Kispesti.hu
May 17

Közélet
93 éve született a leghíresebb magyar: Puskás Ferencre emlékezünk PDF Nyomtatás E-mail
Írta: csakfoci.hu   
2020. április 01. szerda, 10:32

93 éve született minden idők egyik, ha nem a legnagyobb labdarúgója, az Aranycsapat, a Kispest és a Real Madrid legendája, a leghíresebb magyar, Puskás Ferenc.

 

A világ legismertebb magyar embere, a legendás magyar Aranycsapat balösszekötője, Puskás Ferenc 1927. április 1-jén született Kispesten, és 1943 és 1967 között, 24 éven át ontotta a gólokat a világ élvonalában. Tizenhat évesen a Kispesti AC játékosaként lépett először pályára a magyar élvonalban, majd egy hónappal a 18. születésnapja előtt 1945. március 2-án a magyar válogatottban is bemutatkozott, és máris gólt szerzett Ausztria ellen.

Utolsó fellépése a nemzeti tizenegyben 1956. október 14-én volt, szintén Ausztria ellen, és ezúttal is betalált, keretbe foglalva azt az egyedülálló 11 és fél évet a magyar labdarúgás történetében, amelynek során a válogatott egyszer sem szenvedett vereséget hazai pályán.

Ebben az időszakban a magyar közönség által “Öcsinek” becézett világklasszis csatár a Kispesttel (későbbi Bp. Honvéddal) öt bajnoki és négy gólkirályi címet, a válogatott csapatkapitányaként pedig olimpiai aranyérmet (1952, Helsinki) és világbajnoki ezüstérmet (1954, Svájc) nyert; 1953 novemberében a Wembley-stadionban kétszer talált be a híres 6-3-as mérkőzésen.

 
Felhívás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: koronavirus.gov.hu   
2020. március 22. vasárnap, 22:23

Ha összefogunk, sokat tehetünk a járvány megfékezéséért és az idősek védelméért. Kérjük, hogy segítse az idősek számára szóló felhívások megosztását a közösségi médiában, vagy akár az itt letölthető plakát kihelyezését a saját környezetében, a lépcsőházban, a bejárati kapukon! Vigyázzunk egymásra!

 
Koronavírus: a Kispest-szurkolók felajánlása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: nb1.hu   
2020. március 21. szombat, 17:56

A sör árát is hozzá lehet rakni.

ÍME, A KISPESTI ULTRÁK BEJELENTÉSE:

"Jótékonysági akció: "Egy meccsjegy ára!"

Hiányoznak a meccsek, a hangulat, a játék.

Nem hiányozhat azonban az összefogás!

Sokan rengeteget tesznek azért, hogy mielőbb a stadionban találkozhassunk.
Segítsük az ő munkájukat egy meccsbelépő árával! (Aki teheti, a sör árat is rakja hozzá)

Utalj el a KLTE számlaszámára (MAGNET Magyar Közösségi Bank 16200113-00270179)
egy hazai belépő árát "maradjotthon" megjegyzéssel. Az összegyűlt összeget a Szent László kórház számára ajánljuk majd fel, így segítve az ott dolgozó orvosok, ápolók munkáját!

Amint utaltál, a poszt alá kommenteld be a kedvenc meccsen készült képedet.

Fogjunk össze! Csak a Kispest! #maradjotthon
Osszátok meg!"

 
Felfüggeszti munkáját a kispesti korrupciós ügyeket vizsgáló bizottság a koronavírus miatt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: jovotv.hu   
2020. március 17. kedd, 04:16

Ferenczi István LMP-s önkormányzati képviselő, a kispesti Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság elnöke Facebook oldalán jelentette be, hogy a járványhelyzetre való tekintettel határozatlan ideig nem hívja össze a bizottság ülését.

Kispesten azután alakult tényfeltáró bizottság, hogy tavaly októberben kikerült egy videofelvétel, amelyen az akkor még MSZP-s, azóta a pártból kizárt Lackner Csaba drogszerű anyag fogyasztása közben a kerületben folyó korrupciós ügyekről beszél, amelyben érintett Gajda Péter szocialista polgármester is.

A kérdéses ügyek kivizsgálására alakult eseti bizottság mindössze három hónapot kapott januárban a testületi többségtől, hogy átvilágítsa a korrupciógyanús eseteket, ezért kérdéses, hogy a kialakult helyzet miatt a kijelölt határidőig be tudják-e fejezni a munkát.

Kép: kispesti.hu archívum

 
Mi történt 1848. március 15-én. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: rubicon.hu   
2020. március 15. vasárnap, 11:17

1848. március 15-én robbant ki Pesten a radikális ifjúság által vezetett forradalom, nyitányát adva Magyarország másfél éves szabadságküzdelmének.

A Párizsból induló forradalmi hullám két nap alatt jutott el Bécsből a magyarság szellemi életének központjába, a pesti megmozdulás fő szervezői fiatal értelmiségiek (pl. Petőfi Sándor, Vasvári Pál, Jókai Mór) voltak. Petőfi naplója szerint a Pilvax kávéházban született meg a forradalom „akcióterve”: a szervezők először a tanuló ifjúságot szólították magukhoz az Egyetem téren, aztán lefoglalták Landerer Lajos nyomdáját. Innen került ki a követeléseiket összegző Tizenkét pont és Petőfi forradalmi hangvételű verse, a Nemzeti dal, mely írások máig szimbolizálják március 15-ét.

