Kispesti.hu
Mar 29

Mindennapok
Két hétre egyirányuvá válik a kispesti Határ út egy szakasza PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. június 16. péntek, 22:04

 

2023. június 19-én, hétfőn nagyfelületű aszfaltozási munkák kezdődnek a XIX. kerületi Határ úton, a Határ út 21. és az Ady Endre út közötti szakaszon. A Határ utat várhatóan két hétre egyirányúsítják az Ady Endre út és a Mészáros Lőrinc utca között. A Nagykörösi út irányába zavartalanul haladhat a forgalom, az Üllői út felé azonban lezárják a Határ utat a Mészáros Lőrinc utcától. A Határ út metróállomás felé közlekedő BKK-járatok terelve járnak.

A 66-os, a 66E, a 66B, a 84E, a 89E, a 94E, a 294E és a 966-os autóbuszok a Távíró köz–Távíró utca felé terelve érik el a Határ út metróállomást. A 66-os, a 66B és a 966-os járatok a Mészáros Lőrinc utca helyett a 123-as autóbusz Távíró utca megállóhelyén állnak meg.

A Budapest Főváros Önkormányzata finanszírozásában megvalósuló aszfaltozást a Budapest Közút Zrt. végzi. Mintegy 605 méter hosszon, 4538 négyzetméternyi felületen kétrétegű aszfaltozással újul meg a burkolat. A kivitelezés várható befejezése 2023. július 3.

 
Hétfőtől újra jár az 50-es villamos PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. június 13. kedd, 09:37

Véget ér az 50-es villamosvonal 2023-ra tervezett felújítása, június 12-től, hétfőtől újra járnak a szerelvények a Határ út és Pestszentlőrinc között. A korszerűsítésnek köszönhetően június közepétől még több alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű CAF-villamos közlekedhet a vonalon. Nyáron több helyen kell vágányzárral járó felújításokra készülni a fővárosban: a többi közt megújul a hűvösvölgyi vonalak infrastruktúrája, így ősztől már ott is közlekedhetnek a modern, alacsony padlós villamosok.

A felújítási munkáltok befejeztével, június közepétől munkanapokon csúcsidőben már egyidejűleg 6 db CAF-szerelvény közlekedik az 50-es villamos vonalán. Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden második villamos korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált jármű lesz ezen a vonalon. A BKK arra törekszik, hogy a fővárosban rendelkezésre álló modern CAF-villamosokkal a lehető legtöbb vonalon találkozzanak a budapestiek, és minél több vonalon lehessen alacsony padlós járművel utazni.

 

Az 50-es vonalon zajló munkálatok egy részét már tavaly elvégezték a szakemberek, de az áramellátási rendszer korszerűsítésére idén került sor. A beruházásra azért volt szükség, mert a korszerű, alacsony padlós CAF-villamosok a jobb menetdinamikai tulajdonságok, valamint a légkondicionáló berendezés miatt a korábbi járművekhez képest magasabb áramfelvételt igényelnek. Ezért meg kellett erősíteni a tápkábelhálózatot, valamint több helyen cserélni kellett a felsővezeték tartóoszlopait is.

Június közepétől a térségben lakók még több modern villamossal érhetik el például a felújított és akadálymentesített M3-as metrót. A CAF-villamosok alacsony padlószintjének köszönhetően a mozgásukban korlátozott személyek, a babakocsival, illetve a nagyobb csomaggal közlekedő utasok is könnyebben szállhatnak fel a járművekre, a légkondicionált utastérben pedig komfortosabb az utazás. Az 50-es villamos menetrendje a BKK oldalán, illetve a BudapestGO alkalmazásban is elérhető.

Az elmúlt években indított jelentős járműparkfejlesztés rengeteget javított a fővárosi közösségi közlekedés színvonalán. Budapesten már több mint 110 alacsony padlós villamos közlekedik, és a nehéz anyagi körülmények ellenére is tovább folytatódik a korszerű járművek beszerzése. A következő években összesen 51 modern, alacsony padlós és légkondicionált CAF-villamos érkezik majd a fővárosba. A BKK célja, hogy a fővárosi villamoshálózat minél több vonalán megjelenhessenek ezek a korszerű járművek. A járműbeszerzésről bővebben a BKK weboldalán lehet olvasni.

