Kispesti.hu
May 18

Közélet
Véleményezhető a fák védelméről szóló rendelet módosítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. január 14. csütörtök, 16:42

A képviselő-testület soron következő ülésén a fák védelméről szóló 20/2014. (VI.24.) önkormányzati rendeletének módosító javaslatait megtárgyalja és dönteni készül a rendelet módosításáról.

A rendelettervezettel kapcsolatos véleményeket, javaslatokat 2016. január 15-én, pénteken 12 óráig lehet elküldeni a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre, vagy a Budapest Főváros XIX. kerület, Kispesti Polgármesteri Hivatal, 1195 Budapest, Városház tér 18-20. postacímre.

Eredeti cikk ide kattintva olvasható.


 
Kispest felszabadulására emlékeztek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2016. január 13. szerda, 22:07

Hetvenegy éve, 1945. január 9-én fejeződtek be a 2. világháború harcai Kispesten. Ebből az alkalomból tartottak megemlékezést a Városház téri emlékműnél szombaton.

 

 

 

Az ünnepséget szervező Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) kispesti szervezete részéről Szonderik Gyula titkár és Losó Györgyné, a Romák felzárkóztatásáért Egyesület vezetője a helyezett el koszorút a csaknem 3,5 méter magas, bronzból készült emlékmű talapzatán. A békét szimbolizáló nőalakot, Tar István szobrászművész alkotását, 1960-ban állították fel a Városház téren.

A fasiszták elleni Kispest környéki harcokban elesett 38 szovjet katonára emlékezünk, 1945. január 9-e egy nagyon szomorú időszakát zárta le Kispest történtének – fogalmazott Szonderik Gyula, aki személyes emlékeit idézte fel az 1944-es első bombázás szörnyűségeiről, a kispesti zsidók elhurcolásáról, a nyilasterrorról, a Gránit gyár udvarán felállított német ütegről, a bunkerről, a harcok végéről és január 9-én az első szovjet katonák megjelenéséről.

 
Hallgatói ötletpályázat virágárusító pavilonok tervezésére PDF Nyomtatás E-mail
Írta: epitszforum.hu   
2016. január 11. hétfő, 17:02

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata hallgatói ötletpályázatot írt ki a Budapest, XIX. kerület Temető közben 4 db virágárusító pavilon elhelyezésére, építészeti megjelenésének módjára, környezetének kialakítására a tervezési programban meghatározottak szerint.

Pályázati felhívás

Tisztelt felsőfokú építészképző oktatási intézmény hallgatója!

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata hallgatói ötletpályázatot írt ki a Budapest, XIX. kerület Temető közben 4 db virágárusító pavilon elhelyezésére, építészeti megjelenésének módjára, környezetének kialakítására a tervezési programban meghatározottak szerint.

A tervpályázaton Magyarország valamennyi felsőfokú építészképző oktatási intézményének hallgatója részt vehet.

A tervpályázati kiírás, a részvételi szándékot igazoló regisztrációs lap elérhető az alábbi linken. A regisztráció elfogadásához a regisztrációs lapot letöltve és kitöltve a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címre kérjük visszaküldeni.

A regisztrációt követően az ötletpályázat összeállításához szükséges mellékleteket válasz e-mailban kapják meg a jelentkezők.

Részletek és az eredeti írás ide kattintva olvasható.

 
Kispesten őrzik Simicska Lajos elhordott hirdetőoszlopait PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mandiner.hu   
2016. január 08. péntek, 19:29

Egy drónokkal foglalkozó budapesti cég akkumulátorteszt közben akadt rá a Mahir fővárosi önkormányzat által lebontott és elszállított hirdetőoszlopaira egy kispesti gyártelepen.

 

 
Kispesten is útra kelt a „vándorbölcső” PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2015. december 23. szerda, 16:17

Hiába pályázott a kispesti Mama-Baba Kör az állami „Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom” által meghirdetett pályázatra, amelyben felajánlottak 5 darab „vándorbölcsőt” civil szervezeteknek. A kispesti önkormányzat segítségével mégis megvalósult a kör álma: útjára indult a saját készítésű kispesti vándorbölcső. Advent harmadik hetében az első családhoz Vinczek György alpolgármester látogatott el.

Az alig háromhetes Papp Zselyke még nem sokat érzékelt a körülötte történő felhajtásról, nyugodtan aludt tovább, a mikor édesanyja próbaképpen abba a fa „vándorbölcsőbe” helyezte, amelyet a helyi Mama-Baba Kör kezdeményezésére, a kerületi önkormányzat támogatásával indítottak útjára a kispesti újszülötteket nevelő családok között.

