Kispesti.hu
May 4

Közélet
“Megtermett patkány mosolyog rám” – megeszi a mocsok a KöKit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: http://bkvfigyelo.cafeblog.hu   
2015. december 09. szerda, 20:31

Bár erős a mezőny, valószínűleg a Kőbánya-Kispest metró-, busz- és vasútállomás nyerné meg azt a versenyt, amelynek során a legkoszosabb budapesti tömegközlekedési csomópontot keressük. Legalábbis a beérkező panaszok száma erre enged következtetni.

Rozália eredetileg a MÁV-ot kereste meg panaszával, hiszen az elviselhetetlen mocskot a vasútállomáson tapasztalta. A vasúttársaság azonban átirányította őt a BKV-hez, mondván, a MÁV csak bérli a területet, a tulajdonos a BKV.

Olvasónk írt a BKV-nak is, de – mint azt a BKV-Figyelőnek jelezte – onnan egyelőre nem kapott választ.

Gondoltam, alszom rá egyet, ne a tegnapi indulatból üljek a gép elé, de felháborodásom mit sem változott tegnap óta. Hónapokkal ezelőtt a következő levelet írtam – szintén nem “indulatból” – a MÁV-nak.

“Nagyon érdekelne bennünket – több ezer utastársammal egyetemben -, hogy mi a tervük a Kőbánya-Kispest vasútállomással. Ez csak annyiban tekinthető vasútállomásnak, hogy megállnak itt a vonatok, IC-k, talán nemzetközi járatok is, és sok-sok ezer ember innen indul munkába, innen tér meg otthonába.

Kosz, mocsok, szemét, életveszélyes lépcsőkön megközelíthető peron (bár még jóindulattal sem érdemli meg ezt a nevet – az ember nyakába folyik a koszos lé, még akkor is, ha egyébként nem is esik az eső), az akadálymentesítést szolgáló mozgólépcső hónapok óta nem működik, és embert még nem láttam dolgozni rajta.

Idős, mozgásukban korlátozott emberek, kisgyerekes, babakocsival közlekedő anyukák kínlódják le-fel magukat a már említett életveszélyes lépcsőkön, a nyakukba csorgó piszkos vizet kerülgetve.

A kérdésem tehát az: lesz-e valaha is európai és nem Balkán alatti állapot a Kőbánya-Kispest vasútállomáson – nem ismerve az ide vonatkozó statisztikai adatokat, de látva naponta a tömeget -, és mit javasolnak, hová forduljunk méltányolandó panaszunkkal?

Nem ártana a MÁV vezérigazgatójának errefelé is elnézni, akkor talán nem nyilatkozna olyan badarságot, hogy a MÁV személyszállítás megfelel az európai normáknak.”

A MÁV kedvesen eltanácsolt a BKV-hoz, mondván: ők csak “bérlik” a vasútállomást, a tulajdonos a BKV. Ugyanerre a levélre még választ sem kaptam a BKV-tól.

Nos, a helyzet változatlan! Azaz dehogy! Tegnap este a 4-5-ös vágány lépcsőnyílásából megtermett patkány mosolygott rám. Cseppet sem zavartatta magát, ő otthon volt ebben a környezetben, őt nem zavarja az sem, ha késik, ha kimarad a járat. Forrás:http://bkvfigyelo.cafeblog.hu

A KöKit ellepő kosszal legutóbb ebben a bejegyzésben foglalkoztunk.

 
Hajléktalanokat segített önkéntesként a Jobbik politikusa PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ittlakunk.hu   
2015. december 09. szerda, 20:29

A Vöröskeresztnél vállalt egynapos önkéntes munkát Kató Alpár, a Jobbik kispesti választókerületi elnöke, az „Önkéntesség éve” keretében. A munka során megismerkedett a hajléktalan-ellátás főbb kérdéseivel.

A politikus terepre is kiment a Vöröskereszt szakemberével. Bejárták a KöKi-t, voltak a kispesti Sherwoodban, illetve a Határ úti aluljáróban is megnézték, hogy a hajléktalanok milyen körülmények között vannak, felajánlották nekik segítségüket. A szolgálat alatt például elvittek egy középkorú hajléktalan hölgyet a Gyáli úti fertőtlenítő állomásra is – olvasható a vele készült interjúban.