 

Folytatódnak a felújítások

Az 50-es villamos vonalát érintő munkák után idén nyáron több helyen is fejlesztik majd a villamosközlekedés infrastruktúráját a fővárosban. Ezek közül a legjelentősebb a hűvösvölgyi villamosok vonalát érintő fejlesztés: a június 17-től a nyár végéig tartó munkák során több helyen átépítik a megállókat, egyes szakaszokon felújítják a vágányokat, ezáltal alkalmassá teszik a szakaszt a CAF-villamosok közlekedésére. Emiatt június közepétől az iskolakezdésig az 56-os és a 61-es villamosok csak a dél-budai végállomások és a Széll Kálmán tér között járnak majd.

A nyári felújítás ideje alatt a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között villamospótló buszokkal lehet majd utazni. A pótlóbuszok a gyors és egyenletes követés érdekében több helyen buszsávban haladnak majd, emiatt közúti változásokra is kell készülni a környéken közlekedőknek. Június közepétől már az 56-os és a 61-es villamosok vonalán is megjelennek a CAF-villamosok, így például a budafoki és a krisztinavárosi szakaszon is közlekednek majd az alacsony padlós szerelvények. A korszerűsítés végeztével, szeptembertől már Hűvösvölgyben is megjelennek majd a modern, alacsony padlós járművek.

 

 
Hétfő délutántól minden állomáson megáll az M3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. május 20. szombat, 22:58

Napokon belül befejeződik az M3-as metró felújítása, május 22-én, hétfő délutántól minden állomáson megállnak a teljes vonalon, azaz a Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között közlekedő szerelvények. A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat hétfő délutántól vehetik igénybe az utasok, ekkortól az állomáspótló buszok nem közlekednek, keddtől pedig a pótlást segítő alternatív járatok újra az eredeti útvonalukon járnak.

Öt és fél év után befejeződik Magyarország legforgalmasabb vasútvonalának, az M3-as metrónak a felújítása. A rekonstrukció utolsó ütemében a Lehel téri és a Nagyvárad téri állomások újultak meg. A két állomás átépítése azért maradt a folyamat legvégére, mert a felújítás ideje alatt itt fordultak meg a szerelvények.

Előreláthatólag május 22-én, hétfőn a délelőtti órákban adják át a Lehel téri és a Nagyvárad téri állomásokat, így aznap délutántól már minden állomáson megállnak a teljes vonalon közlekedő M3-as metró szerelvényei.

 

 
Hétvégén is újra a teljes vonalon jár az M3-as metró PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. május 10. szerda, 19:53

Hétvégén is a teljes vonalon jár az M3-as metró május 13-tól, szombattól, a szerelvények minden nap Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között közlekednek. A Nagyvárad téren és a Lehel téren május 22-ig nem állnak meg a vonatok, ezek az állomások – május 22-ig – pótlóbuszokkal, illetve alternatív járatokkal érhetők el.

Hamarosan véget ér az M3-as metró felújítása, május 22-től újra a teljes vonalon jár a metró, és minden állomáson megállnak a szerelvények. A felújítás előrehaladtával már nincs szükség arra, hogy a hétvégi időszakban pótlóbuszra kelljen szállni Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között, ezért május 13-tól, szombattól már a teljes vonalon a metróval lehet utazni.

A Lehel tér és a Nagyvárad tér állomások felújítása azonban még zajlik, ezért a lezárt állomások környékére május 22-ig – hétköznap és hétvégén is – állomáspótló buszokkal, illetve alternatív járatokkal lehet eljutni.

A Nagyvárad tér továbbra is a Népligettől induló M30-as állomáspótló busszal, illetve a 23-as és a 24-es villamosokkal érhető el.

A Lehel tér a Nyugati pályaudvartól induló M14-es állomáspótló busszal, illetve észak felől az ideiglenesen meghosszabbított útvonalon közlekedő 34-es és 106-os buszokkal érhető el.

 

Hamarosan véget ér a felújítás

Az M3-as metró felújítása a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával befejeződik. Május 22-től már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. A felújítás alatt teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is.

Az elmúlt időszakban minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozottak is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.

A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.

 

 
Így jár az M3-as metró ezen a hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. május 06. szombat, 06:02

Néhány hét múlva véget ér az M3-as metró felújítása, május 22-től már minden nap, minden állomáson megállnak a szerelvények. Ezen a hétvégén, május 6-án és 7-én olyan munkákat végeznek el az alagútban, amelyek mellett nem tartható fenn a metró folyamatos közlekedése, ezért szombaton és vasárnap csak Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között jár a metró, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni. A Népligetnél és a Göncz Árpád városközpontnál elbontják a metrópótlás miatt kialakított ideiglenes forgalomtechnikai létesítményeket, ezért ezeken a helyeken május 9-től kis mértékben módosul a csomópontokat érintő éjszakai járatok közlekedése.