Bár ez a „vándorbölcső” biztosan nem oldja meg a hazai népességcsökkenés gondjait, mégis kedves gesztus és kezdeményezés a civil szervezet és az önkormányzat részéről – mondta Vinczek György a Papp családnál tett látogatása alkalmával. Az alpolgármester örült annak, hogy a Mama-Baba Kör a nehézségek ellenére sem adta fel e régen dédelgetett program megvalósítását, és az önkormányzatot hívta segítségül.  Reményei szerint a bölcső, amely igazán szép, míves darab, használati értékén túl is kedves lesz majd a családnak.

Mint azt az átadón Pölöskei Judit védőnőtől, a Mama-Baba Kör vezetőjétől, megtudtuk, hiába pályáztak az állami „Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom” által meghirdetett 5 darab „vándorbölcső” egyikére. Pölöskei Judit nem keseredett el ezen, hanem segítséget keresett ötletük megvalósításához. A „vándorbölcső” lényege, hogy olyan családoknak, ahol csecsemő született, csaknem három hónap időtartamra odaadnák a bölcsőt, majd továbbadnák újabb és újabb családoknak – mondta. Úgy gondolta, hogy ez egyrészt ösztönző lehetne újabb gyermekek születéséhez a kerületben, másrészt a családok közötti együttműködést is erősítené. A bölcső „vándorlását” Pölöskei Judit vállalta magára, aki várja majd a családok jelentkezését, hogy a bölcső sohase legyen üresen. Úgy tudjuk, májusban már öt újabb kispesti kisbaba születését várják.

 
Teljesen felújítják a Kökit PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyaridok.hu   
2015. december 21. hétfő, 19:09

2019-re megszűnnek a balkáni állapotok a Kőbánya-Kispest vasútállomáson

Négy éven belül megszűnhet a balkáni állapot Kőbánya-Kispest vasútállomáson, vagy ahogy közismertebb: a Kökin. Jelenleg előrebukó, kopott lépcsők, beázó perontető, bedeszkázott, törött üvegfalak, rozsda, tócsák, kopottság, mozdulatlan mozgólépcső jellemzi a forgalmas pályaudvart a 3-as metró déli végállomásánál. A terület rendezetlen tulajdonviszonyai azonban nehezítik a modern kereskedelmi központtal és buszpályaudvarral összeköttetésben lévő vasútállomás megújulását.

Várhatóan 2019 őszére megújulhat a Kőbánya-Kispest vasútállomás – tudta meg a Magyar Idők a MÁV-tól. Az állomástervezésre irányuló feltételes nyílt közbeszerzési eljárás ajánlatkérési dokumentációi 2015. október végén jelentek meg. A Köki-terminál üzletközpont szomszédságában lévő állomás jelenlegi leromlott állapota kapcsán az állami vasúttársaság részéről elmondták: a MÁV állomásfejlesztési projektjét az Integrált közlekedésfejlesztés operatív program (Ikop) részeként tervezik megvalósítani. Kőbánya-Kispest esetében ez az utasforgalmi és üzemi terek korszerűsítését, akadálymentesítését, a mozgólépcsők cseréjét, a gyalogos-felüljáró teljes megújítását és megerősítését, a Budapest–Cegléd vonalon peronmagasítást, a perontetők felújítását, az utastájékoztató rendszer korszerűsítését foglalja magában.

A korszerűtlen, beázó épületkomplexum sorsát befolyásolják a rendezetlen tulajdoni viszonyok

A nagy forgalmú, ugyanakkor korszerűtlen, folyamatosan beázó vasútállomás sorsát nagyban befolyásolja, hogy az érintett ingatlanok tulajdoni viszonyai mindmáig rendezetlenek. Lapunk megtudta: maga a Kőbánya-Kispest vasútállomás nem tartozik a BKV Zrt. tulajdonába, illetve üzemeltetési körébe. A MÁV Zrt. azonban bérleti szerződéssel használja a több, különböző tulajdonú ingatlan felett átívelő felüljáróhoz csatlakozó épület 657 négyzetméteres részét jegypénztár és utasváró, szolgálati és szociális helyiségek céljára. A bérleményekért a vasúttársaság havi 449 ezer 200 forint+áfa bérleti díjat fizet a BKV Zrt.-nek. A Kőbánya-Kispest vasútállomás helyzetéről a BKV Zrt. a MÁV által hozzájuk irányított utasbejelentések kapcsán értesült. Lapunknak megerősítették, hogy a MÁV-vasútállomást, a metróvégállomást és a Köki Plazát összekötő felüljáró tulajdonviszonyai rendezetlenek, a BKV Zrt. a felüljárónak a metróvégállomáshoz kapcsolódó területeit üzemelteti.

