Kispesti.hu
Apr 25

Közélet
Szén-monoxid-riasztó készüléket kapnak a nehéz helyzetben élő kispesti családok PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sajtóiroda   
2015. október 14. szerda, 06:57

Az elmúlt évekhez hasonlóan szén-monoxid-riasztó készülékeket adományoz a szociálisan rászoruló családoknak Kispest Önkormányzata. 40 db készüléket osztanak ki azok között a családok között, akik települési támogatás kapnak. Az ilyen készülékek használatával nagyobb biztonsággal lehet megelőzni a sokszor halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezéseket. A biztonsági eszközökre most is csaknem 500 ezer forintot költött az önkormányzat.

A fűtőberendezések elöregedése, a megfelelő ellenőrzés és karbantartás elmulasztása az elmúlt években egyre több, sokszor halálos kimenetelű szén-monoxid-mérgezéshez vezetett. Többször egy-egy teljes család kapott súlyos szén-monoxid-mérgezést. Mindez egyre nagyobb veszélyt jelent azok számára, akiknek fűtési rendszere olyan, amely a lakótérbe veszélyes, mérgező gázokat engedhet.
Kispest Önkormányzata folyamatosan támogatja az itt élőket abban, hogy korszerűbbé, energiatakarékosabbá tegyék fűtési rendszerüket, illetve a leginkább hátrányos helyzetben lévőket tüzelővel is támogatja a téli időszakban az önkormányzat.
A pénzhiány, az évről évre nehezebb anyagi körülmények miatt azonban sok olyan család van, ahol öregek és nem korszerűek a fűtőberendezések, felújításra, cserére nincs pénz. A tüzelőberendezések és a kémények rendszeres ellenőrzése és karbantartása, illetve a rendszeres szellőztetés mellett ezeknél a lakásoknál a szén-monoxid-riasztó felszerelése jelenthet még nagyobb esélyt a sokszor halálos kimenetelű mérgezés megelőzésére.
Most 40 db készüléket adományoz az önkormányzat 500 000 forint értékben a leginkább rászoruló családoknak, amelyek azok közül kerülnek ki, akik települési támogatást kapnak. A kerület vezetői remélik, hogy ezzel az idei fűtési szezonban jelentősen csökkennek a kerületben a szén-monoxid-mérgezéses esetek, és az itt élők biztonságérzete nő. Forrás: Sajóiroda

 

 
Iroda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2015. október 13. kedd, 21:50

Új képviselői irodát nyitott a Demokratikus Koalíció kispesti szervezete az Ady Endre út 106. szám alatt.

 
Önkormányzati képviselő a Kispesti Rendészeti Központ vezetőjénél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.jobbik.hu   
2015. október 13. kedd, 21:31

Lázár Tamás a Kispesti Rendészeti Központ vezetőjénél Bali Péternél járt.
Az új kamerarendszerről, a bírságolás tapasztalatairól és a 8 órásról a 12 órás műszakra való átállásról érdeklődött. A Központ vezető elmondta, hogy a kamerarendszer modernizációja után az 54 kamerából 24 maradt működő képes. A kamerák visszapótlása év végéig meg fog történni. A bírságolással kapcsolatban kifejtette, hogy a türelmi idő augusztusban lejárt, és azóta a szabálytalankodókkal szemben megkezdődtek a bírságolások. A tapasztalat az, hogy a jogkövető kispestiek üdvözlik a rendpártiságot. A bírságolásból bejövő pénzből plusz embereket lehet majd felvenni, illetve ebből lehet növelni majd a térfigyelő kamerák számát. A 12 órás műszakra való átállás meg azt a célt szolgálja, hogy tovább legyen rendész a kispesti közterületeken. Lázár Tamás támogatásáról biztosította Bali Pétert, közben jár, hogy még októberben a testület csoportosítson át a költségvetésben forrást a kamerák pótlására. Ezenkívül Lázár Tamás mint közbiztonsági tanácsnok, hogy jobban belelásson a Rendészeti Központ működésébe, szerdán egy teljes műszakot ledolgozik a rendészekkel. A tapasztalatokról beszámolunk.

 
Rendész munkakör PDF Nyomtatás E-mail
Írta: workania.hu   
2015. október 09. péntek, 08:39

Budapest Főváros XIX.ker. Kispest Polgármesteri Hivatal

a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján

pályázatot hirdet

Budapest Főváros XIX.ker. Kispest Polgármesteri Hivatal
Kispesti Rendészeti Központ

önkormányzati rendész

munkakör betöltésére.


