Kispesti.hu
Apr 23

Kék hírek
Baleset történt Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2024. január 14. vasárnap, 09:22

Összeütközött két gépkocsi a XIX. kerületben, a Nádasdy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, valamint megszüntetik a forgalmi akadályt.

Kép: illusztráció

 
Baleset történt Kispesten szilveszter este PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2024. január 01. hétfő, 18:20

Egy másik járműnek hajtott egy gépkocsi a XIX. kerületi Jókai utcában, az Áchim András utca közelében. A jármű egy fát is kidöntött, amely egy ingatlan kapuja elé dőlt. A forgalmi akadályt okozó balesethez a fővárosi hivatásos tűzoltók mellett a társhatóság is kiérkezett.

Kép: illusztráció

 
Halálos szén-monoxid-mérgezés volt Kispesten, az áldozat 17 éves PDF Nyomtatás E-mail
Írta: telex.hu   
2023. december 30. szombat, 13:00

Szén-monoxid-mérgezésben meghalt egy 17 éves gyerek Budapest XIX. kerületében, a Wekerletelep egyik kétszintes családi házában, írja a katasztrófavédelem. A házban két másik gyerek is rosszul lett, őket kórházba vitték. A jelzés szombaton hajnali fél egykor érkezett a katasztrófavédelemhez.

A tűzoltók és a gázszolgáltató szakemberei még nyitott ablak mellett is nagy koncentrációban ki tudták mutatni a mérgező gázt, ami valószínűleg a kémény nem megfelelő huzata miatt keletkezett.

A szén-monoxid mérgezés megelőzéséről itt lehet elolvasni egy részletes tájékoztatót>>>

 

 
A szilveszteri tüzek megelőzése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. december 30. szombat, 12:40

Tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt ahol épület, vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, a legtöbbször azonban tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat. Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. A tűzzel érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett.

A zajhatások miatt több kutya is megrémült, beszorult valahová, majd a tűzoltóknak kellett kimenteniük. Erdőkertesen egy tűzijáték miatt megriadt kutya kerítés és fal közé szorult, a kiérkező tűzoltók szabadították ki. Budapest XXII. kerületében egy nagytestű kutya egy családi ház garázsa és kerítése közti húsz centiméteres résbe szorult, a tűzoltók mentették ki.

Annak érdekében, hogy az idén a hasonló eseteket elkerüljük, érdemes már a tűzijátékok vásárlásánál odafigyelni. Soha ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy „csomagtartóból”, mert ezek tűzvédelmi szempontból nem megfelelőek, nem biztonságosak. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt legális árusítóhelyeken, jellemzően plázák, nagyobb üzletek parkolóiban felállított konténerekben, amelyeket a katasztrófavédelem is ellenőriz.

A megvásárolt tűzijátékot ne hagyjuk a kocsiban, minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elindult tűzijáték miatt ég ki egy jármű.

A tűzijátékokat otthon biztonságos távolságra tegyük a fűtőeszköztől, a tűzhelytől, mert a hő hatására idő előtt működésbe léphetnek, továbbá ne tároljuk együtt más éghető anyagokkal. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri napfény, pára, víz és a gyermekek, háziállatok sem férhetnek hozzá. Ha valamelyik tűzijáték vizes lett, azt még azután se használjuk, miután megszáradt, mert nem lesz biztonságos a működtetése. A tűzijátékokat nem szabad megbontani, vagy átalakítani.

A legális árusítóhelyen vásárolt tűzijátékok magyar nyelvű használati utasítással rendelkeznek, amelyek betartása különösen fontos. Az utasítás részletesen tartalmazza, hogy milyen irányba fog működni és mekkora védőtávolságot kell tartani. Ha erős a szél ne tűzijátékozzunk. Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre, vagy épületre. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellől.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából, vagy erkélyéről indítani, mert rendkívül tűz- és balesetveszélyes.

Az elhasznált tűzijátékok forró maradványait csak a kihűlése után dobjuk a kukába, mert gyakran emiatt gyulladnak meg kukák, a kukákhoz közel álló autók, épületek.

Az év utolsó napján ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem. A kutyát, ha lehet engedjük be a lakásba, vagy biztonságosabb helyre, kapcsoljuk be neki a tévét, vagy a rádiót, hogy kevésbé hallja a durrogást, fokozottabban figyeljünk rá és nyugtassuk az este folyamán. Szilveszter éjszaka a nagy zajhatástól sok kutya megriad és elszökik, beszorul, beesik valahová, majd a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszter éjjel az év többi napjához hasonlóan kétezer tűzoltó van készenlétben ötszáz járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot látunk, hívjuk a 112-es segélyhívó számot.

 

 
Szén-monoxid-mérgezés gyanúja Budapest XIX. kerületében PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. december 30. szombat, 12:36

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat Budapest XIX. kerületébe, egy Álmos utcai családi házhoz, ahol többen rosszul lettek. Az egység méréseket végzett és kimutatta a szén-monoxid jelenlétét a kétszintes épületben. A tűzoltók átszellőztetik az ingatlant. A gázszolgáltató szakembere szellőztetés mellett is a mérgező gáz nagyon magas koncentrációját mérte. A mentők két embert vittek kórházba.

