Kispesti.hu
May 17

Közélet
WKK a Nemzeti Értéktárban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: wkk.kispest.hu   
2020. október 20. kedd, 12:24

A Wekerlei Kultúrház és Könyvtár a bizottság döntése alapján bekerült a Nemzeti Értéktárba.

Nagy örömünkre és büszkeségünkre intézményünk - építészeti öröksége és a benne folyó tevékenysége alapján - Hungarikum Bizottság döntése alapján bekerült a Nemzeti Értéktárba.
Első alkalommal döntött a Hungarikum Bizottság települési értékek felvételéről, ugyanis Budapesten és a fővárosi kerületek döntő többségében még nem jött létre értéktár a hungarikum törvény 2012-es elfogadása óta. A grémium döntése alapján a Magyar Örökség Díjazottak által létrehozott össznemzeti értékek körébe a XII. kerület mellett a Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház is felvételt nyert, az újonnan létrehozott XIX. kerületi értéktárba került be.

Forráshttp://www.hungarikum.hu/hu/hirek/hungarikum-lett-magyar-n%C3%A9pmes%C3%A9k-rajzfilmsorozat?fbclid=IwAR3DAWRwuIh7rGLESj-981YnszwnEiqcvNiZsvxqln56GE6z_kjT1IqtYRs


 
Otthonfelújítási programot indít a kormány jövő év elejétől PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hang.hu   
2020. október 20. kedd, 06:28

Otthonfelújítási programot indít a kormány január 1-jétől – jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Novák Katalin közölte, a legalább egy gyermeket nevelő családok otthonuk felújítási költségeinek a felét átvállalja az állam, legfeljebb három millió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemének igénylésének nem feltétele a csok igénylése.

Novák Katalin október 1-től tárca nélküli családügyi miniszterként látja el a feladatokat, amelyeket korábban családügyi államtitkárként. Kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságában arról beszélt: minden idők legnagyobb otthonteremtési programját terjesztik majd a kormány elé. Utalt arra is, hogy az új otthonteremtési program keretében nem készülnek bérlakásprogramra.

 
Lehet igényelni lakhatási és rezsitámogatást PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. október 19. hétfő, 05:55

Még a szakembereket is meglepte, hogy csak kevesen jelentkeztek a kerületi önkormányzatnál a Fővárosi Önkormányzat lakhatási és rezsitámogatási lehetőségére. Azonban még nem késő, lehet és érdemes is jelentkezni!

Júliusban a Fővárosi Önkormányzat újraindította a 2012-2013-ban felfüggesztett fővárosi rezsitámogatási rendszert, amelyben évi 24 ezer forint támogatást kaphatnak a rászorult családok. Annak ellenére, hogy a Polgármesteri Hivatal szociális munkatársai levélben is kiértesítették a rászorult családokat, sajnos csak nagyon kevesen adták be igénylésüket, a várt 300 igényjogosult (szociálisan rászorult vagy fogyatékkal élő) helyett csupán 46-an adtak be kérelmet – tudtuk meg a szociális ügyekért felelős alpolgármestertől, aki szerint mintha a rászoruló családok nem értették volna meg, hogy milyen kedvezményben részesülhetnek.

Vinczek György elmondta, a csatlakozás nagy előnye az is, hogy mindazok, akik igénylik a támogatást, egyben kérhetik, hogy úgynevezett „védendő fogyasztónak” is minősüljenek, ami azzal is jár, hogy ha legközelebb áram- vagy gázfogyasztási díjhátralékba kerülnek, akkor jogosultak lesznek különböző kedvezményekre, például kártyás mérőóra felszerelésére is.

Az alpolgármestertől megtudtuk azt is, hogy rezsitámogatás jogosultságát és a támogatás folyósítását, egyéb adminisztratív feladatokat majd a programot meghirdető és bonyolító HÁLÓZAT – Budapesti Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány szakemberei végzik, de a szükséges kérelmeket a Kispesti Önkormányzathoz kell benyújtani. Bár a kapható évi 24 ezer forint csekély összegnek látszik, ám sokaknak nagy segítséget jelenthet, különösen a téli időszakban. De az alapítvány munkájában résztvevő közművállalatok, amelyek biztosítják a támogatás fedezetét, az összeg emelésében is gondolkodnak – tettei hozzá.

