Kispesti.hu
Apr 20

Mindennapok
Változik a gyalogos és a közúti közlekedés a Határ úti aluljárónál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. június 02. csütörtök, 21:55

Újabb szakaszába lépett a BKK beruházásában a Határ út metróállomáshoz kapcsolódó gyalogos-aluljáró felújítása, ezért a csomópontban korlátozni szükséges a gyalogos-, június 13-tól pedig a közúti forgalmat. A másfél évig tartó korszerűsítésnek köszönhetően akadálymentes lesz az aluljáró.

 

Ütemezetten zajlanak a Határ úti gyalogos-aluljáróban a bontási munkák, azok előrehaladása miatt a kivitelező június 1-jén, szerdán hozzálátott a munkaterület elkerítéséhez az üzletsoroknál és az üzemi térnél. A BKK bérlet- és jegyautomatái továbbra is elérhetők, a fővárosi közlekedésszervező ugyanakkor kéri az arra járókat, hogy fokozottan figyeljenek.

 

 
Bankkártyával való visszaélése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2022. május 17. kedd, 14:02
A bankkártyával való visszaélések sértettjei sem gondolták, hogy áldozattá válhatnak. Az alábbi négy tanács betartásával elkerülhetjük a visszaéléseket.
Tegyünk a saját biztonságunkért!

 
Átadták a 3-as metró három felújított állomását PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hang.hu   
2022. május 14. szombat, 21:06

Átadták a budapesti M3 metróvonal központi szakaszán a felújított Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomásokat, így szombaton délutántól Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig jár a metró a déli szakaszon – írja az MTI.

A 3-as metró felújítása átível önkormányzati ciklusokon, kívül áll a pártpolitikán, az egész ország közös ügye – hangsúlyozta a felújított szakasz ünnepélyes átadásán Budapest főpolgármestere. Karácsony Gergely felidézte, hogy a beruházás az Európai Unió, a magyar kormány és a Fővárosi Önkormányzat közreműködésének köszönhetően valósulhatott meg.

A főpolgármester köszönetet mondott az előző városvezetésnek is, amiért elindította a projektet, megköszönte továbbá a főváros cégeinek és a kivitelezőknek az „elképesztő munkát”, amellyel határidőre sikerült átadni a három állomást.

A felújított Kálvin téri állomás az M3-as metróvonal újabb szakaszának átadóünnepsége napján, 2022. május 14-én. Átadták a budapesti M3 metróvonal központi szakaszán a felújított Kálvin tér, Corvin-negyed és Semmelweis Klinikák állomásokat, így ennek a napnak a délutánjától Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig jár a metró a déli szakaszon. (MTI/Balogh Zoltán)

 

Mint kiemelte, a három felújított megállót akadálymentesítéssel látták el. Ez nemcsak gyakorlati kérdés, hanem egyfajta filozófia is: „Budapest mindannyiunk közös otthona” – fogalmazott.

Karácsony Gergely köszönetet mondott a magyar kormány támogatásáért is, hozzátéve: folytatni szeretné a párbeszédet a kormányzattal a következő metrófejlesztésekről.

A most felújított megállók sok kulturális idézetet hordoznak: a Kálvin téri megálló Bartók Cantata Profanája előtt tiszteleg, a Corvin negyedben pedig a Star Wars filmekre utaló födémszerkezet alakult ki, amely a hiperűrugrást idézi meg – közölte.

Tarlós István volt főpolgármester, országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízott emlékeztetett arra, hogy a 3-as metró Magyarország legnagyobb forgalmat lebonyolító viszonylata, amely több utast szállít, mint a MÁV. A most felújított három állomás az első szakaszban készült el, a vonal legmélyebb részén – mondta.

 

Tarlós István felidézte, hogy a 2017-ben kezdődött rekonstrukció három ütemben valósul meg: először az északi szakasz készült el Újpest és a Lehel tér között, majd a déli rész Nagyvárad tér – Kőbánya-Kispest között. A legnehezebb, középső szakasz rekonstrukciója 2020 márciusában indult.

AZ EU 2018-ban hagyta jóvá a nagyprojekt támogatási szerződését, a kormány töblettámogatásával együtt a főváros jelenleg mintegy 217 milliárd forintot fordíthat a megvalósításra. Ez Budapest utóbbi nyolc évének legnagyobb műszaki beruházása.

