Kispesti.hu
Apr 19

Mindennapok
Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2022. július 20. szerda, 22:24

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. július 20-án (szerda) 00.00 órától 2022. július 23-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba.

A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget tipikusan fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek. A kánikulában futni, kerékpározni csak a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklis túra mellett dönt a hétvégén, viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

A nagy melegben megnő a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiához is vezethet. Ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni az ilyen esetek elkerülése érdekében.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF

 

 
A hőségriasztás fokozatai PDF Nyomtatás E-mail
Írta: eumet.hu   
2022. július 19. kedd, 09:20

Mikortól beszélünk hőségről? Milyen riasztási fokozatai vannak? Hogyan hűtsük a lakást, mire vigyázzunk, ha ventilátort vagy légkondicionálót használunk? Mennyi az optimális folyadékfogyasztás és mire vigyázzanak a kisgyermekesek, illetve autósok

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztás, elsődlegesen az egészségügyi ellátó rendszer felkészítését szolgálja a várhatóan megnövekedő feladatokra, ugyanakkor a védelmi igazgatás, az együttműködő szervezetek tájékoztatása is rendeltetése, ám számukra semmilyen konkrét feladatot nem határoz meg, azt saját terveik szerint önállóan végzik. Mindezek mellett kiemelt fontosságú a lakosság időbeni tájékoztatása, és a védekezésre vonatkozó tanácsokkal való ellátása.

A hőséggel kapcsolatban az országos tisztifőorvos jogszabályi felhatalmazás útján az alábbi fokozatokat adja ki:

I. fok:
Figyelmeztető jelzés abban az esetben, ha egy napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 25°C-ot.

II. fok:
Riasztás: az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri (vagy meghaladja) a 25°C-ot.
A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

III. fok:
Riadó jelzés. Amennyiben várhatóan legalább három egymást követő napra eléri (vagy meghaladja) a napi középhőmérséklet a 27°C-ot.

 
Baleset történt az M5-ösön PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2022. július 13. szerda, 07:56

Négy személyautó ütközött az M5-ös autópálya 13-as kilométerénél, a főváros felé vezető oldalon, Pesterzsébetnél. A fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanítják a járműveket. A mentők is a helyszínen tartózkodnak. Az érintett útszakaszon forgalmi akadályra kell számítani.

Kép: illusztráció

 
Összehangolt forgalmi változások kezdődnek Budapesten PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. június 18. szombat, 22:48

Az iskolaszünet kezdetével több helyen is felújítások kezdődnek a fővárosban, ezért jelentősen változik a megszokott közlekedési rend. Június közepétől az M3-as metró szerelvényei csak az északi szakaszon járnak, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között metrópótló buszokkal lehet utazni. Változik a 2-es és 2M villamosok közlekedése is, a pályaminőség fenntartása érdekében a villamosok helyett pótlóbuszok közlekednek. A nyári időszakban lezárásra kell készülni a budai alsó rakpart Halász utca és Döbrentei tér közötti szakaszán is. A 2-es villamos vonalán, illetve a Lánchídon zajló munkákat összehangolják, ennek köszönhetően csak egyszeri kellemetlenséget jelentenek a fővárosiak számára. Nem lesz szükség két különböző időpontban forgalomkorlátozásra.

 

A Fővárosnak, a Budapesti Közlekedési Központnak, illetve szolgáltatóinak legfontosabb célja, hogy élhetőbbé váljon Budapest: egymás után szépülnek meg az M3-as metró állomásai, korszerűbbé válik a világ egyik legszebbjének választott 2-es villamosvonal, illetve közel egy éve zajlik a nemzet egyik szimbólumának, a Lánchídnak a felújítása. Ahogy arról a BKK korábban már beszámolt, a munkák miatt több forgalmi változásra kell készülni az iskolaszünet kezdetén. A legfontosabb tudnivalókat alábbiakban összegzi a társaság.

 

Így jár az M3-as metró június 18-tól

Az M3-as metró szerelvényei június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között járnak. A Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Hétköznapokon az M3A sűrítő járat is segíti a közlekedést a Göncz Árpád városközpont és a Határ út között.

A milliók utazását biztosító M3-as metróvonal felújítása évtizedekre garantálja a közösségi közlekedés jó minőségét. Ráadásul a BKK a metrópótlás idején is a legmodernebb buszokat állítja forgalomba: a pótlásban több mint 100 csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz vesz részt, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak.

Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as állomáspótló járat ebben az időszakban nem közlekedik.

