Kispesti.hu
May 20

Kék hírek
​Don’t pay the policeman PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2021. október 07. csütörtök, 15:42

Álrendőrt fogtak el az igaziak Budapesten. Az elkövető arra hivatkozva kérte el egy külföldi pár pénzét, hogy az hamis lehet. Visszaadta – de mint utólag kiderült, nem a teljes összeget. A módszer nem egyedi.

Egy külföldi házaspártól kért útbaigazítást egy férfi 2021. szeptember 24-én délelőtt Budapest VII. kerületében. Közben odalépett hozzájuk még valaki, aki valamilyen igazolványt felvillantva rendőrnek mondta magát. Angolul beszélve, illetve mutogatással mindhármuktól elkérte a náluk lévő pénzt, hogy ellenőrizze, nem hamis-e. A házaspár csak hotelszobájukba visszatérve vette észre, hogy az átadott 200 ezer forintból csak 66 ezret kaptak vissza.

Az erzsébetvárosi nyomozók a feljelentést követően azonosították az álrendőrt és társát, aki a sértettektől útbaigazítást kérve, majd magát a színlelt intézkedésnek alávetve segítette. Elfogatóparancsot adtak ki ellenük, ami alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Zseblopási Alosztály munkatársai szeptember 28-án Józsefvárosban elfogták az 58 és 63 éves román állampolgárokat. A VII. kerületi nyomozók átkutatták a két férfi hotelszobáját, ahol megtalálták és lefoglalták az elkövetéskor viselt ruhákat, valamint 850 ezer forintnyi valutát. A lopás bűntett elkövetésével gyanúsított külföldieket kihallgatásukat követően őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

Az elkövetési módszer nem ismeretlen a rendőrök előtt. A magukat civil ruhás rendőrnek kiadó tettesek többnyire külföldieket szemelnek ki. Azt állítják, hogy hamis pénzt keresnek, majd az ellenőrzésre átvett összegnél kevesebbet adnak vissza. Mire az áldozatuk észreveszi, hogy becsapták, már messze járnak. Ne dőljön be: a rendőrök nem ellenőriznek bankjegyeket az utcán.​

 
Összeütközött két autó Kispesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2021. szeptember 23. csütörtök, 13:54

Összeütközött két gépkocsi a XIX. kerületi Ady Endre úton, a Vas Gereben utcai kereszteződésnél. Az ütközés következtében mindkét jármű a villamossíneken állt meg. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanítják az egyik autót. A baleset a villamosforgalmat teljesen, a közúti forgalmat részben akadályozza.

 
Karambol a József Attila utcában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2021. szeptember 21. kedd, 16:19

Összeütközött két személyautó Budapest XIX. kerületében, a József Attila utcában. A baleset következtében az egyik jármű kidöntött egy fát. Az esethez a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik áramtalanították a gépkocsikat.

Kép: illusztráció

 
Busszal ütközött egy gépkocsi a XIX. kerületben PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2021. szeptember 17. péntek, 09:10

Autóbusszal ütközött össze egy személyautó péntek reggel Budapest XIX. kerületében, a Vas Gereben utca és az Ady Endre út kereszteződésében. Az esethez riasztott főváros hivatásos tűzoltók áramtalanították a személygépkocsit.

A baleset a Vas Gereben utca és az Ady Endre út kereszteződésében történt.

Kép: illusztráció

Forrása: kispesti.hu archívum

 
Csaló e-mailekre figyelmeztet a kibervédelmi intézet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2021. szeptember 13. hétfő, 17:15

Covid-igazolványra hivatkozó, káros csatolmányt tartalmazó, kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatban adott ki figyelmeztetést a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI).


