Kispesti.hu
May 17

Közélet
Miben más, mint az iskola? Ez működik PDF Nyomtatás E-mail
Írta: 24.hu   
2020. szeptember 17. csütörtök, 05:47

Eltöltöttünk egy délutánt a Deviszont közösségi térben, amelyet hét fiatal hozott létre kispesti szakiskolába és szakgimnáziumba járók számára, azért, hogy különböző foglalkozások keretében megtapasztalják a tanulás eddig nem ismert formáit, illetve hogy végre ők is tartozhassanak egy valódi közösségbe.

 

Mi a legutóbbi izgalmas dolog, amit megtanultatok? Szeretni. Kézenátfordulás. Bízni valakiben.

Belépés után lehetetlen nem észrevenni ezt a feliratot a kispesti Fő utca egyik, kilencvenes évek művházaira emlékeztető épületében. Csütörtök délután kettő múlt, a falak között pedig néhány kerületi fiatal már javában azon dolgozik, hogy minél hamarabb elkészüljön a várva várt ebéd. „Még sosem volt ilyen csend a Deviszontban”, jegyzi meg két falat között egyikük a közös étkezés közben. „Biztos volt már erről szó, de kéne ide egy csokiszökőkút”, hangzik az asztal túlvégéről, vélhetően valamiféle desszertre aspirálva.

A jelenlévő fiatalok azonban jóval több miatt gyűltek össze, mint hogy egy jót ebédeljenek közösen. A Deviszont ugyanis egy oktatási kezdeményezés Kispesten, ami szakképzésben tanulóknak nyújt alternatív szabadidős és tanulási lehetőséget. A közösségi tér csütörtökön délután kettőkor nyitja meg kapuit, majd este hétig számtalan programmal várja az idejárókat.

Miután lecsúsztak az utolsó falatok, az első programpont, az úgynevezett „Hogy vagy? -kör” következik. A kanapékon elhelyezkedő fiatalok kétféle kérdéskört kapnak: egyrészt pusztán arról, hogy vannak, milyen hetük volt, másrészt mi az első szó, ami eszükbe jut a Deviszontról. Utóbbira csak úgy záporoznak a szavak: étel, játék, kíváncsiság, jókedv, kikapcsolódás, bajtársiasság és közösség is szerepel a válaszok között.

 
Bárki betekinthet a Kispesti Önkormányzat működésébe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ezalenyeg.hu   
2020. szeptember 16. szerda, 20:29

A XIX. kerület vezetése teljes átláthatóságra törekszik. Ennek keretén belül jelentkezni lehet bizottsági megfigyelőnek.

Gajda Péter polgármester a Kispest.hu-n jelentette meg felhívását, amiben a teljes transzparencia érdekében a kispesti városháza lehetőséget ad az érdeklődőknek, hogy betekintsenek a kerület gazdasági működésébe.

Ilyen nem volt még egyetlen magyarországi önkormányzatnál sem: teljes átláthatóság bárki számára.

Hogy miként lehet még átláthatóbb az önkormányzat és gazdasági egységeinek működése? [...] Arra jutottam, hogy nyissuk minél szélesebbre az ajtókat, és aki akar, az jöjjön, dolgozzon velünk. Üljön be a szakbizottságokba, vagy a gazdasági társaságok felügyelő bizottságaiba. Ellenőrizzen, tegyen javaslatot, figyeljen, érveljen. Bárki jöhet, aki a kiírt feltételeknek megfelel - írta a polgármester.

A Városháza eddig is nyitva állt az érdeklődők számára. Ez ugyanúgy vonatkozik az ügyfélfogadási rendszerre, a bárki számára látogatható Városháza Galériára, vagy egyes beruházások közösségi tervezésére. A kerület vezetés szeretné kiterjeszteni ezt a szemléletmódot a beruházásokkal kapcsolatos és gazdasági döntések meghozatalára is.

A bizottságok munkája az eddiginél is nagyobb nyilvánosságot és társadalmi kontrollt kap.

Az állandó bizottságok ülésein és a gazdasági társaságok felügyelőbizottságának ülésein biztosítanifogják a lakosság részvételét. Egy fő állandó résztvevőt sorsolás alapján a kerület lakosai közül fognak kiválasztani. Bizottságonként és társaságonként a felügyelőbizottságba, egy-egy kispesti személyt sorsolnak ki, aki tanácskozási joggal vehet részt a munkában.

Kifejezetten civil jelölteket várnak. A jelentkezőknél az egyik legfontosabb szempont a politikai pártoktól való függetlenség.

 
Átadták az új labort a szakrendelőben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. szeptember 12. szombat, 05:31

Szeptember 14-én, hétfőtől ismét a Kispesti Egészségügyi Intézetben (KEI) várják laborvizsgálatra a kispestieket. A betegek előzetesen telefon, illetve mostantól online is kérhetnek időpontot a laborvizsgálatra. De nemcsak oda, hanem a szakrendelő valamennyi rendelésére is lehet webes felületen időpontot kérni.