A közszolgálati jogviszony időtartama:

határozatlan idejű közszolgálati jogviszony

Foglalkoztatás jellege:

Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:

Budapest, 1191 Budapest, Eötvös utca 3-7.

Budapest, 1195 Budapest, Városház tér 18-20.

A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök:

1. melléklet 30. Közterület-felügyelői feladatkör

 

A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök:

A közterületek jogszerű használatának, a közterületen folytatott, engedélyhez kötött tevékenység szabályszerűségének vizsgálata. A közterület rendjére és tisztaságára vonatkozó jogszabály által előírt tiltott tevékenység megakadályozása, megszakítása, megszüntetése, illetve szankcionálása. Közreműködés a közterület, az épített és természeti környezet, a közrend, a közbiztonság és az önkormányzati vagyon védelmében, a köztisztaságra vonatkozó jogszabályok végrehajtásának ellenőrzésében.

Bővebb információ ide kattintva olvasható.


 
Vajdasági pedagógusok látogatása Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Sajtóiroda   
2015. október 08. csütörtök, 08:41

A testvérvárosi kapcsolatok újabb állomásaként vajdasági pedagógusok látogattak el Kispestre, illetve néztek meg nevezetességeket a fővárosban, illetve Visegrádon és Komáromban. Kispest és a szerbiai Zombor között hosszú évek óta tart az együttműködés a kultúra, a gazdaság, az oktatás-nevelés területén.


Kispest önkormányzata 13 éve kezdte el kialakítani testvérvárosi kapcsolatait. Zomborral 2002 júniusában írták alá az együttműködési megállapodást ez volt Kispest első testvérvárosi kapcsolata. A zombori kapcsolat célja - ugyanúgy, mint a többi testvérváros esetében - a két település közötti együttműködés elősegítése a kultúra, a sport és a gazdaság, az oktatás területén. Az elmúlt években számos program, kölcsönös látogatás, csereüdültetés zajlott ennek jegyében.

2015 októberében 11 vajdasági pedagógust látott vendégül Kispest. A tanárok elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy miként emlékeznek a diákok iskolai kereteken belül a 13 aradi vértanúra, az akkori történelmi eseményekre. A pedagógusok a Vass Lajos általános iskolában nézték meg az évfordulóra készített megemlékező műsort, bent voltak bemutatóórán, majd megtekintették a Délvidéki magyarok című kiállítást az Atatürk téren. Látogatás tettek a Székelyország Tündérkertje elnevezésű, nemrég megnyílt parkban, és megnézték a Helytörténeti Gyűjteményt.

A vendégek ellátogattak a Parlamentbe is, ahol Hiller István, Kispest országgyűlési képviselője fogadta őket. Végigjárták Budapest nevezetességeit, elutaztak Visegrádra a fellegvárba, és megnézték Komáromban a Monostori erődöt.

A látogatás keretében a vajdasági pedagógusok találkoztak Vinczek György alpolgármesterrel, és Kispest önkormányzatának vezetőivel, szakértőivel is.

A program a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 1 000 000 Ft-os támogatásából valósulhatott meg. Forrás: Sajtoiroda

 

 
Október 6: félárbócon a lobogó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: alfahir.hu   
2015. október 06. kedd, 13:18

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján kedd reggel a Parlament előtti Kossuth téren. A kegyelet kifejezéseként Magyarország lobogója egész nap félárbócon marad a nemzeti gyásznapon.

A megemlékezésen ott volt Áder János köztársasági elnök, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor vezérkari főnök, a diplomáciai testület több tagja, pártok, katonai és állami szervezetek képviselői, valamint a Honvédelmi Minisztérium "KatonaSuli" programjában részt vevő budapesti középiskolák és a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola diákjai és kísérőik.

A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbócra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el, a ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is.

Az ünnepség végén a díszzászlóalj tiszteletadása mellett a Magyar takarodó hangjaira felolvasták a tizenhárom aradi vértanú,

  • Aulich Lajos,
  • Damjanich János,
  • Dessewffy Arisztid,
  • Kiss Ernő,
  • Knézich Károly,
  • Láhner (Lahner) György,
  • Lázár Vilmos,
  • Leiningen-Westerburg Károly,
  • Nagysándor József,
  • Poeltenberg Ernő,
  • Schweidel József,
  • Török Ignác
  • és Vécsey Károly

- nevét.