Vinczek György tájékoztatása szerint nemcsak Kispesten, hanem a fővárosi kerületek többségében is ilyen rossz a tapasztalat. A notórius segélykérőkön kívül, mintha leszoktak volna az emberek arról, hogy kérdezzenek és éljenek azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a különböző szintű önkormányzatok kínálnak, inkább a „megoldom magam” mentalitás vált általánossá.

Az érintettek kérdéseikkel, kérelmükkel az önkormányzat Humánszolgáltatási és Szociális Irodáját kereshetik hétfőn 14.00 és 17.30 óra között, szerdán 8.00 és 16.00 óra között, valamint pénteken 8.00-11.30 óra között.

 
Bursa Hungarica ösztöndíj - 2021. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. október 01. csütörtök, 04:53

Kispest Önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve a 2020. évre kiírja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot felsőfokú tanulmányokat folytató (A) és felsőfokú tanulmányokat kezdő (B) fiatalok számára.

A pályázat benyújtási határideje: 2020. november 5.

- A típusú pályázati kiírás - felsőoktatási hallgatók számára (doc)

- B típusú pályázati kiírás - felsőoktatási tanulmányokat kezdeni kívánók számára (doc)

 
A Szent István park helyett Kispestre kerülhet az államalapító király szobra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: pestbuda.hu   
2020. szeptember 29. kedd, 19:08
Holnap, szeptember 30-án dönt a Fővárosi Közgyűlés arról az előterjesztésről, amely szerint Szent István király szobrát az eredetileg tervezett XIII. kerületi Szent István park helyett a XIX. kerületi Templom téren fogják felállítani. A Szent István parkban jelenleg Wallenberg-emlékmű, A hős budapesti partizán emlékműve, valamint Fejtő Ferenc szobra áll. Szent Istvánt a róla elnevezett parkba egy 2017-es fővárosi közgyűlési döntés értelmében állították volna fel, a kommunista népbiztos, Lukács György akkor eltávolított szobra helyett.

A szeptember 30-i Fővárosi Közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint Szent István király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem a XIII. kerületi Szent István parkban állítanák fel, hanem a XIX. kerületi Templom téren.

A Szent István-szobor 2019 őszére elkészült, ám az új összetételű Fővárosi Közgyűlés az alakuló ülésén, 2019. november 5-én az alkotás felállításának elhalasztásáról döntött. Ekkor már folyamatban voltak a 250 centiméter magas bronzszobor elhelyezésével kapcsolatos munkálatok a parkban, amelyet egy dombon álló, 50 centiméter magas gránittalapzatra állítottak volna, ezt azonban a testület e döntésével leállította.

Karácsony Gergely főpolgármester, aki a felfüggesztésről szóló indítványt 2019-ben előterjesztette, azzal indokolta a javaslatát, hogy helyi civilek kezdeményezték a szoborállítási munkák megszakítását. Az akkor elfogadott közgyűlési határozat nem zárta ki, hogy államalapító királyunk szobra később mégis a róla elnevezett Szent István parkban kaphat helyet.

„A főpolgármester helyszíni szemlét kezdeményez a szobrot készíttető Budapest Galériával, a helyi civilekkel és a XIII. kerületi önkormányzattal közösen, melynek során megpróbálnak új helyszínt keresi a parkon belül a szobornak. Ha ez nem sikerül, a dokumentum szerint új helyet kell keresni az államalapító királyunkat ábrázoló alkotásnak, ám ha ez is meghiúsul, a szobor bizonytalan ideig raktárba kerülhet” – írtuk e témáról a Pestbuda tavalyi cikkében. Akkor, a halasztásról szóló előterjesztésbe belekerült egy olyan érdekes kitétel is, miszerint az egyeztetésben résztvevők más szobor elhelyezését is javasolhatják a Szent István parkba, vagyis nem jelent meg az az állítás, miszerint egy szobor felállítása  a parkhasználatot korlátozná.

Az egyeztetés valóban elkezdődött, a Fővárosi Önkormányzat ugyanis összehívta a XIII. kerületi civilszervezeteket az Újlipótvárosi Klub-Galériába.

