Kispesti.hu
May 4

Közélet
Koronás kemencében készül Kispesten a pityókás tokány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mno.hu   
2015. június 08. hétfő, 05:43

Megnyílt Kispesten a Székelyország Tündérkertje kalandpark. A helyet az egykori jégkorongozó, Bacsó András üzemelteti. Meglátogattuk.

Fotó: Végh László mno.hu

 

Egy pláza, egy panelsor, egy összegraffitizett tűzfal és egy gazos telek ölelésében, Kispest közepén áll egy székelykapu. A mögötte fekvő saroktelken hatalmas fűz-, tölgy- és fenyőfák állnak, egy festékszóró berregését hallani. Ez a Székelyország Tündérkertje névre hallgató kalandpark, amely a múlt héten a Magyar Világtalálkozó kedvéért már megnyílt egy kis időre, de az igazi átadójára még várni kell egy kicsit. A székelykapu persze addig sincs zárva, érkezésünkkor például egy széles vállú, őszes, csupa farmerbe öltözött férfi lép ki rajta. Ő Bacsó András, a szomszédban Bujdosó Székely vendéglő tulajdonosa, kicsit korábban érkeztünk a megbeszéltnél, úgyhogy rögtön a bemutatkozás után már szabadkozva jelzi: ha fotó is lesz, akkor átöltözik.

Meseautó

Népviselete felöltése közben gyökereiről és a székely nemzeti sportról, a jégkorongról beszélgetünk. Bacsó ugyanis hokis volt, méghozzá nem középiskolás fokon, hét évig a Dinamo Bucureşti csapatát erősítette. És mivel ez a hét esztendő 1983-tól 1990-ig tartott Bacsó nemcsak a sport, de a politika világába csöppent bele. „Nagyon sok székelynek tudtam segíteni, ugyanis a Dinamo a rendőrség csapata volt, így az egyesület elnökségének tagja volt Hargita megye rendőrkapitánya. Ha utaztunk, sokszor a szobatársam volt, így sok bajba jutott székelyt tudtam kibeszélni a meseautóból.” Kérdően nézünk rá, mire hozzáteszi, hogy ők így hívták a román rendőrség kék Aro rabomobilját.

Mindezt Bacsó András abban a kis pavilonban mondja, ahol a székely kézművességet tervezik bemutatni a jövőben. A falon egy nap és egy hold fölött a korondi Páll Lajos három festménye lóg, alatta pedig egy óra, Székelyföld nevezetességeinek fotójával. A székelyföldi zsindelyből készült tetőn is van nap és hold, fényükről az alájuk felfúrt reflektor gondoskodik. „Lesz itt szövés és korongozás is, múlt hét pénteken, a már említett világtalálkozón itt volt Ambrus Attila is, negyven-ötven gyerek nézte, ahogy fazekaskodik.” Bacsó elmondja, hogy együtt jégkorongozott a Viszkis néven elhíresült újpesti hokikapussal, és nagyon sokat segített neki, hogy jó útra térve megtalálja a helyét a társadalomban. A múlt heti rendezvény említésekor az étterem-tulajdonos egyszer csak a fejéhez kap és kutakodni kezd, még az asztalok alá is benéz, aztán csalódottan csap a combjára, úgy mondja: elvitték.

 

Dzsumbuj helyett

Azokra a tündérkertes kitűzőkre céloz, amelyeket a május 29-ei ünnepségre gyártatott le. „Mindenki bejár ide, és nem tudok mindig itt lenni, mindenre odafigyelni.” Bacsót szemlátomást ennél is jobban zavarja az a mercis, aki szerint a kalandparknak Romániában lenne a helye, illetve azok a betérők, akik szerint nem kéne Kispestre „krematórium”: az itt található négy kopjafára céloznak ezzel. Pedig Bacsó kerekre nyílt szemmel mondja, hogy micsoda dzsumbuj lenne itt, még nagyobb és sűrűbb gaz, ha nem valósul meg a különböző székely összefogások és adományok, no meg a vendéglős hasznának a beforgatásával a tündérpark. Az ingatlant egyébként határozatlan időre kapta meg Bacsó András egyesülete az önkormányzattól.

