


Budapest rendőrfőkapitánya ismét életmentésért adott át jutalmat.

 

2020. november 29-én éjjel a XIX. kerületi Kazinczy utcában egy panelházban tűz ütött ki, annak zárószintje teljes terjedelmében égett. Két kispesti rendőr, Gáti Gábor r. főtörzsőrmester és Simon Alex r. őrmester percek alatt a helyszínre értek, majd beszaladtak az épületbe, a kilencedik emeleten megtalálták az égő lakásban rekedt 87 éves férfit, aki nem tudott kijutni a füsttől és a lángoktól. Az idős ember mindkét karja és lába megégett, a járőrök a sérültet felemelték és a lépcsőn vitték le az épület elé, majd átadták a mentőknek, akik kórházba szállították. A mentés közben az egyik rendőr enyhe füstmérgezést szenvedett.

Dr. Terdik Tamás rendőr dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya a két rendőrt az életmentésért elismerésben és jutalomban részesítette.

 

 


13. oldal / 101