Kispesti.hu
Apr 19

Közélet
Ünnepi megemlékezés és szoboravató augusztus 20-án PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2021. augusztus 20. péntek, 15:34

A magyar állam alapítása alkalmából tart ünnepséget Kispest Önkormányzata 2021. augusztus 20-án 17 órakor a Templom téren.


 
Összeomlásra figyelmeztet Matolcsy György PDF Nyomtatás E-mail
Írta: napi.hu   
2021. augusztus 19. csütörtök, 06:44

Durva összeomlást vizionál Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. A Minsky-pillanat, globális szintű adósságcsapda fenyegeti a világgazdaságot - írja.

A Minsky pillanat tényleg el fog jönni, amikor az összes gazdasági szereplő hirtelen bizalmatlanná válik a fenntarthatatlanul magas állami- és magánadósságok miatt. Az egyik ok nyilvánvaló: a nagy jegybankok valóban kénytelenek voltak az adósságválság megelőzése érdekében monetizálni a magas költségvetési hiányokat. (Nouriel Roubini, Project Syndicate, 2021. június 30.) Mindent egybevetve, majdnem minden jelentős fejlett gazdaság adósságcsapdába került - írta Matolcsy.

A figyelmeztető jelek egyértelműek, tekintve, hogy az ár/nyereség (P/E) mutatók magasak, mindenhol felfújt lakás- és technológiai eszközöket találunk, a kripto-szektor irreális módon felduzzadt és visszatért az infláció. Mindazonáltal vannak olyan jegybankok (az orosz, a kínai, a magyar és a cseh), amelyek már elkezdtek irányt váltani. Az összes fejlett és fejlődő kormánynak el kell kezdenie az államadósság rátájának csökkentését, mert senki sem képes előre megjósolni a következő negatív kínálati sokk eljövetelét - figyelmeztet az MNB elnöke.

"Jobb, ha most kis lépésekben haladunk, mint hogy egy nyíltan inflációellenes politika bevezetését kockáztassuk, ami súlyos recesszióhoz, akár válsághoz is vezethet" - zárta sorait Matolcsy György.

Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

 
Leleplezték az új Bozsik Aréna előtti szobrot PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2021. július 06. kedd, 10:25

Ugrásra készen pihent már a Budapest Honvéd (arany) oroszlánja a Bozsik Aréna előtti területen, hétfőn pedig eljött a nagy pillanat, klubunk címerállata letépte láncát előbújt a lepel alól, s végre teljes valójában csodálhattuk meg Szőke Gábor Miklós alkotását.

Amely rozsdamentes acélból, fényezett felülettel készült, közel hatezer elemből áll, a súlya nagyjából hat tonna, a szobrot pedig a földben lévő masszív beton alap tartja, azon nyugszik a szerkezet, amelyből előtör az oroszlán.

„A szobor készítésénél szabad kezet kaptam, az eddigi munkáim alapján érkezett a felkérés és bíztak meg azzal, hogy megalkossam a Budapest Honvéd szobrát – mondta az avató ünnepségen Szőke Gábor Miklós. – Az egyik legfontosabb, mint minden köztéri szobornál, hogy tudjuk, mi az üzenete az alkotásnak. Építészeti, esztétikai szempontokat is figyelembe kell venni, a stadion, az előtte álló tér is meghatározza a szobor mozdulatát, struktúráját. A méretet is ehhez a térhez kellett kitalálni, az oroszlán pedig, ami az egyik kedvenc állatom, adta magát, hiszen a Honvéd címerállata. Az oroszlán dinamikus pózban látható, a megújuló klub szimbóluma, egy kapuőrző totem, mint többezer éve, a mezopotámiai paloták előtt az oroszlánok, vagy éppen a Lánchíd oroszlánjai. Nagyon jó csapat áll mögöttem, szobrász, mérnök, hegesztő, lakatos, a szobor készítése során pedig baráti, családi viszonyba kerültünk a Honvéd tulajdonosaival, vezetőivel, ami szintén nagyon fontos egy ilyen alkotás során.”

A végeredmény viszont így is meglepetés lett, hiszen mint Mendelényi Dániel társtulajdonos elmondta, a szoborkészítés hajrájában már nem akarta megnézni az alkotást, hogy ő is a nagy napon csodálhassa meg Kispest új arany oroszlánját.

„A szobor készítés során azért is látogattunk el többször Gáborékhoz, hogy érezzék, mi nem egy szobrot szeretnénk, hanem mi »A« szobrot szeretnénk – hangsúlyozta Mendelényi Dániel, a Budapest Honvéd társtulajdonosa. – Ezért hívtuk el az alkotókat a meccsekre is, hogy ismerjék a nótákat, amiket a kanyar énekel, hogy lássák, milyen, amikor nyerünk és milyen, amikor nem nyerünk, hiszen az volt a cél, hogy ebben a szoborban minden benne legyen. Mert ez nem a mának, hanem a közeli és a távoli jövőnek is készült.”