Adja magát a kérdés, úgyhogy fel is tesszük: ki a célközönsége a kalandparknak, a kispesti járókelők vagy a szervezetten ideutaztatott diákok? Bacsó mindkét felvetésre rámondja az igent, hozzátéve, hogy az a célja, hogy „mindenáron” megismertesse a székely nevezetességeket, ezért már most leszögezi, hogy ha például belépőt szed majd a jövőben, a környékbeli gyerekek ingyen jönnek majd. Ez persze egy újabb felvetést kíván: mi lesz, ha a rajcsúrozó gyerekek esetleg véletlenül megrongálják a gránitból készült Trianon-emlékművet vagy a fából készült medveszobrot? Bacsó a gyerekek miatt nem aggódik, a rongálóktól tart inkább. Ezért is gondolkodik azon, hogy egy igazi székelyes padot rakasson a kalandpark elé. Persze a látványosság ellen szól az is, hogy pont egy térfigyelő kamera alatt van és hát az az igazság, hogy pont a plázára nézne a pad.

Legkedvesebb számára csíksomlyói hármashalom mintájára létrejött oltár, amelyben már ott áll egy Babba Mária-szentély, s a tervek szerint lesz még egy Szent László- és egy Szent István-szobor is. „Azt akarom, hogy aki belép ide, az a csíksomlyói búcsúban érezze magát” – mondja Bacsó András. A szentély tetején egy kettőskereszt áll, rajta egy bronzból készült, Monarchia-korabeli címer. A vendéglős lelkesen mutatja a kerti kemencét is, amelynek a tetején épp úgy ferdül a kereszt, ahogy a Szent Koronán. Itt készül majd a pityókás tokány különféle módokon, mert a tulajdonos elárulja, hogy azt bizony máshogy készítik a különböző településeken. A koronás kemence mögött pedig teknőbe ültetve nő a csombor és a lestyán.

 

Bacsó tizenkét székely apostola

A házigazda büszke az Ábel a rengetegben című Tamási-regényt idéző kalyibára is, amelynek előterében ott áll a regényhős fából faragott szobra, de a válláról még hiányzik a kakas. Bent, Ábel szobájában, a házi áldás és Tamási Áron híres mondása, valamint két Nyírő-kötet áll. Ennek kapcsán Bacsó a fogát szívva mondja el, hogy kicsit sajnálja, de egy helyi rendelet miatt Nyírőt és Wass Albertet nem helyezhette el a kalandparkban. Ennek megfelelően egyik író sem szerepelhet azon az emlékfalon, ahol a vendéglős összeállíthatta a maga tizenkét székely apostolát. Bekerült viszont Puskás Tivadar, aki nagyon távoli rokona Bacsónak, és Kós Károly, aki ugyan nem volt székely, nagyon sokat tett értük.

A vendéglős szabadkozik akkor is, amikor a félkész dolgokról beszél, de láthatóan büszke rájuk: a gyerekeknek készült mászófalra, amely fölött annak az Oltárkőnek a mása készül, ahol Erőss Zsolt elkezdett hegyet mászni. Szemben áll a Hópárduc emlékére emelt kopjafa, amely alatt áll majd a hegymászó síremléke: elszáradt rózsák jelzik ennek helyét. Nincs még kész a Borvízmúzeum sem, de Parajdról hozott sótömbök már ott vannak mellette. Ha megfordulunk, akkor Dózsa György „gyorsan készült”, gigantikus fatrónját látjuk a mulccsal borított talajon, körülötte szinte világítóan fehér és piros kerámiagombák állnak. És megint csak sajnálkozik, de elmeséli, hogy tucatnyi székelyföldi almafát vissza kellett utasítania, mert nem férne el ezen a közel 950 négyzetméteren.

Már épp búcsúzunk, amikor Bacsó észreveszi, hogy kívülről fotózzák a székelykapuját. „Látja? Nagyon jó érzés ez, úgyhogy el is határoztam, hogy a szomszédos hotelek külföldi vendégeimnek is mindenáron megmutatom, hogy kik is azok a székelyek.”

 

 
Nemzeti összetartozás napja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2015. június 03. szerda, 00:00

Megemlékezés a Trianoni békediktátum 95. évfordulója alkalmából a Wekerlei Polgári Egyesület szervezésében.

Helyszín: Ady Endre út és Határ út kereszteződése.

Időpont: 2015. június 4. 16.15

Részletek a képre kattintva olvasható.