Az NKI szerdán a honlapján közzétett figyelmeztetésében azt írta: több bejelentést kaptak olyan "trójai vírust terjesztő" e-mailekről, amelyek az Európai Unió által kiadott digitális "Covid-bizonyítványra" hivatkozva kísérlik meg az emberek megtévesztését.
Az eddig jelzett esetek alapján a levelek látszólagos feladója a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail cím, a levél tárgya pedig "Covid vakcina digitális tanúsítvány" - írták, kiemelve: a levél melléklete vírusos állományt tartalmaz, ezért semmiképp se nyissa meg senki.
A levélben a csatolmány megnyitását követően, az "áldozat" eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amelyben az úgynevezett Lokibot trójai típusú vírus egyik variánsa található. Az ilyenek elsődlegesen információgyűjtő kémprogramok, amelyek - többek között - a billentyűleütések figyelésére is képesek - hívták fel a figyelmet.
Az NKI azt javasolja, soha senki se kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik. Minden esetben külön rá kell keresni az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizni a kapott üzenet valódiságát.
Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég, vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meg lehet győződni.
Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentumot, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket nem szabad megnyitni, letölteni.
Az NKI kiemelte: ha valaki adathalászatra utaló eseményt tapasztal vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen bejelentést a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül.
Az adathalászat felismeréséről ajánlott megtekinteni az NKI "E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!" című infografikáját.

 
Ítélethirdetés előtt gázolta halálra a vonat egy gyilkossági ügy vádlottját PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2021. szeptember 09. csütörtök, 21:19

Vonatbaleset áldozata lett az ítélethirdetést megelőző napon a "tóalmási emberölésként" ismertté vált büntetőügy vádlottja.

A Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön az MTI-vel azt közölte: ítélethirdetés helyett rendkívüli bejelentéssel zárult annak a vádlottnak a tárgyalása, aki ellen az ügyészség korábban előre kitervelten és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat.
A bíró a tárgyaláson ismertette a rendőri jelentés egy részét, mely szerint a "tóalmási emberölésként" ismertté vált büntetőügy vádlottja az a fiatal férfi, aki az ítélethirdetést megelőző napon vonatbaleset áldozata lett.
A férfit szerdán reggel egy Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra tartó vonat gázolta halálra a Kőér utca közelében.
A bíróság a halotti anyakönyvi bizonyítvány beszerzését követően tárgyaláson kívül dönthet a büntetőeljárás megszüntetéséről.
Az ügyről azt írták, három évvel ezelőtt indult a büntetőeljárás, miután 2019. április 5-én, egy tóalmási emésztőgödörből kerültek elő egy 2013 óta eltűntként keresett nő maradványai.
A férfi azzal vádolták, hogy 2013. szeptember 7-én a nőt egy párnával megfojtotta, majd a holttestet az ingatlanuk mellett található emésztőgödörbe dobta.

Kép: illusztráció

 

 
Gázolt a vonat Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2021. szeptember 08. szerda, 18:53

Halálra gázolt egy embert a Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra tartó vonat szerda reggel a Kőér utca közelében - közölte a Mávinform a Facebook-oldalán.

Azt írták, hogy a helyszínelés ideje alatt - várhatóan 11 óráig - az S36-os és G43-as vonatok menetideje 10-15 perccel megnő.
A balesetben érintett vonat utasait a katasztrófavédelem segítségével szállítják át másik vonatra - tették hozzá.

Kép: illusztráció

 
Autók égnek Soroksáron PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2021. szeptember 06. hétfő, 17:55

Kigyulladt öt személyautó Budapest XXIII. kerületében, a Bevásárló utca közelében, egy szupermarket parkolójában. Ég a mellettük lévő bevásárlókocsi-tároló is. A fővárosi hivatásos tűzoltók oltják a lángokat.

Egy szupermarket parkolójában oltják a lángokat a tűzoltók.

Frissítés:

Eloltották a tüzet Budapest XXIII. kerületében, a Bevásárló utca közelében. Öt személyautó gyulladt ki egy szupermarket parkolójában, és égett egy bevásárlókocsi-tároló is. A lángokat a fővárosi hivatásos tűzoltók fékezték meg. Az egységek megkezdték az utómunkálatokat.

 

Kép:illusztráció

 


19. oldal / 95