 
Megvan az 5,5 millió beoltott: viszlát, maszk! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: telex.hu   
2021. július 03. szombat, 05:34

Megvan az 5,5 millió beoltott, így újabb járványügyi enyhítések jönnek az országban.

A hír péntek délután megjelent a Kormány.hu oldalán, Pintér Sándor belügyminiszter határozatára hivatkozva, a Magyarország Kormánya Facebook-oldal is közzétette:

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június végéhez közeledve a kormányinfón jelentette be, hogy a bűvös szám elérése után milyen rendelkezéseket hoznak. Eszerint

  • megszűnik a kötelező maszkhasználat a zárt helyeken, üzletekben, tömegközlekedésen (kórházakban és szociális intézményekben továbbra is kell);
  • nem kell a védettségi igazolvány szállodákban, strandokon, éttermekben, fürdőkben, ülőhelyes előadásokon, így színházakban, mozikban;
  • családi események, magánrendezvényeken már százan lehetnek, lakodalmakon négyszázan;
  • az üzletekben nem lesz kötelező a távolságtartás, és nem kell tíz négyzetméterenként korlátozni a vásárlók számát;
  • a tömegrendezvényekre, sportrendezvényekre, koncertekre, éjszakai zenés szórakozóhelyekre ugyanakkor továbbra is kell védettségi igazolvány és itt marad a létszámkorlátozás is, 18 év alattiak pedig csak védett személlyel vehetnek részt ezeken az eseményeken;
  • az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás őszi visszaállítására.

Magyarországon a lakosság 56 százaléka kapott már meg legalább egy dózist a védőoltásból. Ezzel lakosságarányosan nézve a világ 10 legjobban átoltott országa között vagyunk. Gulyás szerint az 5,5 millió beoltott komoly társadalmi aktivitást jelez, ennyien a választásokon sem szoktak részt venni. Bár a miniszter június 24-én azt mondta, ez a szám három-öt nap múlva meglehet, az előrejelzése nem vált be. A WHO pedig – pont pár nappal azután, hogy a kormány belengette az 5,5 millió beoltott utáni lazítást – arra kérte a már beoltottakat, hogy ne hagyjanak fel a maszkviseléssel. A delta (korábbi nevén indiai) variáns jóval fertőzőbb, mint a korábban ismert vírusváltozatok, ezért az Egészségügyi Világszervezet szerint továbbra is óvatosnak kell lenni.

 
Rangos elismerést kapott Dr. Hegyi Gabriella PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2021. június 30. szerda, 21:53

Semmelweis-napja alkalmából Batthyány-Strattmann László-díjban részesült Dr. Hegyi Gabriella, Kispest Díszpolgára, a kispesti Yamamoto Intézet alapító főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára ma a Pesti Vigadóban.

Július 1., a magyar egészségügy napja, ezen a napon született Semmelweis Ignác, akit sokan az anyák megmentőjeként ismernek. A jeles nap alkalmából ünnepséget rendeztek a Pesti Vigadóban. Az eseményen Dr. Kásler Miklós miniszter Semmelweis Ignác munkásságát idézte fel. Az emberi erőforrások minisztere az orvostudomány Prométheuszaként jellemezte Semmelweist, aki látta az emberiség bajait és igyekezett segíteni azokon. Ezt a szellemiséget követik a kitüntetettek is – tette hozzá Dr. Kásler Miklós.

Az ünnepségen négyen vehettek át Semmelweis-díjat, huszonnégyen részesültek Batthyány-Strattmann László-díjban, harminchárman pedig miniszteri elismerő oklevelet kaptak. A díjakat Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Dr. Hegyi Gabriella, Kispest Díszpolgára, nemzetközi hírű természetgyógyász, a kispesti Yamamoto Intézet alapító főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében végzett szakmai munkája, kimagasló teljesítménye elismeréseként vehette át a Batthyány-Strattmann László-díjat.

Ha visszatekintek, akkor egy nagyon színes, gazdag és hosszú életpálya – majdnem ötvenéves – áll mögöttem, és még mindig aktívan dolgozom, heti két, egész napot rendelek – mondta el lapunknak a díjátadás után Dr. Hegyi Gabriella, aki örömmel fogadta a rangos elismerést.

 

 
ELISMERÉS A KMO MUNKATÁRSAINAK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2021. június 26. szombat, 11:30

Hagyományosan Kispest születésnapján köszöntötték azokat a kerületben élőket, a városrészhez szorosan kötődő kiválóságokat, akik rengeteget tettek az elmúlt években a kerületért.

Kispestért Díjjal tüntették ki Rácz Attilát, a KMO igazgatóhelyettesét, és Dicsérő Oklevélben részesült Mohay Orsolya, a Helytörténeti Gyűjtemény művészeti munkatársa és Kiss-Szitár Klára Orsolya, a Wekerlei Kultúrház tagintézményünk művelődésszervezője, tagintézmény-vezetője.

