Kispesti.hu
May 17

Közélet
Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2021. április 01. csütörtök, 20:32

Minden kedves olvasónknak Áldott Húsvéti Ünnepeket

kíván a kispesti.hu oldal minden munkatársa.

Részletes írás az ünnepről a képre kattintva olvasható.

 
Szigorúan ellenőrzött autóbuszok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2021. április 01. csütörtök, 11:56

Lakossági jelzésekre reagálva fokozottan ellenőrzi a 9-es és 151-es buszokat a BRFK és a BKK.

A Budapesti Közlekedési Központ a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal karöltve 2021. március 11-e óta fokozottan foglalkozik a kőbányai vonalakon utazók biztonságérzetével. A 9-es és a 151-es autóbuszon rendszeres közös jelenlétet biztosítottak, amit lakossági jelzésekre reagálva a következő két napon gyakorlatilag folyamatos ellenőrzésig fokoznak a két járat teljes útvonalán.

28 járőr, valamint a BKK biztonsági szolgálatának 12, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság 8 munkatársa a végállomásokon, megállóhelyeken és az említett járatokon is jelen lesz 2021. március 31-én és április 1-jén. Az utasok biztonságérzetét célzó  közös bűnmegelőzési akciót szükséges intenzitással és rendszerességgel a későbbiekben is folytatni fogják az együttműködő szervezetek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Közlekedési Központ és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság minden hónapban tart közös ellenőrzéseket egyes járatokon. Március 11-e és 29-e között a 9-es autóbusz Kőbánya alsó vasútállomás és a Harminckettesek tere, a 151-es autóbuszon pedig Kőbánya alsó vasútállomás és Kőbánya-Kispest közötti szakasza került górcső alá. Kábítószer hatása alatt álló vagy részeg utasokkal ekkor nem találkoztak, de a lakossági visszajelzések alapján még fokozottabban ellenőrzik a két vonalat.

Nagyon fontos, hogy aki a közösségi közlekedési eszközön másokat zaklató, fenyegető utast lát, vagy bármilyen bűncselekményt észlel, az jelezze a járművezetőnek, vagy hívja azonnal a 112-es segélyszámot!​

 
Elhunyt Isa Gábor PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2021. március 29. hétfő, 19:30

54 éves korában örök nyugalomra lelt a Budapest Honvéd edzője

Gyászol a Honvéd-család: 54 éves korában elhunyt Isa Gábor, a Magyar Futball Akadémia edzője.

Isa Gábor Kispesten kezdett el futballozni, a Honvéd után pedig az Építők és BKV Előre csapataiban játszott. Utóbbi együtteseknél indult az edzői karrierje, majd 2004 és 2008 között a Honvéd utánpótláscsapatainál dolgozott. 2008 és 2013 között a Vasas Kubala Akadémia utánpótlásedzője volt, aztán visszatért Kispestre, s a mostani volt a nyolcadik szezonja az U15-ös csapat szakmai vezetőjeként. Az UEFA A-licences végzettséggel rendelkező Isa Gábor négy bajnoki címet szerzett a piros-feketékkel, a 2014–2015-ös idényben veretlenül lett első, és a Nike Kupa döntőjébe is bekerült a többek között Szendrei Norberttel, Schön Szabolccsal és Szerető Krisztoferrel felálló Honvéddal. A bajnoki aranyérmek megszerzése mellett több nemzetközi tornán is sikereket ért el a kispesti korosztályos csapatokkal, és volt az év edzője is a Magyar Futball Akadémián.

Isa Gábor együtteseiben megfordult a Honvéd mostani felnőttjátékosai közül Berla Attila, Bocskay Bertalan, Buna Gábor, Cipf Dominik, Erdélyi Botond, Kocsis Dominik, Kovács Nikolasz, Keresztes Noel, László Dávid, Májer Milán és Szendrei Norbert is.

Az MFA edzőjét két és fél hete vitték kórházba koronavírus-fertőzéssel, ahol négy nappal később lélegeztetőgépre került, s bár a múlt héten úgy tűnt, javulhat az állapota, élete legnagyobb meccsét elveszítette, és az orvosok küzdelme ellenére hétfőn örök nyugalomra lelt.

Isa Gábort a Budapest Honvéd saját halottjának tekinti, temetéséről később adunk tájékoztatást.

Nyugodj békében, Gábor! Emléked szívünkben őrizzük!

 
Nyolcvanhat éve született Tichy Lajos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2021. március 21. vasárnap, 19:53

Miről írtak 1935. március 21-én az újságok? Endréden csendőrsortűz dördült hét halálos áldozatot követelve, Harlemben fosztogatással egybekötött zavargások voltak, a franciák tiltakozó jegyzéket nyújtottak át Berlinben, közben Kispesten a KFC edzőmérkőzésen 12 gólt rúgott ellenfelének, Nemes egymaga ötször volt eredményes.… és amiről nem írtak a lapok: ezen a napon jött világra a kispesti és a magyar labdarúgás egyik legnagyobb csillaga, Tichy Lajos, akinek neve aztán 18 év elteltével egyre többet szerepelt az újságok hasábjain.