Május 6-án, szombaton és május 7-én vasárnap az M3-as metró a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár, a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között a buszsávban haladó M3-as metrópótló busszal lehet utazni.

Ezeken a napokon a Lehel tér és a Nagyvárad tér is elérhető a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között közlekedő M3-as pótlóbuszokkal, ezért az M14-es és az M30-as állomáspótló járatok nem közlekednek, viszont a 34-es és a 106-os buszok – a hétköznapokkal megegyezően – a Göncz Árpád városközpont helyett a Lehel térig járnak.

 

Változás az éjszakai járatok közlekedésében a Göncz Árpád városközpontnál és a Népligetnél

Az M3-as metró felújítása miatt kialakított ideiglenes forgalomtechnikai létesítményeket elbontják a Népligetnél és a Göncz Árpád városközpontnál, ezért május 9-én, kedd estétől kis mértékben változik a 914-es, a 914A, a 950-es és a 950A éjszakai autóbuszok útvonala.

Az Üllői úton közlekedő éjszakai járatok a városközpont felé nem térnek be a Népligetbe, ezért az Üllői úton, a Könyves Kálmán körút kereszteződése előtt található megállóban állnak meg a buszok. A Határ út felé változatlanul a népligeti Hell Miksa sétányon található megállót érintik a járatok.

Hamarosan véget ér a felújítás

Az M3-as metró felújítása 2017 őszén kezdődött el. Az öt és fél éve tartó rekonstrukció során teljesen megújult a metróvonal infrastruktúrája: többek között új vágányokat és kitérőket építettek be, kicserélték a biztosítóberendezéseket, és szigetelték az alagutakat is.

A felújítás során minden állomás és megálló új külsőt és belsőt kapott, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentesítésre is. Ennek keretében lifteket és ferdepályás felvonókat építettek be, hogy a mozgásukban korlátozottak is tudják használni a metrót, illetve taktilis jelekkel segítik a látásukban korlátozottak közlekedését.

Az ország legforgalmasabb vasútvonalának számító M3-as metró felújítása a Nagyvárad tér és a Lehel tér állomások megnyitásával befejeződik. Május 22-től már minden nap a teljes vonalon közlekednek a szerelvények, és az összes állomást használhatják az utasok.  A rekonstrukció befejezése után szinte egy vadonatúj metrót kapnak vissza a budapestiek és a fővárosba látogatók.

 

 

 
Közlekedési rend a húsvéti hosszú hétvégén PDF Nyomtatás E-mail
Írta: bkk.hu   
2023. április 05. szerda, 20:09

Az ünnepi hosszú hétvégén és a tavaszi iskolaszünet napjain érdemes előre tájékozódni arról, hogy melyik nap milyen menetrend szerint indulnak a BKK járatai. Az M3-as metró a hosszú hétvége mind a négy napján a teljes vonalon közlekedik.

Budapesten és az elővárosi kék autóbuszokon az alábbi menetrendtípusok lesznek érvényben:

• április 6-án, csütörtökön: az iskolaszünetben érvényes, pénteki munkanapi menetrend;

• április 7-én, pénteken: az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;

• április 8-án, szombaton: a szombati napokon érvényes menetrend;

• április 9-én és 10-én, vasárnap és hétfőn: az ünnepnapokon, illetve a munkaszüneti napokon érvényes menetrend;

• április 11-én, kedden: az iskolaszünetben érvényes, munkanapi menetrend.

 

Az utazás megtervezéséhez a hosszú hétvégén is érdemes a BudapestGO alkalmazást használni, amely többek között valós idejű járatinformációk alapján számolja ki az optimális útvonalat az úti cél eléréséhez, de akár jegyét, bérletét is megvásárolhatja az applikáció segítségével.

 

Így jár az M3-as metró a hosszú hétvégén

A húsvéti hosszú hétvége ideje alatt, azaz április 7. (nagypéntek) és április 10. (húsvéthétfő) között az M3-as metró egész nap a hétköznapi rend szerint, a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár. A Lehel téren és a Nagyvárad téren nem állnak meg a szerelvények, ezekre a helyekre az M14-es (Nyugati pályaudvar–Lehel tér), illetve az M30-as (Népliget–Nagyvárad tér) pótlóbusszal, vagy egyéb járatokkal lehet eljutni.

 
Véradás szombaton PDF Nyomtatás E-mail
Írta: admin   
2023. március 31. péntek, 16:40

Véradás lesz a KÖKI Terminálban április elsején szombaton 10 óra és 17 óra között. Részletek a képre kattintva olvasható.