Tarlós István elmondta, hogy a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák mind kiemelt jelentőségű állomások, melyek teljes körű akadálymentesítéséről már az előző városvezetés megállapodott 2017-ben. Magyarországon itt készültek először közforgalmú ferdepályás liftek – hívta fel a figyelmet a mozgólépcsők mellé épült felvonókra.

Ez a „nagyszabású és bonyolult mélyépítési feladat” két városvezetés és a kormány közös teljesítménye – hangsúlyozta Tarlós István.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója kiemelte annak jelentőségét, hogy „az elmúlt időszak legnagyobb közlekedési beruházása” során határidőre adták át a három megállót, noha a munkálatokat nehezítette a világjárvány, az ukrajnai háború és az is, hogy felújítás közben részlegesen működik a metró. A következő tíz hónapban még folytatódik a munka, és az M3 teljes vonalát 2023. március 15-én adják át a közönségnek – közölte Bolla Tibor.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi tájékoztatása szerint szombat délutántól Kőbánya-Kispesttől már a Kálvin térig jár a 3-as metró a déli szakaszon, de az állomás átépítése miatt a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények.

 
Péntek 13 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mult-kor.hu   
2022. május 13. péntek, 10:01
Kevés babona vált annyira részévé a modern nyugati ember hétköznapjainak, mint a péntek 13-ával kapcsolatos elképzelések. Ezen kivételes nap története rávilágít arra, hogy a régi, elfeledett hiedelmek miképpen alakulnak át új és elterjedt tévhitekké.

Kép: kispesti.hu archívum

Péntek 13. sokak számára rettegett dátum a nyugati világban. A balszerencsésnek tartott nap az észak-karolinai Stress Management Center and Phobia Institute felmérései szerint csak az Egyesült Államokban 17-21 millió embert érintve okozhat 800-900 milliós dolláros veszteséget.

Richard Wiseman, a Hertfordshire-i Egyetem kutatója 2003-ban készített felmérésében a résztvevők egynegyede vallotta be, hogy retteg ezen baljós naptól, míg a magasan kvalifikált alanyok 15 %-áról az is kiderült, hogy a tizenhármas számtól is retteg.

Ennek hagyományai messzire nyúlnak: mind a tizenhármas szám, mind a péntek a saját jogukon is balszerencsésnek számítottak már a korai időktől kezdve, de csak a huszadik században alakult ki és erősödött meg a „péntek 13” jelensége.

A péntek már az Újszövetségben is baljós napként tűnt fel, hiszen ezen a napon feszítették keresztre Krisztust. Geoffrey Chaucer 14. századi Canterbury meséiben szerencsétlen napként említi a hét ezen pontját, amely az újkor folyamán a népi babonában is egyre negatívabb színezetet kapott.

A tizenhármat megelőző tizenkettes szám az európai hagyomány fontos része, s már a görög mitológiában is feltűnt (Héraklész tizenkét munkája). Igazi jelentőségét viszont a kereszténységben nyerte el, az evangéliumok szerint Krisztusnak is tizenkét tanítványa volt, így a tizenkettes szám a középkori keresztény művészet kedvelt számjegye lett.

A tökéletes számot azonban a baljóslatú tizenhármas követi, amely a keresztény hagyományban szerencsétlennek számít, mert az utolsó vacsorán is tizenhárman vettek részt.

A tizenhármas a skandináv mitológiában is visszaköszön: Loki, a bajkeverő isten hívatlan tizenharmadikként vett részt egy olyan vacsorán a Valhallában, amely egy másik vendég tragikus halálával végződött.

A negatív értelmezés mára állandósult az európai kultúrában, számos épület kerüli a tizenhármast, például a BMW grandiózus müncheni székházában sincsen ilyen emelet.

A jelenség Magyarországon is megfigyelhető, így a Mercure Budapest Korona szállodában sincsen hasonló számú szoba. Számos jeles személyiség életét keserítette meg triszkaidekafóbia, azaz a tizenhármastól való páni félelem: ilyen kiemelkedő alkotó volt például Arnold Schönberg osztrák zeneszerző is.

Persze voltak, akik besokalltak: 1881-ben befolyásos New York-iak megalapították a Tizenhármas Klubot, azzal a céllal, hogy felszámolják a nyugati világot átszövő oktalan babonákat. Első találkozójukat 1883. január 13-án pénteken este 6 óra 13 perckor tartották.

Tizenhárman ültek le vacsorázni a tizenhármas szobában, a vacsora színhelyére egy létra alatt mentek be. Mind a tizenhárman túlélték. A következő harminc évben az egész Egyesült Államok területén elterjedtek a tizenhármas klubok, ezek mintegy négyszáz tagot számláltak, köztük öt amerikai elnökkel (Chester Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison, William McKinley, Theodore Roosevelt).