A KMO kollektívája ezúton GRATULÁL nekik és valamennyi díjazottnak.

 
Kispest 150 éves önálló településsé válását ünnepeljük! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2021. június 09. szerda, 09:11

Kispest 2021 júniusában ünnepli a település önállóvá válásának 150. évfordulóját. Ilyenkor hagyományosan Városünneppel és a kerület legjelentősebb elismeréseinek átadásával ünnepeljük a helyi közösséget. Sajnos - ahogy tavaly sem - az idén a járványhelyzet miatt nem szervezhettünk Városünnepet, azonban a KMO szervezésében többek között június 12-én 10.30-kor az ünnepi köszöntőt követően a Kispesti Obsitos Fúvószenekar közreműködésével lesz térzene, valamint tervezünk a hétvégére egy online meglepetés premier színházi előadást is a KMO színpadáról.

1726-tól-1841-ig a Grassalkovich család birtokában volt Kispest területe. A család kihalása után Héderváry-Viczay Károly örökölte női ágon a birtokot, aki a Sina családnak adta el. 1861-ben a Szent Lőrinc pusztát felparcellázták. 1869-ben Colonie-Klein-Pest néven árulták a telkeket. A terület új birtokosai Herrich Károly mérnök miniszteri tanácsos, Egert József mérnök és Rózsa Lajos ügyvéd lettek. Az új tulajdonosok maguk parcellázták tovább birtokrészeiket. Herrich Károly elkészítette Kispest szabályos tervét, széles utcákkal, házhelyekkel. 1871. június 11-én tartották meg Kispesten az első alakuló közgyűlést. 1873. június 14-én Pest-Pilis-Solt Vármegye Törvényhatósági bizottsága elfogadta Kispest szervezési szabályrendeletét és ideiglenes kisközségből községgé vált, 1874-től azonban már nagyközségi rangra emelkedett. A nagyközség magába foglalta a mai Pestszentlőrinc területét is és határai egészen Vecsésig nyúltak. 1874-1908 a községszervezés, az alapvető közintézmények, egyházszervezéssel, az oktatási intézmények, a művelődési lehetőségek kialakításával kovácsolta össze az itt élőket. Az 1886-ban megalakuló ipartestület is azt jelezte, hogy a településen élők számára munkahelyek  teremtődtek növelve ezzel a község megtartó erejét. Folyamatosan fejlődött a település, a villamos már 1900 óta járt, utak és vízelvezető-csatornák épültek. 1908-ra felerősödött Pusztaszentlőrinc elszakadási mozgalma, melyet a kispestiek a megelőző időszakban nem tudtak támogatni, félve attól, hogy községük területi csökkenése veszélyezteti működésüket. Azonban 1908-ra ténnyé vált, hogy Wekerle Sándor miniszterelnök kezdeményezésére modern lakótelep épül, mely a lélekszámot, a beépítettséget, a tovább fejlődést erősítheti. Így már hozzájárultak ahhoz, hogy 1909-ben Pusztaszentlőrinc elszakadjon Kispesttől. 1911-re Kispest járási székhely lett, idetartozott Erzsébetfalva, Csepel, Soroksár, Pestszentlőrinc, Dunaharaszti. Közben, az 1908-ban elkezdett Wekerle-telep építése nagy ütemben folyt, a korszak legjelentősebb építészei - Birbauer - Borbiró-Virgil. Kós Károly, Zrumeczky Dezső, Győri Ottmár, Györgyi Dénes, stb. - által tervezett lakónegyed házai egymás után bújtak elő. 1921. november 15-én a képviselő-testület ülése döntött arról, hogy Kispest rendezett tanácsú várossá alakuljon át. A városi alakuló közgyűlést 1922. július 22-én tartották. Kispest város első polgármestere dr. Válya Gyula lett. Főjegyzőnek Brandtner Pált választották meg. 1950-től Kispest a Főváros XIX. kerülete lett.

 
Ellenzéki előválasztás: nagyjából a teljes ellenzék Hiller Istvánt támogatja a 16-os választókerületben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2021. június 09. szerda, 08:57

Folyamatosan egyeztet a hat érintett ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) az ellenzéki előválasztás részletszabályairól és a jelöltekről.

A 16-os számú választókerületben – ami Pesterzsébetet és Kispest wekerletelepi részét foglalja magába – úgy tűnik nem lesz nagy tolongás a jelölteknél. Ugyanis a Jobbik szombaton, a DK pedig ma bejelentette, hogy Hiller István támogatják az ellenzéki előválasztáson. Az LMP már korábban támogatásáról biztosította az MSZP politikusát. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DK visszalépteti korábbi jelöltjét, a Pesterzsébeten alpolgármesteri tisztséget betöltő Nemes Lászlót.

Így egyelőre egyetlen ellenzéki képviselőjelölt van a választókerületben, azonban ez még változhat, hiszen a Momentum még nem tette le a voksát senki mellett.

 


10. oldal / 101