Kispesti.hu
May 4

Közélet
Elhunyt Puskás Ferenc özvegye PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mixonline.hu   
2015. augusztus 12. szerda, 16:07

Életének 84. évében - keddről szerdára virradó éjszaka - elhunyt Puskás Ferencné, a legendás Aranycsapat kapitányának özvegye. Hunyadvári Erzsébet 1932-ben született Budapesten, s 16 évesen, a Kispesti AC kézilabdázójaként ismerkedett meg Puskás Ferenccel, akivel 1950-ben összeházasodott. Gyermekük, Anikó 1952-ben született, s 2011-ben, Valenciában hunyt el.

Kép forrása: puskás.com

 

A puskas.com összeállítása emlékeztet rá, hogy Puskás Ferencné 1956. december 1-jén "többszöri sikertelen próbálkozás után jutott ki négyéves kislányával együtt, éjszaka gyalog menekülve a szovjet hadsereg által megszállt Magyarországról Ausztriába, hogy azután Olaszországban csatlakozzon férjéhez, a november 1. óta Nyugat-Európában túrázó Budapesti Honvéd csapatkapitányához". Öt kontinensre követte férjét, aki a spanyolországi letelepedés és a Real Madridnál beteljesedett játékos-pályafutása után edzőként számos helyen dolgozott a világban.
Puskás Ferenc és felesége 1991-ben költözött vissza Magyarországra, majd a legendás labdarúgó 2006-os halála után özvegye személyesen nyújtott segítséget a Puskás című életrajzi könyv (Szöllősi György, 2005), a Puskás Hungary dokumentumfilm (Almási Tamás, 2009) elkészítéséhez, a felcsúti Puskás Akadémia elindításához, a FIFA Puskás-díj megalapításához, a spanyolországi Puskás-hagyaték hazaszállításához, valamint a Puskás Intézet létrejöttéhez is.
 
Elkészült a kispesti Csillagfény bölcsőde PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sajtóiroda   
2015. augusztus 07. péntek, 10:59

230 millió forintból - 150 millió forint európai uniós pályázati támogatásból, valamint önkormányzati forrásból - készült el a Csillagfény bölcsőde. Csaknem 500 négyzetméterrel bővült az intézmény, amely így további 25 gyermeket tud fogadni.


Fotó: kispesti.hu


A kispesti önkormányzat 150 millió forint európai uniós pályázati támogatást nyert az Új Széchenyi Terv Közép-magyarországi Operatív Program keretében a Csillagfény Bölcsőde átalakítására, valamint önkormányzati forrásból, összességében mintegy 230 millió forintból újult meg az oktatási intézmény. Mintegy 500 négyzetméterrel bővült az intézmény, így újabb 25 gyermeket tud fogadni, és ezzel összesen 125 kispesti kisgyermek nappali foglalkoztatását biztosíthatja majd. Az átalakítás után a bölcsőde egy csoportszobával bővült, amelyet a régi konyha helyén alakítottak ki, és egy emeleti tömböt is felhúztak az épületre. Ott kaptak helyet az irodák, a dolgozók öltözői, a kiszolgáló helyiségek, a szülői fogadóterem és a kistárgyaló is. A felújítással teljesen akadálymentessé vált a létesítmény. A kibővülő intézményben további 8 munkahelyet is létesítettek.
A lakótelepi intézmény 1981-ben épült, eredetileg nyolcvan, majd 2010-től száz férőhelyesre bővítették, itt van az Egyesített Bölcsődék központja, szakmai műhelye is.

A kerületi bölcsődék fenntartása és szakmai felügyelete az önkormányzat feladata. Kispesten jelenleg hat intézményben mintegy 450 kisgyermek felügyeletét látják el kiemelkedően magas szakmai színvonalon, az önkormányzat nem kér térítési díjat a bölcsődékbe járó gyerekek szüleitől.

 
Gyerekpolgármester vette át az irányítást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: lokal.hu   
2015. július 26. vasárnap, 21:21

 

A nagyközönség elől elzárt részekre is bejutottak a kispesti nyári táborozók a Polgármesteri Hivatalban. A kakaótúra fantázianévre hallgató körút idén sem maradt el, Gajda Péter polgármester volt a kicsik idegenvezetője.

