Kispesti.hu
Jan 20

Közélet
Sztrájk: Kispesten leállt az egész hivatal, folytatás hétfőn PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mno.hu   
2018. január 12. péntek, 22:40

Képzelje el azt a helyzetet, hogy a szociális osztály dolgozójának alig több a jövedelme, mint annak a kispestinek, aki felkeresi az irodát. Így szemléltette egy önkormányzati dolgozó a köztisztviselők méltatlan helyzetét a fővárosi XIX. kerületi helyhatóságnál, ahol 165 dolgozóból 88-an csatlakoztak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) pénteki sztrájkjához. Ez 50 százaléknál valamivel magasabb részvételi arányt jelent, ám Póti Tímea, az MKKSZ munkahelyi alapszervezetének elnöke szerint így is a kispesti önkormányzati hivatal volt az egyetlen a fővárosban, ahol egész napra felfüggesztették a munkát. Így ügyfeleket sem fogadtak.

Kispesten 165 dolgozóból 88-an csatlakoztak a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) pénteki sztrájkjához

A tízemeletes paneltömbök között meghúzódó városháza kapujára kifüggesztett tájékoztatót azonban kevesen olvasták el, így sok helybeli csak a portán szembesült azzal, hogy nem tudja ügyeit intézni.

A sztrájk fogadtatása vegyes volt. Akadt, aki bosszankodott, amiért hiába fáradt. Voltak viszont szolidárisak is.

Egy fejkendős asszony például úgy fogalmazott, ő megérti a sztrájkolókat. – Én egy kispesti cigány asszony vagyok, nagyon kevés a jövedelmünk. Ezek az emberek sokat tanultak, igazuk van – magyarázta, majd dolgára sietett.

Az önkormányzati köztisztviselők közül a legrosszabb helyzetben a középfokú végzettséggel rendelkező, ügyviteli és az adminisztráció területen dolgozók vannak. Ők százezer forintot alig meghaladó nettó bért visznek haza.

– Mi vagyunk az alja – kommentálta egyikük a hivatal dísztermében, ahol tegnap reggel a sztrájkolók gyülekeztek. Zsíros kenyér és filmvetítés várta őket.

Az akciótól az elmúlt két év sztrájkjainak eredménytelensége okán gyors változást nem remélnek, azt azonban igen, hogy legalább tárgyalóasztalhoz ül a kormány.

Póti Tímea szerint ugyanis tarthatatlan, hogy kilenc éve emelkedett utoljára a köztisztviselők bére, az élet viszont azóta is drágább lett. – Az állami illetményalap még mindig 38 650 forint, amit az önkormányzatok kiegészíthetnek. Ezt persze csak a jobb módú önkormányzatok tehetik meg. De az is beszédes, hogy

a 165 dolgozóból 114-et támogat az állam, a többiek bérét a helyhatóságnak kell finanszíroznia

– mondta a helyi alapszervezet elnöke. Az alacsony bérek mára oda vezettek, hogy a pályaelhagyókat is nehéz pótolni. Kispesten például legutóbb egy olyan informatikus ment el nagyobb bérért, aki eddig a választások lebonyolításában is szerepet vállalt. Emellett már a kerületek is egymás riválisaivá váltak: akár negyven-ötvenezer forinttal többet is lehet keresni egyik-másik budapesti önkormányzatnál.

A szocialista vezetésű XIX. kerületben egyébként szerdán egyeztetnek arról, mennyivel tudja kiegészíteni az önkormányzat az illetményt. Ez viszont legfeljebb részmegoldás Póti Tímea szerint; állami bérrendezést és 60 ezer forintos illetményalapot követelnek.

A dolgozók nyomásgyakorlását ugyanakkor nagyban nehezíti, hogy

csak az olyan önkormányzatoknál lehet sztrájkolni, ahol szakszervezet működik (990 ilyen önkormányzati hivatal van az országban).

Ráadásul a közepes és nagyvárosok többsége ma fideszes vezetésű, az ilyen helyeken pedig sokan inkább úgy vélik: a kevés pénz is jobb annál, mintha a tiltakozás miatt a munkáját is elveszítenék.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy 98 hivatal 6854 dolgozója csatlakozott a tiltakozóakcióhoz. Ez a Magyarországon dolgozó 17 ezer önkormányzati köztisztviselő mintegy 40 százalékát jelenti. Az érdekképviseleti vezető az állami hírügynökség tudósítása szerint megjegyezte: azért a 200 ezer közalkalmazottért, kormánytisztviselőért és közszolgálati dolgozóért is harcolnak, akinek tíz éve változatlan a keresete. Az MKKSZ követelésének része továbbá a 245 ezer forintos diplomás minimálbér bevezetése is.