Minden igyekezetük ellenére péntek 13-a kultusza tovább nőtt, mindaddig, amíg a nyugati világ egyik legismertebb babonájává nem vált. Terjedésében fontos szerepet játszhatott, hogy a sajtó és a szórakoztatóipar meglátta a hiedelmekben rejlő kereseti lehetőséget, és péntek tizenharmadika a huszadik század első évtizedétől egyre többször került az újságok címlapjára.

Thomas Lawson 1907-ben jelentette meg könyvét, (Friday the Thirteenth) amelyben egy gonosz üzletember próbálta megsemmisíteni a tőzsdét a rettegett napon. A hatásos reklámkampánynak köszönhetően a babonára alapozó regény igazi bestseller lett, 28 ezer példányt adtak el az első héten, és később némafilm formájában is feldolgozták a könyvet.

Péntek 13 így mindmáig kedvelt téma maradt a szórakoztatóipar számára, amelyet számos olyan film címadása is mutat, mint például a nyolcvanas években megindított, mára már kultikussá vált Péntek 13 horrorsorozat is.


 
Szombattól már a Kálvin térig jár az M3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. május 11. szerda, 13:30

Befejeződött a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér metróállomások felújítása, ezért szombattól már a Kálvin térig jár az M3-as metró a vonal déli szakaszán. Május 14-től hétköznap napközben Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, valamint a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között járnak a szerelvények, amelyek azonban a Nagyvárad téren nem állnak meg, csak áthaladnak. A Kálvin tér és Göncz Árpád városközpont között metrópótló buszokkal lehet utazni. Hétköznap esténként és hétvégén csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Ebben az időszakban a pótlóbuszok a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között járnak. A metrópótlás idején hosszabb utazási idővel kell számolniuk azoknak, akik közúton, az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárost. Ezért a BKK mindenkit arra kér, hogy utazása előtt tájékozódjon, és ne megszokásból közlekedjen.

 

Május 14-én szombaton az utolsó szakaszához érkezik az M3-as metró közel öt éve tartó felújítása: átépítik és akadálymentesítik a Nagyvárad tér és Lehel tér állomásokat, valamint befejezik a Dózsa György út állomás utólagos akadálymentesítését is, ezért megváltozik az eddig megszokott közlekedési rend.

 

A legfontosabb változások az M3-as metró közlekedésben május 14-től:

  • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a Nagyvárad tér környéke a Népliget felől pótlóbusszal, a belváros felől közvetlenül a 2M villamossal közelíthető meg, valamint a Semmelweis Klinikák állomástól gyalog vagy MOL Bubival.
  • A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek hosszabb utazási időre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárosi területeket.

 

 
Utolsó szakaszához érkezett az M3-s metró felújítása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. április 29. péntek, 09:37

Utolsó szakaszába lép május 14-én az M3-as metró felújítása: a szerelvények a déli szakaszon Kőbánya-Kispesttől a belvárost elérve a Kálvin térig járnak hétköznapokon, miután befejeződik a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér állomások rekonstrukciója. Ezzel egyidőben elkezdődik a Nagyvárad téri állomás átépítése, ezért ott a vonatok nem állnak meg. Az északi szakaszon is folytatódnak a munkák, ezért május 14-től, szombattól csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A kimaradó szakaszon a rendkívül sűrűn közlekedő metrópótló buszokkal, illetve alternatív járatokkal lehet utazni. Június 18-tól augusztus végéig csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között közlekedik a metró, Kőbánya Kispest és Göncz Árpád városközpont között pótlóbusz jár. A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek a megszokottnál nehezebb eljutási körülményekre kell számítaniuk. A BKK a következő időszakban folyamatosan és részletesen tájékoztatja fővárosban közlekedőket.

Az M3-as metró 2017 ősze óta tartó felújítása május közepén az utolsó szakaszához érkezik. Május 14-től, szombattól megváltozik az eddig megszokott közlekedési rend a vonalon: a déli szakaszon a szerelvények Kőbánya-Kispest felől már elérik a belvárost és a Kálvin térig közlekednek, az északi szakaszon viszont csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között pótlóbusszal lehet utazni.