 
HÁZÜNNEP – 35 éve a Petur utcában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2015. június 02. kedd, 22:23

Ünnepeljük együtt a Wekerlei Kultúrház születésnapját!
A WKK helyén egykor kenyérért álltak sorban az emberek. A pékség megszűnése után, 1980. június 3-án a Petur utcai épületet átalakítva felavatták jogelődünk, a Tőke László Úttörőház részére. Az egykori pékség helyén mi a kultúra közvetítésével szeretnénk táplálékot nyújtani, mesével, színházzal, zenével, közös alkotással. Az évforduló alkalmából közösen szeljük fel az erre az alkalomra nekünk sütött születésnapi kenyeret. Kenyérből kelnek a mesék a Tatay Színház születésnapi ősbemutatóján. A gyerekek a kertben, a lisztes játszóházban próbálhatják ki a kenyérsütés állomásait. Ki-ki elkészítheti és kisütheti magának a saját perecét.


Programok:
16.00-16.30 Elmúlt 35 év – kiállításmegnyitó
• Fellép: Halmos Kata népdalénekes
Házkenyér felszelése – közös kóstolás (Támogató: Panelpék)
16.30-17.15 Az élet kenyere – születésnapi ősbemutató bábszínház Tatai Vera és Tatai Zsolt bábművészekkel, a Tatay Színház bemutatója.
16.30-19.00 Játékok és fejtörők a ház történetéről Pék-játék, lisztes játszóház – aratástól a kenyérsütésig. Kézi malom használata, közös szitálás, őrlés, dagasztás, nyújtás. A kertben felállított kemencében mindenki ropogósra sütheti a saját maga által elkészített perecet is. 
16.30-19.00 Óriás malom – társasjáték liszteszsákkal
A részvétel ingyenes!

 
Önkormányzati rendészt keresnek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kozszolga.hu   
2015. május 29. péntek, 15:02

Budapest Főváros XIX.ker. Kispest Polgármesteri Hivatal a közszolgálati tisztviselőkről szóló

2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet

Budapest Főváros XIX.ker. Kispest Polgármesteri Hivatal Kispesti Rendészeti Központ

önkormányzati rendész munkakör betöltésére.

A közszolgálati jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közszolgálati jogviszony



Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

Budapest, 1195 Budapest, Városház tér 18-20.

Budapest, 1191 Budapest, Eötvös utca 3-7.

Részletek a képre kattintva olvashatók.

Kép forrása internet.

 
Székelyország Tündérkertje látványpark megnyitója PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2015. május 27. szerda, 16:02

 

2015. május 29-én, pénteken avatják fel a KÖKI metrómegálló szomszédságában a "Székelyország Tündérkertje" Látványparkot. A Bujdosó Székely Vendéglő mellett megalkotott park ráadásul helyet ad a „Székelyföld hegyen-völgyön át” elnevezésű egész napos programnak, amely során kulturális, szabadidős és szórakoztató programok várják az érdeklődőket. Lesznek előadások, bemutatók, kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Este pedig zenés, táncos székely mulatsággal zárul a program.

Programok:
- kezdés 14:00 órakor:
- 17:00 órakor a Látványpark hivatalos avatása védnöki laudációkkal, felszenteléssel.
- 17:00 órától 19:30 óráig a Tündérkertben különböző programokra kerül sor. Fellépők, előadók: Fábián Zoltán a Hungarica együttes énekese, zenésze, Szántó Zsolt (Csíkszentimre) lovas zarándok, Tóásó Edit, Tóásó Előd, Juhász Margaréta és Bányai Márton nótaénekesek, Dr. Unger Zoltán geológus, Kabarcz Zoltán író, Kígyósi Attila versmondó, Csáki Tibor, Kovács Sándor, Joe és Balla Mihály zenészek „Székelyország Tündérkertje” elnevezéssel első alkalommal lesz kitüntetés átadva olyan egyén részére, ki jelentős munkásságával a székelység hírnevét méltán nemesíti. Várják a rendezők a „Tiszteletbeli Székelyek” címzettjeit is, miközben Székelyföld jövőbeli autonómiájáról neves, köztiszteletben álló személyektől tudhatunk meg aktuális híreket.
- Ambrus Attila fazekas mester a székely fazekasságot jeleníti meg,
- a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontban beindított Magyarság Kincsek Kurzusa Kalóz Zsóka vezetésével a csipkekészítés titkaiba nyújt betekintést,
- a kispesti Koppány Vezér Baranta csapat a hagyományos magyar harcművészetet mutatja meg a Nagyérdeműnek,
- a kispesti Vass Lajos Általános Iskola és a kőbányai Széchenyi István Általános Iskola diákjai is fellépnek a park pódiumán, néptáncosaival, szavalóival, énekeseivel,
- Olasz Etelka mesemondó az ősi regék világába invitál,
- Szántó Zsolt (Csíkszentimre) lovas zarándok a Mária úton megtett útjáról számol be,
- lesz megemlékezés Erőss Zsoltról, aki a Mont Everest első székely-magyar meghódítója, s mi az Ő példáját követve kipróbálhatjuk rátermettségünket a róla elnevezett mászófal leküzdésével, amit Erőss Edit és Sterczel Hilda a Hópárduc Alapítvány elnöke fog felavatni.
- Süthető majd ropogós házi kenyér és kürtöskalács, pihenhetünk az árnyas fák alatt élvezve közben az előadásokat.
- 19:30 órától Horváth Zoltán György „Csíkszék középkori templomai, csíksomlyói búcsú” című vetítéses honismereti előadása lesz megtartva.
- 21:00 órakor kötetlen esti „Székely Mulatság”, ahol önfeledten táncolhatunk, mulathatunk ismert előadóművészek közreműködésével egy finom vacsora elfogyasztása mellett.