 
Elindult a kerékpáros fejlesztési projekt PDF Nyomtatás E-mail
Írta: kispest.hu   
2023. március 28. kedd, 20:46

Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Kerékpárosbarát település is lett a kerület.

Budapest Főváros Önkormányzata, a Budapesti Közlekedési Központ és Budapest Főváros XIX. Kerület Kispest Önkormányzata 2021. október 19-én megkötötték a VEKOP-5.3.1-15-2020-00013 azonosítószámú, „Kerékpárosbarát infrastrukturális fejlesztések Budapest XIX. kerületében” című projekt támogatási szerződését. A projekt az Európai Unió 883,2 millió forintos támogatásával valósul meg.

A projekt eredeti tervezése még az előző fővárosi vezetés alatt indult el 2016-ben az akkori közgyűlés döntése nyomán, melyhez Kispest Önkormányzata is csatlakozott.

Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy az egyéni gépjárműhasználat előtérbe helyezésével a közlekedési igények nem elégíthetők ki a városlakók életminőségének romlása nélkül. A fenntartható közlekedési módok előtérbe helyezése jelenti az egyetlen és egyben hosszú távú probléma megoldást, tekintettel arra, hogy ez nemcsak társadalmi, hanem környezeti haszonnal is jár.

Budapest Főváros kiemelt célja, hogy a kerékpáros közlekedés részarányát 10%-ra emelje 2030-ig, amelynek egyik eszköze a kerékpáros közlekedés fejlesztése. Ennek eléréséhez elengedhetetlen a kerületekben bekövetkező fejlesztések megvalósítása.

A XIX. kerület kertvárosias adottságainak köszönhetően kitűnően kerékpározható terület, amely jelentős esélyt kínál arra, hogy a közeli jövőben egyre többen tekintsenek a kerékpárra, mint mindennapos használati eszközre.

Gajda Péter polgármestertől megtudtuk: Kispesten a projekt keretében főhálózati szinten az Üllői út és a Hunyadi utca mentén kerül sor fejlesztésre. Az Üllői úton a Corvin körút és Jahn Ferenc utca között kerékpársávok, valamint kerékpárutak, amelyeknek köszönhetően új kerékpáros-kapcsolatok jönnek létre a kerületen belül. A Hunyadi utcában – az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között – kerékpársávokat hoznak létre.  Itt, a Hunyadi utca esetében a kerület vezetése még vizsgálja, hogy miként lehetne enyhíteni a pár esetben felmerült egyéni parkolási gondokat. A beruházásnak köszönhetően könnyebben és gyorsabban elérhető lesz a település belső részeiből a Kossuth téri piac vagy a Kispesti Temető.

A fejlesztési program részét képezi továbbá, hogy 22 helyszínen kerékpártámaszokat helyeznek ki (Üllői út 245 (szervizút), Üllői út 257 (parkoló), Szabó Ervin utca - Üllői út, Szabó Ervin utca, piac, Üllői úti pavilonok, Szigligeti utca, Táncsics Mihály utca, CBA Remíz, Zrínyi utca (Sportpálya), Üllői út – Hofherr Albert utca, Templom tér (Park), Templom tér (Posta), Templom tér (Játszótér), Vas Gereben utca – Nádasdy utca, Zengő utca – Pincér utca csomópont, Csengő utca (Rendelő),  Hunyadi utca – Nádasdy utca, Pozsony utca- Karton utca, Temesvár utca - Csíky utca,  Petőfi utca (Játszótér), Nagysándor József utca (Játszótér), Batthyány utca – Fő utca, illetve 3 helyszínen zárható kerékpártárolókat építenek ki (Jókai utca, Toldy utca és Árpád utca). Ezek olyan forgalmas csomópontok, amelyek oktatási, kulturális, egészségügyi és kereskedelmi egységeknél helyezkednek el.

Ugyancsak fontos kiemelni, hogy a hosszú távú eredmények fenntartása érdekében a korábbi években elindult és sikeresen működő szemléletformáló tevékenységek – mint például a „Bringázz a munkába”– a jövőben is folytatódjanak. Ezek és a folyamatban lévő infrastrukturális fejlesztések nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a kerületben is egyre többen a fenntartható közlekedési módot válasszák az elsődleges közlekedési eszköznek.

Az önkormányzat részt vett a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet 2022. évi Kerékpárosbarát Település és Kerékpárosbarát Munkahely pályázatán, amelyen elnyerte a Kezdő Kerékpárosbarát Település 2022 címet. Az erkölcsi cím viselésére a település egy évig jogosult.

 


4. oldal / 195