Ahogy Kató Alpár fogalmaz: a Vöröskereszt munkatársai nagyon le vannak terhelve, és szerény körülmények között kell életeket és lelkeket mentsenek nap mint nap. A legkézenfekvőbb segítség az adományozás, hiszen akár pénzzel, akár ruhával, akár élelmiszerrel segítjük a szervezetet, biztos lehet benne mindenki, hogy jó helyre kerül. A rendszeres önkéntes szolgálat szintén nagy segítség, de ahogy tapasztaltam, már egy jó szó is sokat számít ezeknek az embereknek. Forrás: ittlakunk.hu

A teljes interjút ide kattintva olvashatjátok el.

 
Kitüntették az év rendvédelmi dolgozóit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. december 09. szerda, 11:26

Mórocz József őrnagyot Az év rendőre, Juhász Tibor őrnagyot Az év tűzoltója, Bohnert Csabát Az év polgárőre címmel tüntette ki az önkormányzat. A közbiztonsági dolgozók mai városházi köszöntésén jelen volt Gajda Péter polgármester, a három alpolgármester, Vinczek György, Rátkay Andrea és Kertész Csaba, az önkormányzati képviselők közül Bogó Józsefné, Fekete László, Lackner Csaba, Varga Attila, Dódity Gabriella, Szathury Kolos, Lazányi Ferenc, Lázár Tamás, valamint Plánk Róbert rendőr ezredes, a kispesti rendőrkapitányság vezetője, Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tordai László tűzoltó őrnagy, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság vezetője, Horváth Zoltán, a Kispesti Készenléti Polgárőrség elnöke, Somodi Roland, a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület elnöke és Pella László nyugalmazott rendőr dandártábornok, a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány elnöke. Az ünnepségen Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő adott műsort.

Köszöntőjében Kispest polgármestere elmondta, hagyomány hogy év végén az önkormányzat köszönetet mond azoknak a rendvédelmi dolgozóknak, akik sokat tettek a kerület közbiztonságáért. Gajda Péter hangsúlyozta, közösen dolgoznak azért, hogy a kispestiek biztonságban érezzék magukat, ha az utcára lépnek. A fontosabb idei közbiztonsági fejlesztéseket említve – az önkormányzat műszaki eszközökkel támogatta a tűzoltóságot, a rendőrök autókat kaptak, bővül a térfigyelő rendszer – köszönte meg a polgármester, hogy a rendvédelmi szervek partnerek voltak a közös m unkában, hogy Kispest komfortosabb, biztonságosabb, kellemesebb városrésze legyen Budapestnek. Beszéde végén Gajda Péter azt mondta, bízik abban, hogy fejlesztésekkel, eszközvásárlásokkal az önkormányzat a jövőben is támogatni tudja ezt a felelősségteljes tevékenységet.

A közbiztonsági díjakat a polgármester, valamint Lackner Csaba, a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság elnöke és Lázár Tamás közbiztonsági tanácsnok adta át.

Az év rendőre címet Mórocz József őrnagy vehette át példaértékű hozzáállással, rendkívüli elhivatottsággal végzett munkájáért, a kapitányság eredményességét és a beosztott állomány fejlődését szolgáló lelkiismeretes tevékenységéért.

Az év tűzoltója címet Juhász Tibor őrnagy kapta kiemelkedő szakmai, fizikai és pszichikai felkészültséggel végzett 25 esztendei munkájáért, a lakosság biztonságát szolgáló különleges szerkezelő tevékenységéért.

Az év polgárőre Bohnert Csaba lett a közbiztonsági szervezetek munkáját támogató kiváló munkájáért, a kispestiek nyugalmát szolgáló önzetlen tevékenységéért (balesete miatt nem lehetett jelen, ezért elismerését a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület elnöke, Somodi Roland vette át).

Kispest közbiztonságáért végzett odaadó munkájáért elismerő oklevelet és jutalmat kaptak a kispesti rendőrkapitányság kiemelkedő munkát végzett munkatársai – Fejes Gábor hadnagy, Zsoldos Katalin kormánytisztviselő, Czövek Andrásné közalkalmazott, Farkas Béla törzszászlós, Koleszár András törzsőrmester, Berecz Roland törzsőrmester, Horváth Józsefné alezredes, Kemény Olga alezredes és Dohy Mihályné közalkalmazott –, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez tartozó XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság kiváló munkát végzett munkatársai – Kóczán Tamás főtörzszászlós, Nagy Gábor törzszászlós, Horváth Zsolt főtörzsőrmester, Valek Levente törzsőrmester és Takács György zászlós –, valamint Bocsik Szabolcs polgárőr a lakosság biztonságát szolgáló, a rendőrség és az önkormányzat tevékenységét támogató önzetlen polgárőri munkája elismeréseként (távollétében a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Horváth Zoltán vette át az elismerést).

