Kispesti.hu
Mar 29

Mindennapok
Január 23-tól már a Deák Ferenc térig jár az M3-as metró Dél-Pest felől PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. január 11. szerda, 18:49

Az M3-as metró felújítása újabb szakaszához érkezik: január 23-án megnyitják a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér állomásokat az utasforgalom előtt. Ezt követően Kőbánya-Kispesttől már a Deák Ferenc térig lehet utazni a metróval, így Dél-Pest felől átszállás nélkül elérhetővé válik a belváros, az M1-es földalatti, valamint az M2-es metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is pótlóbusz közlekedik, a Nagyvárad téren pedig az állomás felújítása miatt továbbra sem állnak meg a szerelvények. Az M3-as metró felújítása a tervek szerint 2023. második negyedévében fejeződik be.

Január 23-án, hétfőn napközben átadják az utasforgalom számára a Ferenciek tere és a Deák Ferenc tér metróállomásokat. A megnyitást követően a metró Dél-Pest felől már a Deák Ferenc térig jár. Az átadás napján, január 23-án a pótlóbuszok napközben még a Kálvin térig közlekednek, 21 órától pedig az eddig megszokott esti közlekedési rend szerint Kőbánya-Kispestig pótlóbusszal lehet utazni.

Változások az M3-as metró közlekedésében január 24-e, keddtől:

  • Hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Deák Ferenc tér és a Göncz Árpád városközpont között továbbra is az M3-as, illetve a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Hétköznap esténként és hétvégén továbbra is a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró, Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren – az állomás felújítása miatt – a Kőbánya-Kispest és a Deák Ferenc tér között közlekedő szerelvények továbbra sem állnak meg. A tér környéke a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, a belváros, illetve a Keleti pályaudvar felől a 2M és 24-es villamossal, a Semmelweis Klinikák felől gyalog, vagy MOL Bubival közelíthető meg.
  • Továbbra is közlekednek az észak-pesti és dél-pesti térségből a metrót elkerülő, alternatív eljutást biztosító járatok.
 
Az utazási igényekhez igazítja a dél-pesti fonódó hálózat járatainak menetrendjét a BKK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. január 06. péntek, 21:18

Új menetrendet vezet be a BKK január 7-től a dél-pesti fonódó hálózaton, a 2-es, a 2M, a 2B, a 24-es, az 51-es és a 51A villamosokon. A módosításnak köszönhetően a 2B villamos rövidebb idő alatt érhet Pesterzsébet felől a belvárosba, és megváltozik az 51A villamos végállomása is. Az új menetrendek a H6-os HÉV érkezési időpontjaihoz is igazodnak.

 

Az utasforgalmi adatok elemzése és több infrastrukturális fejlesztés teszi lehetővé a dél-pesti fonódó hálózaton új menetrend bevezetését. Az új menetrend szerint január 7-étől az 51A villamos Ferencváros vasútállomás – Málenkij Robot Emlékhely helyett a Koppány utcáig közlekedik, ezáltal a bevásárlóközpont könnyebben megközelíthető a Mester utca térségéből. Az 51A villamos egész nap jár majd, az 51-es viszont továbbra is csak csúcsidőben közlekedik. A Mester utca belső szakaszán a villamosok a szokásos időközönként követik egymást, de több 51A jár majd, mint 51-es villamos.

A tavaly indult 2B villamos népszerű a BKK ügyfelei körében, mivel közvetlen eljutást biztosít a belváros felé tartóknak Pesterzsébet felől. Az új menetrendnek, a járművezetői váltások időszükségletének csökkentésével és a villamosok közlekedését előnyben részesítő lámpaprogram módosításának köszönhetően akár 3-4 perccel rövidülhet a járat menetideje.

Sűrűbben, a reggeli csúcsidőben is a HÉV-hez hangoltan, 12 percenként jár a 24-es villamos.

Szintén sűrűbben jár a 2-es villamos reggel csúcsidőben, amely a Közvágóhíd térségében az irodaházak kiszolgálása szempontjából, illetve a HÉV-vel érkező utasoknak is kedvező lesz. A hangolás miatt a 2M villamos reggel 8 percenként közlekedik majd.

 
Téli bezárás 2022-23 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispestiuszoda.hu   
2023. január 04. szerda, 19:32

 

Tisztelt Vendégeink!

Sajnálatos módon az elszabaduló rezsi árak miatt Kispest Önkormányzatának Képviselő Testülete döntése alapján a Kispesti Uszoda 2022. December 19-től előreláthatólag 2023. március 31-ig zárva tart.

Az intézmény 2022. december 18-ig, a már bejelentett megtakarítási intézkedések mellett ZAVARTALANUL üzemel.

A bezárás időszaka alatt vagy azt követően lejáró bérletek felhasználhatósága nem veszik el. A bérletek április 1-től való felhasználásával kapcsolatban a közeljövőben részletes közleményt adunk ki. - olvasható az uszoda weboldalán.

Megértésüket köszönjük.

Tóth András Kálmán

igazgató

Kispesti Uszoda

 

 
Közlekedés az év végén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2022. december 30. péntek, 15:25

Az év utolsó napján és az új év első napján is érdemes a közösségi közlekedést választani. Egész éjszaka járnak a metrók, a HÉV-ek és nagykörúti villamosok, az éjszakai járatok pedig a megszokottól jelentősen sűrűbben indulnak.