A BKK a felújítás e szakaszában is javasolja a Göncz Árpád városközpont és a Népliget között az 1-es és 1M villamos igénybevételét. Mind az északi, mind a déli városrészekben az alternatív eljutást biztosító járatok a fenti időszakban is változatlanul közlekednek.

A pótlóbuszok gördülékeny közlekedése érdekében – az eddig kijelöltek mellett – az Üllői úton a Nagyvárad tér és a Határ út közötti szakaszon visszaállítják a korábbi autóbuszsávokat, ezért az autóval közlekedőknek megváltozott forgalmi rendre kell készülniük. A kispesti Vak Bottyán utca egy szakaszát lezárják az autóforgalom elől, oda – a célforgalom kivételével – csak a pótló autóbuszok hajthatnak be.

Az M3-as metró nyári közlekedési rendjéről a BKK oldalán érhetők el bővebb információk.

 
Így jár nyáron az M3-as metró és a metrópótló busz PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. június 14. kedd, 21:14

Az M3-as metró június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak az északi szakaszon, Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között akadálymentes, légkondicionált pótlóbuszokkal lehet utazni, amelyek rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak. A felújítással járó forgalomkorlátozások idején az M3-as metró nyomvonalán a közösségi közlekedéssel és autóval közlekedők türelmét és megértését kéri a BKK.

Az M3-as metró szerelvényei június 18-tól, szombattól augusztus közepéig minden nap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között járnak, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. Hétköznapokon az M3A sűrítő járat is segíti a közlekedést a Göncz Árpád városközpont és a Határ út között. A pótlóbuszok rendkívül sűrűn, csúcsidőszakban 1 percnél is gyakrabban indulnak, a pótlásban több mint 100 csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz vesz részt.

Mivel a Dél-Pestig meghosszabbított útvonalon közlekedő metrópótló buszok megállnak a Nagyvárad téren is, az M30-as állomáspótló járat ebben az időszakban nem közlekedik. A Nagyvárad tér környékéről a belváros így közvetlenül elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló autóbuszokkal.

 
Hétvégén pótlóbusz jár a 42-es villamos helyett PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mti.hu   
2022. június 10. péntek, 11:30

Rendezvény miatt lezárják a kispesti Ady Endre út egy szakaszát szombaton és vasárnap, ezért a 42-es villamos helyett pótlóbusszal lehet majd utazni, a 68-as autóbusz pedig módosított útvonalon közlekedik - közölte a Budapesti Közlekedési Központ csütörtökön az MTI-vel.

Azt írták, a Kispesti Városünnep miatt a XIX. kerületi Ady Endre út Kisfaludy utca és Petőfi utca közötti szakaszát zárják le.
A 42-es villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik az Ady Endre út-Hunyadi utca-Nádasdy utca-Kossuth Lajos utca-Ady Endre út útvonalon, amely a rendezvény miatt egyik irányban sem érinti a Templom teret.
A 68-as autóbusz Kispest Kossuth tér és az Ady Endre út közötti szakaszon mindkét irányban az Üllői út-Vas Gereben utca módosított útvonalon közlekedik. A járat az Akadémiaújtelep felé nem érinti a Templom tér és a Kisfaludy utca megállóhelyet, a Vas Gereben utca felé pedig az Ady Endre út (Báthory utca) és a Templom tér megállót - áll a közleményben.

 
Közlekedés a pünkösdi hosszú hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. június 04. szombat, 20:59

Pünkösd vasárnap és hétfőn, 2022. június 5-én és 6-án a fővárosi közösségi közlekedési járatok az ünnepnapokon, illetve munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint indulnak. Az M3-as metró a két ünnepnapon Kőbánya-Kispest és Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ jár, a Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as metrópótló busszal lehet utazni. A Nagyvárad téren nem áll meg a metró, a tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a belváros felől pedig a 2M villamossal érhető el a legkönnyebben.


 
Bringa Pont nyílt a KÖKI-nél PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2022. június 04. szombat, 10:23

Multifunkcionális B+R parkoló nyílt a környezettudatosság jegyében a KÖKI Bevásárlóközpont buszterminál melletti bejáratánál ma délelőtt, stílusosan június 3-án, a kerékpározás világnapján.

 

A KÖKI Terminál Budapest egyik legjelentősebb közlekedési csomópontjára épült, ahonnan a 3-as metróval pillanatok alatt eljuthatunk a város legtöbb pontjára. A Kőbányát, Kispestet, a repülőteret és a dél-pesti agglomerációt összekötő csomóponthoz buszterminál és P+R parkoló is kapcsolódik, illetve ide vezetnek Kispest és Kőbánya kerékpárútjai is.