A Dél-Pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjének javaslatát támogatva a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány külön elismerésben részesítette a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség törzsállományának kiemelkedő munkát végző munkatársait. Dél-Pest lakóit szolgáló kiemelkedő tevékenységének elismeréséül oklevelet vehetett át a polgármestertől és Pella László nyugalmazott rendőr dandártábornoktól, az alapítvány elnökétől Tóth József tűzoltó ezredes, iparbiztonsági felügyelő, Bényei Darázs Eszter tűzoltó százados, kiemelt főelőadó, Bertók Szabolcs tűzoltó főhadnagy, kiemelt főelőadó és Janics Vilmosné a katasztrófavédelem ügykezelője.

Az ünnepség zárásaként Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok köszönte meg valamennyi szervezet nevében az elismeréseket.

 
Ne égess! – A jövő tűzoltása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2015. december 04. péntek, 08:15

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma immár kilencedik alkalommal hirdet rajz- és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel. A múzeum munkatársai az idén arra kíváncsiak, hogyan képzelik el az iskolások a jövő tűzoltását.


A rajzpályázatot szokás szerint két korcsoportban, alsósoknak és felsősöknek hirdetik meg. A felső tagozatos diákok esetében arra kíváncsiak, milyennek képzelik a gyerekek a jövő tűzoltását, tűzoltóját. Nevezni bármilyen, a jövőt ábrázoló – tűzzel, a tűzoltók munkájával kapcsolatos – ötlettel lehet, de a pályázók beadhatnak elképzelt, jövőbeni katasztrófához és annak elhárításához kapcsolódó műveket, például ceruzarajzot, filccel, temperával, vízfestékkel készített alkotást, ragasztott képet, illetve egyéb technikával készült munkát is. Az alsó tagozatosoktól bármilyen tűzeset, katasztrófa feldolgozását várják, de ők is bátran készíthetnek a jövőbe tekintő alkotásokat.

Az irodalmi pályázat felső tagozatos diákoknak szól, ezúttal „Tűzoltás 2050-ben” címmel várnak írásokat arról, hogy a gyerekek szerint hogyan és milyen eszközökkel oltják majd a tüzet több mint három évtized múlva és vajon milyenek lesznek a jövő tűzoltói. Lehetőség van arra is, hogy egy majdani természeti katasztrófáról írjanak a diákok. A fogalmazásoknál is bármilyen műfaj számításba jöhet, készülhet vers, elbeszélés, de akár mese, fantasy, vagy bármi más is.

A győzteseket és helyezetteket jövő februárban ünnepélyes eredményhirdetésen jutalmazzák, a kiemelkedő alkotásokból a múzeum kiállítást rendez.

A pályázatokat – iskola, osztály, felkészítő tanár megjelölésével – postai úton, az irodalmi alkotásokat postán vagy e-mailben kell eljuttatni a múzeum címére legkésőbb 2016. január 29-ig. Az elérhetőségek között lehetőség szerint szerepeljen e-mail cím és telefonszám is.

A múzeum címe: 1105 Budapest, Martinovics tér 12. Az intézmény e-mail címe: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. . A pályázattal kapcsolatban felmerülő kérdésekre elektronikus úton, vagy a 06-1-261-35-86-os telefonszámon adnak választ.

 
Adventi gyertyagyújtás Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.jobbik.hu   
2015. december 02. szerda, 11:16

 

Adventi gyertyagyújtás lesz a Kossuth téren az áruház előtt vasárnap 17:30 órai kezdettel.

 

 

 

 

Szeretettel várja a kicsiket és nagyokat a Jobbik mikulása december 5-én délelőtt 8-12--ig a Kossuth téren.

 
Lampionos felvonulás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. december 02. szerda, 08:18

Trombita-hívójel hangjaira már hatodik alkalommal gyúltak fel Kispest adventi és karácsonyi díszkivilágításának fényei a Templom téren hétfő délután. A közös lampionos felvonulás a központi játszótéren ért véget, ahol a gyerekek találkozhattak a Mikulással, a krampuszokkal, de volt színházi előadás és meglepetés is.

 

Az idei felvonulás a kispesti Templom téren kezdődött, ahol Gajda Péter polgármester, Deák László, a Kispesti Evangélikus Gyülekezet lelkipásztora, Gyetván Gábor, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa, Harkai Ferenc Csaba, a Kispesti Központi Református Egyházközség lelkipásztora, valamint az önkormányzat képviselői várták a résztvevőket.