A december 31-éről január 1-jére virradó szilveszteréjszakán a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jóval sűrűbben indul, továbbá egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, az M3-as metró Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér között (a Nagyvárad téren megállás nélkül áthalad), az M30-as állomáspótló autóbusz, illetve a 4-es és a 6-os villamos. Ezenkívül hosszabbított üzemidővel jár az M1-es földalatti, illetve – a MÁV-HÉV tájékoztatása szerint – minden HÉV-vonalon egész éjjel közlekednek a vonatok.

Január 1-jén, vasárnap a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési rend szerint indulnak.

Január 2-tól 6-ig – a meghosszabbított téli szünet miatt – az iskolaszünetben érvényes munkanapi menetrend lesz érvényben.

A járatok menetrendje elérhető a BKK honlapján, a bkk.hu/menetrendek oldalon.

 
BUÉK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Fehér Tibor   
2022. december 30. péntek, 10:28

Minden kedves olvasónknak kívánunk eredményekben gazdag boldog új esztendőt.

 
Téli napforduló: jön az év leghosszabb éjszakája PDF Nyomtatás E-mail
Írta: napi.hu   
2022. december 21. szerda, 17:35

Szerdán, december 21-én van a téli napforduló, egyben a csillagászati tél kezdete, ilyenkor a legrövidebb a nappal. Az év leghosszabb éjszakája jön.

 

Szerdán van a téli napforduló, amelyet az év leghosszabb éjszakája követ. December 21. egyben a csillagászati tél kezdete is. A Nap ma 15:56 perckor nyugszik a 19 hosszúsági körön, vagyis Budapest vonalában.

Keleten félórával hamarabb kezdődik a tél

Országrészenként eltérő a napkelte és a napnyugta időpontja. Hosszúsági körönként négy perc a különbség. Nyugat felé haladva tehát később kel a nap, de később is megy le. Ez azt jelenti, hogy míg a fővárosban 15:56-kor kezdődik az év leghosszabb éjszakája, addig a keleti határszélen már 15:40-kor besötétedik. Az ország nyugati szegletén közel fél órával, egész pontosan 26 perccel tovább van világos, 16:06 perckor megy le a Nap.

Lassan nyer csak teret a fény

December 22-től ismét hosszabbodnak a nappalok, ám ez a változás eleinte alig érzékelhető. Csütörtökön a fővárosban a napkelte 7:28-kor lesz. Természetesen mivel később megy le a Nap a nyugati határnál, később is kel fel, 7:38 körül. A keleti határnál – ahol a legelőször ér véget az év leghosszabb éjszakája – a Nap 7:12-kor kel.

A következő hetekben eleinte napról napra csak egy-egy perccel hosszabbodnak a nappalok.

Január közepétől már érzékelhető a változás, a tavasz közeledtével pedig már gyorsabban, naponta 4-5 perccel rövidülnek az éjszakák. A tavaszi napéjegyenlőség, egyben a csillagászati tavasz kezdete március 20., ezt követően a nappalok már hosszabbak lesznek, mint az éjszakák.

A téli napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legnagyobb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a téli napfordulóig a Nap északról délre halad.

Több ezer éves ünnep a sötétség legyőzése

A téli napforduló a keleti pusztai népeknél, így őseinknél is az egyik legkiemelkedőbb ünnepnap lehetett. A kínai krónikák, már a hunok esetében is feljegyezték a sötétség fordulójának megünneplését. A turáni népek hitvilágában ez a nap a megújulást az újjászületést is jelképezte.

A téli napforduló ünnepélye többezer éves múltra nyúlik vissza Írországban: a pogány időkből származó Newgrange emlékműnél, amelyet 5200 évesnek becsülnek. Egykor temetkezési helyként szolgált, amelynek három föld alatti kamráját egy 85 méter átmérőjű és 13 méter magas domb fedi, a dombot pedig 97 kőtömb veszi körül.

A kamrába vezető 19 méter hosszú folyosót a december 21-i napforduló idején bevilágítja a felkelő Nap fénye.

Az UNESCO a szellemi kulturális világörökség részeként tartja nyilván.

 

 

 
KMO TÉLI NYITVATARTÁS PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kmo.hu   
2022. december 20. kedd, 21:39

KMO épületében a téli nyitvatartás a következőképpen alakul:

 
Biztonságos Ünnepek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: police.hu   
2022. december 15. csütörtök, 15:44

Az év végi ünnepek mindenki számára kötetlenebb időszakot hoznak. A karácsony családias
hangulata után a könnyed szórakozás is fontos... De a biztonság is... Éppen ezért figyeljenek
tanácsainkra:

1.Az év vége a pezsgőzés ideje. Kérjük, ne üljenek kocsiba, hogy ha már koccintottak! (Vagy
kérjenek gyermekpezsgőt és azt fogyasszák!) A szabályok az egyéb bódító anyagokra is
hasonlóképpen vonatkoznak...
2. A petárdázás szilveszterkor SEM engedélyezett! Ilyen eszközöket ne vásároljanak, ne
használjanak! Az engedélyezett tűzijátékok a kijelölt árusítóhelyeken érhetőek el, és az
előírások szerint használhatóak. Az állatok megriadhatnak még a törvényben engedélyezett
tűzijáték zajától is- kérjük, vigyázzanak kedvenceikre!
3. Sokan felkeresik ilyenkor barátaikat, hogy együtt ünnepeljenek. A hidegben kérjük,
óvatosan vezessenek! A hó, a fagy eljövetelével gyalogosan, kerékpárral is ügyeljenek a
biztonságos közlekedésre! A hamar beköszöntő sötétben nagyon fontos utóbbi jármű
esetében a lámpa!
4. Szilveszterkor is figyeljünk egymásra! Ha mégis baj történne – kérjük – hívja a 112-t!

Kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk!

Budapesti Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

 


6. oldal / 195