Ezzel párhozamosan a Budapest Galéria is új szakvéleményt készített, továbbra is azt támogatva, hogy a szobrot a Szent István parkban állítsák fel. S hogy ez megvalósulhasson, a képzőművészeti szakértői állásfoglalásában a szervezet új helyet is talált a parkban, mégpedig az óraparcellának nevezett részt. Mint írják, itt Szent István sem a többi képzőművészeti alkotást nem zavarná, sem a füves részből nem venne el.

A teljes cikk a képre kattintva olvasható.

 
A Templom térre költözik a kispesti Civilek Háza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: ezalenyeg.hu   
2020. szeptember 26. szombat, 17:34

November végén új helyre költözik a Kispesti Véradók Egyesülete, a Kispesti Nyugdíjasok Szociális és Érdekvédelmi Egyesülete és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Kispesti Szervezete.

Mivel a Kispesti Egészségügyi Intézetben egy modern, CT-vel és MR-rel is felszerelt diagnosztikai központ épül, az eddig ott működő gyermekorvosi rendelők átköltöztek a Csokonai utcába. Eddig ez az épület adott otthont a Civilek Házának.

A Csokonai utcai épületet a Kispesti Önkormányzat teljesen átépítette az új gyermekorvosi centrum számára.

A civilek a Templom tér Ady Endre úti sarkára költöznek. A számukra kijelölt épületet most kezdték felújítani, várhatóan novemberre költözhető állapotba kerül. Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere több kollégájával együtt bejárást tartott a munkaterületen.

Bízom benne, hogy az átmeneti kellemetlenségek ellenére a végén mindenki elégedett lesz, az új diagnosztikai centrummal, az új háziorvosi rendelőkkel és az új civil házzal. Mindenki türelmét, beleértve a gyerekeket, szülőket, háziorvosokat, civileket, köszönjük - írta a polgármester.

A civilek számára átadott ingatlant korábban a FŐKEFE Zrt. bérelte. Az átépítés megtervezésébe bevonták az ide költöző civil szervezeteket is. A tervek már a nyáron elkészültek, de a munkálatok is befejeződnek még az ősszel.

A 160 négyzetméteres épületet és a hozzá tartozó szintén 160 négyzetméteres kertrészt 26 millió forintból alakíttatja közösségi térré az önkormányzat.

Horváth Gyula, a beruházást végző Kispest Kft. vezetője a Kispest.hu-nak elmondta, hogy a felújítás során kiveszik a felesleges közfalakat, így tágasabbá teszik az épületet. Három irodahelyiséget alakítanak ki és egy 70 négyzetméteres közös nagytermet.

Az új Civilek Házában teljes közműfelújítást is végeznek, kicserélik az elektromos hálózatot és a teljes fűtésrendszert, valamint a nyílászárókat is.

 

 
Leváltás helyett újabb feladat PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hang.hu   
2020. szeptember 26. szombat, 16:37

Leváltás helyett újabb feladatot kaphat a korrupciógyanúba keveredett kispesti vagyonkezelő-vezető

Gajda Péter, Kispest polgármestere (Fotó: Gajda Péter Facebook oldala)

Ugyan a Momentum és az LMP is aláírást gyűjt a kispesti vagyonkezelőt vezető Kránitz Krisztián távozásáért, de az önkormányzat képviselők többsége leszavazta, hogy leváltsák őt – vette észre a Magyar Hang az érintett pártok képviselőinek beszámolóiból. Lapunk éppen a pénteken megjelenő hetilapban írta meg: lassan egy éve, hogy az önkormányzati választási kampány véghajrájában a kispesti szocialista vezetésre nézve kellemetlen hangfelvételek kerültek napvilágra.

Azokon ugyanis az akkor még szocialista, azóta a pártból kizárt Lackner Csaba önkormányzati képviselő – vagy egy rá kísértetiesen hasonlító személy, ugyanis Lackner szerint nem ő van a felvételeken – egy fehér port tartalmazó kis zacskót lóbálva beszél helyi korrupciógyanús ügyekről. A felvételeken szó esik a kispesti vagyonkezelő (teljes nevén Vagyonkezelő Műszaki Szervezet, röviden VAMÜSZ) vezetőjéről, Kránitz Krisztiánról is, akit „Mr. Negyven Százalékként” emlegetnek a felvételeken, és aki azóta is a szervezet élén van, igaz, ragaszkodik ártatlanságához, vagyis ahhoz: soha semmilyen visszaélés nem volt. Ettől függetlenül mind a helyi Momentum, mind pedig a helyi LMP követeli távozását, de a szintén a testületben ülő DK-s és párbeszédes politikusok nem csatlakoztak hozzájuk, ahogy az MSZP-sek sem.

