Kispesti.hu
Apr 18

Közélet
Kötelező maszkviselés a Kispesti Egészségügyi Intézetben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. december 12. kedd, 22:35

Tisztelt Betegeink!

A rendkívül nagyszámú, vegyes eredetű felső légúti, zömében Covid megbetegedés okán a mai nappal (2023. december 11.) elrendelem az intézet területén a kötelező maszk használatot! Kérem döntésem elfogadását!

Vigyázzunk egymásra, hogy egészségben tudjuk megünnepelni a karácsonyt!

Dr. Kumin Marianna
főigazgató-főorvos


 

 
Volánbusz-sztrájk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. december 10. vasárnap, 20:32

Sztrájkot hirdettek a Volánbusznál: a munkabeszüntetés december 10-én és 11-én (vasárnap és hétfőn) érinti a budapesti agglomerációban közlekedő, úgynevezett „kék” autóbuszokat is.

 

A Volánbusz a december 10-i és 11-i (vasárnapi és hétfői) sztrájk során a jogszabályban foglaltaknak megfelelően biztosítja az elégséges szolgáltatást, ám egyes Budapest környéki, agglomerációs, úgynevezett „kék” járatok a munkabeszüntetés miatt kimaradhatnak.

Az érintett „kék” buszok részletes felsorolása és bővebb tudnivalók ezen az oldalon olvashatók.

 
Budapest 150: Együtt a város! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: 150.budapest.hu   
2023. november 18. szombat, 23:40

Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját látványos programsorozattal ünnepli a főváros.

Budapest az ellentétek városa, az elmúlt másfél évszázad tapasztalataiból pedig tudjuk, hogy a város akkor sikeres, ha ezek az ellentétek nem kioltják, hanem kiegészítik egymást. Részletek ide kattintva olvashatók.

 

 
Ma van a magyar nyelv napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: karpatalja.ma   
2023. november 13. hétfő, 21:26

November 13-án ünnepeljük a magyar nyelv napját.

Az ünnepnapot 2011 óta méltatjuk ezen a napon annak emlékére, hogy 1844-ben ezen a napon fogadták el Magyarországon a magyar nyelvet mint az államigazgatás nyelvét.

Az ünnepnapot 2009-től tartották meg, akkor még április 23-ára datálta az Anyanyelvápolók Szövetsége annak emlékére, hogy 2008-ban ezen a napon nyílt meg a Magyar Nyelv Múzeuma. A múzeum Sátoraljaújhely területén található Széphalmon, Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

A magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává.

Kép: bjg.hu

 

 
Emlékezés az 1956-os forradalomra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. október 19. csütörtök, 22:20

Kispest Önkormányzata az Ötvenhatosok terén tart megemlékezést az '56-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2023. október 23-án.


 
Nemzeti gyásznap PDF Nyomtatás E-mail
Írta: internet   
2023. október 06. péntek, 16:20

Október 6. - az aradi vértanúk emléknapja, nemzeti gyásznap Magyarországon és a magyarok által
lakott területeken. Nemzetünk hőseinek többsége büszkén vállalta nemzetiségi származását,
miközben együtt szenvedtek vértanúhalált a magyar hazáért.

Az aradi vértanúkra való emlékezés 1867-ig csak titokban történhetett, a kiegyezés után azonban október 6-a országos gyásznappá lett. Az I. világháború után tovább nőtt az emléknap jelentősége. A kommunista időszakban sem tiltották be, nem volt állami ünnep, de az iskolákban és az újságokban megemlékeztek a vértanúkról, ugyanakkor a megemlékezés hangsúlya az osztrák terrorra és a beavatkozó orosz csapatok iránti empátiára helyeződött.

A rendszerváltozás után a kormány 2001 novemberében nyilvánította nemzeti gyásznappá a 237/2001. (XII.10.) számú Korm. rendeletben. A hagyományok szerint a Kossuth téren félárbocra engedik Magyarország nemzeti lobogóját, majd az egykori miniszterelnök vesztőhelyének színhelyén, a Batthyány-örökmécsesnél gyertyagyújtással, a Fiumei úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen lévő Batthyány-mauzóleumnál pedig koszorúzással emlékeznek a szabadságharc mártírjaira. A középületekre kitűzik a gyászlobogót, az iskolákban megemlékezést tartanak.

 

 

Kép: kispesti.hu archívum

 
Ismét a KÖKI-nél takarított partnereivel a BKK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2023. szeptember 01. péntek, 19:05

A KÖKI-hez visszatérve folytatódott a Budapesti Közlekedési Központ által életre hívott köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés. A forgalmas köztereket érintő – mindennapi alapfeladatokon felüli – kezdeményezés célja, hogy a fővárosban közlekedők tisztább környezetben utazzanak és nagyobb biztonságban érezzék magukat. Legközelebb a Puskás Ferenc Stadion metróállomás és környezete következik.

A BKK elkötelezett amellett, hogy a főváros tulajdonában lévő közszolgáltatókkal, valamint állami és civil szervezetekkel szorosan együttműködve élhetőbbé tegye Budapestet, ezért folyamatosan kezdeményezi a rendszeres takarításon felül egy-egy forgalmas közterület rendezését és ellenőrzését.

 

Az összehangolt köztisztasági és közrendvédelmi együttműködés helyszíne ismét a KÖKI és környezete volt. A X. (Kőbánya) és XIX. kerület (Kispest) határán lévő jelentős közlekedési csomópontnál legutóbb idén áprilisban tartottak nagytakarítást az együttműködő társaságok. Az augusztus 31-én, csütörtökön zajlott megmozdulás során

• a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági és FŐKERT Kertészeti Divíziók, a BKV Zrt., a MÁV Zrt., valamint a Robert Bosch Kft. munkatársai az egyéb napi teendőiken felül kitakarították az ott lévő buszpályaudvart, a metrólejárót és környezetét, a Kőbánya-Kispest vasútállomás peronjait, továbbá a vasútállomást és a buszpályaudvart összekötő átjárót;

• a Budapesti Rendőr-főkapitányság – a főváros forgalmas közterületeihez hasonlóan – fokozott rendőri jelenlétet biztosított a helyszínen;

• az összehangolt munkából kivették a részüket a rendészeti tevékenységet végző Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI), a Kőbányai Közterület-felügyelet és a Kispesti Rendészeti Központ munkatársai, akik a rendőrökhöz hasonlóan vissza-visszatérve ellenőrizték a környéket;

• ugyancsak támogatták az együttműködés sikerességét a Menhely Alapítvány munkatársai, akik szükség esetén segítséget nyújtottak a rászorulóknak.

 

 
Egykori elnökét gyászolja a Budapest Honvéd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2023. augusztus 24. csütörtök, 21:18

90 éves korában elhunyt Benkő László a Kispest-Honvéd FC és a Magyar Labdarúgó Szövetség egykori elnöke, Benkő László.

Benkő László Hódmezővásárhelyen nőtt fel, majd 19 évesen lett a Bp. Honvéd labdarúgója. Egy súlyos sérülés miatt hamar véget ért a játékos-pályafutása, ez azonban nem jelentette azt, hogy elhagyja a klubot. A Honvédhoz továbbra is hű maradt, folyamatosan szerepet vállalt a szakosztály életében. Évekig az egyesület elnökségi tagja, majd a kilencvenes években a kispesti klub elnöke lett. 1994 és 1996 között az MLSZ elnökeként a magyar labdarúgás felső vezetésében vállalt szerepet.

Nyugodj békében, Laci bácsi! Emlékedet örökre megőrizzük!

 

 


2. oldal / 101