 
Karácsony három napja alatt 461-szer volt szükség a tűzoltókra PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. december 30. szombat, 12:34

Szenteste 196, december 25-én 137, 26-án pedig 128 esetben avatkoztak be a tűzoltók. A három nap alatt 104-szer kellett tüzet oltani, ebből 58 helyszínen épület égett, 357 esetben pedig műszaki mentést végeztek.

A három karácsonyi nap alatt 8 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, ezekből 27 embernek kellett kiköltöznie. Szén-monoxid miatt 5 lakás vált fűthetetlenné, 9-en kerültek emiatt rokonokhoz. Szenteste Nyíregyházán, 26-án pedig Miskolcon is egy kialudt tűz nyomait és egy holttestet találtak.

Karácsony másnapján tizenhárom óra körül kigyulladt egy családi ház Szegeden. Az ötven négyzetméteres ház teljes terjedelmében égett. A tűzoltók egy gázpalackot is kihoztak az épületből, megelőzve, hogy felrobbanjon.

Kéménytűzhöz is riasztották a tűzoltókat, délután fél háromkor Ádándon egy vegyes tüzelésű kazán kéménye gyulladt ki. A tűzoltók a tüzet eloltották, a lerakódott kormot eltávolították.

Tizennyolc órakor egy autó égett Szabadegyházán. A tűz a jármű körüli avarra is átterjedt.

Este húsz óra körül Pécelen lobbant lángra egy adventi koszorú, ami a környezetében lévő tárgyakat is meggyújtotta.

Szén-monoxid miatt is vonultak a tűzoltók: fél tizenkettőkor jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy hódmezővásárhelyi lakásban. A nappalival egybeépített konyhában nagyon magas gázkoncentrációt mutattak ki a tűzoltók. Egy nyílt égésterű, átfolyós vízmelegítő volt a mérgező gáz forrása.

Tizenhárom órakor egy győri társasházban jelzett az érzékelő. A lakásban gázüzemű cserépkályha működött. A lakásban több gázkészülék környezetében is kimutatták a mérgező gázt, ezért az ott lakó egy embert rokonoknál szállásolták el.

Tizennégy órakor Budakalászon egy családi ház konyhájában jelzett a szén-monoxid-érzékelő. A gáztűzhely volt a szén-monoxid forrása.

Tizenhét órakor egy hajdúszoboszlói lakás fürdőszobájában szólalt meg a szén-monoxid-érzékelő egy nyílt égésterű gázkazán miatt. Ugyanebben az időben Zalaegerszegen is jelzett az érzékelő egy fürdőszobában.

Huszonegy órakor egy abonyi lakásban szólalt meg az érzékelő. A fürdőszobában működő szieszta kályha volt a mérgező gáz forrása.

Több közlekedési balestnél is beavatkoztak a tűzoltók a nap során. Törökbálinton egy bisztró kerítésének, illetve gázbekötésének szaladt egy gépkocsi. Az ütközéstől szivárogni kezdett a gáz, a gázművek szakembereinek kiérkezéséig a tűzoltók biztosították a helyszínt. Az M85-ös autóúton Vitnyédnél szalagkorlátnak ütközött egy autó, a tűzoltók áramtalanították. Az M3-as autópályán Bag térségében két autó ütközött. Az egyik jármű mozgásképtelenné vált, a tűzoltók áramtalanították.

Délután három autó ütközött az M3-as autópályán Hatvan közelében, a tűzoltók itt is áramtalanították a járműveket. Baján két autó ütközött, az egyiket a tűzoltók tolták le az útról.

Délután fél háromkor Győrött személyautó és vonat ütközött. A személygépkocsi sofőrje kirepült a járműből. A tűzoltók átvizsgálták a vonatot, melyen senki nem sérült, majd segítettek a százötven utasnak, hogy biztonságosan átszállhassanak a mentesítő járatra.

A megemelkedett talajvíz az ország több pontján okozott kárt. Tatabányán a vasútállomás aluljárójában harminc centiméter magasan állt a víz, a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni. Budaörsön, Sopronban, Szárligeten egy-egy családi ház pincéjét öntötte el a talajvíz, a tűzoltók szivattyúkkal távolították el a vizet.

Állatmentést is végeztek a tűzoltók december 26-án: Balatonszőlős közelében egy ló a sárba ragadt, majd az oldalára dőlt. A tűzoltók segítettek a tulajdonosnak kiszabadítani az állatot.

 

 

 
Baleset volt az M5-ös fővárosi szakaszán PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. december 28. csütörtök, 09:17

Utoléréses balesetet szenvedett egy kamion és egy személyautó a XXIII. kerületben, az M5-ös autópálya 17-es kilométerszelvényénél, Kecskemét irányába. A baleset helyszínére a fővárosi hivatásos tűzoltók vonultak ki. Az egység áramtalanítja a járműveket.

Kép: illusztráció

 
Szén-monoxid keletkezett egy kispesti házban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2023. december 24. vasárnap, 23:19

A szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a fővárosi hivatásos tűzoltókat a XIX. kerületben egy Hunyadi utcai lakóházba. Az egység méréseket végzett, és kimutatta a mérgező gázt az ingatlan levegőjében. A helyszínre várják a gázszolgáltató munkatársait.

Kép: illusztráció

 


2. oldal / 94