Kispesti.hu
Apr 25

Közélet
Húsvét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarkurir.hu   
2023. április 06. csütörtök, 21:38

Minden kedves olvasónknak kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk.

A Húsvét a Karácsony mellett a keresztény világ legjelentősebb ünnepköre. Az elnevezés arra utal, hogy a húshagyó keddel kezdődő Nagyböjti időszak után ekkor szabad ismét húst fogyasztani. A Húsvét és a Nagyböjt között teremt átmenetet a Nagyhét, amely valójában a böjt utolsó hete. A Nagyhét a virágvasárnappal veszi kezdetét. Virágvasárnapon emlékeznek meg a keresztények arról a bibliai eseményről, amikor Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe.

A Húsvét egy mozgó ünnep, tehát minden évben más napokra esik. A Níceai zsinaton tettek kísérletet először arra, hogy meghatározzák az ünnep kiszámításának helyes időpontját.

 

Ekkor olyan döntés született, hogy Húsvét legyen minden évben a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap. Ez azonban sok bonyodalomhoz vezetett. Végül a katolikus egyház 1581-ben egy kánonba foglalva határozta meg a Húsvét kiszámításának módját, melyhez azóta is ragaszkodnak.

Érdekes megjegyezni, hogy a kereszténység előtt számos népnél a tavaszi napéjegyenlőség idején tartották az úgynevezett termékenységi ünnepeket, amelyek elemei szintén a feltámadás és az újjászületés.

Húsvétkor a keresztények Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek. Nagycsütörtök az utolsó vacsoráról, Nagypéntek a keresztre feszítésről, Húsvétvasárnap pedig a feltámadás ünnepéről szól. A Biblia szerint Jézust Nagypénteken feszítették keresztre, harmadnapra pedig feltámadt.

 

 

 

 
Nagypéntek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarkurir.hu   
2023. április 06. csütörtök, 21:32

Nagypénteken a Katolikus Egyház Krisztus halálára és szenvedésére emlékezik. Ezen a napon a világon sehol nem mutatnak be szentmisét, hiszen Krisztus maga az áldozat, az oltár díszek nélkül emlékeztet a Golgota csupasz szikláira és az önmagát teljesen átadó Krisztusra is.

 

A szertartást bemutató pap piros miseruhában, szótlanul vonul be a templomba, ahol az oltár elé földre borulva imádkozik. Ez a megrendítő cselekedet hódolat a Golgotán bemutatott áldozat, az önmagát kiüresítő és a földdel egyenlővé tévő Jézus előtt. Ezen a napon a szertartás három fő részből áll: az igeliturgiából olvasmányokkal és egyetemes könyörgésekkel, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. Ezek a részek a hagyomány szerint a kezdeti időktől fogva változatlanok.

A nagypénteki szertartás során az olvasmányok Jézus szenvedésének titkát tárják elénk. Elsőként az ószövetségi olvasmány Izajás próféta könyvéből (Iz 52,13–53,12) hangzik el. Az Úr szolgájának sorsáról, az Igaz szenvedéséről szól a próféta, akinek áldozatát Isten elfogadja. A szenvedő szolga, Ebed Jahve az ószövetségi üdvösségközvetítő, a Messiás előképe. A második olvasmány a Zsidóknak írt levélből való, melyben Krisztus mint igaz és tökéletes főpap jelenik meg előttünk (Zsid 4,14–16; 5,7–9). Az igeliturgia drámai csúcspontja következik ezután: a János-evangélium passiótörténetének (Jn 18,1–19,42) a felolvasása (vagy eléneklése). Ekkor tárul fel a legmélyebb titok: az a főpap, aki vállalja a szenvedést, a kínhalált, nem más, mint Krisztus, az Isten Fia, akinek áldozatát az Atya elfogadja a mi megváltásunkért, minden ember megváltásáért.

Az olvasmányok után az Egyház egyetemes könyörgései következnek. Az egész emberiségért, az Anyaszentegyházért, a pápáért és püspökökért, a papságért, a világi és egyházi vezetőkért, minden egyes emberért egyaránt fohászkodik a könyörgések alatt.

A könyörgések után a pap a feketevasárnapon (nagyböjt ötödik vasárnapján) letakart keresztről leveszi a leplet, és a hívek térdhajlítással, csókkal hódolnak a feszület előtt, melyen láthatóvá válik a Megváltó megkínzott, feláldozott teste. Az Anyaszentegyház a kereszthódolattal Isten végtelen szeretetéért, megbocsátásáért, a megtérésért ad hálát. Ő az, aki ma is él, ma is szenved az Egyházáért.

Mivel ezen a napon nincs szentmise, ezért a Miatyánk és az Isten báránya elimádkozása után a korábban átváltoztatott szentostyát kapják meg az áldoztatás során a hívek. A nagypénteki szertartás ezzel véget ér, ám szinte minden templomban lehetőség van közös virrasztásra, imádkozásra.