 
Szívpárna jótékonysági koncert Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: baptist.hu   
2015. szeptember 26. szombat, 10:35

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődőt 2015. szeptember 27-én vasárnap délután 5 órakor tartandó egyházzenei áhítatra. Közreműködik többek között Kiss Rózsa - ének, Jobbágy Vonósnégyes, Tóka Szabolcs - orgonaművész.

Önkéntes adományainkkal a mellműtött nők számára ajándékozott terápiás szívpárnák készítését támogathatjuk.

Helyszín: Kispesti Baptista Gyülekezet, 1191. Budapest, Kisfaludy u. 20.

 

Részletek a képre kattintva olvashatók.

 
Bérlakásba költözhetnek az egykori servúdi kunyhólakók PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nol.hu   
2015. szeptember 25. péntek, 21:28

A kispesti önkormányzat a hajléktalanok kriminalizálása helyett más utat választott. A képviselő-testület megszavazta, hogy két egykori kunyhólakó család – akiknek történetét lapunk végigkísérte – szociális bérlakásba költözhet.Csorba János és felesége, illetve a négy gyereket nevelő Horváth Sándorné új esélyt kap. A két rossz állapotban lévő lakást, amelybe a kispesti önkormányzat döntése nyomán beköltözhetnek, az Utcáról Lakásba Egyesület hozza lakható állapotba. A szerződést már meg is kötötték A Város Mindenkié Csoport égisze alatt működő szervezettel.

Kép forrása: nol.hu

Néhány napon belül a villanyt és a gázt is visszakapcsolják az Attila utcai ingatlanokban, és arra is megvan az esély, hogy Csorba János, akiről már többször írtunk, munkát kapjon, és lehetősége legyen arra, hogy egykori erdőlakóként visszatérjen a társadalomba. A férfi abban bízik, takarítói állást kaphat az önkormányzat cégénél.

A közgyűlésen egyhangú döntés született. Az eredményt óriási taps fogadta, a hallgatóság soraiban helyet foglaló aktivisták azt skandálták: „Csak így tovább! Bérlakást!" A megsegítettek könnyes szemmel mondtak köszönetet Gajda Péter MSZP-s polgármesternek és a képviselőknek. Akik végül egy másfél évig tartó tárgyalássorozat végén jutottak arra, hogy semmilyen anyagi kockázatot sem viselve szerződést kössenek a hajléktalanok mögött felsorakozó civilekkel. Fekete-Nagy Miklós, az AVM aktivistája arról beszélt, hogy hosszú ideje harcolnak ezért a lehetőségért, jövőre talán meglesz a harmadik lakás is, és céljuk az, hogy az egykori hajléktalanokat munkához juttassák, anélkül ugyanis nem lehet lakást fenntartani.

A képviselők a döntés előtt több olyan javaslattal álltak elő, amelyekkel segíthetik Csorbáék új életkezdését. Egy-egy millió forinttal hozzájárulnak a lakásfelújítás költségéhez, amit megelőlegeznek. A többi pénzt a civilek teremtik elő.

– Nagyon örülünk. Köszönjük, hogy a polgármester úr betartotta az ígéretét – mondta Csorba János, aki párjával a Gyömrői úti munkásszállón húzza meg magát, amióta a nyáron kitessékelték őket a Ferihegyi út melletti erdőből. – Jobb volt az erdőben – tette hozzá –, most tele van a szobánk poloskával, és 68 ezer forintot fizetünk az ott lakásért. A Máltai Szeretetszolgálattól kapunk segítséget, így tudunk csak ott maradni. Ha meglesz a lakás, mindenképpen dolgozni szeretnék, ott a köztakarító vállalat, jelentkezni fogok mindenhová. Meglátjuk, mi sül ki belőle. Azon leszünk, hogy összejöjjön.

A 45 éves, szabolcsi származású Csorba János tizenegy évet húzott le a KöKi Terminálhoz közeli, a hajléktalanok által Servúdnak nevezett területen. Sokáig nem volt hajlandó szállóra menni, szabadságszerető hajléktalannak vallotta magát.

A nyár végén megbüntették a Ferihegyi út menti kiserdőben lakó hajléktalanokat, az erdészeti hatóság eljárást indított ellenük, ezután kellett elhagyniuk az otthonukat jelentő nejlonnal letakart kalyibát.

A testületi ülésen elhangoztak olyan aggályok, hogy a több száz kispesti hajléktalan megorrolhat az önkormányzatra azért, mert két családnak kedveztek. Erre Vinczek Gábor alpolgármester úgy reagált, az a lényeg, hogy két bajbajutott családnak lakást adnak.

 


63. oldal / 101