Kispesti.hu
Mar 29

Közélet
Szavazatszámláló bizottsági tagok jelentkezése - választások 2024. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2024. március 15. péntek, 08:44

Tisztelt Kispesti Lakosok!
Tisztelt Kerületi Választópolgárok!

Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban megrendezendő választása 2024. június 9. napján kerül megtartásra.

A választás sikeres lebonyolításához nélkülözhetetlenek a szavazatszámláló bizottságok. A 2022. év februárjában megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok várható közreműködését felmérve, indokoltnak tartom új szavazatszámláló bizottsági tagok megválasztását, az ellátandó feladatra történő felkészítését.

A szavazatszámláló bizottságok tagjai függetlenek, kizárólag a törvénynek alárendelt személyek, elsődleges feladatuk a választások tisztaságának biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, a törvényesség betartása és betartatása.

Amennyiben Ön, kedves Választópolgár, állandó lakóhellyel rendelkezik Kispesten, és összeférhetetlenség Önnel szemben nem áll fent, kérem,
vállaljon munkát a szavazatszámláló bizottságban.

Várom szíves jelentkezését a választott szavazatszámláló bizottsági tagok közé

2024. április 15. napjáig.


A jelentkezési lap, az összeférhetetlenségi és az adatkezelési nyilatkozat, valamint tájékoztató letölthető itt, vagy átvehető a Kispesti Polgármesteri Hivatal (1195 Budapest, Városház tér 18-20.) recepcióján.

A jelentkezést hétfőtől csütörtökig munkaidőben a Kispesti Polgármesteri Hivatal, Jegyzői Kabinet Irodáján kérjük leadni vagy postai úton eljuttatni (1701 Budapest, Pf. 45).

Érdeklődni lehet a +36-1-3474-500/668 telefonszámon.

(A 2022. évben megválasztott szavazatszámláló bizottsági tagok megbízatása továbbra is él, így újbóli jelentkezésre esetükben nincs szükség.)

Várom szíves jelentkezésüket, számítok támogatásukra.
Tegyünk együtt a választások törvényes lebonyolításáért!

Budapest, 2024. március 14.

Tisztelettel:

dr. Béja Julianna s. k.
jegyző, a Helyi Választási Iroda vezetője

 

 
Az 1848-as forradalom ünnepe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2024. március 15. péntek, 08:39

Ünnepi megemlékezést tart Kispest Önkormányzata az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából 2024. március 15-én a Kossuth téren.


 

Részletek a képre kattintva olvashatók

 
Nőnap PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2024. március 08. péntek, 21:46

BOLDOG NŐNAPOK KÍVÁNUNK MINDEN HÖLGYNEK!

 

 

 
Huszonöt éve hunyt el Tichy Lajos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: honvedfc.hu   
2024. január 09. kedd, 22:48

Tichy Lajost a mentők a Honvéd kórházba szállították: az 1999-es esztendő ezzel a vészjósló hírrel kezdődött. Aggódva vártuk a tudósításokat, abban reménykedve, hogy a „Nemzet bombázója” mint pályafutása során annyiszor, ezt a meccset is megnyeri. Reméltük, hogy hamarosan ott lesz a Bozsik Stadion lelátóján. A Bp. Honvéd még életében legendává vált labdarúgója négy napig küzdött az életéért, de ezt a csatát elvesztette, január 6-án, vízkereszt napján az égi futballpályára távozott a régi társak Puskás, Bozsik és a többiek közé.

Akik látták futballozni rajongtak érte, a hatvanas években a kis srácok mind Tichy Lajosok akartak lenni. Briliáns játéka, bombagóljai nem csak a Honvéd-szurkolókat vonzotta a kispesti pályára, hanem a más érzelmű drukkereket is.

Huszonévesként két világklasszis összekötő Kocsis Sándor és Puskás Ferenc között könnyű játszani gondolhatják azok, akik nem látták futballozni. A mi Lajosunk azonban nemcsak a két fenomén között nyújtott felejthetetlent, hanem akkor is, amikor Puskás és Kocsis már külföldön futballozott.