1954-ben Salgótarjánban pályára lépett a világ egyik legjobb csapatában, a Bp. Honvédban, akkor, ott egy páratlan karrier vette kezdetét.

A fiatal középcsatár a 81. percben első élvonalbeli bajnoki mérkőzésén megszerezte első NB I-es gólját. Egy év múlva nemzetközi porondon is letette névjegyét, a Norvégiát legyőző magyar válogatottban is gólt jegyzett. Kivételes futballtudása mellett volt még egy tulajdonság, ami az átlag fölé emelte, ez pedig a klub- és hazaszeretet. Az ötvenes években Európában turnézó és az öreg kontinens elitklubjait végig verő Bp. Honvéd tagja volt, a menedzserek látták, hogy a fiatal, szőke kispesti támadó istenáldotta tehetség. Nem csoda, hogy a nagy klubok sorra ajánlatot tettek neki. Tichy Lajos azonban a csábító ajánlatok hallatán sem állt kötélnek, pedig nem akármilyen együttesek – Barcelona, Real Madrid, Milan, Internazionale – szerették volna soraikban tudni.

Egy alkalommal, amikor egy jól öltözött úriember az orra alá tett egy csekket 100 ezer dollárról, ami annyi pénz volt, hogy örök életében nem lett volna anyagi gondja, Tichy azonban nem írta alá, a szerződést. Az öltönyös ember elképedt, nem erre számított. Miután levegőt kapott, megkérdezte Tichyt, miért nem írta alá a szerződést, talán kevésnek találta a pénzt?

„Tudtam, ha azt mondom neki, hogy Magyarország a hazám, itt érzem magam a legjobban, vár otthon az édesanyám, a testvéreim, és a világ legjobb csapatában futballozhatom, azt nem hiszi el, ezért azt mondtam neki: hát azért, mert a világon senki nem készíti olyan jól a sült kacsát és túros palacsintát, mint az édesanyám, aztán otthagytam” – emlékezett vissza Tichy.

Nemcsak kitűnő futballista, remek ember is volt! A nemzet bombázója ma lenne 86 éves!

 
Március 15. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: www.rfmlib.hu   
2021. március 14. vasárnap, 17:04

Ezen a napon az 1848/49-es magyar szabadságharc kezdetét ünnepeljük. Március 15. jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Először 1927-ben nyilvánították hivatalosan Nemzeti ünneppé.
A bécsi forradalom híre ösztönző hatással volt a magyar radikális ifjakra is. 15-én a Pilvax Kör tagjai, élükön Petőfi Sándorral, Jókai Mórral és Vasvári Pállal elhatározták, hogy maguk szereznek érvényt a sajtószabadságnak. Alig néhányan indultak el Landerer Lajos és Heckenast Gusztáv nyomdájához, ahol cenzúra nélkül kinyomtatták az Irinyi József által megfogalmazott 12 pontot, valamint Petőfi lelkesítő költeményét a Nemzeti Dal-t. Délután nagygyűlést hirdettek a Nemzeti Múzeum elé, ahol már több tízezer ember jelent meg. Itt felolvasták a 12 pontot és Petőfi is elszavalta költeményét. Ezután a Várba vonultak, hogy a Helytartótanáccsal elfogadtassák követeléseiket. Ez teljes mértékben sikerült, így vér nélkül győzött a forradalom. Az összegyűlt tömeg követelésére Táncsics Mihályt is szabadon bocsátották.
Március 15-én minden megemlékező kokárdát tűz a ruhájára. Ez a hagyomány a francia forradalom nyomán keletkezett, a magyar szabadságharcosok viseltek először nemzeti színű szalagot.

Kép: kispesti.hu archívum

 
Járványügyi intézkedések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: budapestkornyeke.hu   
2021. március 02. kedd, 19:37

„Ebéd után vigyék haza az óvodából a gyerekeket” – a járvány miatt ezt kéri a kispesti polgármester a szülőktől.

A Kispesti Operatív Törzs vezetője, Gajda Péter polgármester arra kéri a szülőket, hogy a járványhelyzetre való tekintettel, aki teheti ebéd után inkább vigye haza a gyermekét. Mivel nem rendelnek el országos lezárást, a polgármester lépett és a szülőket kéri, hogy segítsék a járvány terjedésének csökkentését.

Napi 4 óra elegendő a törvény teljesítéséhez

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint a 3. életévét betöltött gyermek legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. Ezt a jogszabály által előírt kötelezően óvodában töltendő időt a gyermekek a délelőtt folyamán teljesítik – írja közleményében Gajda Péter polgármester.

 

Fokozódó járványhelyzet

A kerület vezetője arról is szólt, hogy a jelenlegi, ismételten egyre fokozódó járványhelyzetre tekintettel, a családok és az óvodai dolgozók egészségének védelme érdekében, a lehetőségekhez mérten szeretnék csökkenteni az alvásidő alatt, zárt légtérben, csoportban tartózkodó gyermekek számát.