Már a KÖKI Bevásárlóközpont 2019-ben történt megvásárlásának pillanatában feltűnt nekünk a kerékpárosok méltatlan helyzete a környéken. Az elmúlt időszakban több lelkes környékbeli bringással beszélgettünk arról, hogyan épülhet be a bringázás minél több ember mindennapi életébe. Így született meg egy olyan B+R terminál gondolata, amely elsősorban a biztonságos tárolást teszi lehetővé. A fejlesztés elkezdésével egyre jöttek azok az ötletek, amelyek a bringások kényelmét is szolgálják. Boldog vagyok, hogy szinte minden elképzelést sikerült megvalósítani. A KÖKI Bringa Pont a KÖKI Zöld programjának fontos eleme, amelynek szolgáltatásai soha nem látott távlatokat nyitnak meg a budapesti biciklisek előtt – mondta az átadó ünnepségen Duszin Ádám, a KÖKI Bevásárlóközpontot két és fél éve megvásárló Adventum Csoport vagyonkezelő menedzsere.

Duszin Ádám tájékoztatása szerint a fejlesztésnek nincs még vége, hiszen a második fázisban „magasabbra tesszük a lécet, mert egy látványos, konténerben elhelyezett, kétszintes szervizt és bemutatótermet tervezünk. Ezzel minden lehetőséget megteremtünk egy valós kerékpáros desztináció kialakulásához a KÖKI-ben, amihez még keressük az üzemeltető partnerünket. Ha minél több környékbeli kerékpáros megszereti és használja bringapontunkat, illetve más bevásárlóközpontok is kedvet kapnak hasonló terminálok létesítéséhez, akkor elértük a célunkat” – tette hozzá.

Gajda Péter, Kispest polgármestere örömmel üdvözölte a közcélokat szolgáló önerős beruházást, amelyet fontos változásnak nevezett a kerület életében, hiszen 2010-ben épültek uniós támogatással az első kerékpárutak Kispesten, azóta is folyamatosan fejlesztik, és reményei szerint fejleszthetik majd tovább azokat. Egyre többen használják ma már a kispestiek is a kerékpárt és nem csak szabadidőben, hanem munkába, iskolába járásra, ügyeik intézéséhez. A KÖKI 2011-es átadása is jelentős változásokat hozott – mondta a polgármester, hiszen alaposan megváltozott a környék képe, sokan megfordulnak naponta itt. Ezért is dicsérendő, hogy a bevásárlóközpont önerős fejlesztésének köszönhetően a beruházás bővítheti és segítheti majd a városrész környezettudatos közlekedési feltételeit, valamint enyhíthet a környék parkolási gondjain is.

A beruházást első perctől lelkesen támogatta Eisenkrammer Károly, egykori profi kerékpárversenyző, 27-szeres felnőtt magyar bajnok, az 1992-es barcelonai olimpia olimpikonja, a Tour de Hongrie főszervezője és a Kőbánya Cycling Team elnöke, aki az átadón elmondta: „Hitvallásom a városi kerékpározással kapcsolatban, hogy „ahol jó kerékpározni, ott jó élni”. Kőbánya és Kispest bringásai a KÖKI Bringa Pont megnyitásáig nehezen tudták összekapcsolni a kerékpáros közlekedést a metróval, hiszen modern B+R parkoló híján nem szívesen hagyták őrizetlenül kerékpárjaikat. Így bármennyire is szerették volna mozgással kezdeni a napot, biciklizés helyett mégis inkább az autót vagy a tömegközlekedést választották az M3-as metró kispesti végállomásáig. Úgy vélem, hogy a KÖKI Bringa Pont egyaránt sikerrel mozdítja elő a mindennapos kerékpározást Kőbányán és Kispesten” – mondta Eisenkrammer Károly.

És hogy hogyan lehet használni az új bringapontot?
1. A smart lock e-bike-töltő állomással felszerelt, éjjel-nappal kamerás megfigyelés alatt tartott KÖKI Bringa Pontra a biciklisek csak a KÖKI APP segítségével juthatnak be.
2. A biztonsági őrjáratokkal is védett tárolóban ingyenesen lehet igénybe venni az öltözőszekrényeket, a kézmosókat és a szerelőállványokat.
3. A csomagtároló rekeszek egyedi biztonsági kóddal zárhatók, ahova a két keréken érkezők minden olyan kerékpáros eszközüket tehetik, amiket nem szeretnének magukkal vinni a belvárosba.
4. Igazi újdonság az is, hogy az aktív védelem mellett a tárolóban elhelyezett kerékpárokra díjtalan HELLO Bringás biztosítás jár.

 


9. oldal / 195