A tájékoztatón Boros Péterné visszautasította Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője csütörtöki szavait, miszerint egy választás előtti sztrájk politikai követelésnek, kormányellenes akciónak tekinthető. A szakszervezet elnöke azt mondta, a köztisztviselők követelése nem politikai, hanem gazdasági indíttatású.

Noha az MKKSZ meghívót küldött minden parlamenti frakcióvezetőknek, csak az LMP jelent meg a tájékoztatón. Demeter Márta, a párt országgyűlési képviselője elmondta, az LMP már benyújtott egy törvényjavaslatot a köztisztviselői illetményalap emelése érdekében, így erről a parlament tárgyalni fog. A képviselő szerint

a kormány tudatosan tartja alacsonyan az önkormányzati dolgozók bérét, hogy meggyengítse a helyi közösségek képviseletét.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pedig azt mondta, minőségi szolgáltatást csak minőségi bérrel lehet biztosítani.

A sztrájk egyébként hétfőn is folytatódik Kispesten és a sztrájkot bejelentő hivatalokban. Ha ennek sem lesz eredménye, az MKKSZ megtartja a február 15–19-re és március 7–10-re meghirdetett akcióját is.  Forrás: mno.hu

 
Sztrájk! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2018. január 11. csütörtök, 05:09

A Polgármesteri Hivatal dolgozói csatlakoznak az MKKSZ által 2018. január 12-re és 15-re meghirdetett egész napos sztrájkhoz - jegyzői tájékoztató. (pdf)

Katt a nagyobb méretért.

 
Év végi munkarend a hivatalban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2017. december 20. szerda, 14:11

A téli igazgatási szünet 2017. december 21-től 2018. január 1-jéig tart a  kispesti Polgármesteri Hivatalban.

Katt a képre.


 
Határ úti buszvégállomás tartozzon Kispesthez PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hirado.hu   
2017. december 16. szombat, 10:33

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Határ úti buszvégállomás területe a jövőben tartozzon Kispesthez, hogy a kerület befejezhesse az ott évek óta húzódó rekonstrukciós munkákat.

A helyszínen tartott pénteki sajtótájékoztatón Gajda Péter, Kispest polgármestere indoklásként azt mondta, hogy a területen évek óta áldatlan állapotok uralkodnak. Hozzátette, hogy az ügyben interpellációt intézett Tarlós István főpolgármesterhez és az arra adott válaszából kiderült, hogy azok a közeljövőben sem fognak érdemben változni.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a szóban forgó térség közigazgatásilag a IX. kerülethez, tulajdonjogilag pedig a fővároshoz tartozik. A rekonstrukciót 2014. nyarára kellett volna befejezni, de a határidőt később idén december végére tolták ki, de a főpolgármester tájékoztatása szerint viszont ez sem lesz tartható – mondta Gajda Péter.

Kép: kispesti.hu archívum

 
Tűzoltókat jutalmaztak PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2017. december 15. péntek, 13:22

Elismerést kaptak azok, tűzoltók a rendőrök és polgárőrök, akik idén a legtöbbet tették Kispest közbiztonságáért, a kerületben élők nyugalmáért. Kispesten az„Az év tűzoltója” Nagy Tamás tűzoltó főhadnagy lett.

 

 

A kiemelkedő munkát rendvédelmi dolgozók köszöntésére megtelt a Városháza díszterme kedd délután. Az ünnepségen Gajda Péter polgármesteren, dr. Béja Julianna jegyzőn, Kertész Csaba és Vinczek György alpolgármestereken kívül Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, Plánk Róbert rendőr ezredes, a XIX. kerületi Rendőrkapitányság vezetője, Jambrik Rudolf tűzoltó ezredes, a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Tordai László tűzoltó őrnagy, a XIX. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetője, Pella László nyugalmazott rendőr dandártábornok, a Kispest Közbiztonságáért Alapítvány elnöke, Horváth Zoltán, a Kispesti

Készenléti Polgárőrség elnöke, Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Nagy Éva,  a Dél-pesti Autóvadász és Polgárőr Egyesület elnöke, valamint a képviselő-testület tagjai közül, Dódity Gabriella, Varga Attila, Teknős Ferenc és Fekete László vett részt.

Gajda Péter polgármester köszöntőjében arról beszélt: ezen az estén is elmondhatjuk, hogy rendvédelmi szempontból is sikeres évet zárhatunk. Sokféle statisztika, beszámoló alapján most is kijelenthetjük, hogy Kispest a főváros egyik legnyugodtabb kerülete. Ezt a „nyugiságot”, a rendvédelmi szervek és dolgozói az önkormányzattal közösen a jövőben is biztosítják majd – hangsúlyozta a polgármester, aki elmondta, büszke arra, hogy évekkel ezelőtt olyan támogatási rendszert dolgoztak ki, amellyel nő a kerület közbiztonsága, biztonságosabb a közlekedés, lehetőség van a prevencióra is és minden évben mód van a legjobb szakmai munkát nyújtók munkájának elismerésére is.

Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok is hangsúlyozta, szép gesztus és minden bizonnyal buzdító erejű az, hogy itt Kispesten évek óta együtt ünnepel a rendőr, a tűzoltó, a polgárőr és a közterület-felügyelő., majd köszönetet mondott az önkormányzatnak azért, hogy jutalomban és elismerésben részesíti „bajtársaikat”.

Plánk Róbert kapitányságvezető gratulált az elismerésben részesített kollégáinak és a társszervek képviselőinek, majd arról beszélt, hogy minden évben milyen komoly fejtörést okoz a kitüntetésre javasoltak kiválasztása, hiszen jóval több a kitűnően teljesítők száma, mint a lehetőség. A rendőrkapitány örömmel jelentette be, már látszik, hogy a tavalyi jó közbiztonsági statisztikai eredményeket idén is sikerült megőrizni, amihez kellett az az összefogás és támogatás is, amelyet az önkormányzat nyújt évről-évre.

Az önkormányzati ünnepségen „Az év rendőre” Feketéné Ámik Ágnes százados, „Az év tűzoltója” Nagy Tamás főhadnagy, „Az év polgárőre” Molnár Krisztián lett. Az elismerő okleveleket és a pénzjutalmat Gajda Péter polgármestertől, Lázár Tamás közbiztonsági tanácsnoktól és Lackner Csabától, a Várospolitikai, Városüzemeltetési és Rendészeti Bizottság elnökétől vehették át. Kardos Pál, a Polgárőr Szövetség elnöke „Polgárőr Érdemkereszt” arany fokozata kitüntetést adta át Horváth Zoltánnak, a Kispesti Készenléti Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnökének.

Kispest közbiztonságáért kifejtett odaadó munkájáért a három kiemelt díjazotton kívül önkormányzati elismerést kapott: Szilágyi Tamás tűzoltó főtörzsőrmester, Darányi Csaba tűzoltó törzsőrmester, Farkas János Péter tűzoltó törzsőrmester, Farkas István tűzoltó főtörzsőrmester, és Molnár Csaba tűzoltó főtörzsőrmester.

 
Így aranyozták be a kispesti gyerekek karácsonyát PDF Nyomtatás E-mail
Írta: lokal.hu   
2017. december 15. péntek, 13:12

Tavaly indult útjára a kispesti Fidesz jótékonysági adománygyűjtése, amelynek keretében nehéz helyzetben lévő kispesti családok gyermekeinek szeretnék szebbé tenni a karácsonyt. Idén is több tucat gyereknek és családnak segítettek az ünnepek előtt.

„Aki nem hisz abban, mennyi jó ember van, kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé” – idézte az ötletgazda, Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) képviselő a Lokálnak Böjte atya gondolatait a karácsonyi adománygyűjtés kapcsán. Mint mondta, idén is megható volt látni, mennyi kispesti lakos vette a fáradságot, hogy ajándékkal járuljon hozzá a nehéz helyzetben lévő családok karácsonyához.

– Hálásan köszönöm mindenkinek, aki részese volt annak, hogy örömöt varázsoltunk 66 gyermek arcára. Jó tudni, hogy 30 családnak tartós élelmiszercsomaggal pici könnyebbséget vihettünk az ünnepek előtti készülődésbe a CBA Remíz jóvoltából. Jó látni, hogy a Szociális Centrum munkatársai lelkiismeretesen és szeretettel segítették az előkészületeket. Az pedig külön öröm számomra, hogy dr. György István kormánymegbízott a vezetőnk, aki mindig is fontosnak tartotta az elesettek segítését. Az elmúlt évek során a gyermekek átmeneti otthonában a jótékonysági koncertjének bevételéből berendezett egy kis fitnesztermet, és segítségével már mosógéppel, laptopokkal és egy televízióval is megleptük az otthont – mondta el lapunknak Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz elnöke. Az ajándékokat dr. György István – aki gitáron kísérve elénekelte a Micimackó című dalt – mellett munkatársaival, Fekete Márkkal, Mihály Andrással, Molnár Andrással és Song Simonnal adták át a gyerekeknek és a családoknak a Gyermekek Átmeneti Otthonában.

 
Szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2017. december 13. szerda, 15:19

A Helyi Választási Iroda vezetője szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezését várja a 2018. évi országgyűlési választás lefolytatásához. Kattints.

Kép: kispesti.hu archívum

 
Közmeghallgatás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2017. december 06. szerda, 15:47

Közmeghallgatást tart Kispest Önkormányzatának képviselő-testülete 2017. december 7-én 18 órától a Városházán.

 


1. oldal / 63