Az a típusú játékos volt, aki egymaga el tudott dönteni egy mérkőzést. Jó példa erre az 1964-ben a Népstadionban a Vasas ellen játszott rangadó. A piros-kékek a 85. percben 3–2-re vezettek, a lelátó népe már elkönyvelte az angyalföldiek győzelmét, amikor Tichy kétszer is megvillant, és a kispestiek 4–3-ra megnyerték a mérkőzést.

1971-ben akasztotta szegre a focicsukát. A Vasas ellen húzta utoljára magára a piros-fehér mezt, és egy felejthetetlen kapásból lőtt bombagóllal búcsúzott a kispesti közönségtől. Miközben a társai ünneplését fogadta, a lelátó népe azt skandálta: „Maradj még Lajos!” Úgy búcsúzott, ahogy csak a legnagyobbak tudnak, parádés góllal.

Fénykorában európai nagycsapatok versengtek a kegyeiért. Az ostromlók között volt a Real Madrid és a Milan is, de hiába kapott csábító ajánlatokat, soha nem hagyta el szeretett klubját. A klubhűség mintaképe volt, kétéves kuvaiti edzősködést leszámítva a Bp. Honvédot szolgálta élete végéig játékosként, edzőként (1980-ban, 25 év után vele lett újra bajnok a csapat), vezetőként.

Huszonöt éve már, hogy nincs közöttünk Tichy Lajos, de az emléke örökké velünk marad.

 

 
Vízkereszt, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarkurir.hu   
2024. január 07. vasárnap, 00:17

Január 6-án Jézus Krisztus megjelenésére emlékezik Egyházunk. 2014 óta a magyar egyház is a napján üli meg e parancsolt ünnepet.

A IV. század elejétől kezdődően lett január 6. liturgikus ünneppé, és ennek szokása gyorsan elterjedt előbb Keleten, majd Nyugaton is. A keresztények 312-325 között kezdték ünnepelni mint Jézus Krisztus születésének, keresztségének, a kánai menyegzőnek és a háromkirályok (napkeleti bölcsek) látogatásának ünnepét.

Az ünnep latin neve: Sollemnitas Epiphaniae Domini – az Úr megjelenése. Görög neve: epifánia (gör. epiphaneia – megjelenés). A keleti egyházakban sokáig egyet jelentett a születés és az epifánia ünnepe. Jézus születése által Isten megjelent a világban. A napkeleti bölcsek által a pogányokhoz is eljutott a Megváltó születésének örömhíre.

Máté evangéliuma (Mt 2,1–12) szerint a háromkirályok a betlehemi csillag által vezérelve jöttek Keletről Júdeába, hogy az újszülött Kisjézusnak kifejezzék hódolatukat: aranyat ajándékoztak a Királynak, tömjént az Istennek és mirhát az Embernek. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a VIII. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar – azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár.

Az Egyház nemcsak Jézus Krisztus megkeresztelkedéséről emlékezik meg január 6-án, hanem annak hatásairól is, amelyek között a víz megszentelése is fontos helyet kap. Vízkeresztkor hagyományosan vizet szentel a szentmise elején szertartást végző püspök vagy pap. Innen származik az ünnep közismert elnevezése.

Ezt a szent hagyományt őrzi a bizánci egyház is, mégpedig kettős formában: vízszentelés ugyanis nem csupán az általában január 5-én, a nagy alkonyati zsolozsmával végzett Szent Bazil Liturgiája végéhez kapcsolódik, hanem a január 6-i Szent Liturgiához is. Az előesti vízszentelés a görögkatolikus egyházban a templomokban történik. Január 6-án néhány pap és a püspök a folyókhoz is kimennek, hogy megszenteljék azok vizét, ezáltal még inkább bekapcsolódva a Jézus Krisztus megkeresztelkedésekor megvalósuló eseménybe. „Ma a vizek természete megszenteltetik, és a Jordán kettészakad, s hullámainak folyását visszatartóztatja, látván a vizében keresztelkedő Üdvözítőt” (vízszentelési sztihira).

