Kispesti.hu
Apr 26

Mindennapok
Változások a közösségi közlekedésben szeptember 1-től PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. augusztus 31. szerda, 16:31

Az iskolakezdéstől újra a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek a BKK járatai a fővárosban. Szeptember 1-től – a menetrendváltás mellett – néhány más változással is számolnia kell a BKK ügyfeleinek, többi között az átszállási kapcsolatok javítása érdekében módosul az M3-as metró megállási rendje a Göncz Árpád városközpontnál.

Szeptember 1-től az alábbi közösségi közlekedési változásokra kell készülni:

  • A metró és a pótlóbusz közti könnyebb átszállás érdekében változik az M3-as metró megállási rendje a Göncz Árpád városközpontnál: minden nap üzemkezdettől 13:00-ig a szerelvények a Kőbánya-Kispest irányú peronra érkeznek, és onnan is indulnak vissza Újpest-központ felé. Délután és este, 13:00-tól üzemzárásig a vonatok továbbra is az Újpest-központ irányú peronhoz érkeznek, majd onnan indulnak visszafelé. Ezzel az intézkedéssel az észak felől metróval érkező és a belváros felé átszálló utasok, illetve az 1-es villamosra Kelet-Pest és Dél-Buda irányába átszálló utasok eljutási körülményeit javítja a BKK a legforgalmasabb időszakokban: a változásnak köszönhetően gyorsabban és kényelmesebben, a metróvágányok alatti aluljárón való átkelés nélkül lehet átszállni a metróról a pótlóbuszra.
  • Módosul a 93-as, a 93A, a 132E és a 136-os buszjáratok menetrendje: a buszok összehangolva indulnak szeptembertől, ezzel Kőbánya-Kispest és az Üllői úti lakótelep, illetve a Havanna-lakótelep között kedvezőbb, ütemes kiszolgálást biztosít a BKK.  A járatok szeptember 1-től érvényes menetrendjét a BKK oldalán, valamint a BudapestGO alkalmazáson keresztül lehet elérni.
  • A 123-as busz közlekedési rendje igazodik a soroksári IKEA nyitvatartásához: a késő esti órákban, a lakberendezési áruház nyitvatartási idején kívül a buszok csak Soroksár, Auchan áruházig közlekednek.
  • Az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31-es buszon hétköznapokon ezentúl csuklós járművek közlekednek az utasforgalmi igényekhez igazított menetrenddel.
  • Újraindul a 254M gyorsjárat a XVIII. kerület és a Boráros tér között, illetve csúcsidőben gyakrabban indul a 79M trolibusz. Erről a BKK oldalán találni bővebb információt.
 
Adathalászatra figyelmeztet a Szerencsejáték Zrt. PDF Nyomtatás E-mail
Írta: szerencsejatek.hu   
2022. augusztus 27. szombat, 09:11

A nemzeti lottótársaság tájékoztatja játékosait, hogy ismeretlenek a Szerencsejáték Zrt. nevével és arculati elemeivel visszaélve adathalász tevékenységet folytatnak. Az általuk létrehozott, megjelenésében az Ötöslottóra utaló weboldalon nyereményjátékot hirdetve - a jóhiszemű játékosokat megtévesztő módon - bankkártya adatokat kérnek el, amellyel utána visszaélhetnek. Az ismeretlenek által nyereményjátékként meghirdetett tevékenység a Szerencsejáték Zrt.-től független aktivitás, abban a Szerencsejáték Zrt. semmilyen módon nem vesz részt, továbbá a név és arculati elemek ilyen aktivitáshoz kapcsolódó felhasználásához nem járult – és nem is járul – hozzá.

A Szerencsejáték Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket, egyben felhívja a játékosai figyelmét, hogy bankkártya adatokat soha semmilyen körülmények között ne adjanak ki anélkül, hogy meggyőződnének az adott weboldal hitelességéről és az üzemeltető kilétéről.