Az Egyház nagypénteken szigorú böjt megtartását kéri a hívektől. A 18 és 60 év közötti hívek háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint 14 éves kortól a húsételek fogyasztásától is tartózkodni kell. A hívek ezzel az önmegtagadással fejezik ki szeretetüket Jézus iránt. A nap folyamán a templomokban elhangzik a lamentáció (Jeremiás siralmai), és a legtöbb templomban keresztútjárást is tartanak.

Forrás: MKPK Sajtóósztály

Fotó: Pexels

Magyar Kurír

 

 

 
A '48-as forradalom ünnepe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. március 08. szerda, 17:15

Ünnepi megemlékezést tart Kispest Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2023. március 15-én a Kossuth téren.


 
Okmányirodák zárva lesznek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kormanyablak.hu   
2023. március 06. hétfő, 22:59

 

Tájékoztatjuk Tisztelt Ügyfeleinket, hogy 2023. március 7-én (kedd)

a szakrendszereket érintő országos karbantartás miatt

az okmányirodák zárva tartanak,

a kormányablakokban az okmány- és a járműügyekben szünetel az ügyintézés.

Más ügykörökben az ügyfélfogadás zavartalan.

Megértésüket és türelmüket köszönjük! -olvasható a kormanyablak.hu oldalon.

 

 

 
A kommunizmus áldozatainak emléknapja PDF Nyomtatás E-mail
Írta: jelesnapok.omszk.hu   
2023. február 25. szombat, 11:28

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJÁt. 1947. február 25-én Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet katonai hatóságok jogtalanul letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban.

 
A meggyilkolt rendőrre emlékeztek Kispesten is PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. január 13. péntek, 22:04

Egyperces néma főhajtással, majd hang- és fényjelzéssel emlékeztek a Kispesti rendőrkapitányság munkatársai az éjszaka halálosan megsebesített XI. kerületi kollégájukra a kapitányság épülete előtt ma 13 órakor.

Egy az újbudai Lecke utcában lakó férfi csütörtök éjjel rátörte az ajtót egyik szomszédjára, majd a kiérkező rendőrökre támadt, közülük hármat késsel megsebesített. Egyikük, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester belehalt sérüléseibe. Baumann Péter hősi halottnak nyilvánították.

„Szolgálatteljesítés közben vesztette életét Baumann Péter r. főtörzsőrmester, a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. Baumann Péter r. főtörzsőrmestert 2023. január 12-én éjszaka intézkedés közben késsel sebezte halálra egy őrjöngő férfi Budapest XI. kerületében. A rendőrségi épületeken fekete zászlóval, a szolgálati gépjárműveken gyászszalaggal tisztelgünk munkatársunk helytállása előtt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és Magyarország rendőrsége mély megrendüléssel osztozik az elhunyt kolléga családjának fájdalmában. A főtörzsőrmester februárban lett volna 30 éves. Nyugodj békében, Péter!” – olvasható a police.hu-n.

 
Búcsúznak a kispestiek szeretett boltosuktól PDF Nyomtatás E-mail
Írta: borsonline.hu   
2023. január 12. csütörtök, 20:47

Sokan személyes történeteikkel emlékeztek meg a népszerű boltosról, Laci bácsiról. A férfi mintegy 20 évvel ezelőtt nyitott üzletet a kerületben, vásárlóinak közös emlékeik is vannak vele.

Sokkolta a kispestieket a népszerű kisboltosuk, M. László elvesztése, vagy ahogyan csak a legtöbben emlegették: Lacibá.

A helyiek egyik kedvenc kisboltja régóta, már vagy 20 éve a kerület egyik legközkedveltebb boltja volt, így nem csoda, hogy hemzsegnek a gyászoló hozzászólások az egyik kispesti Facebook csoportban.

 

Egy másik hozzászóló szerint Lacibá, mindig vidáman, és szeretettel üdvözölte a vásárlóit, mint ahogyan fogalmazott:

Közel 20 éve nyitotta meg a kisboltját az utcánkban, amit aztán mindig ötletesen újítgatott és ahol még ünnepnapokon is vidáman, szeretettel várta vásárlóit. Bármikor leszaladhattunk hozzá, a mindenkivel kedves, barátságos és segítőkész, fáradtságot nem ismerő Laci bácsinkhoz. Nyugodjon békében.

- emelte ki az egyik helybéli lakos, míg egy másikuk hozzátette:

Lacibá nemcsak munkanapokon szolgálta ki a vevőket, hanem munka után is készségesen rendelkezésre állt mindenkinek.

 

 

 
Vízkereszt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2023. január 06. péntek, 21:20

Mit ünneplünk január 6-án, vízkeresztkor?

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik. (Az epifánia a görög vallásban egy isten váratlan és érezhető, jót hozó megjelenése, a római császárkultusz idején a kifejezést az uralkodó, azaz a megtestesült isten ünnepélyes látogatására használták.)

A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.

 

Kép: magyarkurur.hu

 

 


4. oldal / 101