Ebéd után vigyék haza a gyerekeket

Ezért arra kérik azokat szülőket, akik gyermekük délutáni felügyeletét meg tudják oldani, hogy ebéd után vigyék haza gyermeküket – fogalmazott a polgármester.

 

Önkéntes karantént is kérhet a szülő

Óvodás és bölcsődés korú gyermekek esetén a szülő kérheti az önkéntes karantén lehetőségét a hivatalos karantén 10 napos időtartalmával megegyezően, ha a környezetében fertőzöttség jelent meg. A polgármester szerint ezzel megvédhető a gyermekek, a családok és az óvodákban dolgozók egészsége.

 
A kommunizmus áldozataira emlékeztek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2021. február 26. péntek, 21:35

Az 1945-ben Kispestről a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és áldozatok emlékére állított emléktáblánál tartott megemlékezést az önkormányzat a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja (február 25.) alkalmából. Az emléktáblát 2017-ben avatták fel a Városháza Árpád utcai falán. A kormány a 2015-ös évet a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Ennek alkalmából hirdettek pályázatot 2016-ban, amelynek célja egységes emléktáblák elhelyezése volt minden olyan településen – így Kispesten is –, ahonnan magyar állampolgárokat hurcoltak el a Szovjetunióba politikai fogolyként vagy hadifogolyként.

 

 

Beszédében Vinczek György alpolgármester azokra az emberekre emlékezett – mint hangsúlyozta, magánemberként –, akik egy háború utáni hatalom túlkapásainak áldozataivá váltak, megsemmisültek, vagy évtizedekig viselték nyomait a megpróbáltatásoknak. A Himnuszból idézve „Hányszor támadt tenfiad Szép hazám, kebledre, s lettél magzatod miatt Magzatod hamvvedre!” az emberiség önmaga ellen elkövetett tragédiáira hívta fel a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy az áldozatok előtt fejet hajtva gondoljunk a felelősségre, próbáljuk meg elviselni egymást, tegyünk közösen az emberiség életben maradásáért. És gondoljunk arra a sok tíz- és százezer emberre, akik a kommunizmus áldozataivá váltak, és tegyünk ígéretet, hogy soha többé ne legyen ilyen.

Az áldozatokra emlékezve Gajda Péter polgármester, Vinczek György, Varga Attila és Kertész Csaba alpolgármesterek, valamint Dr. Bernát Péter, a Polgármesteri Kabinet Iroda vezetője hajtott fejet az emléktábla előtt, majd egy-egy szál virágot helyeztek el a málenkij robotra elhurcolt kispestiek emlékművénél a Templom téren.

 
Megkezdődött a legidősebb kispestiek oltása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2021. február 08. hétfő, 08:26

Csütörtöktől vasárnapig tart az oltásra regisztrált legidősebb korosztály tervezett oltása, amelyet a háziorvosok végeznek kerületszerte. Ugyanazt a korszerű amerikai Moderna vakcinát kapják, amelyet az egészségügyben, illetve a szociális ágazatban dolgozóknál használtak.

 

Az idősek beoltása gyors szervezőmunkát igényelt a háziorvosoktól és az egészségügyi dolgozóktól, mivel volt olyan praxis, ahol megérkezett ugyan az oltási útmutató, de időben nem kapták meg az oltandók névsorát, és fordítva, de a kezdeti adminisztratív nehézségek után helyben már zökkenőmentesen zajlik az oltás. Az 1939. december 31. előtt született idős kispestieket az amerikai Moderna vakcinával oltják vagy a rendelőkben, vagy pedig otthonaikban – tudtuk meg dr. Szeghalmi Lajos háziorvostól, a kerületi háziorvosok szakmai vezetőjétől. A háziorvosok most egy-egy 5 ml-es ampullát kaptak, amely 10 idős ember oltására elegendő oltóanyagot tartalmaz. Szeghalmi doktor praxisában 22 idős regisztrált korábban az oltásra, közülük tízen most, heten a rendelőben, hárman pedig otthonaikban kapják meg a vakcinát.

Az oltás beadása előtt a háziorvos minden esetben kikérdezi a pácienseket az aktuális egészségi állapotukról, és csak azután kezdődhet az oltás, amely után még 30 percet várakozni kell a rendelőben az esetleges mellékhatások, oltási reakciók miatt. Szeghalmi doktorék nem tapasztaltak mellékhatásokat, rossz oltási válaszreakciókat, az idősek jól reagáltak az oltóanyagra. A tíz oltási lehetőségen felülieket a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton várják. Ide elsősorban olyan betegeket választottak ki, akik meg tudják oldani az oltópontra való eljutást.

Kispesten 32 praxisban (alapellátó orvos) gondoskodnak a betegek gyógyításáról, ellátásáról. Mivel a vakcinát hűtve kell tárolni, a felbontott ampullák csupán hat órán át használhatóak fel szobahőmérsékleten, így az oltások megszervezését precízen és „tartalék” oltandó személyekkel kellett megszerveznie a háziorvosoknak.

 


12. oldal / 101