 

 
Megszűnik a sebességkorlátozás Kőbánya-Teher állomáson PDF Nyomtatás E-mail
Írta: mavcsoport.hu   
2022. augusztus 19. péntek, 21:29

Augusztus 20-ától ismét a pályaszakaszra engedélyezett sebességgel haladhatnak át a vonatok Kőbánya-Teher állomáson. A ceglédi vonal fővárosi szakasza a Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között hazánk legnagyobb személyforgalmat lebonyolító vasúti közlekedési folyosója. A korlátozások feloldásával megszűnnek a korábbi vonattorlódások, késések, a menetrendszerű vonatközlekedés kiszámíthatóbbá válik a távolsági és az elővárosi forgalomban is.

Augusztus 29-től már a lajosmizsei vonal S21-es járatai is az eredeti menetrend szerint közlekednek majd, tehát csökken az eljutási idő: a Nyugat pályaudvarról ismét minden óra 18 perckor indulnak, illetve Lajosmizse és Dabas felől minden óra 42 perckor érkeznek meg. (A lajosmizsei vonalon pályakarbantartás miatt még augusztus 28-ig módosított menetrend érvényes, ezért az S21-es vonatok ezen a szakaszon nem közlekednek.)

A sebességkorlátozásokat tavaly novemberben vezették be, amikor egy csőtörés következtében Kőbánya-Teher állomás biztosítóberendezésének elektromos részeit jelentős károsodás érte, ezért a vonatközlekedés biztonsága érdekében korlátozások váltak szükségessé. A helyreállítási munkálatok továbbra is folytatódnak.

MÁVINFORM


 
Motorossal karambolozott egy autó PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2022. augusztus 14. vasárnap, 06:31

Motorkerékpárossal ütközött össze egy gépkocsi a XIX. kerületben, a Kisfaludy utca és a Nádasdy utca kereszteződésében. A fővárosi hivatásos tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre, a társhatóságokat kérték a balesethez.

 
KMO AUGUSZTUSI NYITVATARTÁS PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2022. augusztus 13. szombat, 10:17

Augusztusban a KMO és tagintézményei  (Wekerlei Könyvtár, Nagy Balogh János Kiállítóterem, Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény) következő nyitvatartásban dolgozik.

KMO Művelődési Központ és Könyvár augusztusban 1-21. között, hétköznap (H-P) 8-16 óráig tart nyitva.
Augusztus 22-26 alábbiak szerint látogathatják intézményünket:

  • 08.22. I H I //  9.00-20.00-ig
  • 08.23. I K I //  9.00-20.30-ig
  • 08.24. I SZ I // 9.00-20.00-ig
  • 08.25. I CS I  // 9.00-20.30-ig
  • 08.26. I P I  //  9.00-14.00-ig

A KMO Mozgásműhelye augusztus 15. és 28. között zárva tart.

A Wekerlei Könyvtár augusztus 8-tól 19-ig ZÁRVA TART.
Nyitás: 2022. augusztus 22., hétfő 15.00 óra


A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény és Nagy Balogh János Kiállítóterem augusztus 1-21. között zárva tart.
Nyitás: 2022. augusztus 22.


Megértésüket köszönjük!
a KMO munkatársai

 
Augusztus közepétől újra jár az M3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. augusztus 05. péntek, 16:39

Az M3-as metró vonalán nyárra tervezett felújítási munkák befejeztével augusztus 15-től újra jár a metró a déli szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között. A Kálvin tértől továbbra is metrópótló busszal lehet utazni. A metró a Nagyvárad téren nem áll meg, a tér környéke az M30-as állomáspótló busszal, illetve alternatív járatokkal közelíthető meg. Ezt megelőzőleg, illetve ezzel egyidejűleg – augusztus 13-16. között – 4 napon át pótlóbusz jár az M3-as metró helyett az újpesti szakaszon is.