Régi álom vált most valóra azzal, hogy a labor a második emeletről a földszintre költözhetett. A tavalyi betegfogadó tér felújítása után ez volt a következő nagy lépés a KEI életében. Óriási változás az is, és egy komoly, majd egy éves informatikai fejlesztőmunka eredménye, hogy a telefonos és az e-mailes időpontkérés mellett néhány nap múlva online is tudnak időpontot foglalni a betegek. A most birtokba vett labor és annak felszereltsége megfelel minden követelménynek, szép és korszerű – mondta Dr. Kumin Marianna, KEI főigazgató-főorvosa az átadóünnepségen. A főigazgató-főorvos külön kiemelte, hogy a kivitelezést végzők szinte „láthatatlanul dolgoztak”, semmiben sem zavarták a szakrendelő napi munkáját, és a végeredmény magáért beszél.

Mostanában gyakran találkozunk olyan eseményeken, ahol arról beszélhetünk, milyen komoly fejlesztések történtek és történnek majd a KEI-ben, illetve a helyi egészségügyi szolgáltatásokban – mondta Kispest polgármestere, aki ez alkalommal is példaként említette, hogy az Egészséges Budapestért program 50 milliárdos keretéből Kispest kapta a legtöbbet a fővárosi kerületek közül, 1 milliárdot az egynapos sebészet kialakítására, valamint arról is beszélt, hogy korszerű radiológiai diagnosztikai központot alakítanak ki a KEI-ben a volt gyermekorvosi rendelők területén. A Raditec Kft. által működtetett állomáson lehetőség lesz CT- és MR-vizsgálatok elvégzésére is. De a kispesti házi gyermekorvosok is új rendelőket kapnak majd a Csokonai utcában – tette hozzá Gajda Péter. A polgármester azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a napokban megtartott Richter Egészségváros programon a gyógyszergyár és a kispestiek közösen mintegy 7 millió forintot „gyűjtöttek” a szakrendelő szemészetének műszerfejlesztésére, ultrahang és OCT-gép beszerzésére. A polgármester köszönetet mondott a KEI valamennyi dolgozójának, vezetésének azért az emberfeletti munkáért, amelyet a vírussal terhelt hétköznapokban és ezzel párhuzamosan a fejlesztések menedzselésével, végrehajtásával kapcsolatban végeztek, végeznek.

A Synlab immár 4-5 éve végzi a kispestiek laborvizsgálatait, az itt dolgozók is a cég alkalmazottjai. A helyszínen csak mintavétel történik, az elemzéseket a központi laborban végzik. Az eredményeket pedig online juttatják el a szakorvosokhoz. Ebben az új környezetben, négy vérvételi székben, negyedóránkénti beosztásban, reggel 7 és 9.30 óra között csaknem 100-120 vérvételt tudnak elvégezni – tudtuk meg Végh Józseftől, a Synlab Hungary Kft. kiemelt ügyfélkapcsolatokért felelős szakemberétől, aki szerint kedvező változást hoz majd az is, hogy a földszintre került labor munkája különválik a szakrendelő egyéb szolgáltatásaitól, könnyen és jól megközelíthető lett.

A Synlab tájékoztatója a pacienseknek
A webes előjegyzéssel járó érkeztetés (QR-kód leolvasása az intézetbe történő belépéskor és sorszámhoz jutás) is elindul.

 
Koronavírussal kapcsolatos óvintézkedéseink PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2020. szeptember 11. péntek, 11:17

Kedves Látogatóink!

Bízunk benne, hogy az ősz folyamán minden tervezett programunkat zavartalanul meg tudjuk tartani! A koronavírus alakulására való tekintettel ez természetesen változhat, amiről a különböző csatornáinkon azonnal értesítjük a látogatóinkat.

Kérjük az alábbi óvintézkedések betartását intézményünkben:

1.     Kérjük, hogy rendezvényeinket, tanfolyamainkat csak tünetmentes résztvevők látogassák.
2.     A bejáratnál, a mosdókban és a termek előtt kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk. Kérjük kedves látogatóinkat, minden esetben használják ezeket.
3.     A termeinket rendszeresen takarítjuk és fertőtlenítjük. 
4.     Zárt terű előadásainkon való részvételnél a létszámot limitáljuk. Kérjük megértésüket!
5.     A babaszobát a fertőzés elkerülése miatt sajnálattal bezárjuk.
6.     A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár egész területén erősen ajánljuk a maszkviselést. A maszkviselés kötelezővé tételét a vírushelyzet változásának függvényében felülvizsgáljuk.

Köszönjük szíves együttműködésüket!

