Kispesti.hu
May 4

Közélet
Katasztrófavédelmi ifjúsági verseny a XIX. és a XXIII. kerületben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2015. április 20. hétfő, 13:50

Az FKI Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltsége megtartotta XIX. kerületi és XXIII. kerületi katasztrófavédelmi ifjúsági versenyét a Kispesti Atlétikai Club sportpályáján, illetve a Soroksári Sportcsarnokban.

A XIX. kerületi rendezvényt Kispest alpolgármestere, Vinzek György nyitotta meg, aki a megnyitóval egybekötve karjelvényeket adományozott a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség részére. A karjelvényeket Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője vette át. A kirendeltség-vezető köszönetnyilvánítása után a versenyző tizenhat csapat megkezdte a feladatok teljesítését az állomásokon, ahol mind elméleti, mind gyakorlati formában általános katasztrófavédelmi, tűzvédelmi, iparbiztonsági, polgári védelmi, elsősegély-nyújtási és közlekedési tudásokról adtak számot.

A versenyen elért helyezésekért az ajándékcsomagokat Vinczek György alpolgármester és Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes adták át a győztes csapatok képviselőinek. A továbbjutó Trefort Ágoston Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola csapata és a Vass Lajos Általános Iskola csapata fogja a fővárosi versenyen képviselni a XIX. kerületet.

Tizenhat csapat vett részt a két megmérettetésen

A XXIII. kerületi versenyen öt általános iskola kilenc csapata, valamint három középiskolás csapat vett részt.

A XXIII. kerületi verseny általános iskolai korosztályának eredményei:

I. helyezett: Török Flóris Általános Iskola „1. számú” csapata

II. helyezett: Fekete István Általános Iskola ”Ahol tud segít” csapata

III. helyezett: Török Flóris Általános Iskola „SOS” csapata

 

A verseny középiskolai korosztályának eredménye:

I. helyezett: Fekete István Általános Iskola „Segítő ifik” PV” szakkör

II. helyezett: Qualitas Gimnázium „Szép II.” csapata

III. helyezett: Qualitas Gimnázium „1. számú” csapata

 

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság nevében Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a dél-pesti kirendeltség vezetője fejezte ki köszönetét a verseny megrendezésében nyújtott segítségért Soroksár Önkormányzatának és a megjelent társszerveknek, mint a Soroksári Rendőrőrsnek, Budapest Főváros Kormányhivatal XX. Kerületi Népegészségügyi Intézetének és a Vöröskereszt Dél-pesti Régió munkatársainak.

A versenyzőknek és a felkészítőiknek ezúton is gratulálunk, a továbbjutóknak pedig sok sikert kívánunk a fővárosi versenyen!

Tudósító: FKI

 
Köztisztaság PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2015. április 10. péntek, 11:44

Olvasónktól kapott levelet adunk közre, amiben a közterületek állapotáról ír kedves levélírónk.

Előbb egy kirakati kiírást mutatunk, amit mindenkinek érdemes lenne elolvasni és betartani.

A kutyusok gazdái is többet tehetnének a köztisztaságért.

Következzen a levél változtatás nélkül:

A Bólyai iskola mellett lakom,ahová a Fiam is jár iskolába.
Minden reggel azzal szembesülök,gondolom nem egyedül,hogy az iskola környéke úszik a kutya kakiban.A gyerekek néha észreveszik és próbálják kerülgetni,de persze legtöbbször nem,és így viszik a cipőn a suliba,majd haza és persze mindenhová.
Én megértem a kutyatartók szűkös lehetőségeit sétáltatás ügyileg....de sajnos nagyon felelőtlenek és közömbösek a legtöbben a hátrahagyott fekáliával kapcsolatban.
Nem lehetne közterület felügyelőkkel vagy hasonló önkéntesekkel felhívni a figyelmet?-mert egy kiírt papír már igazán ingerszegény figyelemfelkeltő sajnos.
Rengeteg óvodás és kisgyermek is sétál arra nap mint nap,akik még veszélyeztetettebbek,ezért jó lenne valami megoldást találni erre a problémára!
Megértését és figyelmét köszönöm!
Név és elérhetőség a szerkesztőségben.

 

 
Átvette a Radnóti antirasszizmus-díjat a legendás énekesnő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2015. április 09. csütörtök, 09:22

Koncz Zsuzsa előadóművész köszönetet mond, miután átvette a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) Radnóti-díját a kispesti önkormányzat dísztermében 2015. április 8-án.

 

MTI Fotó: Kovács Tamás

 
Kiírták a civil pályázatokat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. március 31. kedd, 16:44

Kiírta az önkormányzat a civil szervezetek, az egészségmegőrző programok, a szabadidősport, a nyári táborozás, valamint az amatőr élsportolók támogatásáról szóló pályázatokat.

Kép forrása: kispesti.hu archívum


Eredeti cikk a képre kattintva olvasható.


Az egészségmegőrző és betegségmegelőző programok megvalósításáról szóló pályázatra április 24-ig, a civil szervezetek működésének támogatására április 22-ig, a sportszervezetek szabadidősportjának támogatására április 15-ig, a nyári táborozás támogatására április 21-ig, az amatőr élsportolók támogatására május 15-ig lehet jelentkezni.