A legfontosabb változások az M3-as metró és a pótlóbuszok közlekedésében augusztus közepétől:

  • augusztus 15-től újra közlekedik az M3-as metró a déli szakaszon, Kálvin tér és Kőbánya-Kispest között, de a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények. A Kálvin tértől Újpest felé pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, illetve a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.
  • Augusztus 13. és 16. között – 4 napon át – pótlóbusz jár az M3-as metró helyett az északi, újpesti szakaszon is.
Részletek a képre kattintva olvasható
 
Csütörtöktől szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2022. augusztus 03. szerda, 22:02

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 4-én (csütörtök) 00.00 órától 2022. augusztus 6-án (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat; kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.

A kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!

A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.

A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe!

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

A nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. A hőségriasztás ideje alatt a természetben inkább senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül a tüzet! Továbbra is tilos tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, erdőkben és azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani.

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF

 
Megháromszorozódott a szabadtéri tüzek száma PDF Nyomtatás E-mail
Írta: katasztrofavedelem.hu   
2022. július 30. szombat, 20:37

Idén az elmúlt éveknél korábban kezdődött a szabadtéri tüzek időszaka, február 1-től eddig összesen 11 146 szabadtéri tűznél avatkoztak be a tűzoltók. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest háromszor több alkalommal kellett ilyen jellegű káreseménynél beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltóegységeinek. Minderről szerdán sajtótájékoztatót tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháznál dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő.

A miniszterhelyettes felhívta a figyelmet a drámai statisztikai adatokra, és arra, hogy a környezet megóvása nemcsak a hivatásos szervek feladata, hanem minden állampolgáré is.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy idén eddig összesen 47 ezer 364 hektáron pusztított tűz. A vizsgált szűk hat hónap eseményszámai és a leégett terület nagysága már most többszörösen meghaladják az elmúlt tíz év adatait, a mostaninál több eset csak 2012-ben volt. Az eddigi legnagyobb területű szabadtéri tűz július 19-én a Hortobágyon keletkezett, ahol több mint 750 hektárnyi terület égett le. A tüzet száztíz tűzoltó huszonnyolc tűzoltó járművel, csaknem négy napon át oltotta. A legtöbb erőt és eszközt július 21-én a Kiskunhalas melletti erdőtűznél kellett bevetni, ahol összesen negyvennyolc tűzoltójárművel majdnem száznyolcvan tűzoltó dolgozott.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy a sérültek száma is duplájára nőtt az előző évhez képest. Eddig idén szabad területen keletkezett tűzesettel összefüggésben 55 ember sérült meg, és heten haltak meg.

Mint a tájékoztatón Fülep Zoltán tű. ezredes, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a szabadtéri tüzek oltása rendkívül idő-, létszám- és technikaigényes. Az idei kiemelkedő eseményszámok rendkívüli módon megterhelik a tűzoltói állományt, és igénybe veszik az alkalmazott technikai felszereléseket, járműveket. Az idén már kétszer annyi tűzoltószert kellett szabadtéri tűzesetekhez riasztani, mint tavaly. A szabadtéri tűzesetek felszámolásánál a hivatásos egységek munkáját önkormányzati és önkéntes tűzoltók, valamint önkéntes mentőszervezetek is támogatják.

Az ezredes ismertette, hogy idén a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatallal (NÉBIH) együttműködve már kétszer vezettek be országos tűzgyújtási tilalmat. A legtöbb ideig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében volt érvényben fokozottan tűzveszélyes időszak, összesen százhárom napon át, vagyis az eddig eltelt időszak felében.

A miniszterhelyettes és a tűzoltósági főfelügyelő a tények ismertetése után egyaránt azt hangsúlyozta, hogy az aszály különösen tűzveszélyes időszakában közös felelősség a természeti és épített környezet megóvása, aki viszont hanyagságból vagy szándékosan kárt okoz, az óriási értékek pusztításáért felelős. Végezetül a miniszterhelyettes megköszönte a tűzoltók és a társzervek munkáját.

Fotó: Szőke Péter BM OKF

 


8. oldal / 195