A WKK csapata

 
ÓVINTÉZKEDÉSEK A KMO-BAN PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2020. szeptember 11. péntek, 09:56

Szeretnénk felhívni a látogatóink, vendégeink figyelmét arra, hogy a KMO által meghirdetett programok, a járványhelyzet alakulásától függően változhatnak. Kérjük ezért, hogy figyeljék az aktuális tájékoztatóinkat! A KMO Művelődési Központ csatlakozik a koronavírus járvány terjedésének csökkentését célzó széleskörű színházi összefogáshoz, amelynek keretei között a KMO is meghozta az óvintézkedési szabályokat. 

További információkhoz kattintson ide.

Kérdése volna? Hívja információs szolgálatunkat, 
a 282-9752/0112 m. telefonszámon!

 


A COVID-19 vírus elmúlt napokban tapasztalt fokozott terjedése miatt, a Kispesti Operatív Törzs szeptember 2-i döntése értelmében, a szeptember 11-i Kispestiek összefogása kispestiekért gálaműsor, továbbá a szeptember 26-i Mihály-napi búcsú elmarad!
További programjainkat megtartjuk, fenntartva a változtatás jogát.

 
Petíciót indít a Momentum PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hvg.hu   
2020. szeptember 04. péntek, 18:01

Közös sajtótájékoztatón jelentette be a kispesti Momentum Hadházy Ákossal és a szintén kispesti LMP-vel, hogy petíciót indítanak Kránitz Krisztián lemondásáért. A momentumos Paróczai Anikó szerint az ellenzéki összefogásban nincs helye korrupt, vagy korruptnak látszó politikusoknak, és ezt pártja sem támogatja.

Paróczai Anikó pár hónapja jelentette be, hogy megtalálták a helyi vagyonkezelőt vezető Kránitz spanyolországi villáját, ami nem szerepel a politikus vagyonnyilatkozatában. Kránitz ezután tett feljelentést becsületsértés és különleges adatokkal való visszaélés miatt, ami után Paróczait rabosították. Később Kránitz azt állította, csak véletlenül jelentette fel a képviselőt.

Az esetre reagálva a Momentum Kránitz villájáról készült képekkel plakátolta ki a kispesti városházát.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő arról beszélt, ellenzékiként különösen fontos, hogy tiszták és átláthatóak maradjanak, mert a Fidesz a mai napig az ellenzékre való mutogatással hárítja a korrupciós vádakat.

 
Sztrájk miatt zárva lesz a hivatal PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. szeptember 02. szerda, 08:27

2020. szeptember 2-án, szerdán, 3-án, csütörtökön és 4-én, pénteken 9.00-11.00 óra között sztrájkot tartanak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) köztisztviselő tagjai a kispesti Polgármesteri Hivatalban. Mivel a köztisztviselők többsége csatlakozott a sztrájkhoz, a sztrájk alatt a hivatal zárva tart.


 
Öngondoskodást segítő klubot indított a Karitász Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarkurir.hu   
2020. augusztus 31. hétfő, 20:33

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia karitászcsoportja és a Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzat beiskolázási támogatási napot szervezett a Forrásház Gondozási Központban augusztus 29-én. A rendezvény a Karitász „Akarom tovább” családtámogatási programja folytatásaként életre hívott klub első alkalma volt.

Szülők, nagyszülők, gyerekek érkeztek a kispesti Forrásház udvarára, ahol a Karitász munkatársai már régi ismerősökként köszöntötték őket. A nyárvégi rendezvény ugyanis a szeretetszolgálat egy 2015-ben Kispesten elindított programjának része, illetve új fejezetének kezdete volt.

Márton Andrea, a Szent Erzsébet Karitász Központ szakmai irodavezetője üdvözölte az egybegyűlteket, közöttük Varga Attila alpolgármestert, Csorba Gábort, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központja igazgatóját, Vighné Vincze Erzsébetet, a Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum intézményvezetőjét, Sárkány-Balogh Csillát, a Forrásház Gondozási Központ szakmai vezetőjét és Szigetvári Györgynét, aki immár harminc éve vezeti a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia karitászcsoportját.

Varga Attila alpolgármester köszöntőjében elmondta: öröm, hogy a Karitász elhozta Kispestre öngondoskodást segítő, családtámogatási programját, és ahogy az eddigi alkalmakon, a mai napon is a családoké a főszerep.

Csorba Gábor, a Szent Erzsébet Karitász Központja igazgatója rövid imádságot vezetett, majd Szigetvári Györgyné felidézte a Karitász „Akarom” programjának történetét. A főváros XIX. kerületében 2015-ben indított programot negyvenkilenc család végezte el, majd 2018-ban újabb harmincöt család. Az elsődleges cél a nehéz helyzetben élő gyermekes családok szociális és lelki támogatása olyan foglalkozások által, amelyek hosszú távon elősegítik az öngondoskodást. A program olyan családoknak szólt, akik akarnak is tenni annak érdekében, hogy életükben, szociális helyzetükben pozitív változás következzen be.

 


16. oldal / 101