*

A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során, és hagyományosan ekkor kezdődik a húshagyó keddig (a nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerdát megelőző napig) tartó farsang is.

Vízkeresztkor kezdődik meg a házszentelések időszaka, amely a 15. századtól kialakult szokás. A házszentelés szertartása során a pap az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat; valamint megáldja a benne lakókat, dolgozókat. Szokás szerint a házszentelés után az ajtóra fölírják az évszámot és a népi értelmezés szerint a háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 24. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”).

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

 

 
BUÉK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2024. január 01. hétfő, 18:24

Minden kedves olvasónknak és családjának Boldog Új Évet Kíván a kispesti.hu szerkesztősége!

 
Elkészült a Határ úti aluljáró új felvonója, februárban következik a második PDF Nyomtatás E-mail
Írta: magyarepitok.hu   
2023. december 21. csütörtök, 15:40

Megújul a Határ út metróállomás gyalogos-aluljárója: a folyamatban lévő építési munkák lehetővé teszik, hogy a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedők és a mozgásukban korlátozott ügyfelek is könnyebben elérjék az állomást. Mint ezt korábban részletesen összegeztük, a fejlesztést a STRABAG Generálépítő Kft. végzi el, az M3-as metró déli szakaszában az állomáson szintén a STRABAG-csoport által elvégzett kivitelezésre építve. A projekt megvalósulásához a FŐMTERV Zrt. tervezői munkával járult hozzá.

A most zajló beruházás fontos mérföldköveként elkészült az egyik felvonó a felszín és az aluljárószint között, így a metróállomás peronjai december 20-tól, szerdától akadálymentesen elérhetők

- derül ki a beruházó Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből.

Az 50-es villamos végállomásánál – a már megújult lépcső mellett – kialakított lift a felújítás befejezéséig próbaüzemben működik, így esetlegesen még előfordulhatnak kezdeti üzemszünetek. A korábban épített ideiglenes gyalogos-átkelőhely továbbra is segíti az Üllői úton a Határ úti buszvégállomás, valamint a 42-es és az 52-es villamos végállomásának megközelítését.

 

Új világítás és térfigyelő kamerarendszer gondoskodik a biztonságról

A metróállomás akadálymentes megközelítését biztosító liftek kialakítása mellett nem csak a lépcsők és a gyalogos-aluljáró burkolatai újulnak meg. Új világítási, térfigyelő és tűzjelző rendszert telepítenek a biztonság fokozásáért, valamint egyebek mellett

• felújítják az utasforgalmi területen kívül a teljes üzemi teret;

• kicserélik az aluljáró biztonságos üzemeltetéséhez szükséges berendezéseket, sőt

• korszerűsítik a víziközművet, a csatornahálózatot és az elektromosenergia-ellátást.

 

Még a télen üzembe helyezik a másik liftet is

Az elektromos rendszer megújulásával összhangban a felszín és az aluljárószint közötti másik liftet várhatóan februárban adják át az ott közlekedőknek. Kialakításakor a beruházó BKK kiemelten figyelt az üzemeltető kérésére, hogy az ott lévő víziközmű-hálózat ne sérüljön, ezért munka közben – az időtényezők figyelembevételével – változtatott a kivitelezés technológiáján.

A felújítás előrehaladásával a STRABAG folyamatosan nyitja meg az utasteret az arra járók előtt, ám a tavaszi teljes átadásig fóliával és korlátokkal védi az elkészült burkolati elemeket úgy, hogy minél kevésbé akadályozza az arra járókat.

 

 
Kötelező maszkviselés a Kispesti Egészségügyi Intézetben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. december 12. kedd, 22:35

Tisztelt Betegeink!

A rendkívül nagyszámú, vegyes eredetű felső légúti, zömében Covid megbetegedés okán a mai nappal (2023. december 11.) elrendelem az intézet területén a kötelező maszk használatot! Kérem döntésem elfogadását!

Vigyázzunk egymásra, hogy egészségben tudjuk megünnepelni a karácsonyt!

Dr. Kumin Marianna
főigazgató-főorvos


 

 


1. oldal / 101