 
Adományozott a képviselő PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. március 27. péntek, 10:20

Lázár Tamás, a Jobbik kispesti önkormányzati képviselője 100.000 forint értékben adományozott könyveket a Kispesti Puskás Ferenc Általános Iskolának. A könyveket a könyvtár vezetője választotta ki a gyerekek igényeinek megfelelően. Az 56 db vadonatúj könyvet az iskola igazgatója, Bihari Péter vette át.

Kép forrása: kispest.hu


A képviselő elmondta: pártja 2015-re meghirdette az önkéntesség és a segítségnyújtás évét. Tekintettel arra, hogy általános iskolai éveit ő is ebben az iskolában töltötte és a könyvtár állandó látogatója volt, szinte magától érthető volt számára, hogy segít, amikor megtudta, hogy az iskola évek óta nem tud új könyveket venni a gyermekek számára.

 
Ma van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: erdelyimagyarok.com   
2015. március 25. szerda, 16:46

Gyümölcsoltó Boldogasszony ez a nap, a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztény ünnep, de a gyökerei igen messzire nyúlnak. Ősi hitvilágunkban tetten érhető az  istenanya, akinek neve Boldogasszony vagy Boldoganya, s gabonával, gyümölccsel ábrázolják. A  székelyek és a csángók Babba Máriához fohászkodna, akinek lába alatt a hold és feje felett a tizenkét csillagból álló koszorú található. Babba Máriát a Holdban látják, a teliholdat is Babba Máriának nevezik.


Amikor Jézus születése napjának megünneplését december 25-re tették, rögtön kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették Mária fogantatásának  napját március 25-ére.

Ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. A magyar nyelvterületen él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki belőle. Így tartották ezt például Zagyvarékason, a Mura-vidéken is. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörne az ága, féltek, hogy abból szerencsétlenség származik. Szeged népe szerint a szemzett fából nem jó másnak adni, mert ezzel a termést odaadnák.

 

 

Időjárásjóslás ehhez a naphoz is kapcsolódott. Gyimes-völgyben úgy hitték, ha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható. Az Ipoly menti falvakban a következő regulát ismerik: „Gyümölcsoltó hidege téli hónapnak megölője”. Palicson, Bácsszőlősön, Kispiacon a békákat figyelik. Ha ezen a napon megszólalnak, úgy vélik, még negyven napig hideg lesz. Forrás: internet

„Az ember ilyenkor Máriával almát olt.”

A palántaültetés, fatisztogatás napja is egyben. Ekkor helyezik el az oltóágat.

Fecskehajtónak is mondják, mert a jó idő ekkorra már hazahajtja a vándormadarakat.

E naphoz kötődő meteorológiai megfigyelés a 16 századból:

·       Ha e napon derült az idő, bő termés várható.

·       „Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője.”

 
Lakossági fórum a devizahitelekről PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2015. március 25. szerda, 10:25

A devizahitelek és ÖN címmel rendez lakossági fórumot a Széchenyi Hitelszövetség, a kispesti önkormányzat és az MNB támogatásával március 28-án, szombaton 14 órától a KMO Művelődési Házban (Teleki u. 50.).

Kép forrása: ittlakunk.hu

Program:

  • 14:00–14:45 A devizahitelekkel kapcsolatos törvényi háttér ismertetése (megszűnt kölcsönök, problémamentes fizetés, késedelem, felmondás, végrehajtás, követelésengedményezés, peres eljárás)
  • 14.45-től Egyéni kérdések feltevése-válasza
 
Évértékelő a XIX. kerületben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2015. március 24. kedd, 22:11

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIX. kerületi Rendőrkapitányságán Plánk Róbert r. ezredes 2015. március 24-én értékelte a kapitányság 2014. évben végzett munkáját.

Kép forrása: police.hu

Az állománygyűlés elöljárója Bucsek Gábor r. dandártábornok, Budapest rendőrfőkapitánya volt, a rendezvényen részt vett Burány Sándor, Kispest országgyűlési képviselője, Vinczek György, a kerület alpolgármestere, dr. Urbán Ildikó, a XVIII. és XIX. kerületi Bíróság elnökhelyettese, valamint dr. Somodiné dr. Valló Erika, a Budapest XVIII. és XIX. kerületi Ügyészség vezetőhelyettes ügyésze.

 

Plánk Róbert r. ezredes, a kerületi rendőrkapitányság vezetője a tavalyi évet sikeresnek értékelte. A regisztrált bűncselekmények száma, valamint a közterületen leggyakrabban előforduló bűncselekmények – rablás, garázdaság, rongálás, testi sértés – száma az elmúlt egy évben csökkent, valamint nyomozásuk eredményességi mutatója javult.

 

Az ezredes külön kiemelte a Kispesti Önkormányzattal és a kerületben tevékenykedő, két polgárőr egyesülettel (Kispesti Készenléti Polgárőr Egyesülettel és a Dél-Pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesülettel) a 2014-es évben folyó együttműködés hatékonyságát.

 

A kapitányságvezető az idei év legfontosabb feladataként a tavalyi eredmények szinten tartását, a hatékonyság növelését tűzte ki célul.

Évértékelő beszédében külön hangsúlyozta a kerületi lakosok rendőrségbe vetett bizalmának és szubjektív biztonságérzet erősítésének fontosságát.

 


70. oldal / 101