A Bujdosó Székely Vendéglőben persze ki-ki kedvére ízlelheti meg a székely konyha különlegességeit, akár egy-egy pohár hamisítatlan borvízzel leöblögetve.

Helyszín: Székelyország Tündérkertje Egyesület, 1191 Szabó Ervin u. 37. Mobil elérhetőség: +36-30-2830377 (Bacsó András egyesület elnöke), +36-70-9469121 (Gaál István kulturális szerevező). Villámpostai cím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , honlap: www.bujdososzekelyvendeglo.hu.

 
Pünkösd PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wikipedia.org   
2015. május 24. vasárnap, 21:19

A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek (görögül pneuma, latinul Spiritus Sanctus) ezen a napon áradt ki Jézus tanítványaira, az apostolokra, és ezzel a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára.

Kép forrása: internet

 
Megkezdődött a Jézus Szíve templom környezetrendezése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sajtóiroda   
2015. május 24. vasárnap, 07:34

Kispest Önkormányzata 19,7 millió forintot nyert a Kispesti Jézus Szíve templom környezetének megújítására a Fővárosi Önkormányzattól a Fővárosi Rehabilitációs Keret terhére kiírt Tér-Köz pályázaton. A kivitelezés ma megkezdődött, a munkák 4 hónapot vesznek igénybe.

Kispest Önkormányzata 19,7 millió forintot nyert a Kispesti Jézus Szíve templom környezetének megújítására a Fővárosi Önkormányzattól a Fővárosi Rehabilitációs Keret terhére kiírt Tér-Köz pályázaton. A támogatási szerződést 2015. januárban kötötték meg, a kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében történt. A kivitelező 2015. május 19-én megkezdte a munkát, amely maximum 4 hónapot vesz igénybe. Ennek során rendezik a templom előtti teret, akadálymentessé építik a feljáratot, átalakítják a kriptalejárat körüli részt, rendezik a közösségi ház körüli területet. A kiviteli munkálatok összköltsége közel 26 millió forint, amelyhez a támogatáson felül szükséges önrészt teljes egészében Kispest Önkormányzata biztosítja.

 
Több mint százan a kispesti utánpótlás strandröplabda-versenyen PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hunvolley.hu   
2015. május 21. csütörtök, 15:20

Múlt szombaton rendezték meg a Kispest Open, utánpótlás strandröplabda-verseny első fordulóját a Kispesti Uszoda napozókertjében lévő pályákon.

A rendező Kispest SE elnöke, Kerekes Balázs elmondta, hogy óriási érdeklődés övezte a tornát, hiszen a négy-négy fiú és leány korosztályban több mint száz versenyző indult el. Az időjárás is kegyes volt a szervezőkhöz, s így jó időben, remek hangulatban zajlottak a viadalok.

 

A Kispest Open már most szombaton, azaz május 23-án folytatódik, a további fordulókat pedig május 30-án, június 13-án és június 17-én rendezik majd, míg június 6-7-én 1500 eurós összdíjazásű felnőtt versenyt is rendeznek majd. Forrás:hunvolley.hu

 


68. oldal / 101