Kőbánya-Kispest úgynevezett intermodális, nagyvárosi közlekedési csomópont. Itt van a 3-as metró felújított déli végállomása, a Budapest–Cegléd–Szolnok-, a Budapest–Lajosmizse–Kecskemét-vasútvonalak közbenső állomása és a kelebiai vonal szerelvényeinek végállomása. Számos BKV- és Volánbusz-járat végállomása és közbülső megállója. A közvetlenül a Liszt Ferenc repülőtérről érkező 200E jelzésű busz végállomása is, ezért sok külföldről érkező turista is áthalad a csomóponton. A ferihegyi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út hosszában, a közelmúltban átadott, újjáépített Sibrik Miklós úti közúti felüljáró pedig keresztben szeli át a komplexumot. Az állomáshoz csatlakozó KöKi-terminál bevásárlóközpontot 2011-ben adták át.

 
Fenyővásár PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2015. december 18. péntek, 06:59

Javában tart a fenyőfavásár kerületünkben is. Több helyen is megvásárolható a karácsonyfának való, de legnagyobb választékban a Kossuth téren kínálják.

December 19-én az Ady Endre út 91 szám alatt is válogathatunk kedvező áron a fenyőfák közül.

 
A MÁV-Start 110 új jegyértékesítő automatát telepít PDF Nyomtatás E-mail
Írta: profitline.hu   
2015. december 16. szerda, 08:27

urópai Uniós társfinanszírozással újítja meg elővárosi jegyautomata hálózatát a MÁV-START. A vasúttársaság 110 darab modern, érintőképernyős jegyértékesítő automatát telepített elsősorban a nagy forgalmú budapesti pályaudvarokra és az elővárosi vasútvonalak egyes állomásaira. A napokban hostessek segítettek a fővárosban a Déli, a Keleti és a Nyugati pályaudvaron, Kelenföldön és Kőbánya-Kispest állomáson az utasoknak a már telepített új készülékek használatában.


Az új jegyértékesítő automaták egyesítik és ki is bővítik elődeik és az internetes jegyátvételi kioszkok feladatkörét, vagyis vasúti bérlet és menetjegy vásárlására, valamint az interneten megváltott jegyek kinyomtatására egyaránt alkalmasak. Sőt a készülékeket az utasok tájékoztatására is felkészítették: az adott állomás – vonatinfóból nyert valós idejű – induló és érkező vonatlistájával, útvonaltervezéssel és a kedvezmények igénybevételi feltételeinek részletes leírásával.

Az új automatákból immár bármely belföldi viszonylatra váltható menetjegy – néhány kivételtől eltekintve az összes kedvezménytípussal –, továbbá havi, félhavi és 30 napos bérlet, élőállat és kerékpárjegy is vásárolható. A kosárfunkciónak köszönhetően az együtt utazók egyszerre vehetik meg az összes jegyet. A gyorsvonati pótjegyet, az IC pót-, illetve helyjegyet a program automatikusan a kosárba teszi, ha az a kiválasztott utazáshoz szükséges. A készülékek a nap huszonnégy órájában készpénzzel és – akár PayPass – bankkártyával is használhatók, előzetesen regisztrált ügyfél-azonosítóval számlát is igényelhet az utas.

A MÁV-START folyamatosan fejleszti szolgáltatásait, ennek keretében újítja meg a jegyértékesítési rendszerét is, gyorsabbá és kényelmesebbé téve a menetjegyek, bérletek megváltását. A vasúttársaság célja a menetjegy-vásárlási pontok számának növelése. Az utasok az internetes vásárlás segítségével és a jegykiadó automaták igénybevételével elkerülhetik a pénztárak előtti sorban állást.

Még 2013-ban a Budapest–Cegléd–Szolnok és a Budapest–Újszász–Szolnok vasútvonal állomásain, illetve megállóhelyein helyeztek el új automatákat. 2014-ben Kelenföldön, a Déli és a Keleti pályaudvaron jelentek meg az új készülékek. 2015-ben a Nyugati pályaudvaron is új automaták váltották a régieket, és bővült a készülékek száma a többi fejpályaudvaron, Kelenföldön és Kőbánya-Kispesten. Automatákat helyeztek ki a Budapest–Székesfehérvár, a Budapest–Győr, a Budapest–Göd–Vác és a Budapest–Kunszentmiklós–Tass vasútvonal állomásaira, megállóhelyeire is.

A fejlesztéssel olyan állomásokon is lehetővé válik a jegyhez jutás, ahol korábban ez nem volt biztosított, illetve csökken a sorban állásra fordított idő ott, ahol eddig is volt jegypénztár. Az automaták működésével kapcsolatos esetleges észrevételeket a MÁV-START ügyfélszolgálati elérhetőségein – 06-40-49-49-49, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. , Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. – várja.

 


60. oldal / 101