Önkormányzati céget olvasztanak össze a vagyonkezelővel

Ugyanakkor Gajda Péter polgármester előterjesztésére a testület csütörtökön megszavazta a Közpark nevű önkormányzati cég összeolvasztását a kispesti vagyonkezelőével.

– Lackner Csaba szavazatával Gajda Péter és az MSZP-DK koalíció végül elérte, hogy Kránitz Krisztián maradhat, sőt, akár még több hatásköre, és még több pénze is lehet a végén. Új, nyílt igazgatói pályázat és átláthatóság – na, az továbbra sincs – írta a Momentum helyi önkormányzati képviselője, Paróczai Anikó közösségi oldalán. Mint kifejette, a kispesti képviselő-testület csütörtöki ülésén elfogadta a VAMÜSZ és a Közpark összevonását célzó határozati javaslatot – ám az erre vonatkozó intézkedési tervezetet és a Közpark végelszámolásáról szóló előterjesztést már nem.  – Hogy akkor most ez mégis mit jelent? Teljes fejetlenséget és további átláthatatlan működést. Sőt: végeredményben Mr. Negyven Százalék akár még több hatáskört, még nagyobb költségvetést is szerezhet magának, ha végül a Közparkot olvasztják be a VAMÜSZ-be – jegyezte meg hangsúlyozva, hogy ez sem kizárt, sőt: az eredeti, bár egy MSZP-s képviselő távolmaradása okán el nem fogadott javaslat szerint ez történt volna.

Az LMP önkormányzati képviselője, Ferenczi István is arról számolt be: természetesen a javaslatot nem támogatta. – Támogattam ellenben Kránitz Krisztián visszahívását, amit Paróczai Anikó javasolt, ez azonban elbukott a testületben – tette hozzá.

Gajda Péter polgármester közösségi oldalán szintén beszámolt arról, döntöttek a Közpark Kft. és a VAMÜSZ összevonásról is. – Érdekes, hogy ezt a javaslat sort pont az a képviselő nem támogatta, aki miatt egyáltalán elgondolkodtunk azon, hogy beterjesszük ezt a javaslatot – írta, de gondolatait nem fejtette ki bővebben. Mint a Magyar Hang pénteki számából kiderül, lapunk kereste Gajdát azzal kapcsolatban, kell-e mennie Kránitznak, de nem válaszolt kérdéseinkre.

 
Helyreállt a rend a Berzsenyi utcai rendelőben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2020. szeptember 19. szombat, 15:48

A Berzsenyi utcai házi gyermekorvosi rendelőben helyreállt a rend, mindenki negatív, a rendelés a megszokott rend szerint zajlik, de az orvosokkal való kapcsolattartás, egyeztetés továbbra is a telefonon vagy e-mailen történik.

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a rendelési időkről, vagy azok elmaradásáról a házi gyermekorvosok tájékoztatják a betegeiket, amelyről az erre évekkel ezelőtt kialakított internetes felületen, oldalon is van lehetőség! Háziorvosi kezdeményezésre, a polgármester támogatásával, a Polgármesteri Hivatal szervezésében létrejött portál célja, hogy a kerületi lakosok az egészségügyi ellátórendszerrel kapcsolatban minél pontosabb információkhoz juthassanak egyetlen felületről. Új a működésben, hogy az ellátók felelősek a saját adataikért. Egy-egy szereplő – pl. háziorvos – szerkeszti a saját felületét, ő felelős annak adattartalmáért.

http://egeszsegugy.kispest.hu/hazi-gyermekorvosok

Ikladiné dr. Petres Veronika,
a Humánszolgáltatási és Szociális Iroda vezetője

Korábban:

https://uj.kispest.hu/felhivasok/9614-koronavirusos-a-berzsenyi-utcai-rendelo-egyik-dolgozoja

 


15. oldal / 101