Gajda Péter a közös lámpagyújtás előtti percekben elmondta, hogy ezt a közös eseményt minden évben várják a kispestiek, új színt vitt a város életébe.  Rövid beszédében kitért arra, hogy az advent lehetőséget ad arra, hogy többet tudjunk foglalkozni a családdal, a szülőkkel, a nagyszülőkkel, az ismerősökkel, a barátokkal, és boldog szívvel várjuk az előttünk álló ünnepet. Ezt követően gyerekek gyűrűjében kapcsolták fel közösen a fényeket a Templom téren.

Gyetván Gábor plébánosa néhány mondatban arról beszélt, hogy  az advent idején tartó csaknem egy hónapos várakozásra, és arra a pillanatra, amikor a várakozást felváltja az ünnep, amelynek lényegét a boldogság, a család és a békesség adja.

A központi játszótérre tartó menetet rezesbanda és gólyalábas tűzzsonglőrök kísérték, a játszótéren fellobbant az első gyertya lángja a város óriási adventi koszorúján.

A gyerekek legnagyobb örömére a Mikulás ruháját a világ- és Európa-bajnok kispesti erőemelő, Nick Árpád öltötte magára, aki segítőivel, a krampuszokkal szaloncukrot osztott a gyerekeknek. A hűvösödő, ám de annál jobb hangulatú délután a Portéka színpad a Decemberi csillagok című előadásával ért véget.

 
Bozsik Józsefre emlékezünk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szabadfold.hu   
2015. november 28. szombat, 12:41

Kivételes játékintelligencia, ragyogó rúgótechnika, páratlan irányítókészség - 'Cucu' a világ legjobb középpályása volt

 

Az olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, posztumusz ezredes Bozsik József – 53 esztendőn át az egyetlen futballista, aki száznál is több alkalommal öltötte magára a magyar címeres mezt – 1925-ben, november 28-án született Kispesten. Klubjában, a Honvédban 447 bajnoki mérkőzésen szerepelt.

Az ötvenes évek első felében a világ legjobb középpályásának tartották, amit kivételes játékintelligenciájával, ragyogó rúgótechnikájával, páratlan irányítókészségével érdemelt ki. A legendás „Cucu” a válogatottól 1962-ben az Uruguay elleni mérkőzésen búcsúzott. Klubjában szakosztályvezetőként és edzőként is dolgozott.

Mindössze 53 éves korában hunyt el Budapesten. Forrás:szabadfold.hu

 
Megújult a Vass iskola tornatermi világítása is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. november 19. csütörtök, 10:31

A Bolyai, a Puskás és az Eötvös iskola után a Vassban folytatódott a kerületi oktatási intézmények tornatermeinek világításkorszerűsítési programja.

 

 

 

A Vass iskolában az elavult hagyományos fénycsöves lámpatestek helyére mintegy 60 darab 120-150-220 W-os indukciós lámpatestet szereltek fel a felújítás során. Az új fényforrások élettartama (napi átlagosan 12 óra üzemidő esetén) az eddigi 12-15 ezer órával szemben mintegy 100 ezer óra, amelyet nem befolyásol a rendszeres fel/lekapcsolgatás sem. Nagy előnye még a rendszernek az is, hogy az alacsony energiafogyasztás miatt alacsony a hő- és CO2-kibocsátás is, és jóval egyszerűbb a karbantartása is.

Kispest polgármestere Kránitz Krisztián önkormányzati képviselővel és Nagy Péter humánszolgáltatási igazgatóval és Ertelné Csák Judit igazgatóval együtt tekintette meg az elkészült világítást a Vass Iskolában. Gajda Péter elmondta: a gyerekek egészségét is szolgáló program keretében a nagyobb fényerő és az alacsonyabb energiafogyasztás érdekében az önkormányzat digitális mágneses indukciós világításra cseréltette a hagyományos fénycsöves lámpatesteket a lakótelepi iskolák tornatermeiben. Ez a korszerűsítés mintegy 3,5 millió forintba került.

Számítások szerint a felújításra költött összeg alig két és fél év alatt térül majd meg, hiszen a környezetbarát technológia, a nagyobb fényerő alacsonyabb energiafogyasztással jár együtt.

A kerületi oktatási intézmények tornatermeinek világításkorszerűsítési programja a Bolyai iskolában kezdődött tavaly szeptemberben. Áprilisban új lámpatestek kerültek fel a Puskás tornatermének mennyezetére is, szeptembertől pedig már az Eötvös iskolában is korszerű világítás várja a gyerekeket a tornateremben. Most a Vass iskola került sorra.

 


61. oldal / 101