Kép: lokal.hu

A napközis táborból érkező fiatalok ráadásul olyan helyen is jártak, ahol általában maga a polgármester sem, a számítógépteremben. Megnézték, hogyan dolgoznak az okmányirodában, de a fő attrakció mindenki számára a díszterem volt, ahol általában az üléseit tartja a képviselő-testület. A gyerekek ugyanis beülhettek a politikusok helyére, és saját ötleteikről szavazhattak, az ülést pedig egy rövid időre megválasztott ifjú polgármester vezette. Zárásként pedig a polgármesteri dolgozószobában pihenték ki a nap fáradalmait egy bögre kakaó társaságában. Forrás: lokal.hu

 
Nyári igazgatási szünet a Polgármesteri Hivatalban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. július 25. szombat, 11:13

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatom Önöket, hogy Budapest Főváros XIX. ker. Kispest Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (III.27.) önkormányzati rendelete alapján a nyári igazgatási szünet 2015. július 20-tól (hétfő) 2015. augusztus 21-ig (péntek) tart. Ezalatt a kispesti Polgármesteri Hivatal ügyeleti rendszerben tart nyitva, biztosítva a zavartalan ügyfélfogadást és feladatellátást.

Kivételt képeznek az alábbi pénteki napok, amikor a Polgármesteri Hivatal zárva lesz, kizárólag a recepció tart nyitva:
július 24.,
július 31.,
augusztus 7.,
augusztus 14.,
augusztus 21.,

Szíves megértésüket köszönöm.

dr. Kiss Anna jegyző

Kép: kispest.hu

 
Közösségi vásár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: facebook.com   
2015. július 17. péntek, 16:31

Nyári Baba-mama Börze és Közösségi Vásár most szombaton a kispesti Fidesz Irodában!!!

Részletek a képre kattintva olvashatók

 
Kispesti segítség az elveszett kutyáknak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. július 03. péntek, 09:26

Kispesten is mikrochip-leolvasó segíti az elveszett kutyák hazajutását: a 20. fővárosi eszközt a kutyabarát Halásztanya étteremben helyezte el a Vigyél Haza Alapítvány.


Korábban is sokan keresték az alapítványt, amikor gazdátlan kutyust találtak az utcán, így jutottunk el a legjobbnak tűnő megoldáshoz, amivel a lehető leghamarabb haza tudjuk juttatni a kedvenceket – mesélte el a mikrochip-leolvasó ötletének eredetét a Vigyél Haza Alapítvány önkéntes munkatársa, Schwartz Noémi, aki Yodával, a szálkásszőrű tacskóval érkezett a mai tájékoztatóra, a Halásztanya étterembe.

Az alapítvány kutyabarát éttermek bevonásával, ingyenes mikrochip leolvasási lehetőséggel segíti az elkóborolt kutyák hazajutását. Megtudtuk, hogy a kispesti a 20. mikrochip-leolvasó a fővárosban, és az eszköz segítségével már eddig is több mint tíz kutyát juttattak vissza gazdáikhoz. A rendszer egyszerűen működik. A leolvasóval ellátott éttermek bejáratánál egyedi matrica hívja fel a lehetőségre az állatbarátok figyelmét. A mikrochip leolvasása után az étterem kapcsolatba lép az alapítvány állatorvos önkénteseivel, akik az online adatbázisban ellenőrzik az állat gazdáinak adatait, majd felveszik vele a kapcsolatot, hogy hazavihesse az elkóborolt vagy elveszett kutyáját. Ha a megtalált kutyában nincsen mikrochip, vagy nem regisztrálták a Magyar Állatorvosi Kamara kisállat-nyilvántartó rendszerében, az önkéntesek értesítik a FÖRI Illatos úti Állategészségügyi Szolgálatát, amely intézkedik az állat biztonságos elszállításáról és a gazda további kereséséről honlapjukon.