Röplapok segítségével délután 3 órára a Nemzeti Múzeum kertjébe gyűlést hirdettek, ahol állítólag tízezer polgár volt már jelen. Fontos megemlíteni, hogy a közhiedelemmel ellentétben Petőfi nem szavalta el versét a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, bár az kétségkívül számos helyen elhangzott. A Múzeum-kertből a tömeg a Városházára, majd Budára, a Helytartótanácshoz vonult, hogy kiszabadítsa börtönéből Táncsics Mihályt. A Nemzeti Színházban este a nép kívánságára Katona József darabját, a Bánk bánt tűzték műsorra, ezt azonban valószínűleg félbeszakította a betóduló forradalmi tömeg. Más városokkal ellentétben Pesten nem próbálták fegyveres erővel feloszlatni a tüntetéseket, a forradalom vérontás nélkül zajlott.

A március 15-i eseményekre legnagyobb hatással Kossuth Lajos március 3-i országgyűlési beszéde bírt, melynek reformkövetelései, igaz, jóval radikálisabb formában, a Tizenkét pontban jelentek meg. A bécsi események csak bátorítást adtak a Pilvaxban naponta összegyűlő értelmiségi körnek, mely a kedvezőtlen időjárás ellenére eredménnyel szervezkedett (március 15-én vásárt is tartottak Pesten, ami hozzájárult a tüntetés sikeréhez). A pesti forradalom hatással volt a pozsonyi rendi országgyűlésre is, döntő győzelemre segítve a reformok pártján állókat.

V. Ferdinánd és a bécsi udvar a pesti eseményeket követően nem merte visszautasítani a beadott feliratot, kinevezte gróf Batthyány Lajost miniszterelnöknek, aki március 23-án megalakította az első felelős ministeriumot (kormányt). A pesti forradalomnak is köszönhető az áprilisi törvények megszületése (április 11.), amelyek eltörölték az elavult, rendiségen alapuló politikai rendszert és lehetőséget biztosítottak a polgári fejlődésre egy majdnem teljesen önálló Magyarország számára.

Március 15-ét joggal tartjuk legnagyobb nemzeti ünnepünknek, mely nap minden korban a magyar szabadság szimbóluma maradt.

 

 
Rendkívüli tájékoztató PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ezalenyeg.hu   
2020. március 14. szombat, 19:51

 

A polgármester ismét rendkívüli tájékoztatóban informálta a kerület lakosságát. Bezárnak az óvodák, bölcsődék és a hivatalok is.

Március 16-tól, azaz jövő hétfőtől visszavonásig rendkívüli szünet lesz a kispesti óvodákban és bölcsődékben.

  • Ügyeleti rendszer fog működni. A stratégiai ágazatban dolgozó vagy egyedülálló szülők gyermekeit továbbra is fogadják az intézmények.
  • Az óvodákban és az iskolákban a közétkeztetés tovább működik. Elvitelre fogják kiosztani az ételt. Az intézményi étkeztetést mostantól elektronikusan lehet megrendelni és kifizetni.
A ügyfélfogadás a Polgármesteri Hivatalban és a többi önkormányzati szervnél is csak telefonon vagy e-mailben lehetséges.

 

 
A Kispesti Egészségügyi Intézet felhívásai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. március 14. szombat, 19:06

Dr. Kumin Mariannának, a Kispesti Egészségügyi Intézet főigazgató-főorvosának felhívásai és kérései.

 

Szájmaszk kötelező viselése a szakrendelőben

Felhívás az alaphigiéniai óvó-védő rendszabályok betartására

Közlemény a felelős magatartásról

 

 
Nagy egyetértésben szavaztak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: 24.hu   
2020. március 14. szombat, 19:03

Nagy egyetértésben szavazta le korrupciós szakértők meghívását a kispesti baloldal és a Fidesz

A kispesti Antikorrupciós Bizottság ülésén ma az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Fidesz-KDNP delegáltjai NEM szavazatot adtak arra, hogy a zöld dossziés Horváth András hálózatelemző, revizor, a NAV korábbi munkatársa és Dr. Vancsura István jogász, adó- és közigazgatási szakértő a bizottság meghívott szakértőjeként (pro bono!) segíthesse munkánkat. Így alakult a határozathozatal Dr. Sepsi Tibor és Semsei Ferenc esetében is

– írta Facebookon Ferenczi István, helyi LMP-s önkormányzati képviselő, aki mellett csak a momentumos Paróczai Anikó szavazott igennel.

A bizottságot azért hozták létre, mert az akkor még MSZP-s Lackner Csabáról az önkormányzati választások előtt előkerült egy olyan videó, amelyen a szocialista pártból azóta kirakott politikus egy zacskó fehér port lóbál a kezében, miközben azt hangoztatja, hogy hülye az, aki az önkormányzati politikában nem tud megkeresni évi 100 millió forintot.

Az állítólagos korrupciós ügyek egyik központi figurájának a szintén helyi szocialista Kránitz Krisztiánt emlegette Lackner. A videóban Krinyóként emlegetett férfiról azóta kiderült, hogy van egy értékes spanyolországi nyaralója.

Ferenczi javaslata szerint a bizottság hat hónapra állt volna fel, amit hiába támogatott rajta kívül Paróczai és az összes fideszes is, a baloldali többség megfúrta. Ugyanígy Ferenczi kompromisszumos, négy hónapos javaslatát is leszavazták,a bizottság végül három hónap működési időt kapott, amit Ferenczi a vitában az egész javaslat kiheréléseként értékelt.

A bizottság döntött arról is, hogy vizsgálatának fókuszába építőipari és ingatlanügyeket helyez, valamint határozott 12 érintett meghívásáról a bizottság következő üléseire, meghallgatásra.

Kiemelt kép: Ferenczi István / Facebook

 


20. oldal / 101