 

A legfontosabb változások az M3-as metró közlekedésben május 14-től június 18-ig:

  • Május 16-tól, hétfőtől hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Május 14-től, szombattól hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a tér környéke az M30-as pótlóbusszal érhető el.
  • A metrópótlás miatt a városban a közúton közlekedőknek nehezebb eljutási körülményekre kell számítaniuk, különösen azoknak, akik az északi városrészek felől, a Váci úton közelítik meg belvárosi területeket.
 
Húsvét PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2022. április 17. vasárnap, 13:31

Minden kedves olvasónknak és családjának Áldott Húsvéti ünnepeket kíván a kispesti.hu szerkesztősége.

 
JÁTÉKBARLANGGÁ VÁLTOZIK KÉT NAPRA A KMO PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2022. április 08. péntek, 14:18

Április 9-10-én nagyszabású Retro videojáték kiállítás, a REGAMEX lesz látogatható a KMO-ban. Szombaton és vasárnap számtalan különleges program várja a KMO-ba látogató és játszani vágyó érdeklődőket.

Első alkalommal kerül megrendezésre a Retro videojáték kiállítás a KMO-ban. A kétnapos rendezvényen amellett, hogy rengeteg játékkal és konzollal játszhatunk, egyfajta történeti visszatekintést is ad a 70-es, 80-as és 90-es évek hobbiszámítógépeivel, video- és kvarcjátékaival kapcsolatban.

Ahogy a korábbi ReGamEX bulikon, most is külön standot kap a GameBoy Múzeum, ahol az elképesztő mennyiségű játék és kiegészítő mellett több Gameboy és a nagyot bukott Virtual Boy is kipróbálható lesz!

Újdonság a ReGamex rendezvények történetében, hogy mindkét nap, több különleges színpadi beszélgetésre is sor kerül majd. Szombaton Matusik Szilárd, Bertók Zsolt "Bery" és Ludas Zoltán "Zwack" lesz a vendég a színpadon, vasárnap pedig  Pápai Bencével, Fehér János Zoltánnal "Atarian" és Tihor Miklóssal fél-egy órás beszélgetés keretében vesézik ki a hozzájuk köthető témákat.

Mindkét napon 3 alkalommal lesz kvíz, 10-10 kérdésre kell pontosan és a leggyorsabban válaszolni, hogy a felajánlott ajándékcsomagot meg lehessen kaparintani. Minden csomag tartalmaz Flippermúzeum belépőt, Hyp-R Zóna szimulátorozást, Geek Corner Mystery box-ot és egy pakli Hatalom Kártyáit.

A Comondor (korábban The Mysterious Machine) indie fejlesztőcsapat asztalánál kipróbálható lesz nemrégiben megjelent retrós - pixelgrafikás játékuk, a Put Pud Nudli's Adventure. A Nintendo sarokban a japán cég újabb generációs masinái lesznek kipróbálhatók, de a Budapesti Flippermúzeum is itt lesz a ReGamEX-en. Idén három arcade kabinetet hoznak a rendezvényre, melyek - ahogy a múzeumban kiállított masinák is - természetesen freeplay módban lesznek nyüstölhetők.

A ReGamEX egyben Amiga és Spectum rajongók találkozója is. A kisteremben szombaton minden az Amigáról fog szólni. Az AmiCon immáron harmadik éve része a ReGamEX-nek. A szervező Mári Zsolt gyűjtőtárs, az amigás rajongói csapat pedig évről évre hozza a színvonalat új hardverekkel, játékokkal, demókkal. Vasárnap pedig ZX és Z80 találkozóra kerül sor. A Hegedűs Csaba és Egri Imre vezette társaság folyamatosan követi a gépekkel kapcsolatos híreket, információkat, így a régi Z80 alapú gépek mellett új fejlesztésű masinák és extra hardverek is megtekinthetők, kipróbálhatók lesznek.

Ezek kívül a Geek Corner is kitelepül egy kisebb standdal, ahol a nagy sikerű Mystery Box-ok mellett videojátékos, filmes és egyéb geek témakörökhöz köthető dolgok lesznek megvásárolhatók, és a gyűjtögetős kártyajátékok iránt érdeklődők kipróbálhatják a Hatalom Kártyái legújabb kiadását, mint ahogy vasárnap a játék megalkotója Tihor Miklós is a helyszínen lesz, így akár első kézből megismerhetők lesznek az új kiadásban rejlő lehetőségek.

Ne felejtsék! Április 9-10-én, 10-18 óra között Retro videojáték kiállítás a KMO-ban!

 

Budapest, 2022.04.06.

 

 


10. oldal / 195