Nemrégiben alakult meg az állatvédelmi járőrszolgálat, így a legjobbkor jött az alapítvány megkeresése és az étterem fogadókészsége – mondta el lapunknak Márkus Edit, a Zöldprogram Iroda vezetője, akitől megtudtuk, hogy várhatóan reggeltől délig az önkormányzat épületében, déltől záróráig pedig az étteremben lesz elérhető a leolvasó készülék.

Az alapítvány munkatársa elmondta, szeretnék lefedni Budapest egész területét, ezért 25 kutyabarát étterembe kerülhet chip-leolvasó. Ezeket a helyszíneket feltüntetik a Telenorral közösen fejlesztett, okostelefonon elérhető Vigyél Haza Kutyakereső alkalmazásban is, amelyet bevezetése óta közel húszezren töltötték le, és több ezer aktív felhasználó regisztrálta saját kutyáját a rendszerben. Forrás: kispest.hu

Az alkalmazás letölthető a Google Playről:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telenor.hu.vigyelhaza,
elérhető interneten is: www.w-ebkereso.hu
bővebb információ a Vigyél Haza Alapítványról: www.vigyelhaza.hu

 
Biciklin járőrözték végig Kispestet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: lokal.hu   
2015. július 03. péntek, 06:21

Évente legalább egyszer kerékpárra pattan a kerület vezetése és az illetékes szervek, hogy pár óra alatt körbebiciklizve Kispestet felmérjék, hol milyen tennivalók akadnak. Ezen alkalmakkor elsősorban a szemetelésre, rongálásokra, utak, közterek állapotára figyelnek oda. Június végén újra két kerékre szálltak a vezetők, és szorgalmasan jegyzeteltek.

– Kertészeti és zöldfelületi szempontból figyeljük a területet, valamint természetesen a szemetelést is nézzük – mondta lapunknak Bán Zoltán, a Közpark Nonprofit Kft. igazgatója, mikor az Almavirág téren feltartóztattuk konvojukat. A társaság százhetven fővel dolgozik, ebből kilencvenen vannak terepen. – Az az első benyomásunk, hogy az időjárásnak köszönhetően a kertekben egyre több zöld halmozódik fel, amit sokan egyszerűen kipakolnak a ház elé. Ezt Wekerlén is és a panelek, társasházak környezetében kirakott szeméthalmon látjuk. Amit látunk, összeszedjük. Ha pedig olyan volumenűvel találkozunk, akkor bejelentjük a megfelelő helyen, hiszen mindent nem tudunk elszállítani.

Kép forrása: lokal.hu

 

 
Cseh kézben a Budapesti Erőmű PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nol.hu   
2015. július 02. csütörtök, 16:27
A prágai székhelyű EP Energy-csoport a francia EDF cégtől megvette a részvények 95,5 százalékát - közölte az IHNED című cseh gazdasági hírportál kedden este.
Az EP Energy tulajdonosa Daniel Kretinsky cseh multimilliomos. Az IHNED közlése szerint a tranzakciót a magyar versenyhivatalnak, valamint a francia gazdasági minisztériumnak is jóvá kell hagynia.

A Budapesti Erőmű Zrt. biztosítja a magyar főváros távhőellátásának 60 százalékát. A társasághoz tartozó kelenföldi, újpesti, kispesti erőművek ugyanakkor a magyar áramtermelés 3 százalékát állítják elő.

Az EP Energy Csehország legnagyobb hőtermelője, ugyanakkor a villanyáram-termelésben a Cseh Energetikai Művek (CEZ) után a második helyen van. A cseh piac mellett eddig Szlovákiában és Németországban volt aktív a cég. Az EP Energy kezeli az Energeticky a prumyslovy holding (EPH) energetikai tevékenységének jelentős részét. Az EPH tulajdonosa Kretinsky mellett Patrik Tkác és a J&T pénzügyi csoport.

Az EPH keretein belül jelenleg mintegy negyven cseh, szlovák, német és lengyel energetikai cég működik. Ezek a szénbányászat, áramtermelés, hőtermelés, áramelosztás, valamint a villanyáram- és gázkereskedelem területén aktívak. Forrás: nol.hu

 

Kép forrása : Kispesti.hu archívum

 


66. oldal / 101